Nvidia Shield TV jako odtwarzacz multimedialny.

Arek

Active member
@mat74 mam pytanie bo widzę że od lat jesteś hard user wszelkich stremingowych "sticków" :) Mam taką nieoczywistą potrzebę i nie chcę wydawać fury pieniędzy, wypunktuję czego potrzebuję, kolejność ma znaczenie / priorytet . Zasada ogólna - stick wpięty do amplitunera a dalej na proj 1080p, rzadziej ale, też do TV 4K Samsunga . Do wszystkich urządzeń wpięty jest / będzie kabel Ethernet, wifi 2,4gz też jest na dobrym poziomie / zasięgu dzięki acces point'om.

1. Streaming treści z telefonu Samsung / Apple jako screen mirroring do pokazu zdjęć z galerii - aby działanie było jak najszybsze , nie gorsze niż na smartTV sprzed 5 lat - samsunga Tizen działa tutaj wyśmienicie, ale potrzebuję na projektor.
2. Opdalanie Yotube z wyszukiwaniem głosowym po Polsku (tutaj amazon traci) przez pilota, responsywność i rozpoznawanie mowy
3. Netflix aby oglądać na proj 1080p. / w przyszłości na 4K
4. Przeglądanie z domowych zasobów NAS katalogów ze zdjęciami w wysokiej rozdzielczości (wyższej od 4k) gdzie mogą się znajdować setki, lub tysiące zdjęć - i włączanie pokazu zdjęć / slideshow . Extra dodatkiem byłoby puszczenie w tle muzyki - lubiłem to w PS3 bo można było odpalić muze z plików własnych, ale słyszałem że od PS4pro można np. odpalić spotify. Być może obecne przystawki też mają taką funkcjonalność?

Rozkminiam w kolejności ceny oczywiście - czy Fire Stick 4k MAX z 2024 (bez PL w youtube) czy Google Stremaer 2024 czy Nvidia Shield 2019 pro

mat74

Well-known member
Bez reklam
Jeśli zależy Ci na audio HD to tylko NVIDIA shield,fire stick 4k max 2 gen,fire cube 3 gen.
W urządzeniach Amazon nie działa wyszukiwanie głosowe po polsku, natomiast w fire cube (właśnie sprawdzałem) działa wyszukiwanie głosowe nawet dla Smart Tube Next tzn. teoretycznie nie powinno bo Alexa niby nie wspiera aplikacji sideloadowanych (dziwne słowo jednak oddaje sens) ale można wskazać na stałe by otwierane były filmy na STN zamiast w YT.
NVIDIA nie obsługuje jednak HDR10+.
Pozostaje jeszcze zainteresować się streamerami google te jednak na pewno nie obsługują HD Audio.

Maciej_27

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dzień dobry, posiadam nvidia shild od jakiś 5 lat, generalnie działa dobrze. Od kilku dni mam problem z pilotem tak jakby nie miał komunikacji z shildem, robiłem już jego reset poprze wyjecie baterii i wcisniecie przycisków, parowałem go na nowo. Przez chwile działa ale później znowu przerywa. Czy pilot już mówi kaput, czy można to jeszcze naprawić ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mój też od czasu do czasu przestaje się w jakikolwiek sposób komunikować.
Kiedyś opisywaliśmy już ten problem i nie jest jednostkowy.
Dziwne, bo potrafi działać kilka msc. i nagle przez 2 tygodnie co parę dni cyrki. Za to drugim pilotem od tv działa.
Spróbuj może odłączyć i jeszcze raz sparować. Ja restartuje Shielda i zazwyczaj pomaga.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
A takie coś ?
"To pierwszy raz, kiedy coś zadziałało bez pełnego restartu. Znalazłem to dziś na forum nvidia. Mam klawiaturę z pilotem 2,4 GHz, która jest również podłączona do mojego shielda, aby to zrobić. Powiedział, aby przejść do Ustawienia>aplikacje>zobacz wszystkie aplikacje>aplikacje systemowe>bluetooth>wymuś zatrzymanie>wyczyść pamięć podręczną, wyczyść dane... i po wyczyszczeniu danych około 3 sekundy później pilot ożył i był użyteczny bez restartu."

U mnie też co jakiś czas pilot traci łączność z Shieldem (przeważnie na kilkanaście sekund).

Maciej_27

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ogólnie teraz to pilot już nie chce się sparować mam taka ikonkę.

20250526_000221.jpg

Sory z wielkość zdjecia.

Do góry