[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

Bipo

Active member
Bez reklam
Walne se, ale klimatyzator w końcu chyba. Co roku to powtarzam i zanim się zdecyduje, to już zima ;)
Pół dnia w aucie przesiedziałem z klimą na full, bo w domu nie idzie wytrzymać. Dziwne, że jeszcze komp nie wyzionął ducha. 32C dziś było.

Odpisze w swoim wątku;:
Armanig miałem tak samo, też co roku miałem w końcu zakładać klime bo upał dawał sie mocno we znaki i miałem się już nie męczyć. Ocieplili blok myślałem, że coś pomoże i będzie się mniej nagrzewać itd. ale jest tak samo. Salon mam od południa wiec słońce cały czas świeci w okna, dlatego wkońcu padła decyzja i klima założona. Dodatkowo mam zew. rolety, ktore w trakcie upalu opuszam i załączam klime.Jednostka zew.3.6kw wskutek czego salon 26m2 schładza ok 10-15 minut. W trakcie seansu mamy w pełni klimatyzowaną sale kina domowego i jest bajka.. :).
Dodatkowo klime brałem najcichsza aby w trakcie seansu nie przeszkadzała wskutek czego jej praca jest praktycznie nie słyszalna 22db. Dlatego gorąco polecam i nie zastanawiaj się. Ja żałuję bo już dawno to powinien em zrobić. Ponadto też się wstrsymywalem z uwagi na myśl o kolejnym remoncie, kurzu itd. Nie ma się czym martwić bo firma która u mnie robiła to zadbała o wszystko. Zabezpieczyli, meble, podłogi i ściany przed kurzem. Każda dziurkę wierci z odkurzaczem i podklejonym workiem. Po wszystkim posprzątali i nic nie uszkodził. Ja mam split wewnętrzny z możliwością sterowania na boki wskutek czego dałem go z boku tak aby nie musieli kuć ścian a wszystki rurki puścili w korycie za zasłoną. Dlatego nic nie jest na wierzchu i nie szpeci salonu a komfort w trakcie upałów nie do opisania.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Mam to przymocowane do elewacji budynku pod oknem na co musiałem uzyskać pozwolenie a woda odprowadzania jest do 20lpojemmnika.

Bipo

Active member
Bez reklam
Pozwolenie trzeba na to uzyskac? A ta woda 20l musisz oprozniac czy samo sie oproznia? I ile taka przyjemnosc?

Ciekawe czy moglbym wykorzystac do klimy, ktorys z kominow wentylacyjnych.

Ja narazia zamontowalem klime taka sama jak bodajze Krzysztofradio ma.. :

https://s19.postimg.org/rtu4mq89f/IMG_20170629_161122.jpg

Szmelc totalny :)

Pojemnik mam na balkonie, w ciągu miesiąca napełnił się do połowy. Wiec raz na 1-2 miesiące trzeba wylać wodę samemu np. do podlania kwiatków.
Odnośnie pozwolenia to u mnie musiałem mieć bo montowałem do elewacji, bo jak bym montował na balkonie to pozwolenie nie jest wymagane. Wszystko zależy od konkretnej spółdzielni. Koszt klimy z montażem w moim przypadku to 3500zł. Wszystko zależy od prac przy montażu, im wiecej roboty tym wiekszy koszt. Z uwagi że przy montażu były u mnie minimalne prace bo tylko przejście na zewnątrz to mi policzył mniej za montaż. ja brałem mitsubishi, cała elektronika made in japan to i klima niech bedzie made in japan hihi.. :)
Ja mam ten model:
https://www.martynex.pl/1590,klimat...-dm35va-muz-dm35va.htmlQUOTE=RAF1977;1391769]

