[Nasze Zestawy AV] Moje zabawki

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Natomiast to co jest do kitu to ich pomysł na skrzynię zamiast pudełka, bo nawet ludzie , którym się spodobają te kolumny (dźwiękowo jak i wizualnie) to mieszkający w blokach i których oczywiście byłoby stać na kupno tych kolumn nie mam pojęcia , gdzie oni wstawią te dwie skrzynie...
[youtube]e0LVWCoFgv8[/youtube]

lolek126

Well-known member
Bez reklam

pic host

upload pics

W dniu dzisiejszym udało mi się odsłuchać nowe Dynki „konfidensy” 30 z Accu integrą 480 i z cd Accu 560, co prawda nie wszystko posłuchałem co miałem przygotowane, bo kolejni byli chętni na odsłuch wspomnianych kolumn, ale troszkę udało się posłuchać. Nie mam pojęcia do pisania testów, ale na szybkiego coś napisałem. W stosunku do niższej serii „konturów” można powiedzieć jednoznacznie, że rozdzielczość nowych kolumn poszła w tą samą stronę co i w SF w serii tradytion to oznacza tyle, że jakość wysokich tonów znacznie się poprawiła w stosunku do niższych modeli, mamy odczuwalnie więcej góry, więcej informacji dostajemy i do tego w dobrej jakości, a dodatkowo bez bólu uszu. Oczywiście, jeśli jest płyta słabo zrealizowana to przy tego typu zestawie, a dodatkowo z całym okablowaniem Siltecha, który bezwzględnie pokazuje błędy w nagraniu, co oczywiście nie jest winą kabli, a właśnie tego typu płyt. Choć osobiście tak jak i w przypadku SF ST na głośnikowy kabel zamienił bym z Siltecha na dobry kabel miedziany tak i w tym przypadku podobnie bym uczynił , a np. zostawiłbym sobie IC rocznicowego „prinsa”, który jest fajnym kabel pokazującym, że dobre srebro i inne technlogiczne smaczki potrafią dobrze zagrać, gdzie ludziom po przesłuchaniu może taki wybór właśnie podejść i w konsekwencji zakupić wspomniany IC.
Głos wokalistek (np. W. Houston, C. Dion, L. Lewis, T. Turner) jest bardzo czysty, niektórzy chyba mówią na coś takiego perłowy, aksamitny, ale mi osobiście bardzo się to podoba , a przy nagraniu płyty C. Gayle w szczególny sposób ten zestaw pokazał, że jest to bardzo wysoki poziom tego co słyszymy. A przy okazji pokazuje jak płyty z wytwórni abc records są nagrywane. Podobnie miało miejsce z płytami S.Taylor i Kenny G, gdzie grający saksofon naprawdę w jednym jak i w drugim wykonaniu bardzo mnie oczarował swoją naturalnością jak i barwą instrumentu. Natomiast uderzenie perkusisty pałeczkami w blachy powoduje uśmiech na twarzy, bo jest bardzo dźwięcznie i dobrze jest to słyszalne co osobiście bardzo lubię tego typu „efekty” dźwiękowe. Podsumowując wysokie tony reprodukowane poprzez głośnik esotar 3 z jedwabną membraną, robi kawal dobrej roboty, bo naprawdę to co pokazuje, a właściwie to co słyszymy wielu osobom się spodoba i nie dziwię się, że jakiś czas temu przestali sprzedawać swoje przetworniki włoskiemu Producentowi. .
Jeśli chodzi o bas, troszkę przypomina ten z „konturów” w sensie, że jest dosyć miękki i gęsty, kiedy jest potrzebny jest go odpowiednio dużo, tylko na wyższym poziomie i niżej schodzi przy dobrej kontroli co było słyszalne w mocniejszym graniu jak np. w Nightwish, Witchin Temptation, Van halen, Def Leppard. Nie uświadczyłem jakiegoś dudnienia, czy też pogrubiania basu, czego chyba najbardziej się bałem patrząc, na wielkość pomieszczenia jaka jest w sali odsłuchowej w Nautilusie w Warszawie. Bas był dosyć szybki choć nie taki jak w B&W w serii 800 i nie taki punktowy, ale jest to poziom jakości, który ja akceptuje i mogę śmiało powiedzieć, że to co usłyszałem usatysfakcjonowało moje zmysły.
Na koniec napiszę, że w mojej opinii są to kolumny dosyć proste do napędzenia o ile podłączy się coś o odpowiedniej jakości dźwięku i mocy tak jak np. w tym przypadku Accu 480, która na spokojnie sobie dała z nimi radę. A która z poprzednikiem swoim została utemperowana w wysokich tonach przy zachowaniu odpowiedniej*** ilości szczegółów jak i dużej dynamiki i oczywiście*** jakości w reprodukcji dźwięku. Podłączając do nich końcówkę mocy dźwięk będzie jeszcze ładniejszy i generalnie na wyższym poziomie, każdy ma swój wybór i kupi to co mu odpowiada. Dla mnie osobiście są to kolumny świetnie wykonane i bardzo ładne, jedynie w mojej ocenie powinny być jaśniejsze, wtedy faktura forniru byłaby bardziej widoczna na kolumnach. Co nie zmienia faktu, że na żywo jak się je widzi mogą się podobać zarówno pod względem wizualnym jak i dźwiękowym. To co się nie podoba to cena*** i skrzynie na kolumny, ale to już inna bajka. Dla mnie osobiście są to kolumny pokroju SF ST czy też np. B&W 803, kwestia tylko co komu bardziej się podoba i jakiego dźwięku szuka dla swoich płyt, które będą odsłuchiwane w zaciszu domowym.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A dzisiaj znowu do boju raz jeszcze zestawiłem SF ST, oraz focale sopry 2... :) odsluch udany, aczkolwiek teraz już na 100% wiem, ze Marantz 10 nie jest wart tych pieniędzy patrząc w stosunku do innych integr w porównywalnej cenie. Za to cdik bardzo ciekawy..

