Nvidia Shield TV jako odtwarzacz multimedialny.

Tomek969

Member
Po jesiennych pozadkach w domu odkrylem ze mam nowa nie odpakowana Nvidie Shield TV Pro 2017, jesli ktos zainteresowany to moge odstapic za jakas realna kwote.
Gwarancji juz nie ma, rachunek z 2018r.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dwie instalacje od Mavena na pewno nie powodują żadnego konfliktu , pod warunkiem ,że jednoczesnie działa tylko jedna.
Zarówno na Nvidii jak i Firesticku muszę ubić w tle jedno Kodi by bezproblemowo działało drugie.

To ja raczej od biedy ubijałem, ale dziś zwiesił się Shield, wyciągnąłem wtyczkę, restart, chce uruchomić Kodi (moje główne), pojawia się plansza startowa i na tym koniec, wisi i nic sie nie dziej. Dwie pozostałem instalacje Kodi działają, tyle, że na tej głównej miałem wszystkie interesujące mnie ustawienia (czyt. dopieszczone grafiki).
Ech... a miałem dzisiaj zrobić kilka fotek z ustawień, głównie chodzi mi tu o te wszystkie kolorowe tagi itp. Jest na to jakiś sposób, czy instalacja od nowa?

Zastanawiam się czy w ogóle nie zresetować Shielda do ustawień fabrycznych i nie zabrać się za wszystko od nowa.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
To ja raczej od biedy ubijałem, ale dziś zwiesił się Shield, wyciągnąłem wtyczkę, restart, chce uruchomić Kodi (moje główne), pojawia się plansza startowa i na tym koniec, wisi i nic sie nie dziej. Dwie pozostałem instalacje Kodi działają, tyle, że na tej głównej miałem wszystkie interesujące mnie ustawienia (czyt. dopieszczone grafiki).
Ech... a miałem dzisiaj zrobić kilka fotek z ustawień, głównie chodzi mi tu o te wszystkie kolorowe tagi itp. Jest na to jakiś sposób, czy instalacja od nowa?

Zastanawiam się czy w ogóle nie zresetować Shielda do ustawień fabrycznych i nie zabrać się za wszystko od nowa.
Ustawienia aplikacje wyczysc cache 😉

mat74

Well-known member
Bez reklam
Ale może dałbym radę obejrzeć ze 2 filmy,przed wizytą w serwisie u Mata :grin:
Synowi robię "serwisowanie" i ogólny update co pół roku, więc po właściwym skonfigurowaniu te 2 filmy są właściwie gwarantowane :grin:

Myśle ,że gdybyś własnoręcznie nie zaczął czegoś ulepszać to te 6 mięsięcy też by na pewno polatało.;-)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pamiec wyczysciles a miales cache tylko zroboc 😳 okolo 100mb...
Zrobiłeś "fresh start" zamiast "clean cache" .

No ba, ale nie ma tego złego... wyszło na dobre, teraz działa ten Kodi o wiele lepiej, szkoda tylko wszystkich grafik, ikon, tapet które podmieniałem z PC.

ale może precyzyjniej - wchodzę w ustawienia Shielda>Aplikacje>Kodi i mam "wyczyść dane" (obecnie widzę 1GB) i "wyczyść pamięć podręczną" (102mb)
Nie widzę żadnego "fresh start" i "clean cache" i nie wyczyściłem pamięci, a dane, a powinienem wyczyścić "pamięć podręczną" (102mb)

Jak się domyślam, kwestia nazewnictwa i mój błąd, ale tak to jest jak się czyta na szybko i klika pierwsze lepsze.
Gdybym przeczytał "wyczyść pamięć podręczną", to wyczyściłbym pamięć podręczną ; )

Dlatego piszmy jak jest faktycznie (która konkretnie gdzie opcja), sam to wszystko miałem w czerwcu w jednym palcu, a dziś nie wiele pamiętam.
Konfiguruje Kodi i zapominam o temacie.

Kolorowe tagi-ustawienia,ogólne,motyw,colour.

Wchodząc w Kodi>ustawienia> nie mam "ogólne"....
Kodi oficjalne, gdzie konkretnie masz tą opcje?
Zresztą na Mavenie też nie widzę.

U mnie jest to:
Kolorowe flagi na pauzie, czyli "Hdr", "Atmos", "16:9" itd. to:
Ustawienia>Interfejs>Skóra>Motyw> wybieramy: Color

Co ciekawe, sam pisałem o tym:

a tu był problem:

Jeżeli chodzi o dropy z Atmosem to znalazłem rozwiązanie - działa, więc zakładam, że to.

Na przyszłość, tak aby inni nie szukali:

Kodi>ustawienia>system>dzwięk>urządzenie odbiorcze> Przełączyć na AudioTrack(IEC), Kodi IEC packer (recommended)

mat74

Well-known member
Bez reklam
wchodzę w ustawienia Shielda>Aplikacje>Kodi i mam "wyczyść dane" (obecnie widzę 1GB) i "wyczyść pamięć podręczną" (102mb)
Nie widzę żadnego "fresh start" i "clean cache" i nie wyczyściłem pamięci, a dane, a powinienem wyczyścić "pamięć podręczną" (102mb)

Jak się domyślam, kwestia nazewnictwa i mój błąd, ale tak to jest jak się czyta na szybko i klika pierwsze lepsze.
Gdybym przeczytał "wyczyść pamięć podręczną", to wyczyściłbym pamięć podręczną ; )

Dlatego piszmy jak jest faktycznie (która konkretnie gdzie opcja), sam to wszystko miałem w czerwcu w jednym palcu, a dziś nie wiele pamiętam.
Konfiguruje Kodi i zapominam o temacie.
Ok- Ty piszesz o czyszczeniu pamieci z poziomu interfejsu Shielda , ja pisałem o czyszczeniu z poziomu Kodi , EZ Mantenance/Open Wizard.
Mój bład -Kodi Ci sie zawiesiło na planszy startowej więc nie było mozliwości wejśc w programy czyszczące.

