Onkyo TX-RZ830. W końcu 7.1.4 (11.1)!

Henry

Active member
Bez reklam
Pakolo, robisz chatę, prawda?
Nie myślałeś aby trochę się pobawić i przygotować sobie instalację "in-wall"?
U mnie na tyły idą takie głośniki, słyszałem je w akcji i robią robotę, skuteczność mają niesamowitą.
kef1.jpg
kef2.jpg
Widzę, że napalony jesteś na Klipscha, oni też robią sporo pod konkretne serie

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Henry
Ja początkowo wrzucę kino do salonu 28m2, a docelowo wyląduje to na poddaszu w salce. Problem w tym, że salkę będę chciał przygotować dobrze akustycznie, a to wymaga nakładu finansowego. Salkę będę sobie robił powolutku i będzie to projekt na później.

Co do samych głośników to podoba mi się konfiguracja z wolnostojącymi na surroundach jak w salce z wilkinsami, którą wrzucał kiedyś armanig. Myślałem o głośnikach inwall do salonu, ale po co później łatać ściany.

P-U-M-A

New member
Myślę że to dobra zmiana i Onkyo da trochę "kopa" Twoim Zensorom ale jak zawsze dobrze byłoby posłuchać i porównać.
Miałem już parę tych amplitunerów. W tym też Onkyo które akurat moim zdaniem grał w KD najlepiej.
NAD miał najlepsze brzmienie Stereo a Denon jest jakiś taki nijaki mam wrażenie. Dokupiłem wzmacniacz NAD do samego stereo ale chciał bym lepszy Amplituner który zagra lepiej w KD.
A przede wszystkim mógł rozbudować mój system 5.1.2 do 5.1.4 w nowym salonie.

tomektre

New member
Witam,

Onkyo ma chwalony tryb dźwięku THX.
Tymczasem wyczytałem, że Marantz (modele 6013 i 7013) w swoich amplitunerach będą miały nowy tryb IMAX Enhanced. Poprawiający dźwięk i obraz.
Czyżby to była konkurencja dla THX?
Czy może zbędny dodatek? Pewnie ciężko stwierdzić, bez odsłuchu...
A może ktoś już miał z tym styczność?
Tu jest trochę informacji: https://imagazine.pl/2018/09/07/imax-enhanced-standard-imax-dla-kina-domowego/

barburian

New member
Bez reklam
Koledzy czy odpowiednikiem ONKYO RZ830 jest Pioneer VSX-LX503 ?

i czy ktoś miał okazję posłuchać i testować UHD-BRD Pioneer UDP-LX500 ?

leszek2m

New member
Też myślę nad tym amplitunerem a także RZ810/820.Kolumny Monitor Audio Gold 100 ,GX350 i GX/FX.Czy się zgrają?.Wcześnie miałem Denona X4100 ale niestety nie nadawał się pod 4K( HDR).

robertpos

New member
Dwa pytania do posiadaczy Onkyo TX-RZ830:

1. Czy odtwarzając muzykę z NAS, jest tryb "gapless"? W instrukcji piszą, że jest, gdy odtwarza się muzykę z USB. Czy może ktoś sprawdzić jak jest z NAS-a?
2. Ten wielki wentylator w środku - czy aby nie jest słyszalny?

Z góry dzięki!
Robert

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Potwierdzam, w żadnym z posiadanych Onkyo nie słyszałem nigdy żadnego wiatraka, czy jest, czy się kręci bądż nie, nie ma to dla mnie znaczenia, skoro go i tak nie słychać ; )

robertpos

New member
Dziękuję @rafa@rafa i @armanig za wypowiedź na temat wiatraka. Zgadam, się, że duży będzie cichszy. Zresztą to samo widać w chłodzeniu procesorów w kompach. Ale moje pytanie o wiatrak, jest drugorzędne.

Najbardziej dla mnie istotne jest pytanie o odtwarzanie muzyki z NAS bez przerw miedzy utworami. Czy może to ktoś przetestować? Wiem, że od dawna Onkyo ma z tym problem. W moim zestawie audio/video odtwarzam muzykę z serwera sieciowego przez amplituner. Z powodu braku "gapless" musiałem zrezygnować z Onkyo, mimo że wcześniej taki posiadałem i bardzo mi odpowiadało jego granie.

Ponawiam pytanie: czy TX-RZ830 potrafi odtwarzać muzykę z serwera sieciowego (przez DLNA) bez przerw miedzy utworami?

Robert

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wybierasz opcje Tidal z menu pilotem, następnie masz poszczególne kategorie, playlisty, ulubione utwory itp. i działasz.
Proste jak budowa cepa, nie ma się do czego przyczepić.

Ja sobie dodaje (wyszukuje) ulubione kawałki na PC (można też na smartfonie/tablecie), a następnie już bezpośrednio wybieram je z ampli bazując już tylko z małego wyświetlacza w ampli (można też załączyć tv i mieć obszerniejszy pogląd).
Aktualizuje się z automatu.

Ataszek

Active member
Bez reklam
Jak wygląda obsługa Tidala za pomocą Onkyo TX-RZ830 ?

Tak jak Armaning napisał : obsługa i działanie jest bardzo proste i intuicyjne choć dodawanie utworów, tworzenie play listy łatwiej robi się z poziomu smartfona, tabletu czy PC.Jak net jest dobry to wszystko śmiga aż milo.
Mam co prawda 810 ale apka chyba ta sama.

P-U-M-A

New member
Pytanie dla użytkujących Onkyo RZ830.
Czy ktoś z was rozbudował sobie już system do 7.1.4

W tym momencie mam system 5.1.2 ale jestem na etapie budowy domu i docelowo chciał bym 7.1.4

Planuję zabudować w suficie. 4x Dali Zensor 3 mam takie 2 komplety z porysowanymi obudowami i różne wersje kolorów. Więc myślę że dobra całkiem dobra opcja.

Ale wracając do pytania. Bo normalnie brakuje nam chyba tam jednego kanału aby obsłużyć 7.1.4 i tutaj moje pytanie czy pod zewnętrzny wzmacniacz polecacie podłączyć Fronty( czyt Zensory7) czy jeden z zestawów sufitowych a może boczne kolumny.

Ostatnia edycja:
Do góry