I nowości z SF z monitorów, elegancko na zywo się prezentują, tylko nie mieli oryginalnych standów..
upload photo
fallout 3 fev virus

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Marantz może nie być wart, tak jak wiele innych sprzętów, ale jakiej ceny? Tej naszej, w Europie, czy Stanach?

U nas często ceny niektórych sprzętów (zresztą wielu towarów) są nieproporcjonalnie wysokie względem tych za granicą. Potem zestawia się konkretny klocek który u nas kosztuje np. 10k, z innymi w takim samym zakresie cenowym, a następnie okazuje się, że ten sam sprzęt np. w UK kosztuje 6k i już wypada bardzo korzystnie względem innych w podobnej cenie, a niekoniecznie tak jak u nas w zestawieniu z klockami po 10k.

W przypadku Marantza to też żadna nowość, nie twierdzę, że w tym przypadku, ale temat znany. Nie wspomnę już o cenach w USA, niektóre klocki trzymają cenę, a inne są drastycznie tańsze jak u nas w PL. To jak tamtejsi użytkownicy oceniają, a no zupełnie inaczej. Wejdziesz na forum w USA i przeczytasz, że ten czy inny sprzęt bardzo korzystnie wypada na tle konkurencji, a u nas już nie, bo zestawiany z o wiele droższymi, tylko dlatego, że dystrybutora poniosła fantazja.

To samo jest ze skrzynkami, szczególnie tymi droższymi, różnice już na europejskim rynku mogą byś drastyczne względem PL. U nas PL dystrybucja 50k para, a w DE dla przykładu 39k. W czasach globalnej wioski, powinno się oceniać sprzęty przy cenach EU (czyli najtańszy sklep) , a nie naszych. USA już pomińmy dla dobrego samopoczucia.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście, że coś w tym jest co napisałeś, bo ceny są różne poszczególnych rzeczy z audio w zależności gdzie chcemy kupić. Na USA to nawet nie patrzę, bo tam na samym wacie jest duża różnica, plus wiadomo ceny mają troszkę lepsze w większości przypadków.
Natomiast co do Europy to ceny różnie się wahają, ale bywa, że pewne asortymenty w tej bogatszej Europie wychodzą drożej niż w Polsce, a ostatnio sprawdzałem kable Audioquesta, bo troszkę je testuje i u nas ceny są porównywalne, a w niektórych przypadkach jest taniej. Ale i tak jest dup... z tyłu jak to mówią, bo u nas są mniejsze pensje. Dla przykładu ostatnio z Kolegą pisałem na innym forum i np we Francji średnia pensja Francuza to około 2 tyś Euro - netto, u nas powiedzmy jest to około 3600 zł - netto.. :) z czego powiedzmy, że około 50 % , a pewnie lepiej społeczeństwa w Polsce nie widzi takiej pensji na oczy.. I teraz taki kabel zasilający z nowej serii Hurricane 2 m kosztuje u nas 10 tyś i ile to jest dla Polaka , a ile dla Francuza ? :) Nawet ciężko dyskutować z takimi faktami.
Natomiast co do samego marantza to wiele razy pisałem, że ich integry są za słabe do tych cen, które są w Polsce, patrząc do konkurencji, która jest duża, a mało tego się powiększy, bo już oficjalnie Luxman jest w Polsce, którym dystrybutorem jest Audioklan.
10tka integra kosztuje 35 tysi, więc to już nie ma , że boli to po prostu musi grać i pewne kolumny muszą na spokojnie być napędzone przez taka Integrę jak i jakość tego musi mieć odpowiedni poziom.
Kolejny ich pomysł, którego nikt nie potrafi zrozumieć to seria Premium Ruby, zestaw kosztuje 36 tyś i teraz mógłbym zadać pytanie, ilu jest na tym forum ludzi, którzy by chcieli i stać by było ich na wydanie takiej kwoty na taki zestaw ?

