Wiele osób mnie pyta jaki materiał używam do testu kina domowego w tym przypadku dwóch subów.
Ja uwielbiam testy przeprowadzać na org.filmach z płyt blu ray niż demo disc. Ponieważ dla mnie org.ścieżkę na płycie brzmi lepiej. Na płytach demo dźwięk tych samych filmów co na płycie org.z filmem jest jakby przygaszony i brakuje mu ewidentnie pazura. Po włączeniu filmu z blu ray od razu czuć ten wulkan energii przekazu, który dociera do widza bez żadnych ograniczeń.
Moje filmy do testów suba i określone sceny:
1. Iron Man 2:
- scena na torze wyścigowym
Tutaj chodzi mi o scenę z biczami co koleś uderza o ziemie oraz przecina samochody.
- scena przelotu odrzutowca obok wierzy lotów
Ta scena jest dla mnie idealna do przetestowania co drży w pokoju i co trzeba poprawić...
- bitwa dwóch Iron manów w parku
Tutaj bardzo fajnie słychać jak lądują metalowi żołnierze, szczególnie jeden najcięższy kiedy bas wypełnia cały pokój oraz wybuch wystrzelonej bazuki...
2. Jurassic Park World
- wyjście T-REXa z klatki przez bramę
Uwielbiam ten moment kiedy jeszcze nie słychać dino a czuć że nadchodzi jest takie czyste bum, buum, buuum i nasz dino ..
3. Godzilla
- scena przejazdu pociągu przez wiadukt kiedy obok przechodzi potwór
ta scena idealnie sprawdza się przy oddaniu idealnego,szybkiego precyzyjnego basu. W jednej chwili następuje jakby bicie serca potworka i bardzo szybkie nagromadzenie dużej ilości uderzeń dla suba.... tutaj moje aktualne pokazały dożo lepszy i szybszy bas niż velo
4. 13 Godzin w Bengazii
- wybuch pocisku z granatnika który zabija Seals na dachu
Jest to scena która jak dla mnie idealnie kumuluje całą moc suba i oddaje go w naszą stronę tak jakby zassanie i wyrzucenie- to czuć na sobie i to bardzo...
5. Everest
- burza
Ta scena idealnie nadaje się do testowania czy mamy suba dobrze skalibrowanego czy cała scena tylko buczy i chuczy a nas po pewnym czasie zaczyna męczyć. Pamiętam jak miałem jamo i musiałem go na tym filmie prawie wyciszyć bo cały czas przy tej scenie mi coś buczało raz ciszej raz mocniej co po godzinie oglądania miałem po prostu dosyć.
Aktualnie przerobiłem dwa razy Everest na takich głośnościach suba, że mam nadzieje że jeszcze mam dobre układy z sąsiadami ale chciałem zobaczyć jak te sceny wypadają przy 75db...

Grzmot słychać tak, że aż się uchyliłem bo mnie zaskoczył a lawina miodzio idealne w punkt...
6. Wojna o planetę małp bitwa na końcu filmu
Tutaj bardzo fajnie słychać wybuchy granatów i cysterny, która robi bardzo fajną fale uderzeniową w pokoju...
7. Johny Wick
- strzelanina i pościg samochodowy w porcie
Tutaj mamy scenę szczególnie do przetestowania dynamicznego uderzenia basu, czyli strzał szybkie urwanie i ponownie szybkie uderzenie przy zderzeniu. Suby zamknięte ten typ uderzenia wykonują dużo lepiej w punkt niż z bas refleksem. Przynajmniej u mnie ja to tak odbieram.
8. Ocalony
- bitwa na wzgórzu
Szczególnie polecam strzały z jednej broni żołnierza Navy Seals, która jest tutaj ekstra dźwiekowo zaprezentowana. Oddaje taki szybki i stłumiony dźwięk w punkt..
9.Need for speed
- wyścig 3 super fur
Tutaj ponownie mamy przykład oddania szybkich odczuwalnych uderzeń z suba w trakcie zderzeń pojazdów. Mocno odczuwamy na sobie...
10. Transformers 5
- zderzenie 2 łodzi podwodnych
Tutaj miałem zagwozdkę co właściwie usłyszałem, bo oglądałem kilka razy ten film i wcześniej tego nie zauważyłem. Mianowicie chodzi mi o o scene kiedy jedna z łodzi podwodnych uderza o drugą, wystąpiło u mnie uderzenie basu od jednej strony pokoju z przejściem na drugą tak jak uderzała łódź przechodząc z jednej strony na drugą. Tak jak by fala basu przeszła od lewej do prawej, to mnie zaskoczyło bo wcześniej tego nie było.
11.Terminator 5
Ostatnie minuty filmu kiedy zły terminator uderza serią przechodzących uderzeń naszego Arniego, idealny masaż naszego ciała, idealnie oddane punktowe strzały basu. Poprzednio był on bardziej mięsisty ale mniej odczuwalny.
Wnioski po przejściu z jednego suba otwartego na dwa zamknięte w moim odczuciu:
1. Aktualnie dużo mocniej odczuwam bas niż wcześniej
2. Bas jest nieco mniej słyszalny ale za to dużo mocniej odczuwalny
3. Bas jest ultra szybki i bardzo precyzyjny w punkt,
4. Obejrzałem już kilka filmów w których nawet nie wiedziałem iż są sceny tak mocno odczuwalne.. dochodzą nam nowe doznania, które wcześniej były w mniejszym stopniu lub słabiej odczuwalne.
5. Idealne wypełnienie basem całego pomieszczenia...
ps. Pracę dwóch subów miał okazję odczuć na sobie już kolega Worms..

,