Nie będziesz miał problemu, bo dostaniesz pilota i tyle Cię interesuje.
To jest zewnętrzne pudełko które podpinasz i sterujesz nim pilotem.
Do aplikacji pt. Netflix czy HBO wstukasz hasła abonamentowe i tyle.
Problem może być, jak będziesz chciał coś wysłać z telefonu na Androidzie - tutaj jak coś się zmieniło, niech ktoś poprawi. Jako, że jesteś w innym środowisku (nie applowskim), nie będzie ikony do przesyłania przy większości serwisów.
Są zewnętrzne apki które umożliwiają pewne ruchy, ale to nie jest tak oczywiste.
Gdybyś miał iPada/iPhona, to zawsze pojawia Ci się ikonka przy mediach "AirPlay", klikasz i już masz na zewnętrznym urządzeniu.
Jak masz produkty na Androidzie, to z natury i siłą rzeczy, logiczniejszy jest wybór środowiska Google, czyli w tym wypadku Chromecasta.
Odpalasz Tidal, Spotify na telefonie i masz od razu ikony umożliwiające wysłanie tego na urządzenie wpięte do ampli,projektora,tv. Masz pełną kontrolę na ekranie telefonu, słuchając już na sprzęcie.
To samo z YT, oglądasz coś na tablecie/telefonie, chcesz rzucić to na tv/projektor, masz małą ikonę i po kliknięciu już masz wszystko na dużym ekranie. Sterując też z telefonu.
Analogicznie w przypadku Netflixa, możesz w momencie wysłać z telefonu sygnął na chromecasta wpiętego do tv (ampli w Twoim wypadku).
Apple 4K ma pewne zalety, co już koledzy przedstawili, ale dla mnie najlepszym obecnie urządzeniem jest Nvidia Shield, masz całą mase recenzji i osobny duży wątek na forum.
Nie wiem też, jak jest z Kodi na Apple 4k (???), ale na Shieldzie działa on bezproblemowo.
Możesz sobie zrobić kopie swoich oryginałów 4K/FHD i wrzucić na Shielda (będzie potrzebny większy HDD).
Całą bibliotekę będziesz miał pod ręką, ale to już osobny temat - mam nadzieję, że się do tego z czasem przekonasz.