Wchodząc w Kodi>ustawienia> nie mam "ogólne"....
Kodi oficjalne, gdzie konkretnie masz tą opcje?
Zresztą na Mavenie też nie widzę.
Są ustawienia "ogólne" w ustawieniach skóry , jednak pisałem z pamięci i pomyliłem kolorowe tagi z automatycznym chowaniem się OSD.
Tu masz rację - ustawienia kolorowych tagów są tam gdzie napisałeś, to co ja napisałem to ustawienia czasu wyświetlania OSD.

Kodi>ustawienia>system>dzwięk>urządzenie odbiorcze> Przełączyć na AudioTrack(IEC), Kodi IEC packer (recommended)

Nie mam w tej chwili odpalonego Kodi na Shieldzie ale tak z pamięci - te ustawienia są w dwóch pozycjach.

mat74

Well-known member
Bez reklam
No ba, ale nie ma tego złego... wyszło na dobre, teraz działa ten Kodi o wiele lepiej, szkoda tylko wszystkich grafik, ikon, tapet które podmieniałem z PC.

btw. W nanjowszych konpilacjach Mavena jest (a przynajmniej był) jakiś błąd.Gdybyś chciał sprawdzone sprawdzone ,pracujące bezproblemowo z każdym materiałem wersje to moge gdzieś je wrzucić.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak się pół życia kolekcjonowało steelbooki czy wydania specjalne okładek, to teraz nie zamierzam siedzieć na jakiejś bezpłciowej archaicznej grafice przed TV ; )

No, ale jak już jesteśmy przy grafice ; )

Jak ktoś chce podmienić tapetę startową w Kodi, to wchodzimy:
\\SHIELD\internal\Android\data\org.xbmc.kodi\files\.kodi\addons\skin.estuary.modv2\extras\backgrounds

Tutaj wystarczy podmienić i zmienić rozszerzenie na png.
Podobnie jest z ikonami itp. Generalnie wszystko można podmienić, także w samej Ezrze.

Natomiast co do FEN, to tutaj też chciałem podmienić tą obskurną szarą tapetę, widzę w folderze FEN (plugin.videofen>resources>media) trzy obrazy png. (2x logo Fen i tapeta), podmieniłem tapetę na swoją obrobioną w PS, ale dalej widoczna stara.
Wyczyściłem cache (Kodi, Shieldzie), restartowałem i dalej nic. Gdzie to trzyma w pamięci, że mimo usunięcia starej tapety dalej jest widoczna na ekranie?

Pamiętam, że w Ezrze za którymś razem tapeta sama się zmieniła, ale w FEN jak na razie nic się nie dzieje.
Mat, wiesz coś na ten temat?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeszcze raz, łopatologicznie.

Chce podmienić tapetę w FEN.
Podmieniam tapetę w folderze:
SHIELD>internal>Android>data>org.xbmx.kodi>files>.kodi>addons>plugin.video.fen>resources>media

Tutaj mamy wspomniane trzy grafiki png które wyświetlają się w FEN jako tło.

Tak wygląda w oryginale:

fen oryg screen.JPG

Tak wygląda po wrzuceniu mojej tapety:

fen zamiennik screen.JPG

Teraz po przeładowaniu, odpalony FEN powinien wyglądać tak:

20221010_171042.jpg

A dalej wygląda tak - czyli w oryginale:

20221010_171316.jpg

Miałem trzy zainstalowane KODI, oficjalny na którym chce dokonać zmian, Maven/Matrix i Maven/Nexus.
Wchodzę w Mavena/Nexusa i tam podmieniło tapetę na FEN.
Czyli podmiana zadziałała, ale tylko na Nexusie - na reszcie nie.

Zapomniałem, że mam 3 instalacje i odinstalowałem Maveny.
Zostawiłem tylko oficjala Kodi, tak aby nie robić jakiś konfliktów.

Zatem podstawowe pytanie, dlaczego jak wrzucam do folderu FEN'a ta tapeta się nie zmienia, a jak się zmieniła to tylko w Nexusie?
  • Co i gdzie trzeba wyczyścić, aby przeładowało tą tapetę?
  • Przecież folder FEN'u jest tylko jeden dla wszystkich Kodi (?). Jeżeli nie, to gdzie jest ten przypisany do oficjalnego Kodi?

mat74

Well-known member
Bez reklam
Możliwe że powodem takiego zachowania jest fakt,że Matrix i Nexus są na innym Pythonie.Wersje skóry Estuaryry Mod V2 też są różne.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tylko zauważ, że ten oficjal Kodi którego mam, to dalej ten sam od miesięcy.
Wcześniej (zanim wyzerowalem ustawienia) tapety wchodziły, ale na Ezrze.
Fenu nie "modyfikowałem", teraz pierwszy raz działam.
Logika podpowiada, że to FEN robi pod górkę, ew. FEN + Kodi (oficjal), bo Nexus z Fenem nie miał problemu.

Tak swoją drogą, nie bardzo rozumiem - podmieniasz plik i nic.
Mało tego, usunąłem oryginalną tapete/tło FENu i dalej jest widoczny.
W tym wypadku powinna być czarna plama.

Wytłumacz zatem, jak to możliwe - "nie ma, a jest" ; )
Fizycznie przecież zniknął, zatem gdzie jest dalej przetrzymywany?
Jakieś cache, gdzie...uj wie, bo nie widzę tego inaczej.
Przecież ta tapeta musi gdzieś siedzieć...

Do góry