Najlepszy amplituner KD do stereo

lll

New member
A jak w jakości dźwięku (to, że jest uboższy w funkcje i możliwości połączeniowe, to wiem) w porównaniu z ww. amplitunerami Denon (X3000) i Marantz (6008 ) wypada NAD T 748 ? Niestety nie mam żadnej możliwości jego odsłuchu.

lll

New member
Myślę, że w moim przypadku jednak szybko wjedzie wzmacniacz stereo, dlatego nieco zmieniła mi się koncepcja wyboru amplitunera. Chciałbym możliwie najtańszy z pre-outem oraz najlepiej dwoma wyjściami HDMI (chcę podłączyć projektor i telewizor bez kombinacji i rozdzielania sygnału) - jakie modele możecie polecić? Czy nadal będzie to klasa Denona AVR-X3000 (obecnie właściwie już niedostępnego, niestety, a był to mój faworyt), czy może coś tańszego? Znam tańsze z pre-outem, znam tańsze z dwoma wyjściami HDMI, ale nie znam tańszego i z tym i z tym. :)

Saszku

New member
Z tego co mi przychodzi do głowy to 2 wyjścia HDMI ma ONKYO TX-NR717, PRE-OUT też powinien mieć ale koszt 2,5k. Ww sprawie stereo to ci nie podpowiem jaka jakość dźwięku ale podobno ONKYO ma dobre zasilacze. W kinie wypadają dobrze jeżeli to cię interesuje.

Jeszcze jest Yamaha RX-V775 też w podobnej cenie, może trochę niższej.

Ostatnia edycja:

lll

New member
Wychodzi mi na to, że najtańszym wartym uwagi amplitunerem z Pre-outem i dwoma wyjściami HDMI jest Pioneer VSX-924 - i prawdopodobnie to właśnie ten model będzie stanowił mój ostateczny wybór w kwestii amplitunera.
Oczywiście przy założeniu, że bardzo niedługo do zestawu dojdzie wzmacniacz stereo (a kino domowe interesuje mnie znacznie mniej niż stereo, skądinąd zgodnie z tytułem wątku). Gdyby nie to, wybrałbym co najmniej Marantza SR6008. Jednak do moich celów wystarczy ww. Pioneer.
Ze swojej strony dziękuję za wszelkie rady i duże rozjaśnienie tematu.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Myślę, że w moim przypadku jednak szybko wjedzie wzmacniacz stereo...

Tylko wzmacniacz zdaje sie musi miec wejście na końcówkę mocy. Takie zwykłe liniowe się nie nadaje bo gra bardzo cicho w takim układzie no i sygnał przechodzi przez dwa przedwzmacniacze...

xgutti

New member
Bez reklam
Jedyne amplitunery kina domowego z dobrym stereo które przychodzą mi do głowy to dwa klocki z stajni Harmana AVR 660 i 760 oraz klocki Arcam od modelu AVR 400 a kończąc na AVR 750 :)

lll

New member
Całkiem dobre rozwiązanie, właśnie tą drogą zamierzam pójść.
Jednak jako ampli wolę Pioneera VSX-924 (prócz Pre-out posiada m.in. 2 wyjścia HDMI, które skwapliwie wykorzystam), natomiast kwestia wzmaka pozostaje otwarta. Ale jeśli nowy (choć tutaj dopuszczam używany sprzęt, za to o klasę czy dwie lepszy), to może również Pioneer, co najmniej A-30.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Całkiem dobre rozwiązanie, właśnie tą drogą zamierzam pójść.
Jednak jako ampli wolę Pioneera VSX-924 (prócz Pre-out posiada m.in. 2 wyjścia HDMI, które skwapliwie wykorzystam), natomiast kwestia wzmaka pozostaje otwarta. Ale jeśli nowy (choć tutaj dopuszczam używany sprzęt, za to o klasę czy dwie lepszy), to może również Pioneer, co najmniej A-30.

Co najmniej A-50, trochę drożej od A30, ale warto dołożyć ;)

Henry

Active member
Bez reklam
No i co ważne A-50 jest z main-in, więc bez problemu połączysz z ampli i wszystko będzie ładnie współpracować.
Szkoda, że inne firmy nie biorą przykładu z Pionka, który już chyba od A-30 daje tą mozliwość ;)

lll

New member
Ja również nie mam jeszcze wyrobionej opinii. :)

Swoją drogą wydaje mi się, że chyba najrzadziej polecanymi amplitunerami są Pioneery. Denon, Marantz, HK, Onkyo czy Yamaha - proszę bardzo, natomiast propozycje zakupu Pionka pojawiają się stosunkowo najrzadziej. Ciekawe dlaczego - są najsłabsze swoich klasach (nie wydaje mi się), czy jakoś tak wychodzi?

Henry

Active member
Bez reklam
Porównywałem u siebie A50 z PMA 720 i Denon mi bardziej przypadł do gustu, choć nie oznacza to, że Pionek grał źle i pewnie gdybym przyniósł na testy tylko tego A50, to byłbym mega zadowolony z jego brzmienia. Denon grał jakby ciut "soczyściej" lepszym głębszym basem, a być może lepiej się zgrywał z moimi kolumnami....;)
Ale jak wcześniej napisałem i tak dużą zaletą tego pionka jest main in i choćby dlatego warto go odsłuchać, a przekonasz się, że gra bardzo fajnie ;)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Henry a porównywałeś A30 z A50? Pytam z ciekawości bo nie słyszałem A50. To jednak zupełnie inne konstrukcje. A50 gra w klasie D. Pytam bo spotkałem się z opinią, że A30 gra lepiej. Tak mi mówił jeden koleś, który testował A50 i A30 i wybrał ten teoretycznie niższy model. A sumie jak czytałem testy A30 i jeszcze wyższy model A70 to praktycznie oba są tej samej mocy. To trochę dziwne bo klasa D jest bardzo wydajna i można osiągnąć wyższą moc. Wiadomo moc to nie wszytko.

d@miano

New member
Panowie... co byście wybrali (jakość/cena)?
- Denon AVR-X3000...2500zł.
- Marantz SR5008.....2000zł.
- Marantz SR6008.....2700zł.

Henry

Active member
Bez reklam
Henry a porównywałeś A30 z A50? Pytam z ciekawości bo nie słyszałem A50. To jednak zupełnie inne konstrukcje. A50 gra w klasie D. Pytam bo spotkałem się z opinią, że A30 gra lepiej. Tak mi mówił jeden koleś, który testował A50 i A30 i wybrał ten teoretycznie niższy model. A sumie jak czytałem testy A30 i jeszcze wyższy model A70 to praktycznie oba są tej samej mocy. To trochę dziwne bo klasa D jest bardzo wydajna i można osiągnąć wyższą moc. Wiadomo moc to nie wszytko.
Bezpośrednio nie, słyszałem A 30 z kolumnami Yamahy, chyba 555 i nie zrobiło to na mnie wrażenia, być może też kwestia głośników. Dlatego najlepiej byłoby porównać na tych samych kolumnach w swoich warunkach. ;)

@Damian, SR6008 ;)

Do góry