[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

Drunk

New member
Bez reklam
Fajna listwa :) Ja u siebie mam listwę Oehlbach 907 (4 gniazda filtrowane i 4 niefiltrowane) z której jestem bardzo zadowolony, wcześniej miałem Monstera który był przerostem formy nad treścią i co chwilę były z nim problemy (bezpiecznik odcinał zasilanie) aż w końcu po 2 latach wyzionęła ducha. Dołożyłem teraz 3 zewnętrzne DC blockery od Tomanka i jedyny efekt jaki zaobserwowałem, to mniejsze nagrzewanie się transformatorów (zwłaszcza w ampli, bo końcówki grzeją się u mnie głównie na stopniach mocy, a transformatory pozostają relatywnie chłodne) co jest już wystarczającą zaletą, innych objawów jak buczenie czy pstrykanie w głośnikach i tak nie miałem, ponieważ zapewne listwa Oehlbach ma w tym swój udział.

Z subwooferami bywa różnie, niektóre oczywiście te droższe mają nawet transformator toroidalny, jednak znaczna większość to zapewne impulsówki. DC blockera możemy użyć wszędzie tam gdzie jest transformator nawijany i tyle.

W audio dobrze też jest jak całe zasilanie jest jednakowo spolaryzowane dla wszystkich urządzeń, które są ze sobą spięte, oraz żeby był centralny punkt masy, najlepiej w przedwzmacniaczu/ampli.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja "testuje" listwę Profigolda (ta z wyświetlaczem natężenia prądu) i od lat mam też dedykowaną do KD Philipsa, sporo innych też miałem i żadnych różnic nie ma, w każdym wypadku każdy jeden sprzęt w różnych mieszkaniach działa wybornie.

Drunk

New member
Bez reklam
DC blocker to filtr składowej stałej sieci elektrycznej, której nie lubią transformatory nawijane, a którą to "wytwarzają" zasilacze impulsowe i przetwornice zamontowane w takich urządzeniach jak np. lodówka. Na pytanie: "Co daje" nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, do czasem są jakieś rezultaty, a czasem nic nie daje :)

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Bipo, Tap8 4xDC, nic Tobie nie zmienił w systemie? chodzi mi o wrażenia odsłuchowe.
Mnie natomiast trochę rozjaśnił się system, poprawiła się selekcja całości, więcej szczegółów się pojawiło...

Nie wiem jak u ciebie, wcześniej miałem bardziej ciemniejszy odsłuch, aż mi wszystko podskakiwalo jak dałem glosniej, faktem jest, że teraz wszystko jest mocniej wyszczególnione ale jakby straciłem na mocnym pomrukujacym dole.

Nie wiem, to się ma jeszcze ułożyć czy jak, może mój system jeszcze jest relatywnie "młody"? Klipsze mają pół roku a denki dwa miesiące więcej.

Mam 2 DCB, podłączone AVR i PMA, reszta klocków do gniazd z filtrami Schaffnera.

Odnośnie filtrów Schaffnera, bawiłem się kiedyś w gniazda IEC z tymi filtrami, fajnie "blokowały" trzaski i zakłócenia z sieci, było to słychać, i też tak jest teraz z listwą od Tomanka.

Dc blockery pierwszy raz mam, może to i działa,.nie wnikam, ale faktycznie PMA i AVR zrobiły się trochę chłodniejsze, trochę tylko, może kilka st.C.

Chyba powinienem DCD na próbę podłączyć do dc-blockera. Się zobaczy.

Ps, nie na Speakonie, tylko Powerconie ;)

Bipo

Active member
Bez reklam
Tak jak pisałem przez to że mi oczyściło dźwięk z całego brudu mam wrażenie że słychać teraz dużo więcej szczegółów i co najważniejsze bardzo czysto.... :)
Kiedyś rozmawiałem z Borixon i nic mi na temat listwy nie mówił dopiero jak mu powiedziałem moje odczucia również to potwierdził u siebie wiec coś w tym musi być.. :)