Bo to są ludzie, którzy raz, że lubią muzykę, a dwa troszkę inne pieniądze zarabiają potencjalni nabywcy, a tacy ludzie nie kupią zestawu bez Xlr-ów - dla kogo więc zrobili ten zestaw? O innych aspektach nie wspominam tego zestawu.. Słabo się sprzedaje to wpadli na pomysł, że dołożą gramofon, tylko znowu można zadać pytanie ilu jest takich, którym zależy na gramofonie kupując ten zestaw? A jak ktoś już chce dzisiaj gramofon to myślę (mogę się mylić), że jest wiele lepszych Producentów w tej materii niż Marantz. Osobiście, czy tez poprzez fora nie znam nikogo kto miałby gramofon marantza..

Fajnie te sprzęty ich wyglądają, ale to nie "dizajn" jest najważniejszym czynnikiem w elektronice.
Może teraz po odejściu mentrora coś się zmieni w dźwięku marantza, poczekamy , zobaczymy. Ale kciuki trzymam bo patrząc na pewnych innych popularnych Producentów w RP to pod względem wykonania jak i właśnie wyglądu są nieosiągalni na dzień dzisiejszy. I na koniec trzeba raz jeszcze napisać, ze cdik 10 naprawdę fajnie im wyszedł, co wielu podkreśla co miało okazje posłuchać.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Sprzęt to raz, a zobacz co się dzieje z płytami uhd, przecież u nas to są jakieś chore ceny. Ostatnio w fajnej promocji udało mi się kupić za granicą 4szt uhd w cenie 1szt na naszym polskim rynku. A pozniej się dziwią że nikt nie chce u nas płyt kupować...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bipo z filmami u nas jest inny problem - stawiam bardzo dobrego "łyskacza", że nawet jakby były po 60 zł filmy przy premierze to i tak 80-90% ludzi by ściągało.. To jest mentalność Polaków, po co płacić, kiedy możesz mieć coś prawie za darmo.. Nie wiem czy pamiętasz jak pisałem gdzieś tutaj jakiś czas temu przykład z marketu, kiedy dwóch młodzieńców podeszło do kosza z płytami cd z promocji i jeden Gość chciał kupić płytę za bodajże 14,99, albo 19.99. Na to drugi Koleszka powiedział mu, że głupi jesteś, po co wydawać kasę skoro ja Ci to mogę ściągnąć za darmo.. :) więc wtedy zadałem pytanie.. Ile kurw.... musi kosztować płyta, aby Polakowi się opłacało ? Po co tankować paliwo, kiedy można sąsiada na parkingu okraść, bo w końcu litr paliwa też nie jest tani, patrząc do przeciętnych zarobków jakie mamy w RP.

Henry

Active member
Bez reklam
Bipo z filmami u nas jest inny problem - stawiam bardzo dobrego "łyskacza", że nawet jakby były po 60 zł filmy przy premierze to i tak 80-90% ludzi by ściągało.. .
Lolek, skończ już z powielaniem tych pierdół.
Myślisz, że na zachodzie to wszyscy kupują legalnie albo tylko w najwyższej jakości UHD.
Zobacz tylko ile nowych tytułów nadal wydawana jest na DVD,
zobacz na jakimkolwiek torrentcie z jakich krajów ludzie komentują i jakie wydania są tam wrzucane.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Bipo z filmami u nas jest inny problem - stawiam bardzo dobrego "łyskacza", że nawet jakby były po 60 zł filmy przy premierze to i tak 80-90% ludzi by ściągało.. To jest mentalność Polaków, po co płacić, kiedy możesz mieć coś prawie za darmo.. Nie wiem czy pamiętasz jak pisałem gdzieś tutaj jakiś czas temu przykład z marketu, kiedy dwóch młodzieńców podeszło do kosza z płytami cd z promocji i jeden Gość chciał kupić płytę za bodajże 14,99, albo 19.99. Na to drugi Koleszka powiedział mu, że głupi jesteś, po co wydawać kasę skoro ja Ci to mogę ściągnąć za darmo.. :) więc wtedy zadałem pytanie.. Ile kurw.... musi kosztować płyta, aby Polakowi się opłacało ? Po co tankować paliwo, kiedy można sąsiada na parkingu okraść, bo w końcu litr paliwa też nie jest tani, patrząc do przeciętnych zarobków jakie mamy w RP.
Trochę nietrafione z tym paliwem. Analogiczna sytuacja do płyt byłaby wtedy gdybyś poszedł do baku sąsiada i skopiował paliwo do swojego samochodu ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek, skończ już z powielaniem tych pierdół.
Myślisz, że na zachodzie to wszyscy kupują legalnie albo tylko w najwyższej jakości UHD.
Zobacz tylko ile nowych tytułów nadal wydawana jest na DVD,
zobacz na jakimkolwiek torrentcie z jakich krajów ludzie komentują i jakie wydania są tam wrzucane.

Dla mnie nie ma znaczenia kto z jakiego kraju ściąga, ale są też kraje gdzie na forach za samo pisanie o ściąganiu filmów, człowiek zostaje wywalany z forum na odpoczynek, a za kolejnym razem powiadamia administrator odpowiednie służby. A teraz rzeczywistość naszego forum, dostaje x punktów za wklejenie kobitki z kawałkiem tyłka, ale pisać o ściąganiu można na lewo i prawo podając nawet linki do konkretnych źródeł.

Z chęcią mógłbym się założyć ile ludzi z tych co ściągają filmy choćby na tym forum ilu z nich by kupowało gdyby były po 60 zl przy premierze.. Już widzę tłum ludzi w kolejkach w marketach po filmy..

A pytam się płyty cd za 20-30 zl to też od cholery kasy ??? A jak za drogo to YT i tam można za darmo słuchać..

Zawsze jest tak, że w różnych tematach ludzie mają swój pogląd i ja w tych kwestiach miałem taki sam 10 lat temu, 5 lat temu i jak Bóg pozwoli mi dożyc to i za 10 lat będę taki sam w tej materii. I nie istotne dla mnie jest czy to robi Ukrainiec, Rumun, czy Polak...
Dla mnie Heniu Świat jest prosty, albo na coś menie stać, albo nie i nie usprawiedliwiam się robiąc coś co według mnie nie jest choćby nieetyczne.

Jak uważam, że nie stać mnie na kupowanie x filmów, które są na raz, albo na 25 min to czekam aż będzie w tv.. to tylko film od braku jego człowiek na raka nie zachoruje..

Jak mnie nie stać na oryginał IC trzech koron Siltecha to nie kupuje podróby za 4 tyś, gdzie przy okazji daje się zarabiać złodziejom z Chin.. Wiele osób wie o tym, a i tak tam kupują, a jak sam zapewne wiesz paserstwo jest karane.. Ale co z tego skoro fajnie się pochwalić czymś czym nie jest i nigdy nie będzie.
To co się teraz dzieje to jakaś szopka, żeby nie można było na spokojnie kupić kabla z rynku wtórnego, bo strach, czy to co jest to nie jest podróbą. Nie licząc tych, których nie opłaca się podrabiać, ze względu na małe zainteresowanie.. Ale to się dzieje dlatego, że gro osób jest zainteresowana kupnem lewego kabla, inaczej Chińczyk złodziej by tego nie robił.. A skoro jest interes to oni robią to co widać..

Ostatnia edycja:

vvv

Well-known member
Bez reklam
Lolek co do Piractwa to wyraziłeś swoje zdanie kolejny raz
U mnie jest podobnie i co z tego !
Niestety cena jest wykładnikiem wszystkiego i tyle w temacie ...
Sam niejednokrotnie pisałeś o TV albo innym sprzęcie audio ze za drogo łupią nas itd.
Temat nie łatwy 🙁

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Dla mnie nie ma znaczenia kto z jakiego kraju ściąga, ale są też kraje gdzie na forach za samo pisanie o ściąganiu filmów, człowiek zostaje wywalany z forum na odpoczynek, a za kolejnym razem powiadamia administrator odpowiednie służby. A teraz rzeczywistość naszego forum, dostaje x punktów za wklejenie kobitki z kawałkiem tyłka, ale pisać o ściąganiu można na lewo i prawo podając nawet linki do konkretnych źródeł.

Z chęcią mógłbym się założyć ile ludzi z tych co ściągają filmy choćby na tym forum ilu z nich by kupowało gdyby były po 60 zl przy premierze.. Już widzę tłum ludzi w kolejkach w marketach po filmy..

A pytam się płyty cd za 20-30 zl to też od cholery kasy ??? A jak za drogo to YT i tam można za darmo słuchać..

Zawsze jest tak, że w różnych tematach ludzie mają swój pogląd i ja w tych kwestiach miałem taki sam 10 lat temu, 5 lat temu i jak Bóg pozwoli mi dożyc to i za 10 lat będę taki sam w tej materii. I nie istotne dla mnie jest czy to robi Ukrainiec, Rumun, czy Polak...
Dla mnie Heniu Świat jest prosty, albo na coś menie stać, albo nie i nie usprawiedliwiam się robiąc coś co według mnie nie jest choćby nieetyczne.

Jak uważam, że nie stać mnie na kupowanie x filmów, które są na raz, albo na 25 min to czekam aż będzie w tv.. to tylko film od braku jego człowiek na raka nie zachoruje..

Jak mnie nie stać na oryginał IC trzech koron Siltecha to nie kupuje podróby za 4 tyś, gdzie przy okazji daje się zarabiać złodziejom z Chin.. Wiele osób wie o tym, a i tak tam kupują, a jak sam zapewne wiesz paserstwo jest karane.. Ale co z tego skoro fajnie się pochwalić czymś czym nie jest i nigdy nie będzie.
To co się teraz dzieje to jakaś szopka, żeby nie można było na spokojnie kupić kabla z rynku wtórnego, bo strach, czy to co jest to nie jest podróbą. Nie licząc tych, których nie opłaca się podrabiać, ze względu na małe zainteresowanie.. Ale to się dzieje dlatego, że gro osób jest zainteresowana kupnem lewego kabla, inaczej Chińczyk złodziej by tego nie robił.. A skoro jest interes to oni robią to co widać..
Według Polskiego prawa ściąganie filmów i ich posiadanie jest w pełni legalne. Nie można ich udostępniać. Czemu więc ktoś miałby blokować osoby, które mówią o ściąganiu filmów?

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Lolek co do Piractwa to wyraziłeś swoje zdanie kolejny raz

U mnie jest podobnie i co z tego !

Niestety cena jest wykładnikiem wszystkiego i tyle w temacie ...

Sam niejednokrotnie pisałeś o TV albo innym sprzęcie audio ze za drogo łupią nas itd.

Temat nie łatwy [emoji853]
Ja bym obok ceny dodał wygodę. Znasz obecnie kogoś kto ściąga płyty muzyczne z internetu? Streaming totalnie wygrał z "szarą strefą" w tym temacie, bo jest cholernie wygodny.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście Kolego VVV ja generalnie o tym już nie pisze (napisałem się już o tym), bo szkoda czasu i zdrowia.. Każdy sobie robi po swojemu..."a kijem Wiły nie zawrócisz".. A już na pewno nie mam zamiaru o tym pisać w swoim wątku.

