Ps.Dzisiaj miałem przyjemność spotkać się z kolegą Zochu i potestowalismy co nieco m.in Przełęcz Ocalonych w Dolby Atmos. Jak dla mnie film rewelacja w Dolby Atmos, te same sceny wzbogacone o dodatkowe efekty z sufitu robią swoje. Obowiązkowy zakup do uzupełnienia mojej kolekcji..

Ps. Z resztą może coś Zochu od siebie napisze jak wrażenia ze spotkania...

Jeszcze raz dziękuję za odwiedziny i do zobaczenia ponownie.
Zostałem wspomniany w poście przez Bipo, więc dodam kilka słów od siebie.
Miałem w weekend przyjemność gościć u Przemka i doświadczyć jego kinowej salki. Cieszę się, że miałem w końcu okazję Przemka poznać.
Poza fajną dyskusją i wymianą doświadczeń, przesłuchaliśmy kilka rockowych kawałków, odpaliliśmy kilkanaście scen z różnych filmów, a na koniec wymieniliśmy się filmami.
Moje odczucia:
Obraz - żyleta! Bipo w 5 minut zrobił z salonu ciemnię, po czym na pierwszy ogień odpalił Ocalonego... Jeżeli ktoś z Was uważa że fotki w galerii Bipo pokazujące obraz są odpicowane to uwierzcie mi - NIE SĄ! Widoczna struktura na skórze, naturalne kolory i świetna czerń... I to wszystko na 130" ekranie

Trzeba to zobaczyć na żywo. Mnie lekko kopara opadła

Obaj zgodnie stwierdziliśmy, że przy tym projektorze i przy lekkim zwiększeniu ostrości przez Oppo (W 203 nie nazywa się to już darbee ale działa chyba na tej samej zasadzie) przeciętny śmiertelnik będzie przekonany że ma do czynienia z obrazem 4K. Jedyną wartością dodaną w przypadku przejścia na 4K byłby HDR.
Odnośnie dźwięku: Bardzo dobrze zestrojony system 5.2.4., bezbłędnie współgrające ze sobą suby, bardzo fajnie pracujący sufit.
Podsumowując. Siedząc u Bipa widać, że jest stuprocentowym pasjonatem i wkłada w swoje hobby przede wszystkim dużo pracy i serca. Wątek dotyczący jego salki obserwuję od samego początku i pamiętam jak krok po kroku wszystko udoskonalał począwszy od plastików Jamo i ampli Denon z dekoderami Dolby digital, skończywszy na tym co jest dzisiaj. Chciałoby się rzec, że pokój jest już skończony i nie ma sensu tu więcej modzić. Jednakże ja proponuję, aby Przemek spróbował jeszcze zrobić podejście do 7.2.4. bo warunki na to w salce są – jest przestrzeń za sofą, jest miejsce na boczne surroundy. Kilka bruzd, lekkie szpachlowanko tylnej ściany i mamy 7.1. na dole
Bipo, jakby coś to ja Ci chętnie 2 Cantony Onwall pożyczę na testy