[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

ikar1975

Active member
Bez reklam
Wy tak na serio? Ktoś tego nie rozumie to w innym temacie jest o to walka...Pomijam podłączenie gniazdka, który gdzie ma fazę i czy jest taki czy siaki....

Proste pytanko, od którego denona przewód ma odwróconą polaryzacje, do tego chce dojść bez rozbierania denonow.
... bo, przewody leżą w pudełku.

A do tej pory Ci nie przeszkadzało ?.Polaryzacja to jest żart :) .Pzdr

Millerek

New member
Może to dla ciebie nie istotne, skoro można mieć fazę rozłączalną na głównym włączniku lub mieć ciągle fazę na trafie, czy fazę mieć na bezpieczniku lub zero wyłączalne guzikiem itd.... o gniazdkach w ścianie.... czy mi przeszkadzało albo i nie... itp...
Załóż sobie w chałupie bezpiecznik na zerze ;) zrozumiesz o co mi biega.... ;)
Ale, to nie istotne w temacie u Bipa ;)
Pozdro! :)

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Witam, niewiem ilu z was z czystej ciekawości zrobiło sobie pomiar poboru prądu poszczególnych urządzeń elektrycznych. Ja dzisiaj podłączyłem kilka urządzeń i o to co mi pokazał licznik:
- żelazko 1800W
- cd 15W
- Blu ray 25W
- wzmacniacz 65 W ( głosność godz 9)
- amplituner włączone radio 70W (głosność 35)
- amplituner włączony dolby atmos ( głośność 55db) + wzmacniacz jako końcówka + blu ray + sub = 160-200W
- projektor 300W
- klimatyzacja : max chłodzenie początkowe 900W później tylko dodmuchiwanie 300-450W
Ja tu myślałem, że jak na poszczególnych urządzeniach jest napisane np. 360W wzmak lub 750W amplituner to one tyle pobierają a tak jak ja oglądam film w atmosie na ok 55db poziom głośności i załączone wszystkie kolumny to pobór jest ok 200W a nie 1000W... :)
Martwiłem się też odsłuchem radia, które gra u mnie niekiedy po kilka ładnych godzin razem ze wzmacniaczem a tu pobór ok 80W łącznie... :) nic tylko słuchać u oglądać dalej.. :)
Podejrzewam, aby pobór prądu był taki jak na tabliczce znamionowej musiałbym rozkręcić gałkę poziomu głośności na pełny opór...

Ostatnia edycja:

Drunk

New member
Bez reklam
Jeśli chodzi o pobór prądu przez sprzęt, to na szczęście nie jest źle, także można spokojnie dokładać kolejne końcówki ;)

Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka

artiz_

New member
Bez reklam
Bipo. Przecież na tabliczce znamionowej są podane wartości szczytowe :) Jak chodziłem na kontrolę ws Nielegalnego poboru energii to do protokołu musiałem wszystki sprzęty wertować i oszacowywać wartości pobieranej energii :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Bipo pisalem o tym w swoim temacie.

Robilem testy caly atmos zalaczony i wlaczony tryb "all channel stereo" glosnosc ile sie dalo ucieklem i zurzycie pradu niziutkie. (Pomiary przez UPS-a).

I co najdziwniejsze probowalem ro rozgrzac aby wentylator sie zalaczyl i nie dalo rady...

I potem pojawiaja sie legendy na tenat np onkyo 9755:
Cytat:
"Mianowicie wzmacniacz ten przy mocy 2x150W (8 ohm) i jakieś 2x300W (4 ohm) ma mieć max pobór mocy 125 W !! (moze ktoś zapomniał dopisać zera na końcu). "

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Bipo. Przecież na tabliczce znamionowej są podane wartości szczytowe :) Jak chodziłem na kontrolę ws Nielegalnego poboru energii to do protokołu musiałem wszystki sprzęty wertować i oszacowywać wartości pobieranej energii :)

I jak tu oszacować jak na tabliczce znamionowej napisane 360W a on pobiera 65W, chyba łatwo nie było zgadnąć :)

Bipo pisalem o tym w swoim temacie.

Robilem testy caly atmos zalaczony i wlaczony tryb "all channel stereo" glosnosc ile sie dalo ucieklem i zurzycie pradu niziutkie. (Pomiary przez UPS-a).

I co najdziwniejsze probowalem ro rozgrzac aby wentylator sie zalaczyl i nie dalo rady...

