Nvidia Shield TV jako odtwarzacz multimedialny.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Kiedyś Phillips wypuścił TV w proporcjach 21:9. Gdybyś go kupił to jeszcze musiałbyś zaopatrzyć się w starego CRT w formacie 4:3 (odbiornik 16:9 już masz). Wtedy puszczał byś filmy w zależności od proporcji na jednym z tych trzech TV i pasów by nie było. Dziękuję, temat do zamknięcia [emoji1].

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
Niedługo w sprzedaży pojawią się telewizory wysuwane w różne strony i pilotem będzie można ustawiać sobie proporcje :wink:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kurna, tak na przyszłość i głównie do Mata: ; )
Nie wklejajacje zdjęc na jakieś g.... hostingi, bo wszystkie zdjęcia zniknęły.
Postimage od lat dobrze się sprawdza, ew. bezpośrednio na forum.

Bodajże w czerwcu mieliśmy tu sporą dyskusje i chyba najlepszy możliwy tutorial jaki jest w internetach, krok po kroku i nie mam tu na myśli podstawowej konfiguracji, bo ta zajmuje naście minut, a całą masę detali, ustawień itp. wszystko ze zdjęciami. Cała ta nasz dyskusja z Matem, nie wiele teraz bez zdjęć warta... Szkoda.

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Cofnalem sie dziescia kilka stron wstecz zeby zobaczyc 😉 znalazlem post mata odnosnie plikow DV. Serio mp4 nie latają? Ja wlasnie o tych plikach caly czas pisalem ze mi tnie 😁
Dzisiejszy build mavena kodi nexus ladnie sobie z nimi radzi 😉

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nagraj filmik jak odpalić na XB i wrzuć na YT,to sobie sprawdzę ;)

Tia ; )
Sprawdzałem na XSX, niby wchodzi Ezra/RD/Trakt i odpala filmy, ale u mnie bez HDR, może trzeba coś pokombinować, ale dziwnie to wszystko działa. Zawiesza, coś tam potrafi nie wyświetlić w menu. Nie chcę mi się w to bawić, teoretycznie to właśnie XB powinien świecić przykładem.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Kurna, tak na przyszłość i głównie do Mata: ; )
Nie wklejajacje zdjęc na jakieś g.... hostingi, bo wszystkie zdjęcia zniknęły.
Postimage od lat dobrze się sprawdza, ew. bezpośrednio na forum.

Bodajże w czerwcu mieliśmy tu sporą dyskusje i chyba najlepszy możliwy tutorial jaki jest w internetach, krok po kroku i nie mam tu na myśli podstawowej konfiguracji, bo ta zajmuje naście minut, a całą masę detali, ustawień itp. wszystko ze zdjęciami. Cała ta nasz dyskusja z Matem, nie wiele teraz bez zdjęć warta... Szkoda.

Ku przestrodze (y) będę to miał na uwadze.

Cofnalem sie dziescia kilka stron wstecz zeby zobaczyc 😉 znalazlem post mata odnosnie plikow DV. Serio mp4 nie latają? Ja wlasnie o tych plikach caly czas pisalem ze mi tnie 😁
Dzisiejszy build mavena kodi nexus ladnie sobie z nimi radzi 😉

Jeszcze go pod tym kątem nie sprawdzałem.Czy jednak jesteś pewny , że odpalają bez zacięć pliki ze streamu ? bo z podpiętego dysku zawsze chodziły mp4.

btw. Ze względu na zmianę interfejsu Netfliksa stara wtyczka obecnie wywala błąd , tutaj link do najnowszej ,działajacej wersji wtyczki https://github.com/CastagnaIT/plugi...ideo.netflix_1.18.10+matrix.1_20221001_t3.zip (sprwdzone)

mat74

Well-known member
Bez reklam
btw. Ponieważ wtyczki input stream adaptive są inne dla Matrixa i dla Nexusa ,w tym drugim przypadku zeby odpalało 4k trzeba ustawić włączyć ignorowanie HDCP i wybór strumienia na "ask quality" (po odpaleniu materiału wyskakuje okno z wyborem rozdzielczości i strumienia).Mówię oczywiście o ustawieniach w input stream adaptive (żeby ktos nieszukał tego na prózno w ustawieniach wtyczki Netflix)

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Moj blad mat! Film byl zle opisany. W nazwie byl mp4 a jak wszedlem na strone real-debrid to pokazalo mi ze sciagalem mkv. Sorrki. Mp4 nadal nie ogladalne z dv. Wywalilem je w filtrach fen. Juz sie nie pokazują wiec nie mam klopotu 😉

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Widzę, że zaczęły się problemy na oficjalnym Kodi.
Zniknęła zakładka passthrough w ustawieniach (expercki widok), więc nie było flagi Atmosa, a co ciekawe na drugim zainstalowanym Nexusie zakładka jest i wszystko działa. Kilka restartów i pojawiła się znowu. Ciekawe.

Natomiast audio - Atmos zalicza co kilka sekund dropy, czyli raz działa, raz nie. Już kiedyś miałem ten problem, nie pamiętam już co było rozwiązaniem, być może być może instalacja świeżego Kodi.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Tia ; )
Sprawdzałem na XSX, niby wchodzi Ezra/RD/Trakt i odpala filmy, ale u mnie bez HDR, może trzeba coś pokombinować, ale dziwnie to wszystko działa. Zawiesza, coś tam potrafi nie wyświetlić w menu. Nie chcę mi się w to bawić, teoretycznie to właśnie XB powinien świecić przykładem.
Zniknęła zakładka passthrough w ustawieniach (expercki widok), więc nie było flagi Atmosa, a co ciekawe na drugim zainstalowanym Nexusie zakładka jest i wszystko działa. Kilka restartów i pojawiła się znowu. Ciekawe.

Natomiast audio - Atmos zalicza co kilka sekund dropy, czyli raz działa, raz nie. Już kiedyś miałem ten problem, nie pamiętam już co było rozwiązaniem, być może być może instalacja świeżego Kodi.
Poinstaluj wszystko elegancko i wyślij mi na testy :grin:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sprzedałem ostatnio jednego Shielda, było mówić, to bym Ci zrobił konfigurację ready to use - out of the box, ale gwarancja do bramy, potem się nie znamy :-D

mat74

Well-known member
Bez reklam

Używam kompilacji Mavena dla 19.4 Matrix i 20 Nexus .Obydwie bezproblemowo odtwarzają Atmosa Akurat dziś instalowałem je również na Firesticku i też żadnych problemów.
Dla obydwu główną wtyczką jest FEN , obydwie mają skórkę Estuary Mod V2.

btw.W FEN za odpalanie filmu/serialu z ostatnio uzywanego linka bez scrapowania od nowa wszystkich providerów odpowiedzialne jest ustawienie przeszukiwania chmury RD/AD.
Wyskakuje nam wtedy tylko link do pliku w chmurze i wystarczy potwierdzić czy chcemy rozpocząć ogladanie od ostatniego zatrzymania czy od poczatku.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Używam kompilacji Mavena dla 19.4 Matrix i 20 Nexus .Obydwie bezproblemowo odtwarzają Atmosa Akurat dziś instalowałem je również na Firesticku i też żadnych problemów.
Dla obydwu główną wtyczką jest FEN , obydwie mają skórkę Estuary Mod V2.

U mnie generalnie wszystko działa tiptop, ale zazwyczaj do czasu. Mija kilka miesięcy i zawsze "coś". Często to są drobnostki, ale mimo wszystko.
Tak jak ostatnio nie wyszukiwało żródeł, a jak się okazało, wystarczyło wyczyścić cache.
Teraz też obejrzałem kilka filmów, a dziś widzę, że nagle znika zakładka "passthrough" i generalnie wykastrowało ustawienia, dlaczego? Nie mam pojęcia.
Tak, jakby to Kodi żyło własnym życiem.
Kilkukrotne przeładowanie zadziałało, ale teraz ścieżka z Atmosem potrafi przerywać, a na drugim Kodi nie ma tego problemu.

Pytanie, czy 3 instalacje KODI na Shieldzie (każda z RD/FEN/EZRA mogą powodować jakiś konflikt?

Ja też ostatnio zrobiłem podmiankę i teraz mam 2x Shield Pro w domu :)

Ja nie wymieniłem na PRO, pozbyłem się nieużywanej sztuki, a pieniądze rozpuściłem w dwa dni ; )

kaminskakl

Active member
Bez reklam
U mnie generalnie wszystko działa tiptop, ale zazwyczaj do czasu. Mija kilka miesięcy i zawsze "coś". Często to są drobnostki, ale mimo wszystko.
Tak jak ostatnio nie wyszukiwało żródeł, a jak się okazało, wystarczyło wyczyścić cache.
Teraz też obejrzałem kilka filmów, a dziś widzę, że nagle znika zakładka "passthrough" i generalnie wykastrowało ustawienia, dlaczego? Nie mam pojęcia.
Tak, jakby to Kodi żyło własnym życiem.
Kilkukrotne przeładowanie zadziałało, ale teraz ścieżka z Atmosem potrafi przerywać, a na drugim Kodi nie ma tego problemu.

Pytanie, czy 3 instalacje KODI na Shieldzie (każda z RD/FEN/EZRA mogą powodować jakiś konflikt?

Ja nie wymieniłem na PRO, pozbyłem się nieużywanej sztuki, a pieniądze rozpuściłem w dwa dni ; )
Ja obu używam codziennie. BTW. Shield Pro jest za 790 zł w Amazon.it

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak bym wiedział, że za tyle jest, to wziąłbym zaraz po sprzedaży starego.
Pytanie czy warto teraz wymieniać, działa to szybciej, są jakieś realne różnice?
Pomijając pilota, ale tego już mam. No i upscaling... do dziś nie widziałem sidebyside w wykonaniu Shielda.

mat74

Well-known member
Bez reklam
Dwie instalacje od Mavena na pewno nie powodują żadnego konfliktu , pod warunkiem ,że jednoczesnie działa tylko jedna.
Zarówno na Nvidii jak i Firesticku muszę ubić w tle jedno Kodi by bezproblemowo działało drugie.

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Shield Pro jest za 790 zł w Amazon.it
Może by zrobił podmiankę ze swojego Egreat A5...
Wziąłem go parę lat temu do odtwarzania kopii zapasowych własnych płyt UHD :wink: (odpala 1:1) chociaż ostatnio prawie w ogóle się w to nie bawię.
Ogólnie jest ok. chociaż szybkość głównego menu,pozostawia wiele do życzenia.

Do góry