[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Tylko do filmów i seriali do niczego innego na obecną chwilę :)
Pamiętaj o tym że po pierwsze jest koszt zakupu samego urządzenia, po drugie koszt kupna filmu na własność lub koszt wypożyczenia danego filmu. Kiedyś jak kupiłem Oleda to też o tym poważnie myślałem ale wybrałem coś innego. I jestem bardzo zadowolony.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Lista urządzeń wspierających Atmos na Netflix. Najbardziej sensowne wydaje się jabłko.
a1a88dddfe364c3f1b7a94370368c7b1.jpg

Bipo

Active member
Bez reklam
Z tego co wyczytalem chromecast jest bez atmosa.
Apple TV 4k są różne pojemnosciowo czy jeśli kupuje film u nich to jest on magazynowany na tym moim urządzeniu co kupiłem?

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Ale jak ogladasz netflixa / HBO to ci zadne pojemnosci nie sa potrzebne.
Z całym szacunkiem ale netflix/hbo nijak się ma do Apple Tv 4K. Hbo-obraz porażka. Netflix jeszcze ujdzie ale jak ktoś kocha seriale. Niedługo skończą się wiązane abonamenty. Produkcje jak dla mnie wiele na siłę.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Bipo

Active member
Bez reklam
Ale jak ogladasz netflixa / HBO to ci zadne pojemnosci nie sa potrzebne.

Ok ale tam jest możliwość kupienia i obejrzenia lub kupienia/obejrzenia oraz przechowywania kupionego filmu. Wiec ten kupiony film jest przechowywany na tym dysku wewnętrznym. Jeśli tak jestem ciekaw ile taki jeden kupiony film zajmuje bo się zaraz okaże że dysk pełny...:)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie ; ) W Netlixie/HBO wskazujesz pilotem co chcesz, a urządzenie ciągnie z internetu. Dysk do niczego Ci nie jest potrzebny, po za programami, aplikacjami.

DrWredman

Active member
Panowie,

urządzenia Apple pobierają filmy.

Przy zakupie dwugodzinnego filmu w sklepie Apple iTunes Store w Full HD to ok. 5 GB.
Filmy można kasować i pobierać ponownie, bez dodatkowych opłat.
Przy wypożyczeniu też film jest pobierany i mamy do niego dostęp przez 48 h od momentu rozpoczęcia oglądania. Mamy 30 dni na rozpoczęcie oglądania.

Netflix umożliwia pobranie niektórych filmów i oglądanie bez połączenia z internetem, np. w samolocie.

Niestety nie mam Apple TV więc nie mogę sprawdzić ile zajmuje film w 4K.
Sprawdzałem to na iPadzie Pro.

Właśnie robię update systemu, może dowiem się coś więcej o 4K.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zgadza się, na telefonie Samsunga też można pobrać wybrane filmy z Netflixa, tylko po co? Do samolotu, na wycieczkę i tyle. Nigdy z tego nie korzystałem, inaczej się ma sprawa z wypożyczalnią, ale to już nie Netfix, tylko taki np. iTunes. Generalnie, do Netlixa mając stałe łącze, każdy jeden film odpala się strumieniem, czy to chromecastem wpiętym do tv i za pośrednictwem telefonu który służy za pilota, czy dedykowanym urządzeniu.

Coś czuję, że Bipo z czasem przekona się do biblioteki cyfrowej, teraz może mówić "nie, nie", ale trzymam kciuki, bo ten dzień nastąpi kiedyś. Wówczas Kodi i pozamiatane jak zobaczy całą swoją kolekcję na 130" ; )

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Nie mówię nie, chciałbym wypróbować i zobaczyć jak to się sprawdzi u mnie w praktyce... :) na chromecast jest netfix i hbo go a na tym Apple też jest HBO GO?

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Tylko tak się zastanawiam czy jak nie mam ani jednej rzeczy z Apple to czy nie będę miał problemu z obsługą tego urządzenia apple tv. Bo chromecast obsłuży się z mojego telefonu Samsung i tableta samsunga. ...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie będziesz miał problemu, bo dostaniesz pilota i tyle Cię interesuje.
To jest zewnętrzne pudełko które podpinasz i sterujesz nim pilotem.
Do aplikacji pt. Netflix czy HBO wstukasz hasła abonamentowe i tyle.

Problem może być, jak będziesz chciał coś wysłać z telefonu na Androidzie - tutaj jak coś się zmieniło, niech ktoś poprawi. Jako, że jesteś w innym środowisku (nie applowskim), nie będzie ikony do przesyłania przy większości serwisów.
Są zewnętrzne apki które umożliwiają pewne ruchy, ale to nie jest tak oczywiste.

Gdybyś miał iPada/iPhona, to zawsze pojawia Ci się ikonka przy mediach "AirPlay", klikasz i już masz na zewnętrznym urządzeniu.

Jak masz produkty na Androidzie, to z natury i siłą rzeczy, logiczniejszy jest wybór środowiska Google, czyli w tym wypadku Chromecasta.

Odpalasz Tidal, Spotify na telefonie i masz od razu ikony umożliwiające wysłanie tego na urządzenie wpięte do ampli,projektora,tv. Masz pełną kontrolę na ekranie telefonu, słuchając już na sprzęcie.
To samo z YT, oglądasz coś na tablecie/telefonie, chcesz rzucić to na tv/projektor, masz małą ikonę i po kliknięciu już masz wszystko na dużym ekranie. Sterując też z telefonu.
Analogicznie w przypadku Netflixa, możesz w momencie wysłać z telefonu sygnął na chromecasta wpiętego do tv (ampli w Twoim wypadku).

Apple 4K ma pewne zalety, co już koledzy przedstawili, ale dla mnie najlepszym obecnie urządzeniem jest Nvidia Shield, masz całą mase recenzji i osobny duży wątek na forum.

Nie wiem też, jak jest z Kodi na Apple 4k (???), ale na Shieldzie działa on bezproblemowo.
Możesz sobie zrobić kopie swoich oryginałów 4K/FHD i wrzucić na Shielda (będzie potrzebny większy HDD).
Całą bibliotekę będziesz miał pod ręką, ale to już osobny temat - mam nadzieję, że się do tego z czasem przekonasz.

Bipo

Active member
Bez reklam
Na chwilę obecna zależy mi aby spróbować odpalić filmy z hbogo/netfix. W gry nie gram już od około 15 lat więc jestem mocno w plecy dlatego tego wogóle nie biorę pod uwagę...
Może odpuszczę tego apple i spróbuje najpierw się pobawić tym chromecast. Bo wywalić kasę na pudełko jest prosto tylko jak niebęde z tego korzystał to tylko kurz będzie zbierać...

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To Chromecast 4K, ostatnie wydanie. Wpiąć do ampli i sterować z telefonu treściami. Średnio wygodne, potrafi się zawiesić, ale się sprawdzi.
Ew. niezależny od telefonu jakiś Mi Box, a top, to już wspomniany Shield.
Problem polega na tym, że dwa pierwsze to jakieś 300zł, więc jak dla mnie warto dołożyć do Shielda i mieć już najlepsze. Nie chodzi o gry, bo ja też nie użytkuje do gier. Potem wpiąć jakiś wolny dysk do tego, na dysk wrzucić jakieś dema 4K/Atmos i miec to wszystko w kilka sekund pod pilotem. Tyle ; )

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Mogę I tego shielda mi to obojętne tylko ma być prosty w obsłudze i moja żona ma umieć sobie odpalić film lub serial z hbo lub netfix.... :) musze poczytać co to wogule jest ten cały shield...

Do góry