Spokojnie trzeba podejść do tematu. Osobiście uważam, że OLED = dobry status finansowy i brak jasnego pokoju lub więcej oglądania wieczorami -nocą, wypalenie są większym problemem niż w PDP
Już modele starsze nawiązują walkę jak równy z równym, w jednym aspekcie lekko przegrywają (głębia czerni -nie mylić z czernią) ale za to w wielu innych wygrywają.
Osobiście po roku poszukiwań kupiłem Samsunga Q90T po PDP ST60 mam go już ponad 4 miesiące, dał się ustawić metodą bezpośrednich porównań jak Plazma -bo takie są moje preferencje.
Jestem zachwycony, że nie bije po oczach czego się w LCD obawiałem, a oczywiście paletą barw przewyższa PDP (jak ktoś wie co to jest WCG -to już ten fakt nie daje najmniejszych szans PDP, o HDR już nawet nie wspomnę).
Bezcenny jest również brak odbić (najlepsza powłoka antyrefleksyjna) ze "słoneczka" nic sobie nie robi, ważny również jest niski pobór energii: 60-120W -to 120 to przy pełnym słońcu.
Nadużyciem jest stwierdzenie, że każdy OLED jest lepszy od LCD. Takich stwierdzeń nie używają poważni recenzenci -nigdy .