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Muszę pomyśleć, ale wiesz jak jest. Teraz (dziś) zrobiło się chłodno i przyjemnie w mieszkaniu i myślę, po co mi następne pudło w domu ;)
Tak to właśnie u mnie wygląda. Zresztą sam wiesz. Żałuje tylko, że nie zrobiłem przy remoncie.
Kiedyś też przypaliłem się na LG Artcool.
Jest na ścianie na 8:10s, zobaczyłem właśnie na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=dLIBuWfcbUk
http://www.termikakrakow.pl/wp-content/uploads/2015/08/8a.jpg
Jeszcze mnie przygrzeje parę razy i faktycznie będę musiał się złamać i założyć.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Armanig dasz radę w końcu w Polsce nie ma jakiś super upałów a jak są to nie trwają za długo.. ewentualnie wariant trzeci (pierwszy to zamieszkanie w domu, drugi blok z pustaka porotherm) a trzeci to klima przenośna zawsze można ją cyknąć do innych pokoi..

Choć niewątpliwie najgorzej mają Ci którzy mieszkają w blokach na ostatnim piętrze, a do tego jeszcze jest to stare budownictwo.. w takim wypadku jest to wyzwanie.. nawet w naszym klimacie.. a wtedy bez klimy naprawdę jest ciężko..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten przenośny klimatyzator to też (chyba) nie głupia sprawa?
Wiadomo, że lepszy stały, ale tu idziesz do sklepu, kupujesz, załączasz i temat zamknięty. Rurę trzeba tylko wystawić na zewnątrz.

Druga sprawa, jak jeżdziłem po Polsce całe lata, czyli niemal cały czas w klimie, to miałem problem z zatokami, wiecznie coś było nie tak.
Więc w domu załączałbym raczej w sytuacjach podbramkowych, a nie korzystał nonstop.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tylko dupowato to chyba by wygladalo, szczegolnie ze caly czas okno otwarte z jakim "airlockiem" deszcz czy wiatr ciekawe czy to nie porwie i czy szybko sprawnie sie to zaklada.

Na tej aukcji jest to pokazane.

Mnie martwia dzieciaki 2 miesiace jak upaly beda to problem - odparzenia, drugie 2 letnie juz se rade da.

Bipo

Active member
Bez reklam
Muszę pomyśleć, ale wiesz jak jest. Teraz (dziś) zrobiło się chłodno i przyjemnie w mieszkaniu i myślę, po co mi następne pudło w domu ;)
Tak to właśnie u mnie wygląda. Zresztą sam wiesz. Żałuje tylko, że nie zrobiłem przy remoncie.
Kiedyś też przypaliłem się na LG Artcool.
Jest na ścianie na 8:10s, zobaczyłem właśnie na tym filmie:
https://www.youtube.com/watch?v=dLIBuWfcbUk
http://www.termikakrakow.pl/wp-content/uploads/2015/08/8a.jpg
Jeszcze mnie przygrzeje parę razy i faktycznie będę musiał się złamać i założyć.

Kiedyś też o niej myślałem ale wybrałem tradycyjną. Ona ma patent iż można na niej dowolny obrazek chyba wydrukować... Do nowoczesnych wnętrz jak znalazł :)
Te przenośne z rura na zew. mamy w pracy. Chodzą jak traktor, ja ze swojej strony ich bym nie polecił z uwagi na hałas jaki wytwarzają. Dodatkowo jak okno lub drzwi są otwarte ta klima chodzi non stop bo ma słaby agregat i nie wyrabia na pomieszczenie w którym pracuje. Dlatego nie polecam....

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ten przenośny klimatyzator to też (chyba) nie głupia sprawa?
Wiadomo, że lepszy stały, ale tu idziesz do sklepu, kupujesz, załączasz i temat zamknięty. Rurę trzeba tylko wystawić na zewnątrz.

Druga sprawa, jak jeżdziłem po Polsce całe lata, czyli niemal cały czas w klimie, to miałem problem z zatokami, wiecznie coś było nie tak.
Więc w domu załączałbym raczej w sytuacjach podbramkowych, a nie korzystał nonstop.

