[Nasze Zestawy AV] Moje zabawki

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Harlejowiec :) a oni są specyficzni :) w sensie pozytywnym... A co się dzieje z Kapustą ?

Mial zle zdanie na tenat pewnej marki telewizorow na innym forum. :) Dlatego nalezy uwazac z jakim Januszem (nick) pisze sie na innym forum na pw. W szczegolnosci gdy nie znamy osoby

Teraz mozna go spotkac na forum o audio i stereo. :cry::cry::cry:

Ps.
W sumie i tak zrezygnowal z kina.... :hihi::hihi:

Ostatnia edycja:

rabit

Active member
Bez reklam
Dziękuję forum za mój pierwszy tv, Sharp Wd1, później kupiłem w bardzo dobrej cenie CXU u blackninja, ale jeżeli nie można wypowiedzieć się o swoich poglądach, to dla kogo takie forum? Hm...

Na sąsiednich forach audio, denerwuje mnie atak sklepów. Fajnie gdy doradzają ciekawie, ale jest też mnóstwo dziwnych podpowiedzi, aby tylko zarobić. Wystarczy popatrzyć na podpowiedź dla Ciebie Lolo2, kiedy wybierałeś centrala. Gość pisał, że jedynie z tej samej stajni, a po paru miesiącach zmienił zdanie i tylko Klipsch i nic więcej. Ahh...
Niestety u nas, też tylko JBL i Harman.

Tak więc słuchajcie sprzętu w salonach i kupujcie u nich, bo gdy pójdziemy tylko w "jak najtaniej", to sklepy stacjonarne zbankrutują i gdzie będziemy mogli porównać? Oczywiście wszystko zdroworozsądkowo, bo gdy stacjonarka, chce zarobić na nas podwójnie, powinna się zapalić lampka ostrzegawcza.
Teraz czekam na ostrzeżenie/bana ze strony administracji, ale chciałem po prostu wypowiedzieć się jak ja to widzę.

Pozdro Kapusta. :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Najlepszym doradca są własne uszy przy odsłuchu sprzętu, oraz swoje preferencje. Ja tego się trzymam, dużo czytam w szczególności w ostatnim czasie, ale to tylko po to żeby poznać opinie ludzi o danych zabawkach, ale decyzja i tak będzie należeć do mnie bez względu na dobre czy też dziwne opinie o danej marce, a tym bardziej śmieszy, kiedy ludzie w większości wypadków nawet takiego czy innego sprzętu na oczy nie widzieli, nie mówiąc już o odsłuchu..a specjaliści na maksa...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Za pozwoleniem kumpla wkleję Wam jego spostrzeżenia z "budżetowego "kabla zasilającego zobaczcie jakie Kolega odniósł wrażenie na tym samym kablu, tylko były inne wtyki..

"Nabyłem 3 sztuki tanich i poczciwych Oyaide Tunami V2.
Na każdy z kabli założyłem inne wtyki, tj. IeGO czysta miedź, Valab rodowane i złocone.
Każdy z kabli grał ewidentne inaczej, mocno inaczej !
Czysta miedź - muł bagienny straszny, bas napompowany
Rod - szybciej, jaśniej, dynamiczniej, ale trochę sucho i ostro.
Złoto - wszystko bardzo poprawnie, ale do hajendu daleko

Wniosek! Przerażające jest to, że słabym wtykiem można sobie granie systemu rozłożyć na łopatki.

Ale Tunami, to wszystko ładnie pokazał, bo to bardzo dobry tani i poczciwy kabel jest
i należała mu się nagroda, no to dostał wtyki Wattgate Audio Grade Au i w ten oto sposób niechcący mam hajenda ."

Jak ktoś nie wie to Oyaide wypuścił topowy swój kabel zasilający z nowymi wtykami.. u drugiego kumpla już jest podłączony i się wygrzewa do testu.

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Lolo kupiłeś podróbki, a nie Oyaide :). Też je mam i polecam, bo w tych pieniądzach to bardzo porządnie wykonane wtyki. Używam do nich złoconych tulejek i widełek Sinuslive które idealnie pasują ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ikar co masz na myśli ?

Lolo nikt nie psioczy :) to są podobno dobre kable w swojej cenie.. a ten najnowszy moze byc jeszcze lepszy skoro oprócz zapewne jakiś poprawek w samym kablu dodali naprawdę "mocne" wtyki.

Drunk mam pytanie te wtyki kupiłeś jako oryginalne Oyaide ? Czy chińskie rączki uczciwie w aukcji napisały, że to jest ala Oyaide?

Ostatnia edycja:

ikar1975

Active member
Bez reklam
No to ze z tego wychodzi iz sprzet z przewodem fabrycznym nie gra optymalnie,bo po dolozeniu innego firmowego przewodu zasilajacego gra fantastycznie.Pzdr

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Powiem Ci więcej znam przypadki gdzie ludzie kable zasilające mieli bardzo dobre typu Mexel od Acrolinka, a po wpięciu zasilającego trzy korony i wyjęciu tego kabla potem z systemu twierdzili, że sprzęt im przestał grać.. takie odczuli zmiany na swoich"zabawkach" i zamawiają 3 korony gdzie koszt tego kabla to około 70 tys wyjściowo za 2 m. i ludzie kupują takie kable i nie są to prezesi banków.. czy jakiś mega korporacji.. ale już ku... chińskie rączki podłapały i jak ktoś chce się popisać tym kablem ( gdzie na oryginał nie stać) na na pewnym portalu może sobie kupić ala trzy korony za powiedzmy 3-5 tys zł. Teraz można zadać sobie pytanie dlaczego tak się dzieje? Ja odpowiedź znam - pytanie czy inni znają.. i może czasem warto by było się nad tym zastanowić zanim podejmie się pewną decyzję.

