[Nasze Zestawy AV] Moje zabawki

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ok zgoda jak większość firm ... albo jeszcze inaczej ... wg niektórych osób z branży to kwestia zarządu który teraz jest, mówi się że z innymi osobami te dwie niskie serie by nie powstały ... podobno część ludzi nie zgadzało się na ten układ . ale ktoś ma większe parcie na kasę.. A pewne osoby przyzwyczaiły się że takie kolumny nie mogą być w takiej firmie... ale niestety jest jak jest.. mi to nie przeszkadza powiem szczerze bo jak ja bym się interesował kolumnami z tej firmy to poniżej Olimpijki III nawet nie patrzę.. więc niech robią co chcą ważne żeby od tej serii było fajnie i dobrze żeby były zrobione.. a kto wie może w przyszłym roku będzie już następca olimpijek ... Natomiast to co mi przeszkadza to fakt że w kraju 38 mln pół roku kręciłem żebym mógł zrobić test taki jaki chciałem z ST i to nie jest normalne// a nawet żenujące.. że dystrybutora nie stać na pewne rzeczy..

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Olympica to piękny mebel. Gra również bardzo dobrze, Venere kiedyś chciałem kupić, zwykły chińczyk z logiem SF... niestety..

Firma chciała trafić do mniej zamożnych klientów, stąd seria Venere.
Chociaż słyszałem kiedyś bodajże w salonie Denona, że Venere S grają całkiem przyjemnie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
O to chodziło jeszcze ta kolumna to luzik .. natomiast te dwie niższe to już można się zastanawiać czy to powinno być w ofercie SF czy też nie.. dla wielu nie.. dla księgowych jak najbardziej.. życie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A jak jakość dla Ciebie ? I masz podwójne czy pojedyncze wydanie ? Pioseneczki fajne a tym bardziej dla kogoś kto lubi jej głos.. dla mnie mega..

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Jakość dobra , nie które utwory nawet bardzo dobre pod względem jakości. Jak na składanka uważam to dla mnie udany zakup... :) Ja kupiłem z jedną płytka bo taka zastałem na sklepie, ty widziałem masz podwójna. Na tej drugiej jak dla mnie dużo nie znanych utworów.

rabit

Active member
Bez reklam
Powiem szczerze, że byłem strasznie napalony na Venere. Po odsłuchu brałbym je w ciemno (no może w jasno, bo obudowa mi się bardzo podoba :) ). Nie miały konkurencji i w odsłuchu z Klipschem RF i jakimiś innymi słabszymi kolumnami, grały bardzo fajnie. Niestety, w porównaniu do kolumn w swojej klasie cenowej, już się nie obroniły. A miałbym takie piękne kolumny... :)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zależy co kto lubi, w KD to nie ma żadnego startu do Klipscha RF.
Venery są pod konkretną muzykę, żeby nie powiedzieć "mało uniwersalne", ale jak się dopasujesz, to ok.
Słuchałem ich wiele razy, ale do moich poprzednich nie miały żadnego podejścia i sobie odpuściłem, ale wygląd mają kozacki ; )

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jakość dobra , nie które utwory nawet bardzo dobre pod względem jakości. Jak na składanka uważam to dla mnie udany zakup... :) Ja kupiłem z jedną płytka bo taka zastałem na sklepie, ty widziałem masz podwójna. Na tej drugiej jak dla mnie dużo nie znanych utworów.

Dokładnie ja mam tę podwójną .. ale jestem zadowolony z piosenek jak i z jakości.. Myślę że to porównywalna jakość jest obu tych wydań ...

U kolegi na olimpijkach III w połączeniu z MF M6 si słuchałem tego wydania

WHITNEY HOUSTON Ultimate Collection BLU-SPEC japan (5262952294) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

i powiem Ci że fajnie wydana.. jakby było podwójne tak jak ja mam to zdecydowałbym się na to wydanie..

