Seba_Fan napisał:
Sdolas
A czy przypadkiem skuteczność stabilizacji nie wynika z pogoni za małym gabarytem ? Kiedyś kamery były większe, czyli więcej miejsca na stabilizator, obecnie musi on być mikro rozmiarów. Moim zdaniem tu jest sedno skuteczności, osobiście uważam że zatarła się różnica między skutecznością stabilizacji optycznej (kiedyś zauważalnie lepszej) i cyfrowej w kamerach cyfrowych.
wszystko idzie do malych rozmiarow, mozliwe ze tak jest jak piszesz, ale pewnie nie do konca, powiem ze najczesciej to powinno sie krecic ze statywu, albo miec super reke i sie nie ruszac
Nie zgodzę się z Twoją opinią a to dlatego że jestem amatorem i osobiście uważam że amatorskie filmowanie w zasadzie nie obejmuje tematu statyw
. Kiedyś stabilizacja była na tyle skuteczna że kręciło się wszystko w normalnym ruchu, bywało że z kamerą nawet się biegało
i wstrząsy były na akceptowalnym poziomie. To co oferują nowe kamery w temacie stabilizacji to porażka. W szczególności zważywszy na ciągły postęp technologiczny duży krok w tył w skuteczności stabilizacji jest dla mnie kompletnie niezrozumiały i rozczarowujący.
rufus1988 napisał:
Witam panów(prawdopodobnie;p), zastanawiam się nad kupnme modelu SR11, wsyztsko super, widziałem obraz i jest jak dla mnie rewelacyjny, już miałem kupować gdy. . .na forum przeczytałem post o nośnikach i z niego wynika że HDD to w skrócie nic dobrego, że o wiele lepsza jest pamięć Flash, a jak wasze doświadczenia?? Bo po co przepłacać za sr11 skoro można kupić tańszą cx11 tylko bez dysku(o ile prawdą jest to co tam było napisane, np. o awaryjności dysków twardych, bo faktycznie, gdyby tak owy się zepsuł po okresie gwarancyjnym to co wtedy?? a Flash wystarczy wymienić kartę. . .) i co myślicie o takim punkcie widzenia?? Mi osobiście to daje do myślenia, a wy jak się zapatrujecie??
Twarde dyski jak wiadomo są urządzeniami z zasady wrażliwe na wstrząsy, wielu z nas miało do czynienia z laptopami i przekonało się że laptopy działają latami jak się o nie dba i podobnie będzie z dyskami w kamerze jak kamera będzie używana do filmowania.
Ktoś już na forum napisał że z czasem kamery będą tylko na pamięci typu flash bo widać jak one tanieją i powiększają pojemność z miesiąca na miesiąc. Moim zdaniem w obecnej sytuacji najlepszym rozwiązaniem jest sr11 bo cenowo po środku - że to tak nazwę - 60 gb staczy amatorsko na bardzo dużo materiału a z czasem jak karty potanieją można dokupić i problem rozwiązany. Obecnie najtańsze karty Memory Stick 16gb spotkałem za 150 zł czyli za ok 600zł można mieć na karcie pojemność taką jak dysk. A czasem ta sytuacja cenowo będzie znacznie lepsza, pytanie tylko czy ta kamera obsłuży karty powyżej 16gb ?
Podobnie jest z dyskami, wymiana fizyczna to pewnie nie problem, mam jednak wątpliwość czy oprogramowanie pozwoli na współpracę z dyskami o większej pojemności.
Co do kupna ogólnie sprzętu elektronicznego jetem zdecydowanym zwolennikiem zakupów w sklepach internetowych ale posiadających sklep gdzie towar można pomacać i odebrać. Jest to opcja zazwyczaj droższa od tych najtańszych ofert na ceneo ale moim zdaniem na pewno zdecydowanie bezpieczniejsza i za ten komfort, spokój i miłą obsługę watro dopłacić. W szczególności unikałbym ofert tych najtańszych a w szczególności sklepów które siedziby mają poza naszymi granicami a sprzęt sprzedają bez gwarancji PL. W razie naprawy sprzed trzeba odesłać i czekać na zwrot tygodniami. Nazwy nie podaję ale ogólnie in tańsza oferta tym bardziej trzeba się przyjżeć sklepowi.