[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

Bipo

Active member
Bez reklam
Teraz co ty bedziesz robil w tym pokoju "w sensie majsterkowal" zanudzisz sie. :) Ale mam pomysl mozesz wpadac do mnie zaciemniac salke hehe xD

Gratulacje

Ps. WIEM!!!! Jeszcze pewnie cos z bialym dywanem wykombinujesz xD

Nie ma problemu mogę kiedyś przy okazji do Ciebie wpaść...to zwiedzimy Twoja świątynie AV...:eek:k:

Ps. Na dywanie już od dawna ciemna narzuta ląduje..:grin:

Kamil_89

Member
Jest super! Idealny poradnik jak z salonu zrobić kino, choć i tak na wiele elementów kobieta by się nie zgodziła. Widzę że na suba maskownica musiała się pojawić :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Zostaje tak jak jest bo jest ona poniżej czanej ramki praktycznie w linii ekranu wskutek czego nie odbija się na niej światło od ekranu tak jak to jest w przypadku kaset. Które wystają średnio z 5cm przed ekranem.. :)
Ponadto moja żona powiedziała, że jak nie musze oklejać to mam zostawić. Ponieważ jak przyjdzie jakaś psiapsiółka do niej to nawet nie zauważy że jest tam ekran do kina.... :) A teraz jest ledwo co widoczny... :)

Niestety mój młody szaleje i wszystkie kwiatki z dołu musiały wylądować na komodzie, dodatkowo maskownice na kolumny oraz pudła po sprzęcie AGD za kolumny aby tam swoich łapek nie mógł wsadzić... już raz mi kolumnę odłączył... :-(

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Nie ma problemu mogę kiedyś przy okazji do Ciebie wpaść...to zwiedzimy Twoja świątynie AV...:eek:k:

Niestety wstydzilbym sie pokazac to co mam :) Aczkolwiek na kawe zapraszam

Ps. Na dywanie już od dawna ciemna narzuta ląduje..:grin:

Nawet o dywanie pomyslales, no to juz pytan nie mam. Teraz tylko czekac jak mlody podrosnie i jemu bedziesz tworzyl multimedialny pokoj.

enocyl

Banned
Mistrzostwo! Bardzo fajnie, że wklejasz poradniki, czy to do i wieszania głośników na suficie czy wygłuszania drzwi. Chyba muszę zapisać sobie jakoś ten temat na dysku. Przyda się kiedyś pewnie :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Właśnie po to to robie, z myślą że może komuś się przyda... :) od tego jest też forum aby dzielić się swoimi patentami... :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Listwa zasilająca
Witam, wielu z Was w tym ja także zastanawia się czy warto zakupić listwę zasilającą do naszego sprzętu lepszą niż te marketówki za powiedzmy 50-100zł. Jak wiecie jestem z tych co muszą się przekonać na własnej skórze jak i co działa, wskutek czego zamówiłem sobie polską listwę robioną na zamówienie. Czytając w sieci opinie na temat listwy tego producenta nie spotkałem się aby były negatywne a przeciwnie same pozytywy. Dlatego postanowiłem zamówić i skompletować sobie listwę pod własne potrzeby: tj. 8 gniazd typu schuko w tym- 4 dc blockery oraz 4 filtry przeciwzakłóceniowe Schaffnera oraz włącznik. W Internecie znajdziecie sobie specyfikację jak jest zbudowana ta listwa i do czego służą dc blockery. Ja chciałbym się podzielić z wami opinią co tak naprawdę wniosła ta listwa do mojego systemu.
Wcześniej posiadałem typową listwę komputerową, która tylko służyła mi aby rozdzielić i zasilić urządzenia w prąd i nic więcej. Kupując obecną listwę wraz z kablem zasilającym (monster cable) i wydając na ten zestaw ok. 1000zł oczekujemy aby oprócz efektu wizualnego ( bo ten jest naprawdę super i robi wrażenie.. ;-)) wnosiła coś więcej w poprawę zarówno audio jak i zabezpieczeń.
I tutaj nie czarujmy ale listwa nie wprowadza nagle więcej basu, nie łagodzi ani nie podkreśla góry, nie robi cudownej przestrzeni itd. Może ja jestem głuchły ale nic takiego nie słyszę, natomiast to co zrobiła z całym brudem z sieci to już można usłyszeć. Po pierwsze w gniazdach dc blocker gdzie mam podłączony wzmacniacz i ampli tuner (zasilacze transformatorowe) wyczyściło delikatne jakby minimalne buczenie. Nie wiem jak to dokładnie opisać. Jak się nie włączy muzyki a podejdzie do kolumny to można nie kiedy usłyszeć tak jakby delikatne natężenie, że kolumna działa i za chwilę z niej wydobędzie się dźwięk. Jest to na tyle słabo słyszalne, że słychać tylko z bardzo bliska jak się przyłoży ucho do głośnika. Tutaj wyczyściło praktycznie ten efekt do zera, po prostu nic nie słychać nawet jak się mocniej pokręci wzmacniacz. Ponadto nie zawsze ale jak np. miałem włączony wzmacniacz a następnie włączyłem amplituner to było nie kiedy słychać pstryknięcie tutaj również już tego efektu niema lub nie zaobserwowałem. Słuchając obecnie muzyki, mamy wrażenie jakby brzmienie stało się czyste i wyraźne, tak jakby wszystkie zbędne szumy tła były usunięte. Wskutek czego słuchamy tylko muzyki a nie przydźwięków i muzyki..;-) Może to moja autosugestia ale po kliku tygodniach podłączyłem ponownie starą poczciwą listwę od komputera i naglę cały system jakby delikatnie przygasiło, nie było tego wysterylizowanego dźwięku co wcześniej. Coś mi już brakowało, więc podłączyłem ponownie nowy nabytek i już nie zmieniam.
Reasumując, wydając nie mało kwotę na listwę oczekujemy od niej, że wprowadzi ona nowe brzmienie w nasz system, ale to niestety nie jest prawdą. Podkreślam to moje zdanie, u mnie listwa wyeliminowała brudy z sieci, które towarzyszyły mi w odsłuchu muzyki a samej barwy dźwięku nie tknęła! Zabezpieczyła dodatkowo wzmacniacz i ampli przed wpływem siebie nawzajem szczególnie w trakcie uruchamiania. Zapytacie pewnie Czy warto wydać tyle kasy na listwę, odpowiem: jeśli nie mamy żadnych problemów z naszą siecią energetyczną, w trakcie włączenia lodówki lub innych urządzeń elektrycznych nie słychać pstrykania lub buczenia w kolumnach, wpływu innych urządzeń elektrycznych pracujących obok naszego sprzętu itd. To moim zdaniem zbędny wydatek i wystarczy zakup dużo tańszej listwy.
Natomiast jeśli zależy nam na odseparowaniu sprzętu od siebie nawzajem, wyeliminowaniu innych przydźwięków z naszych kolumn powstających nie kiedy w trakcie pracy innych urządzeń elektrycznych to warto. Ponadto sam wygląd listwy jak dla mnie robi pozytywne wrażenie i cieszy oko.. ;-) Minusy mam dwa jeden – od złożenia zamówienia czekałem prawie miesiąc jak listwa dotarła do mnie do domu ale to manofaktura więc trzeba odczekać swoje.. ;-) drugi to cena.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Gratuluje, ale nic wcześniej nie pisałeś, że Ci coś buczało czy szumiało :D

Są to na tyle tak słabo słyszalne dźwięki z bardzo bliska jak się przyłoży ucho do głośnika, że nie zwracałem na to zbytnio uwagi ale wiedziałem że są..;-) To tak jak np. z zadrapaniem samochodu, masz malutką ryskę gdzieś z boku i wiesz tylko o niej Ty a wszyscy co koło tego przechodzą nie zwracaja na to uwagi. Nie przeszkadza ona w żadnym stopniu w użytkowaniu autka. Natomiast Ty w podświadomości cały czas masz tą małą ryskę i zastanawiasz się czy by nie spolerować lub nie polakierować.... ;-) tak dopieścić sobie ten zderzak aby nie było żadnej skazy...