Dingo

Member
ale już ku... chińskie rączki podłapały i jak ktoś chce się popisać tym kablem ( gdzie na oryginał nie stać) na na pewnym portalu może sobie kupić ala trzy korony za powiedzmy 3-5 tys zł. Teraz można zadać sobie pytanie dlaczego tak się dzieje?

Prawo rynku - jest popyt to jest i podaz.

Zakladajac ze chinska podroba nijak ma sie do oryginalnego produktu to nasuwa sie pytanie przed kim nabywca takiego przedmiotu chce sie pochwalic? Jak kogos stac aby wydac 70tys na 2m kabla i zna sie na temacie to podroba, ktora z pewnoscia rozpozna, mu nie zaimponuje (wrecz przeciwnie). A wsrod ludzi nie znajacych tematu chyba nie ma sensu chwalic sie zakupem kabla za niby kilkadziesiat tys....

ale moze ja sie nie znam...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Podobne mam zdanie, ale jak widzisz złodzieje podrabiają, a robią to dlatego bo jak widać są chętni na takie badziewie. A juże nie wspomnę, że dorabia się złodzieja kupując coś co udaje produkt oryginalny.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Czyli chyba nie jestem taki głuchy. Dawno temu kupiłem dwa komplety Oyaide; parę "zwykłą" oraz rodowaną. Sam oprawiłem w nie zwykły kabel zasilający. W moim systemie miałem podobne odczucia, że rodowany jakby nieco lepiej, ale było to na granicy mojej percepcji i raczej brałem to za autosugestię. Poza tym to zwykły kabel, nie żaden audiofilski, tyle, że średnicy 13mm. Na pewno nie było to tak jak napisał Twój kolega, że było to mocno słyszalne, u mnie raczej ledwo...
Idę lepiej na szklaneczkę trunku... ;)

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Drunk mam pytanie te wtyki kupiłeś jako oryginalne Oyaide ? Czy chińskie rączki uczciwie w aukcji napisały, że to jest ala Oyaide?
Kupiłem jako podróbki oczywiście, bo oryginały są 10x droższe, a urządeń do zasilenia trochę mam ;). Kupiłem też sobie parę oryginalnych Furutechów dla porównania i jako punkt odniesienia, które wykonane są identycznie, a różnicy w brzmieniu nie odnotowałem(może była zbyt mała, bo nie wsłuchiwałem się na siłę). Tyle póki co mogę napisać odnośnie moich obserwacji w dziedzinie wtyków zasilających :)

ps. Kabel DIY(Supra) mam tylko pomiędzy dc-blockerami a listwą, bo do urządzeń bezpośrednio wpięte mam PS Audio(w sumie 5szt.). Jak będę miał trochę zbędnej kasy to wymienię Supry na Furutech'y, bo jest spora różnica, ale wtyki nie robią dla mnie różnicy wartej ich ceny.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Czyli chyba nie jestem taki głuchy. Dawno temu kupiłem dwa komplety Oyaide; parę "zwykłą" oraz rodowaną. Sam oprawiłem w nie zwykły kabel zasilający. W moim systemie miałem podobne odczucia, że rodowany jakby nieco lepiej, ale było to na granicy mojej percepcji i raczej brałem to za autosugestię. Poza tym to zwykły kabel, nie żaden audiofilski, tyle, że średnicy 13mm. Na pewno nie było to tak jak napisał Twój kolega, że było to mocno słyszalne, u mnie raczej ledwo...
Idę lepiej na szklaneczkę trunku... ;)

Krzychu TY głuchy ?? :) rozumiem, że w dobrym humorze jesteś.. a wiesz odczucia w kablach czy generalnie w audio to i tak każdy ma swoje.. jeden usłyszy więcej, a drugi mniej, trzeci nic ..

Kupiłem jako podróbki oczywiście, bo oryginały są 10x droższe, a urządeń do zasilenia trochę mam ;). Kupiłem też sobie parę oryginalnych Furutechów dla porównania i jako punkt odniesienia, które wykonane są identycznie, a różnicy w brzmieniu nie odnotowałem(może była zbyt mała, bo nie wsłuchiwałem się na siłę). Tyle póki co mogę napisać odnośnie moich obserwacji w dziedzinie wtyków zasilających :)

ps. Kabel DIY(Supra) mam tylko pomiędzy dc-blockerami a listwą, bo do urządzeń bezpośrednio wpięte mam PS Audio(w sumie 5szt.). Jak będę miał trochę zbędnej kasy to wymienię Supry na Furutech'y, bo jest spora różnica, ale wtyki nie robią dla różnicy wartej ich ceny.

Drunk ok ale powiedz mi jedną rzecz bo mnie tylko tyle interesuje czy ten Chińczyk sprzedawał te wtyki jako oryginał Oyaide i nic nie było mowy, że po to podróbka, czy też jako np Ooyaiide...bo tu jest pies pogrzebany (przynajmniej w moim myśleniu na te tematy o czym wyżej napisałem), bo rozumiem , że na wtyczce jeśli jest napis to widnieje prawidłowa nazwa Producenta. :)

Do góry