Teraz myślę o zakupie podwójnego wydania Sade..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Sf jak każda inna firma zrozumiała że nie da się wyżyć z wysokich modeli..
Ja mam zupełnie inne zdanie. Po odejściu i śmierci Franco właściciele zwęszyli dodatkowy biznes. Wyjść z byleczym do mniej zamożnego klienta - za "napis marzenie" wielu i tak zapłaci.
Znając wyrachowanie i chciwość takich firm, to uwierz mi nie zbiednieją od sprzedaży flagowych modeli milionerom. Zwyczajnie chcieli jeszcze więcej. Takie mam zdanie teraz o tej marce. Wtej formie nie liczy się już pasja, a tylko cyferki...

rabit

Active member
Bez reklam
Zależy co kto lubi, w KD to nie ma żadnego startu do Klipscha RF.
Venery są pod konkretną muzykę, żeby nie powiedzieć "mało uniwersalne", ale jak się dopasujesz, to ok.
Słuchałem ich wiele razy, ale do moich poprzednich nie miały żadnego podejścia i sobie odpuściłem, ale wygląd mają kozacki ; )

A właśnie. Ciężko o kolumny do wszystkiego. Muzyki, kina i jeszcze żeby oko cieszyły, w normalnej cenie. No może tylko Arie są takie :razz::razz::razz:
Ostatnio przypomniałem sobie i rodzince film "Czerwony Baron". Początkowa scena z latającymi samolotami i muzyką w tle... poezja. W sobotę słuchałem tego kawałka na 656 i RP260 u szwagra i było równie dobrze. Choć na 280 byłoby pewnie duuuużo lepiej. Arie za to i w muzyce dają radę, a Klipsch już nie dla mnie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ja mam zupełnie inne zdanie. Po odejściu i śmierci Franco właściciele zwęszyli dodatkowy biznes. Wyjść z byleczym do mniej zamożnego klienta - za "napis marzenie" wielu i tak zapłaci.
Znając wyrachowanie i chciwość takich firm, to uwierz mi nie zbiednieją od sprzedaży flagowych modeli milionerom. Zwyczajnie chcieli jeszcze więcej. Takie mam zdanie teraz o tej marce. Wtej formie nie liczy się już pasja, a tylko cyferki...

Ale Ci ludzie którzy kupują te kolumny sami tracą na swoje życzenie... a wiesz jak posadzisz odpowiedniego Gościa za sterami to taka osoba zawsze będzie chciała więcej... mi to nie przeszkadza (tak jak pisałem) bo ja takich kolumn bym nie kupił.. ale jeśli dzięki temu np wyższe modele nie skoczą do góry bo z wyższych modeli nie mieliby takiego zysku jaki by chcieli to dla tych, którzy chcą kupić lepsze kolumny tej firmy jest to dobra wiadomość, że ludzie kupują te ala SF.. skoro dość dobrze się sprzedają.

rabit

Active member
Bez reklam
Moja dziesięcioletnia córka oglądała się za siebie co chwila. :) Pierwszy moment z koniem biegnącym z prawej strony. Następny z samolotem lecącym z tyłu do przodu. To wszystko w dziesięciu początkowych minutach (tak na oko).I piękna muzyka towarzysząca, choć mogła by być bardziej urozmaicona. Film na faktach, tak więc naprawdę wart oglądnięcia.

Teraz już uciekamy z wątku lolka, bo nas zaraz "ochrzani". :)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Ale Ci ludzie którzy kupują te kolumny sami tracą na swoje życzenie...
Oczywiście, ale...
,a wiesz jak posadzisz odpowiedniego Gościa za sterami to taka osoba zawsze będzie chciała więcej... mi to nie przeszkadza .
Mi to akurat przeszkadza i to nawet bardzo. Firma SF mocno straciła w moich oczach za takie działania. Kiedyś był to dla mnie wzór w świecie audio, firma-legenda z historią i z pasją. Teraz stała się jedną z wielu. Teraz tylko marketing i chęć łatwego i szybkiego zysku. Za co? Za targowe najzwyklejsze buble z odpowiednim napisem. Na przykładzie Principii w jednym ze sklepów odpadały "srebrne" pierścienie wokół przetworników. Były tylko prostacko przyklejone to i odpadły. To nie jedyny przypadek. Za to nie dałbym więcej niż 2 tys z parę, choć to i tak za dużo
Jeszcze jak słyszę w salonach Denon jak to sprzedawcy zachwalają i dosłownie wciskają tym, którzy weszli do sklepu to mnie skręca. Ciekawe, ze w innych sklepach już nie wypowiadają się już tak pochlebnie.

