Nie mam pojęcia. Jak kupiłem kamerę przestałem się interesować cenami, żeby się nie denerwować. Ja musiałem kupić w maju, bo miałem imprezę i chciałem ją nagrać, a wtedy to była nowość i dużo kosztowała. Ze sprzętem elektronicznym tak jest, że po kupnie nie wolno sprawdzać ile teraz kosztuje. Weź jednak pod uwagę, że złotówka słabnie.rufus1988 napisał:HULING A myślisz że do końca listopada/ początku grudnia moga potanieć jeszcze??;p albo bynajmniej pokazywać się podobne oferty ??
jackba napisał:Czy jest taka mozliwość aby obrobić pliki avchd na kompie w jakimś programie ( nie wiem jeszcze jakim) a potem nagrać przygotowamy materiał z powrotem na dysk kamerki Sony HDR-SR12E i z niej odtworzyć na dajmy na to plazmie 50 cali 1080i.
Jeśli tak to w jakim formacie należy nagrać ten plik. A może jakieś inne rozwiązania aby cieszyć się obrazem HD jesli sie nie ma nagrywarki blue ray?
A może dać sobie spokój z HDD i kupić Canona HV30 na tasiemki?
dzięki za odpowiedź, ale nie wiem czy tym programem obrobie plik avchd czy tym programem nagram z powrotem materiał na dysk kamery. Interesuje mnie czy jest wogóle możliwość nagrywania z kompa na dysk kamery. I jaki to ma być plik aby wypuścić na TVHD.huling napisał:Można to zrobić programem Picture Motion Browser dołączonym do kamery. Jednak edycja nim ogranicza się tylko do przycinania filmów. Może kiedyś dodadzą jeszcze np. łączenie plików, ale można się bez tego obejść, bo kamera odtwarza pliki po kolei bez zatrzymywania.
jackba napisał:dzięki za odpowiedź, ale nie wiem czy tym programem obrobie plik avchd czy tym programem nagram z powrotem materiał na dysk kamery. Interesuje mnie czy jest wogóle możliwość nagrywania z kompa na dysk kamery. I jaki to ma być plik aby wypuścić na TVHD.
Huling dobrze mówi, najważniejsze pochodzenie kamery czyli najlepiej by pochodziła z Sony Polska a tym bardziej by Sony Polska była gwarantem. W bardzo tanich ofertach sprzęt niewiadomego pochodzenia jest z krajów europy, często bez gwarancji stąd też wiele tańszy i potem istnieją dwie opcje:rufus1988 napisał:hmmm, rozumiem że raczej unikać tej oferty??
Z tą pojemnością to pewnie Cię zaskoczę, zerknij tu xxxx.fotopolis.pl/index.php?n=7901 ( xxx zamienić na www )trainiart napisał:Sdolas: problem leży wyłącznie w pojemności kart SDHC i polega na ograniczeniach związanych ze strukturą zapisywanych danych. Maksymalna pojemność jednej karty to 32GB. Przekroczenie tej wartości nie jest problemem technicznym (fizycznym), niestety wymagałoby to kolejnej wersji standartu SD (a tym samym zmiany firmware urządzeń). A na marginesie karty pamięci to chyba jednak przyszłość (vide: dyski SSD v. HDD).
Skoro fotki robione w 10 mpx są mydlane to albo są poruszone ( nie sądzę by czas naświetlania był długi przy słonecznej pogodzie i wysokiej jasności optyki - możesz sprawdzić we właściwościach ten czas, sam jestem ciekaw jaki jest ) i stawiam tu na stabilizację albo AF się pomylił czego wykluczyć się nie da.espero napisał:Sdolas: czekamy z niecierpliwoscia. Moze uda Ci sie dojsc co jest przyczyna fatalnych zdjec... Ja robilem wiekszosc na dworze. Na szczescie dublowalem je z normalnym cyfrakiem. Porownanie jest powalajace... W moim przypadku zdjecia z kamery przypominaja zdjecia robione komorka (oczywiscie za wyjatkiem ilosci megapikseli)...
Sdolas napisał:Skoro fotki robione w 10 mpx są mydlane to albo są poruszone ( nie sądzę by czas naświetlania był długi przy słonecznej pogodzie i wysokiej jasności optyki - możesz sprawdzić we właściwościach ten czas, sam jestem ciekaw jaki jest ) i stawiam tu na stabilizację albo AF się pomylił czego wykluczyć się nie da.
Proponuję byś zrobił jeszcze raz ten sam test ale z wyłączoną stabilizacją, dodatkowo 2 fotki, jedną na szerokim kącie a drugą fotkę na wąskim. Powinieneś zauważyć poprawę w jakości po wyłączeniu stabilizacji.
Daj znać o efektach
rufus1988 napisał:Huling dziękuję bardzo za cierpliwość dla amatora kolejna sprawa która bardzo przybliżyła mnie do podjęcia decyzji Ja również mam nadzieję że nie zepsuje się poprostu ze starości;p. Sprawa niemalże końcowa, ponieważ w sklepach w mojej okolicy cena sr11 dochodzi nawet do 3.500zł, ale w sklepach internetowych można znaleść już za 2.900zł czy można temu ufać?? opinie o sklepie są że tak powiem normalne;p, co myślicie?? pozdr
nie slyszalem, to nie jest zwykle nagranie, a jest to cala struktura, jesli zmienisz plik to cala strukture trzeba zmienicjackba napisał:Czy jest taka mozliwość aby obrobić pliki avchd na kompie w jakimś programie ( nie wiem jeszcze jakim) a potem nagrać przygotowamy materiał z powrotem na dysk kamerki Sony HDR-SR12E i z niej odtworzyć na dajmy na to plazmie 50 cali 1080i.
Jeśli tak to w jakim formacie należy nagrać ten plik. A może jakieś inne rozwiązania aby cieszyć się obrazem HD jesli sie nie ma nagrywarki blue ray?
A może dać sobie spokój z HDD i kupić Canona HV30 na tasiemki?
Czyli wszystko jasnerufus1988 napisał:Wczoraj
ta gwarancja jest naszą gwarancją, tzn. realizowaną przez nasz sklep.Magazyn ze sprzętem znajduje się w Niemczech.
Miłego dnia."
I jak teraz się na to zapatrujecie panowie?? chyba jest tak jak pisaliście o tym sprzęcie z europy. . .bez gwarancji Sony Polska. . .czyli rozumiem że jednak z dystansem do tego podchodzić??
Moim zdaniem gdyby istotny i zauważalny wpływ na jakość fotki mało interpolowanie to nie byłoby tak zauważalnej różnicy w jakości na różnych ogniskowych. Optyka w tym przypadku sądzę też ma znaczenie.huling napisał:Mi się wydaje, że powodem słabej jakości zdjęć (choć ja nie narzekam, bo to przecież kamera, a nie lustrzanka) może być to, że są interpolowane. Według specyfikacji Sony efektywna liczba pikseli w trybie aparatu wynosi Tryb 16:9: 3810 / Tryb 4:3: 5080 (tys.). Widać z tego, że są 2x powiększane w kamerze.
espero napisał:Sdolas:
Nie rozumiem tylko powodu dla ktorego zdjecia sa takie cienkie.
Gdybym zrobil zrzut ekranu 1920*1080 z filmu tego samego ujecia obraz bylby super. Uwazam, ze jest to jakis blad w oprogramowaniu kamery...