[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

enocyl

Banned
Poszperałem trochę w internecie i widocznie tak to już jest z tym czasem pracy lampy. Dużo jest tematów o HW50 gdzie lampa padła po kilkuset godzinach. W HW55 jeden użytkownik napisał, że 5000h jest do osiągnięcia tylko jeżeli uruchamiamy projektor na 10h jednorazowo, nie mniej. Widocznie ważna jest ilość cykli on/off a nie tylko liczba godzin.

Bipo

Active member
Bez reklam
Dokładnie, mi też sprzedawca mówił niech lepiej projektor pochodzi 2 godziny ciągiem niż bym go miał odpalać co 30min aby sobie np wiadomości obejrzeć bo to szkodzi lampie.. :) Dlatego do takich rzeczy warto mieć tv.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W sklepach mówią o 4-5 tys., nawet firma jak była u mnie w domu i testowaliśmy projektor soniaka w moich warunkach to samo Gość mówił - widać Sony takie dane podaje - sami sobie by nie wymyślili.. 4-5 tys.. - choć powiem szczerze, że 5 tys w warunkach domowych jak dla mnie nie jest to możliwe.. ile jest takich osób co włącza projektor i ogląda 6-8-10 godzin non - stop..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Stwierdzam, że jest ich już chyba trochę za dużo. ... :)

Zdecydowanie... mieścisz się jeszcze w normie ;)
Najgorsze, że żaden z uniwersalnych bez względu na cenę nie jest mi w stanie zastąpić oryginała, a podchodziłem do wielu.
Wolę już chyba żonglować, ale przynajmniej wiem co gdzie, znam te wszystkie podmenu, rozmieszczenia itp. na pamięć i w konsekwencji jest szybciej, ale Ty chyba się już szykujesz do jakiegoś, co? ; )

Bipo

Active member
Bez reklam
Lolo kolumny za dobre pieniądze ale ja gdym miał kupować to bym celował w inny model.. ;-)

Pilot uniwersalny to fajna rzecz może kiedyś wypróbuję ale mam tak jak Armaning że lubię ciągle coś zmieniać. . :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To może trzeba pomyśleć żeby kupić coś co Cię zadowoli na 99,999% :- ) musi istnieć taka konfiguracja.. :- ) Z pilotami jak się ma np wzmak i cd tego samego producenta to już jeden pilot odpada bo można z jednego sterować obydwoma urządzeniami.. podobnie w przypadku amplitunera i odtwarzacza BR.. ale są też ludzie którzy lubią dużo pilotów.. kto co lubi..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nikt nie lubi "dużo" pilotów, ale dla wielu to lepsze zło.
Jak ktoś sobie lubi wejść w podmenu, wiedząc (znając na pamięć) gdzie i który przycisk za co odpowiada, to żaden uniwersalny tego nie zastąpi.
Biorąc pilota od ampli do ręki, dokładnie wiem co i gdzie jest, zmieniam błyskawicznie tryby, podglądam menu, czy przestawiam co chce w oka mgnieniu, to samo jest z pilotem od tv, dekodera, czasami od projektora i 10 innych urządzeń. Jedyny problem, to taki, że musisz sięgnąć fizycznie po tego pilota, ale jak go już dorwiesz, to wiesz wszystko, nie musisz na niego nawet patrzeć.

Uniwersalny jest ok i ma wiele innych zalet, załączy wszystko jednym przyciskiem itp. itd, ale nigdy nie da tego, co ja akurat sobie cenie. Niestety, bo też bym wolał uniwersalnego, ale z moimi upodobaniami i przyzwyczajeniami nie sprawdził się żaden.

Ideałem byłaby możliwość zaprojektowania swojego pilota.
Jeden duży, podzielony na wiele stref, tv, ampli, sat itp. na każdej dokładna kopia tego co mam na oryginalnych i tych przycisków które znam na pamięć, z pominięciem tych których nie używam, oczywiście przyciski fizyczne-gumowe, a nie żadne przełączanie na lcd. bo zanim to zrobie, to wezmę do ręki oryginała.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Jak wiecie mam kilka klocków marantza, do 4 z nich są piloty. Niby super sprawa, można ustawić że pilot od amplitunera włącza inne urządzenia, obsługuje odtwarzacze CD, BD.
Ale po tygodniu wszystkie te opcje wzajemnej obsługi pokasowałem. Robił się miszmasz. Trzeba było pilnować, co aktualnie obsługuje pilot (na ekraniku wyświetlacza), np oglądam film z blu-ray, chcę wejść w menu amplitunera, naciskam setup, a Tu wchodzę w setup odtwarzacza blu-ray, bo zapomniałem przełączyć się na amplituner, film w tym czasie przerwany, trzeba zaczynać od menu głównego płyty, czasem są reklamy, których się nie da przeskoczyć i trzeba je obejrzeć od nowa.
Masakra z takimi udogodnieniami.
Teraz kładę sobie pod rękę 2-3 piloty od aktualnie używanych urządzeń i wiem że jak wezmę pilota od amplitunera, to zadziała amplituner a nie CD lub blu-ray.

ikar1975

Active member
Bez reklam
U mnie jak chce słuchać stereo to mam mysz powietrzna do PIPO i pilot do wzmaka bo SM6 odpalam ręcznie jako DAC .Jak kino to podobnie a tak to piloty leżą sobie w barku w pobliżu​ alko ;-).Pzdr

Bipo

Active member
Bez reklam
Jak słucham stereo to biorę tylko pilot od wzmaka bo obsługuje też cd, gorzej jak odpalam kino w dzień to w tedy musze użyć kilka pilotów :
1. Rolety na oknach
2. Ekran
3. Projektor
4. Blu ray
5. Amplituner
6. Wzmacniacz
7. Sub jakby nie załapał
8. Klima jak jest gorąco
I to by było na tyle. .. ;-)

Lolo odnośnie kolumn to podobały mi się jak grają :
Studio 16 hertz Minasy 4 ale na chwilę obecną nie zmieniam kolumn, może kiedyś jak mi się te znudzą i młody nieco podrośnie... :)

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
Jak słucham stereo to biorę tylko pilot od wzmaka bo obsługuje też cd, gorzej jak odpalam kino w dzień to w tedy musze użyć kilka pilotów :
1. Rolety na oknach
2. Ekran
3. Projektor
4. Blu ray
5. Amplituner
6. Wzmacniacz
7. Sub jakby nie załapał
8. Klima jak jest gorąco

Studio 16 hertz Minasy 4 ale na chwilę obecną nie zmieniam kolumn, może kiedyś jak mi się te znudzą i młody nieco podrośnie... :)
Amplituner, wzmacniacz? To nie włączają się razem?
Subwoofer? U mnie są ciągle włączone, nie ma opcji żeby " nie załapał".

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Gdzieś słyszałem odnośnie subów że trochę to zależy od marki amplitunera.. ja zawsze miałem onkyo i może ze 2-3 razy mi się to zdarzyło.. przez xxxx lat..

padre4

New member
1. Rolety na oknach
2. Ekran
3. Projektor
4. Blu ray
5. Amplituner
6. Wzmacniacz
7. Sub jakby nie załapał
8. Klima jak jest gorąco

Dlatego może to już czas pomyśleć o małej instalacji inteligentnej np. Broadlink, xiaomi itp. Tak jak ma kolega Conkord i teraz ja. Można zdefiniować wiele scen np. do kina czy stereo. Które pokolei uruchomią wszystkie urządzenia jednym przyciskiem. Dodatkowo mamy dostęp do całego pilota np. na tablecie czy smartfonie.

Do góry