I potem pojawiaja sie legendy na tenat np onkyo 9755:
Cytat:
"Mianowicie wzmacniacz ten przy mocy 2x150W (8 ohm) i jakieś 2x300W (4 ohm) ma mieć max pobór mocy 125 W !! (moze ktoś zapomniał dopisać zera na końcu). "

Lolo pozostaje nam tylko się cieszyć i korzystać z naszych zabawek :)

artiz_

New member
Bez reklam
I jak tu oszacować jak na tabliczce znamionowej napisane 360W a on pobiera 65W, chyba łatwo nie było zgadnąć :)

Sądu nie obchodziło ile odbiorca korzystał z danego urzadzenia,tylko że było w jego posiadaniu i mogł z niego korzystać. Liczyła sie tabliczka znamionowa. Na pkdstawie tabliczek była liczona całkowita zuzyta moc i odpowiednia kara

lolo2

Well-known member
Bez reklam

Niby tak, ale za diabla nie wiem jakim codem place 350zl za prad za 2 miechy. Doliczyc do tego 1000zl miesiecznie za opal - pellet (bo tyle wychodzi mi w skali roku) i kurna jakby prace stracil i mial pracowac za 1800zl miesiecznie to slabo widze swoja "szczesliwa" przyszlosc xD

RAF1977

Banned
Kurde, chłopaki ja wogole nie kontroluje opłat, rachunki same się płacą, nawę nie sprawdzam.
Nie jestem jakimś burżujem , ale w UK rachunki, to mi się wydaje, mało istoty wydatek.
Choć jak pracuje jedna osoba, to ludzie już kontrolują. My nie mamy dzieci, oboje pracujemy, to nawet nie patrzę na rachunki.

Ps.
Mam do wynajęcia kawalerkę w Piastowie, koło Tesco.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Mi za prąd wychodzi ok 150zl miesięcznie gdzie pralka, zmywarka, amplituner I wzmak oraz plazma chodzi codziennie.. :)
Sama plazma jak jest jasna scena pobierz max 600W. . :)
Rafał to niedaleko mnie bo w tym Tesco robie nie raz zakupy jak wracam z pracy.. :)

Lolo powiem Ci u wielu osób jak zebrać wszystkie rachunki do opłat i jak masz np.ratę kredytu na mieszkanie gdzie większość moich znajomych ma to w pojedyncza pensje nie jesteś w stanie nie raz dciągnąć do pierwszego. A o habby jakie mamy mogą tylko pomarzyć...:-| Dlatego nieraz jak ktoś do mnie wpadnie w odwiedziny i wiem jaką ma sytuacje finansową to nawet nie prubuje odpowiadać ile poszczegone klocki kosztują bo wiem że to może byc lekki szok dla takiej osoby.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bipo to co masz na tabliczce to masz maksymalny pobór np MF 500 ma chyba ze 2000 W to wyobrażasz sobie ze taki wzmak byłby rozkręcony np na godzinę 9 i tyle by pobierał prądu :- ) Choć niewątpliwe im większy ma tym lepiej jest to dla użytkownika :- )
A propo podawania cen to ja generalnie nikomu nie mówię co ile kosztuje nie licząc mojej najbliższej rodziny.. i mówię Ci to jest najlepsze rozwiązanie.. A Ci co znają się na takim sprzęcie np na elektronice to i tak sobie zdają sprawę ile to może kosztować..
Ps 150 zł - to średnio płacisz - ja więcej płacę :- )

LOLO - to dlatego ktoś kiedy wymyślił coś takiego jak oszczędzanie :- ) Kiedyś pisałem, że jeden z mądrych ludzi w finansach i wielu to powtarza mówią ze człowiek przynajmniej tyle powinien mieć zaoszczędzone ile rocznie zarabia.. w razie właśnie utraty pracy czy też zdolności do jej wykonywania itp.
Ci co żyją dniem dzisiejszym (a mogą odłożyć - bo o takich ludziach jest mowa) kiedyś o tym się przekonają - pytanie tylko kiedy..

Ostatnia edycja:

artiz_

New member
Bez reklam
Masz bardzo małe rachunki w takim razie Bipo. W Poznaniu mają po 250-300zł i jest to normą. Ja płacę tylko podatek od zużytej energii elektr.
A zuzywam ok 350 kWh na 2 mc. U mnie non stop wł. tv i amplituner na tv ze wzmacniaczem.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Raf jak dwojka pracuje i w dodatku brak dzieci (chociaz teraz jak jest 500+ to dzieci nie sa finansowym problemem) to spokojnie wyplata drugiego moze isc na przyjemnosci :) i w dodatku ty oszczedzasz w Funtach a nie zlotowkach wiec inna para kaloszy.

Troche zaluje ze przed decyzja o dzieciach nie poszalalem. Zbyt szybko skupilem sie na domie, rodzinie i ustatkowaniu sie. Zdziadzialem za szybko :) Spokojnie do 30lat moglem poczekac z dziecmi.

U mnie narazie tylko ja pracuje i jakbym jeszcze mial czynsz lub rate za dom placic to nie byloby ciekawie. Na szczescie mam dom wiec jest duzo lzej i da sie od czasu do czasu zaszalec i atmosa sobie kupic :)

Lolek jestem roztropny ww wydawaniu kasy, wiec oszczednosci na czarna godzine i wycieczke do Izraela sa :) Tylko dzieciaki niech podrosna na tyle bym je mogl na 2 tygodnie u babci zostawic i jade.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wszystko zależy od mieszkania.
Niektórzy naśmiewają z tych (chodzą z głową do góry), co tyrają od rana do wieczora żeby im starczyło na raty za mieszkanie, tudzież odrobinę luksusu, a sami dostali mieszkania czy domy po "Babci" i odpadł im najdroższy i kluczowy wydatek w życiu.
Ktoś taki, wystarczy, że znajdzie razem z kobitką robotę po 2k na łebka, opłat zrobią za 600zł, część na jedzenie i resztę mają na przehulanie. Luksusów nie będzie, ale o wiele łatwiej i przyjemniej od tych, co płacą 1500-2000zł/msc. przez 25-30 lat.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Wszystko zależy od mieszkania.

Dokladnie :) Ja jestem z tych co maja latwiej i jestem te 20lat do przodu xD Ale z drugiej strony zarobic na wsi powyzej 3000zl na reke to juz wyczyn bynajmniej w mojej okolicy. A w miescie podejzewam ze od tylu zaczyna sie pensja. A mieszkania pewnie w podobnej cenie. U mnie okolo 3500zl/m2 w nowych osiedlach. Wiec teoretycznie mieszczuch nie odczuwa az tak raty za mieszkanie.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Mi za prąd wychodzi ok 150zl miesięcznie gdzie pralka, zmywarka, amplituner I wzmak oraz plazma chodzi codziennie.. :)
Sama plazma jak jest jasna scena pobierz max 600W. . :)
Rafał to niedaleko mnie bo w tym Tesco robie nie raz zakupy jak wracam z pracy.. :)

Lolo powiem Ci u wielu osób jak zebrać wszystkie rachunki do opłat i jak masz np.ratę kredytu na mieszkanie gdzie większość moich znajomych ma to w pojedyncza pensje nie jesteś w stanie nie raz dciągnąć do pierwszego. A o habby jakie mamy mogą tylko pomarzyć...:-| Dlatego nieraz jak ktoś do mnie wpadnie w odwiedziny i wiem jaką ma sytuacje finansową to nawet nie prubuje odpowiadać ile poszczegone klocki kosztują bo wiem że to może byc lekki szok dla takiej osoby.
Bipo, mieszkanie po drugiej stronie ulicy od Tesco. Takie dwa 4 piętrowe bloki stoją, to ten z tyłu na 4tym piętrze jak byś kogoś miał, to daj znać.
Armanig.
Ja od rodziców tylko działkę na południu Polski dostałem, bo stamtąd pochodzę.
Może kiedyś się ta postawię.
Mieszkanie w Piastówie i dwa domy w UK, sam kupiłem. (Jeden za gotówkę spłaca drugi na kredyt).
Oboje pracujemy, tak że bidy nie ma oczywiście.
Dlatego mam dwa mesie😁.
O kuźwa ale oświadczenie majątkowe 😁, dobrze że podatki płacę.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak za gotówkę pierwszy to grubo. No chyba, że 10-15 lat temu, gdzie jeszcze ceny były sporo niższe, ale i tak spore.
Jak to kiedyś powynajmujesz i zjedziesz, to żyć i nie umierać ;)

Do góry