Zawsze będę przeciwko takim zagrywkom i zawsze stanę po stronie konsumenta.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Widzisz ja mam inne zdanie - ja patrzę żeby to czym ja jestem zainteresowany było w akceptowalnej cenie.. i jeśli chcą większych zysków to musza coś z robić i są dwie możliwości albo wprowadzają tanie kolumny, które będą się sprzedawać.. albo wszystkie inne drożeją bo można wyjść z założenia że jak kogoś stać na kolumny za 90 tys to i będzie go stać kupić np za 96 tys.. tylko jest jeden problem takich kolumn nawet w Niemczech Kolego nie sprzedają się tak jak drogie np. samochody.. i wiem to z bardzo dobrego źródła.. jak porozmawiamy prywt. to Ci powiem.. więc coś trzeba zrobić żeby zarabiać więcej.. i to nie jest tylko z ta firmą.. B&W najniższe modele też są o kant tyłka .. i niewiele lepiej brzmią o ile brzmią lepiej - kwestia dyskusyjna .. lepiej wyglądają... tylko do SF się przyzwyczailiśmy że to tylko same drogie kolumny..

I dlatego nie zgadzam się że SF czy B&W to jedne z wielu bo mają w swojej ofercie takie czy inne kolumny... wystarczy posłuchać droższych kolumn i zobaczyć jak one są wykonane, a tym samym będziemy wiedzieć gdzie są te firmy, a gdzie są inne - oczywiście to kwestia kto co lubi..

Kolejny przykład firma Siltech mówi się że to najwyższa połka w śród kabli - nie wiem czy wiesz o tej firmie wszyscy mówią że warte uwagi kable głośnikowe, IC są od serii minimum 550 a tak naprawdę od 770 tki które kosztują ponad 15 tys za 2,5 m ... ale nikt nie powie że przez fakt, że niższe serie są o kant tyłka - bo takie są.... a pomimo tego nie jest firmą jedną z wielu .. to jest najwyższa marka i każdy tester, każdy meloman marzy o ich kablach np 2 czy trzech koronach.. czy choćby o Kingu.

Ale robią i badziewie bo kasa musi się zgadzać.

A to ludzie wybierają Kolego a nie sprzedawcy jak ktoś jest głupi i słucha sprzedawców a nie testuje tego sprzętu u siebie to wina jest tylko tych osób co kupują.. Ja pół roku starłem się o test jechałem ponad 400 km żeby odsłuchać a ludziom tutaj choćby na forum Kolego nie chce się podjechać 50 czy 100 km.. wiec niech sami ludzie mają później do siebie pretensje..

A ze swojej strony już wolę jak mówią lux o tanich kolumnach niż mieli by zachwalać drogie Marantze choćby serie 11 czy 10 które są warte 50% tego co kosztują.. całe szczęście potrafią powiedzieć prawdę o tych wzmakach i to cenie.

Natomiast bez względu co powiedzą o kolumnach, wzmkach itp to klient kupuje i to on podejmuje decyzje i jak ktoś jest ok to posłucha zanim kupi..

