Fajna listwa
Ja u siebie mam listwę Oehlbach 907 (4 gniazda filtrowane i 4 niefiltrowane) z której jestem bardzo zadowolony, wcześniej miałem Monstera który był przerostem formy nad treścią i co chwilę były z nim problemy (bezpiecznik odcinał zasilanie) aż w końcu po 2 latach wyzionęła ducha. Dołożyłem teraz 3 zewnętrzne DC blockery od Tomanka i jedyny efekt jaki zaobserwowałem, to mniejsze nagrzewanie się transformatorów (zwłaszcza w ampli, bo końcówki grzeją się u mnie głównie na stopniach mocy, a transformatory pozostają relatywnie chłodne) co jest już wystarczającą zaletą, innych objawów jak buczenie czy pstrykanie w głośnikach i tak nie miałem, ponieważ zapewne listwa Oehlbach ma w tym swój udział.
Z subwooferami bywa różnie, niektóre oczywiście te droższe mają nawet transformator toroidalny, jednak znaczna większość to zapewne impulsówki. DC blockera możemy użyć wszędzie tam gdzie jest transformator nawijany i tyle.
W audio dobrze też jest jak całe zasilanie jest jednakowo spolaryzowane dla wszystkich urządzeń, które są ze sobą spięte, oraz żeby był centralny punkt masy, najlepiej w przedwzmacniaczu/ampli.
Z subwooferami bywa różnie, niektóre oczywiście te droższe mają nawet transformator toroidalny, jednak znaczna większość to zapewne impulsówki. DC blockera możemy użyć wszędzie tam gdzie jest transformator nawijany i tyle.
W audio dobrze też jest jak całe zasilanie jest jednakowo spolaryzowane dla wszystkich urządzeń, które są ze sobą spięte, oraz żeby był centralny punkt masy, najlepiej w przedwzmacniaczu/ampli.
Ostatnia edycja: