Oczywiście, że coś w tym jest co napisałeś, bo ceny są różne poszczególnych rzeczy z audio w zależności gdzie chcemy kupić. Na USA to nawet nie patrzę, bo tam na samym wacie jest duża różnica, plus wiadomo ceny mają troszkę lepsze w większości przypadków.
Natomiast co do Europy to ceny różnie się wahają, ale bywa, że pewne asortymenty w tej bogatszej Europie wychodzą drożej niż w Polsce, a ostatnio sprawdzałem kable Audioquesta, bo troszkę je testuje i u nas ceny są porównywalne, a w niektórych przypadkach jest taniej. Ale i tak jest dup... z tyłu jak to mówią, bo u nas są mniejsze pensje. Dla przykładu ostatnio z Kolegą pisałem na innym forum i np we Francji średnia pensja Francuza to około 2 tyś Euro - netto, u nas powiedzmy jest to około 3600 zł - netto..

z czego powiedzmy, że około 50 % , a pewnie lepiej społeczeństwa w Polsce nie widzi takiej pensji na oczy.. I teraz taki kabel zasilający z nowej serii Hurricane 2 m kosztuje u nas 10 tyś i ile to jest dla Polaka , a ile dla Francuza ?

Nawet ciężko dyskutować z takimi faktami.
Natomiast co do samego marantza to wiele razy pisałem, że ich integry są za słabe do tych cen, które są w Polsce, patrząc do konkurencji, która jest duża, a mało tego się powiększy, bo już oficjalnie Luxman jest w Polsce, którym dystrybutorem jest Audioklan.
10tka integra kosztuje 35 tysi, więc to już nie ma , że boli to po prostu musi grać i pewne kolumny muszą na spokojnie być napędzone przez taka Integrę jak i jakość tego musi mieć odpowiedni poziom.
Kolejny ich pomysł, którego nikt nie potrafi zrozumieć to seria Premium Ruby, zestaw kosztuje 36 tyś i teraz mógłbym zadać pytanie, ilu jest na tym forum ludzi, którzy by chcieli i stać by było ich na wydanie takiej kwoty na taki zestaw ?
Bo to są ludzie, którzy raz, że lubią muzykę, a dwa troszkę inne pieniądze zarabiają potencjalni nabywcy, a tacy ludzie nie kupią zestawu bez Xlr-ów - dla kogo więc zrobili ten zestaw? O innych aspektach nie wspominam tego zestawu.. Słabo się sprzedaje to wpadli na pomysł, że dołożą gramofon, tylko znowu można zadać pytanie ilu jest takich, którym zależy na gramofonie kupując ten zestaw? A jak ktoś już chce dzisiaj gramofon to myślę (mogę się mylić), że jest wiele lepszych Producentów w tej materii niż Marantz. Osobiście, czy tez poprzez fora nie znam nikogo kto miałby gramofon marantza..
Fajnie te sprzęty ich wyglądają, ale to nie "dizajn" jest najważniejszym czynnikiem w elektronice.
Może teraz po odejściu mentrora coś się zmieni w dźwięku marantza, poczekamy , zobaczymy. Ale kciuki trzymam bo patrząc na pewnych innych popularnych Producentów w RP to pod względem wykonania jak i właśnie wyglądu są nieosiągalni na dzień dzisiejszy. I na koniec trzeba raz jeszcze napisać, ze cdik 10 naprawdę fajnie im wyszedł, co wielu podkreśla co miało okazje posłuchać.