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A ze swojej strony już wolę jak mówią lux o tanich kolumnach niż mieli by zachwalać drogie Marantze choćby serie 11 czy 10 które są warte 50% tego co kosztują.. całe szczęście potrafią powiedzieć prawdę o tych wzmakach i to cenie. .
50% to jest minimum marży polskich dystrybutorów, a warte to sa te wszystkie sprzęty w moim mniemaniu duuuużo mniej.
Widzisz ja mam inne zdanie - ja patrzę żeby to czym ja jestem zainteresowany było w akceptowalnej cenie...
ale ja nie o tym
Ja na pewno nie jestem targetem dla takich firm i do zakupu kolumn za 96 tys czy okazyjnie za 90 jest mi daleko ;)
coś trzeba zrobić żeby zarabiać więcej.. i to nie jest tylko z ta firmą..
...
Naturalnie, ale firmy, korporacje żyłują nasze kieszenie do granic możliwości nie oferując nic w zamian. Czy taka forma musi zarabiać więcej? Śmiem twierdzić, że nie musi, ale chce jeszcze bardziej wydoić klientów i nie mam tu na myśli tych z górnej póki, bo jak sam napisałeś, im to rybka kilka tys. w tę czy inną stronę. Czy większy zarobek trafi do szeregowych pracowników? Czy większy zarobek pójdzie w lepsze maszyny? NIE - pójdzie na lepsze autka dla prezesów i rady nadzorczej - kosztem tych najbiedniejszych. Chodzi mi o tych "Kowalskich", a to że naiwni, to inna sprawa.
B&W najniższe modele też są o kant tyłka .. i niewiele lepiej brzmią o ile brzmią lepiej - kwestia dyskusyjna .. lepiej wyglądają... tylko do SF się przyzwyczailiśmy że to tylko same drogie kolumny.
I dlatego nie zgadzam się że SF czy B&W to jedne z wielu bo mają w swojej ofercie takie czy inne kolumny... wystarczy posłuchać droższych kolumn i zobaczyć jak one są wykonane, a tym samym będziemy wiedzieć gdzie są te firmy, a gdzie są inne - oczywiście to kwestia kto co lubi.
Ja tam się do niczego nie przyzwyczajałem ;) Wykonanie to nie wszystko. Są kolumny fenomenalnie brzmiące wykonane na przyzwoitym poziomie i takie z górnej półki grające beznadziejnie.
A to ludzie wybierają Kolego a nie sprzedawcy jak ktoś jest głupi i słucha sprzedawców a nie testuje tego sprzętu u siebie to wina jest tylko tych osób co kupują..
Natomiast bez względu co powiedzą o kolumnach, wzmkach itp to klient kupuje i to on podejmuje decyzje i jak ktoś jest ok to posłucha zanim kupi..
PO części też jest to wina kupującego, który bezmyślenie wierzy w słowa marketingu i łatwo wydaje swoje ciężko zarobione pieniądze.
Nie mogę się zgodzić jednak do końca z takim twierdzeniem, ponieważ gdyby taka firma lub sprzedawca nie wmawiał głupot - nazwijmy po imieniu - często najzwyczajniej okłamywał nieświadomego klienta, to on by nie kupił. Dla mnie to zakrawa o złodziejstwo i powinno być karalne

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wiesz to już jest inna bajka :) marże mają dosyć duże i to nie podlega dyskusji.. a im droższa rzecz to tym więcej mają a jak idziesz do sklepu to bez względu czy kupisz np. kabel za 20 tys czy za 7 tys to sklepy potrafią Ci dać taki sam rabat np 20% .. :- ) gdzie wiadomo że znacznie więcej każdy zarabia na tym droższym kablu..

A różnica między najlepszym produktem a najgorszym w danej firmie zawsze będzie kosmiczna.. kiedyś słyszałem taki tekst... Gościu jeździ 7 Bmką wypasioną na maksa i drugi do niego Misiu mówi że nową budę kładą do 3 jki i trochę mają ją polepszyć względem starego modelu.., na to ten Gość ... chłopie bez względu co oni zrobia z ta 3jką to i tak to jest samochodzik zabawka dla dzieciaków bogatych rodziców.. :- )

A my się dziwimy że np SF czy inne marki mają w swojej ofercie jakieś śmieszne asortymenty.. skoro dla ludzi bogatych to nawet znacznie wyższe "zabawki" w swojej ofercie są wyłącznie zabawkami dla dzieciaków.. ja już zrozumiałem Krzychu, że pewnym ludziom wisi co firma sprzedaje, ważne jest dla ludzi że to co chcą kupić ma być pierwszy sort i mają być z tego mega zadowoleni.. A jak są ludzie którzy chcą kupować "śmieszne" 3 , 1 itp Bmki niech kupują skoro firma na tym zarabia.. tak ludzie podchodzą..

A sam się sparzyłem bo kiedyś w salonie Denona powiedziałem do sprzedawcy, że wg mnie SF to powinien sprzedawać kolumny od olimpijek w górę.. na to stojący za mną Pan po 50 ja wtedy (miałem ze 3-4 lata mniej.. ) wyjechał mi z tekstem.. tego typu... to może trzeba wprowadzić żeby wszyscy sprzedawali kolumny np od 50 tys w górę a wszyscy inni których nie stać niech patrzą się przez szybę na takie czy inne kolumny..

Ale wiesz co jest najlepsze że jak pomyślałem to facet miał rację bo zachowałem się jak buc .., bo tylko o sobie pomyślałem . a tak nie można.. skoro są ludzie chętni żeby kupować venery, kamelony czy jak tam im to niech to będzie skoro ludzie mają radość z takich kolumn. A ja czy inni jak będą mieli chęć i tak kupią to co im się będzie podobało..

Ostatnia edycja:
Do góry