Najlepszy amplituner KD do stereo

lll

New member
Jasne! Nie przedstawiam innego poglądu na sprawę, tylko głośno myślę. Mówicie, że wzmak stereo za porównywalną kwotę zmiata amplituner. Jasne, zgoda, to powszechna wiedza, OK, super.

Zastanawiam się więc (i to główny sens mojej wypowiedzi) - czy w kwocie 2,5 tys. zł, którą chcę przeznaczyć na amplituner AV, jestem w stanie zastosować inne rozwiązanie (oparte na wzmacniaczu stereo), które da mi zauważalnie lepszy dźwięk stereo. Np. jakiś wzmak za około 2 tys. i jakiś DAC za około 500 zł, nie wiem.

@Henry kolumn nie mam jeszcze fizycznie w domu, ale po odsłuchu (amplitunery Denona i jakiś wzmacniacz NADa) jestem zdecydowany na ich zakup. Uważam że w tej cenie to bardzo dobry, jeśli nie najlepszy, wybór. Poza tym akurat u mnie dochodzą inne względy, jak np. kolor :) czy to, że to firma z moich stron.
O rozwiązaniu amplituner AV + wzmacniacz stereo również cały czas myślę. Nawet o tym, by zastosować o wiele tańszy amplituner (powiedzmy Denon X1000) i tym samym móc od razu kupić wzmacniacz (właśnie Denon PMA720), a i tak zmieścić się w kwocie 2,5 tys. I kto wie, czy to nie byłoby najlepsze rozwiązanie, jak sądzisz?

Henry

Active member
Bez reklam
O rozwiązaniu amplituner AV + wzmacniacz stereo również cały czas myślę. Nawet o tym, by zastosować o wiele tańszy amplituner (powiedzmy Denon X1000) i tym samym móc od razu kupić wzmacniacz (właśnie Denon PMA720), a i tak zmieścić się w kwocie 2,5 tys. I kto wie, czy to nie byłoby najlepsze rozwiązanie, jak sądzisz?

Nie warto, do X1000 nie podepniesz wzmaka, bo nie ma tam pre-out, a i ampli sam w sobie dosyć marny. X3000 to dobry kierunek.
Njatańsze z pre-outem będą Marantze (slimy) 1504 lub 1604, w nich jest pre-out na fronty, więc w tym przypadku podepniesz wzmaka i prawie mieścisz się w budżecie na elektronikę...
Niektórzy mają podpięte wzmaki bez main-in, z wykorzystanie AUX'a i też się to sprawdza ;)
Oczywiście nie jest tak wygodne jak z main-in ( o czym Krzysiek powyżej wspomina)

lll

New member
Jasne. Dzięki za rady Panowie.

Myśląc o X1000 myślę głównie o radykalnym cięciu kosztów na amplituner, celem zakupu wzmacniacza, żeby zmieścić się w założonej kwocie 2,5 tys. Z niewygodą (połączenie poprzez AUX wzmaka) w tym przypadku się godzę. Dodatkowo słychać głosy, że pre-out słabszych amplitunerów są powiedzmy średniej jakości.

Jednak wybór ostatecznego rozwiązania sprowadza się właściwie do odpowiedzi na zasadnicze pytanie: czy X1000 + PMA720 da zauważalnie lepszą jakość dźwięku stereo niż sam X3000? Oto, co musiałbym rozstrzygnąć, a jako że nie bardzo mam możliwość odsłuchu, proszę o Wasze zdanie. Jeśli zauważalnie lepsza jakość nie jest wg Was pewna, to raczej skończy się na X3000 i dokupieniu wzmaka stereo kiedyś tam w przyszłości.

Kurcze, a nawiasem gdzieś tam w tle powyższych rozterek cały czas kusi zestaw wzmacniacz stereo + DAC, przy rezygnacji z amplitunera. Dzięki temu, zwłaszcza przy delikatnym przekroczeniu budżetu w takim przypadku (bo gra warta świeczki) mógłbym sobie pozwolić na lepszy wzmacniacz. I dopiero wtedy jakość stereo pewnie byłaby zauważalnie lepsza.

Miłego popołudnia!

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Do X1000 nie da się "po ludzku" podpiąć wzmacnaicza stereo, brak pre-out. W denonach jest on dopiero od X3000 wzwyż ....
Jak napisałem poprzednio, najtańszą opcją, ze stajni Denon/Marantz jest amplituner MARANTZ NR1504 lub 1604, które same w sobie lepiej zagrają od X1000, cenowo nie ma już takiej różnicy i do nich podepniesz wzmak PMA 720 bądź do kompletu jakiś wzmacniacz Marantza.
Co do samej "niewygody" to w tym wątku pisał o tym DeeBass czy woytaski, obydwoje mają wzmacniacze bez main-in i twierdzą, że funkcjonuje to ok. Ja niestety nie mam takiego doświadczenia w codziennym użytkowaniu, ale osobiście przy ograniczonym budżecie wolałbym takie rozwiązanie niż sam ampli z tzw. średniej półki

ps. widzę, że dopisałeś, że wzmak mógłbyś dokupić w przyszłości....to X3000 w tej sytuacji jest dobrym kierunkiem ;)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dodatkowo słychać głosy, że pre-out słabszych amplitunerów są powiedzmy średniej jakości.

Tylko zrozum jedno, do wzmacniacza podpinasz CD po analogu. Nie podpinasz CD do amplitunera, więc temat pre w ampli Cię nie interesuje. Ampli nawet nie musisz włączać, ten będzie Ci potrzebny tylko i wyłącznie w przypadku seansów w KD. Zainteresuje Cię dopiero, jak docenisz prostote obsługi przy wykorzystaniu ampli+wzmak do kina domowego. Fronty dostaną lepsze brzmienie w kinie.
Jeżeli pre faktycznie jest słabej jakości, to TYLKO w kinie nie wyciśniesz wszystkich soków z takiego duetu, ale stereo i cd ten temat nie dotyczy.
Idż gdzieś odsłuchaj ampli w podanym budżecie i oceń czy aby na pewno Cię nie zadowoli to brzmienie, być może nie jesteś aż tak wymagającym użytkownikiem.

Ostatnia edycja:

lll

New member
Dzięki, rozumiem, fakt - przy muzyce ampli nie ma znaczenia, bo słucham ze źródła podpiętego do wzmaka, z kolei przy kinie jakość pre-out nie ma dla mnie takiego znaczenia.
@Armanig audiofilem jasne że nie jestem, ale też często razi mnie jakość muzyki tam, gdzie dla innych jest już nadto wystarczająca. :)

woytaski

New member
Bez reklam
Co do samej "niewygody" to w tym wątku pisał o tym DeeBass czy woytaski, obydwoje mają wzmacniacze bez main-in i twierdzą, że funkcjonuje to ok.

@henry, ja jeszcze nie mam wzmaka, cały czas analizuję...
Wiem jedno, nie po to kupowałem avr z pre-out, żeby teraz tego nie wykorzystać.
Praktycznie byłem zdecydowany na niższą półkę wzmacniacza i cd-player do kompletu za ca. 6-7K.
Obecnie rozważam zakup Hegla H80 i pozostawienie cd-playera jedynie jako napędu...
Apetyt rośnie w miarę wzrostu świadomości i odsłuchu :D

Krótko - szukam amplitunera KD do powyższego systemu, który da mi możliwie dobrą jakość muzyki stereo.
Miałem Denka 2113. Kupując go mówiłem podobnie jak Ty. Nadarzyła się okazja, sprzedałem i kupiłem X4000. Było warto. Zmiana w stereo zauważalna, w KD zdecydowanie bardziej na "+"
Ale minęło kilka miesięcy i stwierdziłem, że to jednak namiastka prawdziwego stereo.
Tobie więc radzę podobnie. Nie popełniaj mojego błędu, kup od razu ampli z pre-out. Moge polecić X4000, jeśli cię stać. Nie, X3000 też bedzie OK. Przez pewien czas nim zachwyt nad otrzymanym dźwiękiem minie, dozbierasz kasę i kupisz wzmaka stereo. I wtedy usiądziesz w fotelu, odpalisz muzę i na Twej twarzy zagości dawno nie widziany uśmiech. Innej drogi nie ma.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
@henry, ja jeszcze nie mam wzmaka, cały czas analizuję...
Wiem jedno, nie po to kupowałem avr z pre-out, żeby teraz tego nie wykorzystać.
Praktycznie byłem zdecydowany na niższą półkę wzmacniacza i cd-player do kompletu za ca. 6-7K.
Obecnie rozważam zakup Hegla H80 i pozostawienie cd-playera jedynie jako napędu...
Apetyt rośnie w miarę wzrostu świadomości i odsłuchu :D
Sorry, teraz widzę, że masz DCD720, a nie PMA720, to DeeBass pisał, że jest zadowolony.... ;)
Co wzrostu apetytu w miarę świadomości, to mam ten sam problem :)
pzdr

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jasne. Dzięki za rady Panowie.

Myśląc o X1000 myślę głównie o radykalnym cięciu kosztów na amplituner, celem zakupu wzmacniacza, żeby zmieścić się w założonej kwocie 2,5 tys. Z niewygodą (połączenie poprzez AUX wzmaka) w tym przypadku się godzę. Dodatkowo słychać głosy, że pre-out słabszych amplitunerów są powiedzmy średniej jakości.