Ostatnia edycja:

Millerek

New member
Gratulacje, u mnie tez wylądowała, mała rozdzielnica prądu :)
eded56fa1b6ea8d7cfed820011031788.jpg

477b564c515b1d1f1043645e209524cc.jpg

b8900e6af96747bed1848feb316ea836.jpg

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Millerek super na spikonie zrobiona ta listwa. Widzę że kilka osób z naszego forum zakupiło u nich listwę... ;-)

Savron

Well-known member
Bez reklam
Millerek super na spikonie zrobiona ta listwa. Widzę że kilka osób z naszego forum zakupiło u nich listwę... ;-)
:wink: Piękna. Jeszcze raz pogratuluje! Ty to widzę też staje się "nocnym wampirem", jak ja;-)
A jednak mogli by jakoś podstawkę z akrylu albo granitu dodać , za 1000zt;-). Naprawimy ten błąd i niedopatrzenie producenta.:wink:

Borixon

Active member
Bez reklam
Tak jak kiedyś napisałem, moje wypowiedzi potwierdził Bipo, efekt jest i z pewnością warty tej kasy wg mnie.
Gratki i pozdro

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

SebaK1205

New member
Bez reklam
Sorki za pytanie - mam u siebie w kinie delikatne buczenie z suba. Czy stosując taką listwę zasilającą mogę to również zniwelować? Czy wtedy podłączam suba pod gniazdo DC blocker czy pod gniazdo z filtrem?

Bipo

Active member
Bez reklam
Gratulacje Bipo.

To teraz bedziesz musial zrobic sobie kable zasilajace aby uzyskac efekt wizualny. :)
Prorok jakiś czy co...:D, aktualnie mój młody wyciąga wszystkie kable jakie są w zasięgu wzroku więc cała listwa musi być schowana ale może kiedyś jak się zrobi ładne kabelki dla wyglądu to wyciągne na widok.

Sorki za pytanie - mam u siebie w kinie delikatne buczenie z suba. Czy stosując taką listwę zasilającą mogę to również zniwelować? Czy wtedy podłączam suba pod gniazdo DC blocker czy pod gniazdo z filtrem?

Wszystko zależy czy masz tam zasilacz transformatorowy czy impulsowy ponieważ nie wskazane jest podłączać impulsowego pod DC blockera.
Zacytuje wpis Tomanka:
,,Na buczące trafo dc-blocker powinien pomóc, w większości przypadków ten nieprzyjemny dźwięk powoduje składowa stała sieci, ale wcale tak nie musi w każdym z przypadków.
Na plazmę raczej nie podziała - nie ma klasycznego transformatora tylko przetwornice impulsowe.
Głównym zadaniem DC-Blockera jest wyciszenie transformatora, zmniejszenie jego grzania. Poprawa brzmienia to wtórna sprawa, ale w pełni wytłumaczalna - izolujemy trafo od składowej stałej, a więc czynnika zakłócającego jego pracę, im "lepszy" prąd tym wszystko działa lepiej. DC-Blocker powinno stosować się głównie do końcówek mocy, których wielkie transformatory są szczególnie narażone na wszechobecną składową stałą.
Ingerencja DC-Blockera jest tylko na żyle fazowej, neutralna i uziemiająca (jeśli występuje w instalacji) są "przepuszczane" bez żadnych zmian, więc w instalacji 2-żyłowej również zadziała."
Ja u siebie pod DC blockera mam podpiete:
- amplituner
- wzmacniacz
- cd
do reszty:
- sub
- blu ray
- dekoder
- procesor darbee
:wink: Piękna. Jeszcze raz pogratuluje! Ty to widzę też staje się "nocnym wampirem", jak ja;-)
A jednak mogli by jakoś podstawkę z akrylu albo granitu dodać , za 1000zt;-). Naprawimy ten błąd i niedopatrzenie producenta.:wink:

