Panowie, a ja po raz pierwszy obejrzałem Transformers III

Właśnie na TVN. Miałem niedzielę bez domowników, więc odkurzyłem nagranie z nagrywarki, które właśnie na taką okazję czekało.
Bass/Treble/Sub/Central: bez podbić, bez obniżeń. Tak jak ustawiła kalibracja. Audyssey na movie. DynamicEQ na "on". Reszta wszystko na off (przede wszystkim DynamicVol). I.... MASAKRA!
Pierwszy raz tak zmasakrowałem swoje głośniki (i sąsiadów). Pierwszy raz musiałem zdjąć maskownicę suba (przy jednej scenie, ale została zdjętia już do końca). Pierwszy raz film z telewizji mnie tak sponiewierał. Jakość dźwięku rewelacja. Jakość obrazu żyleta. Brawo TVN! Doskonała robota!
Zostałem wgnieciony w fotel. Wiele razy pisaliśmy o najlepszym filmie do pokazania dźwięku 5.1 i sprawdzenia matrycy tv. Były różne propozycje z których większość kupiłem na płytach BD. Co prawda kilka osób (najczęściej armanig) polecało Transy, ale nie tak często jak inne filmy (chociaż tytuł tego tematu pokazuje, że jednak Transy powinny być takim wyznacznikiem). I ja po emisji na TVN jestem zmiażdżony. To jest w moim subiektywnym odczuciu najlepszy film pod tym względem. Fabuły i gry aktorów nie komentuję - każdy ma inne zdanie. Ale... pod kątem "głośnikowej masakry" nie znam nic, co by się chociaż zbliżyło ;P Oczywiście wielki szacun (i moje zadowolenie) dla wszystkich, którzy teraz mi dadzą namiary na coś lepszego. Ja bardzo chętnie
Inna sprawa, że jest tak JAK ZAWSZE PISAŁEM. Jak masz taki film to możesz zrobić tylko jedno: zaczekaj na dogodne warunki i odpal głośno, bez DynamicVol. Ja odpaliłem na 63-64, ale potem jak się zaczęła ostatnia scena bitwy (ponad godzina!) to dałem na 59, bo mi było szkoda kota, sąsiadów i suba ;P
Jeśli ktoś takie filmy odpala wieczorem to jego sprawa i kwestia gustu/możliwości. To jest ok. Ale ocena efektów dźwiękowych nie ma wtedy kompletnie sensu
Zatem dla mnie w tej chwili absolutnym, niekwestionowanym mistrzem jest Transformers III. Scena na autostradzie, scena bitwy (cała II połowa filmu), każda kwestia mówiona robotów, każdy wybuch... rwie jaja.
Zapewne widzicie, że cieszę się jak dziecko ;P hehe
A na swoją kolej (dzień bez domowników) czeka już Thor nagrany na TVN kilka tygodni temu.... ;P