Daje radę przenośna i nie trzeba ekipy wzywać i remontu małego robić.. ja też klimy nie lubię zbytnio ... źle wpływa na mój organizm że tak powiem.. i w sypialni naprawdę musi już być bardzo gorąco żeby załączał.. bo na parterze w domu jest luzik.. zresztą ja włączam ja wtedy powiedzmy na 3-4 godziny przed snem i jak już idzie się spać to wyłączam ... nie dałbym rady przy tym usnąć .. ja muszę mieć całkowitą ciszę. W niektórych hotelach za granica nie ma centralnej klimy tylko właśnie te grzmoty za diabła nie da rady przy tym, spać biały człowiek.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ta wersja z obrazkiem to jeszcze inny model.
Ja myślałem o tej z kółkiem ledowym, taki bajer ;)
No nic, pomyślimy. Pewnie wezmę standardowy model, a tymczasem ratuje się wiatrakami.

Lolek, Ty piszesz, że daje radę, Bipo, że nie ;)

Bipo

Active member
Bez reklam
Bo Lolek włącza i wychodzi z pokoju. Po 4 godzinach wraca i wyłącza tego traktora bo by niedal rady przy tym usunąć. Czyli klima chodzi bez jego udziału w środku pomieszczenia. Ja pracuje przy takim czymś i włączamy ja tylko przy ekstremalnych upał ach... :) Filmu przy tym nie obejrzysz bo go zagluszy ... :)
Ta co ja mam to zapominasz że wogóle pracuje.. :) cisza jak makiem zasiał tylko delikatniutki szum....

Ostatnia edycja:

darekrocznik

New member
Panowie tak wracając do kilku postów wstecz, po testowaniu przez 3 dni DC Blokerów Tomanka powiem tak, mi pomogły buczenie z budowy końcówki mocy słyszalne dopiero jak ucho przytknę do otworów, szkoda że Atolle dalej się grzeją ale coś za coś jest super moc i dźwięk to się i grzeją

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Pozwolenie trzeba na to uzyskac? A ta woda 20l musisz oprozniac czy samo sie oproznia? I ile taka przyjemnosc?

Ciekawe czy moglbym wykorzystac do klimy, ktorys z kominow wentylacyjnych.

Ja narazia zamontowalem klime taka sama jak bodajze Krzysztofradio ma.. :

https://s19.postimg.org/rtu4mq89f/IMG_20170629_161122.jpg

Szmelc totalny :)
Ku ścisłości, to nie klimatyzator, a zwykły wentylator kolumnowy (zalety to bardziej kompaktowy wygląd, zajmuje mniej miejsca ale jest głośniejszy od tradycyjnych łopatek), a ja mam inny.
4.png

Klimę też mam, ale przenośną. Zdaje egzamin, na razie nie potrzeba nic innego, ale z wygody prędzej czy później tez zainstaluję tradycyjnego splita. Takie przenośne są ciężkie, głośne i wymagają zabawy z rurami. Wziąłem kiedyś na próbę i jest OK. I jeszcze jedno, jeśli chcesz przenośny, to wybieraj najmocniejszy jaki się da. Przepraszam za zaśmiecanie wątku koledze ;)

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Widac ze twoj 2 razy drozszy od mojego to moze ma lepsze wykonanie, bo ten co ja mam to straszna lipa (wykonanie, jakos materialow) do samego dzialania nic nie mam. A i tak staralem sie nie brac z tych najtanszych tylko cos drozszego na allegro.

Skoro i tak jestesmy juz przy "powietrzu"
Kozystacie z nawilzaczy lub oczyszczaczy powietrza?
Przeszla mi mysl aby chociaz do salki wsadzic oczyszczacz z nadzieja aby kurz wylapalo.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Lolo - szczerze - na zdjęciach tylko tak ładnie wygląda. Ogólnie też plastik fantastic. Tam, gdzie jest obity szczotkowaną blachą - super, ale 90% to brzydki plastik - nic nie straciłeś ;) Zwykła chińszczyzna, jak wszędzie.

Co do nawilżaczy to ja kupiłem wyłącznie dla wyglądu w DUKA.

_duka_humid_nawilzacz_powietrza_1.jpg

Bardzo mi się podobał i rzadko używam, ale u dziecka w pokoju jest już bardziej "normalny"

PS. Bipo nas udusi ;)

Ostatnia edycja:
Do góry