A odnośnie cen dalej uważam, że pewne są z kosmosu, ale zawsze powtarzam, że nikt nikomu nie każe kupować.. Każdy wie ile może wydać i jeśli ktoś się już zdecyduje to na pewno w większości przypadków będzie z tego zadowolona, jeśli wcześniej odsłuchał... Sam się zastanawiam nad kilkoma kablami, troszkę pojeździłem po Polsce, przetestowałem w kilku konfiguracjach te kable i myślę ... :)

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Dla mnie nie ma znaczenia kto z jakiego kraju ściąga,
Na pewno?
To dlaczego ciągle się powtarzasz, że:
....to i tak 80-90% ludzi by ściągało.. To jest mentalność Polaków, po co płacić, kiedy możesz mieć coś prawie za darmo...

Prawda jest taka, że niezależnie od kraju i mentalności sytuacja wygląda podobnie, więc jeszzce raz powtórzę
Lolek, skończ już z powielaniem tych pierdół...
;)

A co do samego "ściągania", to nasi dystrybutorzy sami się przyczyniają i nie jest to kwestia samych finansów, a dostępności i wydań pewnych pozycji - okrojone ścieżki dźwiękowe, brak 4K UHD...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Heniu tak jak napisałem, nie chce mi się pisać o tym, ja już się o tym tutaj napisałem, a każda sekunda pisania o ściganiu filmów, muzyki jest straconą sekundą w moim życiu. I prosiłbym wszystkich o zaprzestanie pisania w tej materii w moim wątku. Dziękuję. ;-)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A teraz coś co bardziej mnie interesuje, tylko oczywiście nasza wspaniała dystrybucja Kimbera w Polsce kuleje, więc kabel być może mnie interesujący pewnie tylko w google człowiek zobaczy.. :) Ale w cuda wierzę, więc może i tym razem się uda..

Kimber nową serię kabli wprowadził

https://www.kimber.com/series/carbon

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Trochę nietrafione z tym paliwem. Analogiczna sytuacja do płyt byłaby wtedy gdybyś poszedł do baku sąsiada i skopiował paliwo do swojego samochodu ;)

Otóż to, często mylone porównania. Tu mamy kradzież fizycznego produktu i uszczerbek finansowy poszkodowanej strony, w przypadku piractwa na własny użytek nikt nie traci, jest to "tylko" i wyłącznie bezinwazyjne korzystanie z czyjejś pracy. Zresztą niemal wszystkie firmy od siebie kopiują rozwiązania, a my szare żuczki rozprawiamy, czy Kowalski ściągnął ulubioną bajkę dla dzieciaka, dajta spokój.
Co innego jeżeli ktoś udostępnia i zachęca tych którzy by kupili oryginał do ominięcia tej czynności, ale jest cała masa osób która i tak nigdy by nie kupiła i to o nich często jest mowa.
Piractwo, to złożony temat.
Pytanie, czy to piractwo (mowa o ściągaczach) jest taką wielką zbrodnią, szczególnie w kontekście tego co się dzieje w świecie polityki, biznesu. Ludzie nie są głupi, mają już zwyczajnie wywalone.
Prawo też trzeba odpowiednio interpretować, a nie wrzucać biednego szaraczka do tego samego wora z największymi mendami.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Heniu, a propo dystrybucji, bo napisałeś, że to wina ich jest, że dany film np nie ma ścieżki powiedzmy w ATMOS ... nie do końca tak jest , a właściwie to jest zupełnie inaczej.. mam powiedzmy ala znajomego , który bawi się w sprzedawanie filmy, aczkolwiek nie jest to jego główne utrzymanie, bo by nie wyżył, ale troszkę poopowiadał jak to jest w tej branży. Ba wystarczy abyś zadzwonił do kilku dystrybucji i porozmawiał z osobą odpowiedzialną za ściąganie filmów do RP. Bywa tak, ze na 2 miesiące przed premierą Dystrybutor dostaje informację o filmie, że będzie np w Atmosie, a na 2 tygodnie, a czasem bywało już i tak, że na tydzień przed premierą dostawali maila, że film w RP będzie w DTS HD MA i taki mają wpływ na to co będzie w Polsce. Generalnie po rozmowach z dwoma panami z różnych dystrybucji można wywnioskować, że USA ma w dalekim poważaniu Polskę , jeśli chodzi o to w jakiej jakości przyjdzie, bo mamy małą sprzedaż. A jeśli np w 12 milionowych Czechach sprzedaż filmów jest większa niż w 38 milionowej Polsce to pokazuje jak mało osób u nas kupuje w sklepie filmy. A mało kupuje, bo są drogie, a drogie też są przez mała sprzedaż ... :)

Do góry