Nikt nie lubi "dużo" pilotów, ale dla wielu to lepsze zło.
Jak ktoś sobie lubi wejść w podmenu, wiedząc (znając na pamięć) gdzie i który przycisk za co odpowiada, to żaden uniwersalny tego nie zastąpi.
Biorąc pilota od ampli do ręki, dokładnie wiem co i gdzie jest, zmieniam błyskawicznie tryby, podglądam menu, czy przestawiam co chce w oka mgnieniu, to samo jest z pilotem od tv, dekodera, czasami od projektora i 10 innych urządzeń. Jedyny problem, to taki, że musisz sięgnąć fizycznie po tego pilota, ale jak go już dorwiesz, to wiesz wszystko, nie musisz na niego nawet patrzeć.
Uniwersalny jest ok i ma wiele innych zalet, załączy wszystko jednym przyciskiem itp. itd, ale nigdy nie da tego, co ja akurat sobie cenie. Niestety, bo też bym wolał uniwersalnego, ale z moimi upodobaniami i przyzwyczajeniami nie sprawdził się żaden.
Ideałem byłaby możliwość zaprojektowania swojego pilota.
Jeden duży, podzielony na wiele stref, tv, ampli, sat itp. na każdej dokładna kopia tego co mam na oryginalnych i tych przycisków które znam na pamięć, z pominięciem tych których nie używam, oczywiście przyciski fizyczne-gumowe, a nie żadne przełączanie na lcd. bo zanim to zrobie, to wezmę do ręki oryginała.