Najlepszy amplituner KD do stereo

lll

New member
Ale że ja? Jeśli ja, to rozumiem, że chodzi o wrażenia z użytkowania zestawu Marantz SR5008 i Dali Zensor 5? Jak najbardziej pozytywne. Na temat dźwięku w filmach się nie wypowiadam - jest dobrze, ale przecież używam tylko dwóch kolumn stereo, a nie zestawu 5.1, więc cóż mogę powiedzieć. Jeśli chodzi o muzykę, to dźwięk może nie powoduje u mnie dreszczy tudzież ciar(ek), czego doświadczałem przy odsłuchach wysokiej klasy zestawów stereo, ale ogólnie sprzęt gra BARDZO PRZYJEMNIE, że tak to krótko nazwę, i jestem bardzo zadowolony.

piechu

Member
Bez reklam
No bo dreszczy być nie może :) SR5008 to tylko amplituner i gra poprawnie, bez szału ale też nie przynosi wstydu. Co innego Twoje Zensory zagrają jeśli zepniesz je z fajnym wzmacniaczem :)

lll

New member
Jasne! Pisałem z pełną świadomością tego co kupiłem, po co, za ile, i do jakiego pomieszczenia. :) To była przemyślana i odsłuchana decyzja, również dzięki rzeczowym poradom na forum, i jestem z niej bardzo zadowolony - dziś kupiłbym tak samo (no, może SR6008 ). :)

Mam pytanie - czy możecie polecić jakiś moduł Wi-fi, który będzie dobrze współpracował z SR5008? Nie jestem w stanie przeciągnąć kabla od routera przez piętro i na skos domu (a przynajmniej nie chcę tego robić), stąd pytanie.

piechu

Member
Bez reklam
Moduł wifi? SR5008 nie obsługuje wifi. Jeśli masz router wifi to musiałbyś dokupić access pointa (tudzież router, który ma możliwość pracy w trybie bridge), postawić go gdzieś w pobliżu amplitunera i podpiąć go kablem.
Ewentualnie pozostaje zakup adaptera wifi/ethernet lub moduły do gniazdka elektrycznego.

Ostatnia edycja:

rafa@rafa

Active member
Bez reklam
Do tego bardziej polecam sieć PLC (po energetyce). Nie ma to jak kable, stabilne połączenie niemal bez laga (w przeciwieństwie do wifi).

lll

New member
Hmm. Dotąd w ogóle nie myślałem o takim rozwiązaniu. Zupełnie nie wiem, "z czym to się je", nie znam tematu. Ale rozpoznam go szybko, bo faktycznie to może być najlepsze wyjście.
W dwóch słowach - czego potrzebuję, by zastosować takie rozwiązanie (jakich urządzeń i kabelków, czyli że tak powiem - co, jak, czym i do czego podłączam)?

Edit:
Wydaje mi się, że wystarczą 2 adaptery, z których jeden podłączam do sieci i kabelkiem LAN do routera, a drugi do sieci i kabelkiem LAN do amplitunera.

Jednak nadal nie wiem, które rozwiązanie ostatecznie wybrać. PLC ma również swoje ograniczenia, jak np. gniazdka w jednej fazie. Zastanawiam się nadal - pomiędzy adapterem wifi, punktem dostępowym, a PLC.

Ostatnia edycja:

Wiesiek19

Active member
Bez reklam
Hmm. Dotąd w ogóle nie myślałem o takim rozwiązaniu. Zupełnie nie wiem, "z czym to się je", nie znam tematu. Ale rozpoznam go szybko, bo faktycznie to może być najlepsze wyjście.
W dwóch słowach - czego potrzebuję, by zastosować takie rozwiązanie (jakich urządzeń i kabelków, czyli że tak powiem - co, jak, czym i do czego podłączam)?

Edit:
Wydaje mi się, że wystarczą 2 adaptery, z których jeden podłączam do sieci i kabelkiem LAN do routera, a drugi do sieci i kabelkiem LAN do amplitunera.

Jednak nadal nie wiem, które rozwiązanie ostatecznie wybrać. PLC ma również swoje ograniczenia, jak np. gniazdka w jednej fazie. Zastanawiam się nadal - pomiędzy adapterem wifi, punktem dostępowym, a PLC.

Witam,

Mam takie rozwiązanie. Jedyna bariera dla PLC to liczniki elektryczne. U mnie działa bez problemu na 2 adapterach FRITZ! Jeden adapter przy routerze spianasz LANem, a drugi gdziekolwiek i też LANem do sprzętu. WiFi to zawsze ograniczenie. Na PLC tego nie ma.

rafa@rafa

Active member
Bez reklam

Edit:

U mnie śmiga na adapterach Zyxel w klasie 500Mbit. Wifi nie dorasta temu do pięt.

Do góry