Savron może podłącz się na umowe zlecenie z Tomankiem i sprzedaj mu trochę swoich pomysłów :p:D

Ostatnia edycja:

Savron

Well-known member
Bez reklam
Prorok jakiś czy co...:D, aktualnie mój młody wyciąga wszystkie kable jakie są w zasięgu wzroku więc cała listwa musi być schowana ale może kiedyś jak się zrobi ładne kabelki dla wyglądu to wyciągne na widok.

Wszystko zależy czy masz tam zasilacz transformatorowy czy impulsowy ponieważ nie wskazane jest podłączać impulsowego pod DC blockera.
Zacytuje wpis Tomanka:
,,Na buczące trafo dc-blocker powinien pomóc, w większości przypadków ten nieprzyjemny dźwięk powoduje składowa stała sieci, ale wcale tak nie musi w każdym z przypadków.
Na plazmę raczej nie podziała - nie ma klasycznego transformatora tylko przetwornice impulsowe.
Głównym zadaniem DC-Blockera jest wyciszenie transformatora, zmniejszenie jego grzania. Poprawa brzmienia to wtórna sprawa, ale w pełni wytłumaczalna - izolujemy trafo od składowej stałej, a więc czynnika zakłócającego jego pracę, im "lepszy" prąd tym wszystko działa lepiej. DC-Blocker powinno stosować się głównie do końcówek mocy, których wielkie transformatory są szczególnie narażone na wszechobecną składową stałą.
Ingerencja DC-Blockera jest tylko na żyle fazowej, neutralna i uziemiająca (jeśli występuje w instalacji) są "przepuszczane" bez żadnych zmian, więc w instalacji 2-żyłowej również zadziała."
Ja u siebie pod DC blockera mam podpiete:
- amplituner
- wzmacniacz
- cd
do reszty:
- sub
- blu ray
- dekoder
- procesor darbee

Savron może podłącz się na umowe zlecenie z Tomankiem i sprzedaj mu trochę swoich pomysłów :p:D
Nie ma opcji. Żadnej umowy na zlecenie. Tylko kontrakt, sekretarka z długimi wąsami, Ferrari nu i może kierowca. ;).

darekrocznik

New member
Panowie doradzicie jak najlepiej podłączyć mój zestaw: kolumny Heco Music Style 900, dwie końcówki mocy mono Atoll AM 100, przedwzmacniacz Marantz Pearl Lite, Dac Audiolab M DAC+, CD Marantz Pearl Lite, gramofon Ad Fontes, Amplituner Marantz SR 7009 do niego końcówka mocy 7- kanałowa Marantz MM8077, odtwarzacz wieloformatowy Diune HD Duo 4K przedwzmaniacz i amplituner do końcówki mocy podłączone za pomocą specjalnego przełącznika. Do sieci mam listwę z filtrem SCHAFFNERA z tej strony - na samym końcu Mid Frame oraz polski kondycjoner Helion, do tego niemiecka listwa przepięciowa https://sklep.avt.pl/listwa-zasilajaca-6-gniazd-3m-wlacznik-premium-protect-line-60-000a.html. jak byście to wszystko podłączyli? Co do ściany, co do listwy z filtrami, co do Heliona. kable sieciowe mam dobre z tego poziomu Kabel zasilający przewód Audio Bitner 2 ekrany (6853453244) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. - do podłączenia kondycjonera do sieci potrzebny lepszy kabel - zainwestować w taki jak powyżej ?

Do góry