Panowie właśnie skończyłem oglądać z Żoną Transformers 4 i w scenie zasysania przez statek obcych jej tekst mnie rozbawił do łez tj. myślałam przez chwile, że mi mózg zassie do sufitu... " Pierwszy raz oglądała transy w atmosie.... :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dc bloker wiele osób wykorzystuje nie dla poprawienia dźwięku bo z tym rożnie bywa z tego co ludzie piszą na forach.. (osobiście dla mnie dla poprawy dźwięku to kabel służy) a wykorzystują je ze względów anomalii elektrycznych jakie mają w większości wypadków w blokach np.. kilka osób miało problem ze wzmakami (dziwne odgłosy wydawało trafo) z chwilą kiedy winda ruszała w klatce albo w momencie kiedy lodówka/pralka pracuje, ewentualnie cały czas trafo brumiło po włączeniu wzmaka.. i wielu wypadkach pomaga, ale niestety nie wszystkim.. nie ma lekarstwa na wszystko.. wiele osób jak ma problemy elektryczne to podłącza sobie dc bloker do gniazdka a do niego odpowiednim kablem zasilającym podpina listwę... fajnie że niektórym ludziom pomaga.. ale nie zmienia to faktu, że w niektórych blokach instalacja elektryczna to katastrofa.. bo to co się dzieje to źle wykonana instalacja, a nie wina takich czy innych wzmacniaczy..

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Dokładnie Lolek, ja u siebie w bloku mam stara instalacje do licznika ale od licznika do mieszkania i w całym mieszkaniu już nową. Nawet sobie osobne gniazdko gdzie mam cały sprzęt podpiety, na osobnym kablu do bezpiecznika poprowadzilem... :) ale cóż z tego jak przed licznikiem mam instalacje z 1979r... :-(
Jedyne co teraz mogłem to wymieniłem instalacje na nową oraz zakupilem dobrej jakości listwę z filtrami, na szczęście u mnie pomogła. Ale są przypadki że tak jak mówisz nawet listwy i dc blockery mogą nie pomóc bo tak instalacji jest skopana... :-(

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Rozmawiałem kiedyś z elektrykiem po Politechnice i z tego co mówił to takie operacje właśnie jak ludzie wymieniają w mieszkaniu instalację, a za licznikiem jest instalacja wiekowa to dużo nie poprawia na jakości .. niestety...aczkolwiek samopoczucie jest lepsze i bezpieczeństwo oczywiście .. człowiek jest pewny instalacji jaką ma w mieszkaniu..

artiz_

New member
Bez reklam
Rozmawiałem kiedyś z elektrykiem po Politechnice i z tego co mówił to takie operacje właśnie jak ludzie wymieniają w mieszkaniu instalację, a za licznikiem jest instalacja wiekowa to dużo nie poprawia na jakości .. niestety...aczkolwiek samopoczucie jest lepsze i bezpieczeństwo oczywiście .. człowiek jest pewny instalacji jaką ma w mieszkaniu..
Chyba instalacja przed licznikiem. Za licznikiem to instalacja odbiorcy- mieszkanie

Drunk

New member
Bez reklam
Jak jest przed licznikiem instalacja w alu (swoją drogą to te druty same rozpadają się po dotknięciu) to jest delikatnie mówiąc lipa. Pozostaje chyba tylko odpalić agregat na balkonie ;)

Millerek

New member
@Bipo, w Denonach używasz oryginalnych przewodów zasilających czy zmieniłeś?
Czemu pytam, ja w swoich denkach zmieniłem, później sprawdziłem polaryzacje oryginalnych przewodów, dwa z nich mają zamienioną polaryzacje, tylko nie wiem teraz który z przewodów jest od którego denona.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Czemu pytam, ja w swoich denkach zmieniłem, później sprawdziłem polaryzacje oryginalnych przewodów, dwa z nich mają zamienioną polaryzacje, tylko nie wiem teraz który z przewodów jest od którego denona.

To dobrze jak masz. Jedne przewody podlaczasz do gornego gniazdka a te drugie do dolnego jezeli masz podwojne :)

Millerek

New member
Żeby było trudniej....
O którym mówisz??? [emoji3]
2f0fe0b3a1b29bae7084bf420b050d04.jpg
be313cb12d13ca756638523603af9f93.jpg
6c583cfd59d645b34016bdb235f76cb3.jpg

A tak serio to który przewód od którego denka ma odwrócona polaryzacje.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Oczywiscie o tym drugim.

Gorna a dolna wtyczka ma odwrocona polaryzacje.
No chyba ze masz gniazdka jakiegos nowszego typu, ktore maja polaczenia na krzyz.

Millerek

New member
Wy tak na serio? Ktoś tego nie rozumie to w innym temacie jest o to walka...Pomijam podłączenie gniazdka, który gdzie ma fazę i czy jest taki czy siaki....

Proste pytanko, od którego denona przewód ma odwróconą polaryzacje, do tego chce dojść bez rozbierania denonow.
... bo, przewody leżą w pudełku.

Bipo

Active member
Bez reklam

Mam na chwilę obecną te co były w zestawie ale kiedyś może zmienię na coś lepszego.
Ja tam nigdy nie zwracałem uwagi na to jak wtyczkę podłączam...;-)

Do góry