ernet napisał:
Do dziś wieczorem ( 14.11 ) muszę podjac decyzję czy kupić te nagrywarke RDR-HX 750, ...
Błagam, szybko napiszcie
A ja kupiłem tę HX950 w ciemno.... no może przeczytałem kilka postów na forum przed zakupem by się upewnić, że nie jest to jakaś zupełna mina. Nie mam doświadczenia z modelami innych firm więc przekażę Ci swoje odczucia w stosunku tylko do swojego modelu:
Zadowolony jestem z:
- całkiem niezła jakość zapisu, duży wybór typowych stopni kompresji + ustawienie ręczne (precyzyjne).
- bardzo bogate w funkcje menu (po polsku), np dużo ustawień wyświetlania obrazu (korekcja jasności, kontrastu, gamma, ostrości itp).
- czytelna i łatwa obróbka nagranego już materiału
-można nagrywać na HDD i jednocześnie oglądąć nagrywany (z przesunięciem czasowym) lub inny materiał z HDD.
- wysokiej jakości głowica UHF - obraz z anteny analogowej lub z kablówki jest dobrej jakości.
- atrakcyjne wzornictwo (mam czarną nagrwarkę)
Nie podoba mi się:
- nagrywarka buczy. Zapewne spowodowane jest to pracą dysku HDD, lub wentylatora z tyłu obudowy. Nie jest to męczące czy głośne ale wyczuwalne jednak w wieczornej, domowej ciszy. Wyczytałem gdzieś jednak, że jest to jedna z najcichszych nagrywarek. No coż, magnetowidy też chałasują i to bardziej.
- bardzo małe napisy w odtwarzaniu filmów Divix. Przydała by się edycja wielkości i koloru trzcionki jak jest to w prawie wszystkich obecnie sprzedawanych odtwarzaczach DVD, nawet tych za 100zł !!!!!!!!!!!! Może jakaś aktualizacja firmware to poprawi.
- mały wyświetlacz. Z 2 metrów nie jestem już w stanie nic z niego odczytać.
- drobne błedy w tłumaczeniu funkcji menu nagrywarki (można się przyzwyczaić).
- przeciętny pilot. Brak joysticka (przydał by sie zwłaszcza do edycji nagrań), niektóre przyciski BAAAARDZO małe (np return). Mało wyraźne ozanczenia przycisków - w półmroku konieczne jest włączenie światła. (mam 6 pilotów w domu ale ten pod tym względem jest najgorszy). Wolna reakcja na wciskane klawisze pilota - denerujące np przy wprowadzaniu nazwy nagranego materiału.
- nie można nagrywać czy odtwarzać filmy przez USB (np z zewn.dysku czy pendrive)
-nie zawsze udaje się sformatować płyty DVD+-RW jeśli nie są nowe (nogdy nie nagrywane). Ostatnio po wykasowaniu płytki DVD-RW na kompie nagrywarka wogóle jej nie przyjmowała. Wysuwała z powrotem tackę zaraz po jej zamknięciu. Musiałem ją oszukać nagrywając na tę płytę coś z pozomu kompa.
To może tyle na początek. Ogólnie jestem bardzo zadowolony i zachęcam do zakupu modeli 650/750/950. Swoją 950 kupiłem za 1360zł przez internet (sklep AGITO) jakiś miesiąc temu. Bardzo często nagrywam korzystając z TIMERA z kablówki jak i z tunera SAT (Cyfra+). TV mam kineskopowy.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem
Zapomniałem dodać, że instrukcja jest po Polsku choć (co mnie rozbawiło) cytowane w niej nazwy funkcji menu nagrywarki są angielskie, pomimo, że oczywiście menu jest w języku polskim! Jak na SONY to naprawdę wstyd! Chyba nie traktują naszego kraju poważnie.