Jednak wybór ostatecznego rozwiązania sprowadza się właściwie do odpowiedzi na zasadnicze pytanie: czy X1000 + PMA720 da zauważalnie lepszą jakość dźwięku stereo niż sam X3000? Oto, co musiałbym rozstrzygnąć, a jako że nie bardzo mam możliwość odsłuchu, proszę o Wasze zdanie. Jeśli zauważalnie lepsza jakość nie jest wg Was pewna, to raczej skończy się na X3000 i dokupieniu wzmaka stereo kiedyś tam w przyszłości.

Kurcze, a nawiasem gdzieś tam w tle powyższych rozterek cały czas kusi zestaw wzmacniacz stereo + DAC, przy rezygnacji z amplitunera. Dzięki temu, zwłaszcza przy delikatnym przekroczeniu budżetu w takim przypadku (bo gra warta świeczki) mógłbym sobie pozwolić na lepszy wzmacniacz. I dopiero wtedy jakość stereo pewnie byłaby zauważalnie lepsza.

Miłego popołudnia!
Kiedyś testowałem PMA710 vs AVR33XX. PMA zdecydowanie wygrał. A co dopiero z X1000

kolaboracja

New member
Hey. Pozwolę sobie podpiąć się pod ten wątek, ponieważ mam bliźniaczy problem co "lll". Co prawda celuję obecnie w Melo.dika BL.40 i wzmacniacz stereo Atoll in 80 (zestawik dopiero będzie słuchany), ale źródłem mediów jest u mnie HDD. Szukam jakiegoś sprzętu który mógłby puścić audio na wzmacniacz z niego, jednocześnie materiał video na tv... przy możliwości podłączenia dodatkowych 2-4 satelit. Heh, tylko apli to tego, to już niemały koszt :/

woytaski

New member
Bez reklam
Możesz kupić jakiś streamer i przez niego puszczać muzykę, a media video bezpośrednio z dysku na TV, lub z laptopa.
Tyle, że chcesz tego słuchać w systemie 2+(2-4)...
W takiej sytuacji nic tańszego i przede wszystkim uniwersalnego niż amplituner KD nie znajdziesz...

lll

New member
A jak wypada porównanie uznanych modeli amplitunerów, jak Denon X3000 czy Marantz SR6008/SR5008 z nowym Pioneerem VSX-924?

collider

New member
Bez reklam
924 to model nizej od np. Denon X3000 wiec ciezko je porownywac. Pasowalo by tu raczej zestawic Pioneer 1223 (lub nowszy 1224).

lll

New member
Porównywać można wszystko. Patrzyłem głównie na przedział cenowy (szeroko pojęte OKOŁO 2,5 tys. zł). O to mi chodziło - czyli X3000 lepszy od VSX-924, bo jakby nie było, klasa wyżej.

collider

New member
Bez reklam
Nie mozesz tak patrzec na przedzial cenowy bo np. Denon teraz chodzi w nizszych bo ma nastepce w postaci X3100 a 924 to najnowszy produkt Pioneera.

kolaboracja

New member
Tylko pamiętaj że wersje Denon +100, to praktycznie kopie swoich poprzedników z dodaną opcją wifi, blutooth ew jakimś dodatkowym wyjściem hdmi. Więc nie warto imo się w nie bawić. Ale fakt, Denon jest wyżej:
Moc wyjściowa (6 ohm, 1 kHz, 1% dla 1 kanału) 180 W
Moc wyjściowa (6 ohm, 1 kHz, 0.7% dla 2 kanałów) 135 W
Moc wyjściowa (8 ohm, 20 Hz - 20 kHz, 0.08% dla 2kanałów) 105 W
a Pioneer 'tylko'
Moc wyjściowa na kanał150W przy 6Ω.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zależy które modele. Np. X1000 i X1100 trochę się różnią. Oprócz wspomnianego wifi nowszy model jest 7.2 a X1000 był 5.1. Nowszy ma 40W mocniejszy zasilacz. I co ważne wszystkie nowe amplitunery D&M odsługują kolumny 4ohm. W wyższych modelach doszedł Dolby Atmos. Co do brzmienia to trzeba posłuchać. Pewnie dużych różnic nie będzie.

lll

New member
A propos, czy zeszłoroczne modele amplitunerów Denon/Marantz ze średniej półki cenowej (X3000, SR5008/6008 ) napędzają bezproblemowo 4-Ohmowe kolumny, czy też występują z tym problemy (jak w niższych modelach)?

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na pewno lepiej sobie poradzą niż niższe modele. Wszystko zależy też od przebiegu impedancji. Producenci podają znamionową, a minimalna może schodzić jeszcze niżej.

Do góry