Dołączyłem do grona posiadaczy SR11. Moje spostrzeżenia:
- bardzo dobra jakość obrazu
- bardzo dobra jakość dźwięku - do tej pory nagrywam 5.1 bo wiadomo że przyjdzie kiedyś czas na odtwarzanie w tym formacie a obecnie odtwarzam tylko 2 kanałowo. Kamera bardzo dobrze rejestruje wszystkie drobne dźwięki typu szept, mam wrażenie kierunkowości nagrywania bo zauważalnie eliminuje dzwięki tła ( np włączone radio ) a eksponuje nagrywaną rozmowę. Bardzo dobrze odwzorowuje jakość dźwięku na imprezach masowych - bardzo duże pasmo nagrywanej częstotliwości - ogólnie jestem bardzo mile zaskoczony.
- BEZNADZEJNY stabilazator - jego działanie jest bardzo słabo zauważalne, w porównaniu do posiadanej przeze mnie starej analogowej kamery sony to jakby stabilizacji w ogóle nie było - moim zdnie jeden z największych minusów tej kamery.
- bardzo okrojona w stosunku do " starej analogowej " z efektów dla mnie istotnych czyli brak funkcji FADER czy możliwości umieszczenia na filmie daty. Rozumiem że jest to kamera cyfrowa i zazwyczaj realizuje się to cyfrowo podczas obróbki komputerowej ale jak z tą obróbką jest wszyscy wiemy i moim zdaniem przy prostym zgrywaniu materiału na płytkę te funkcje by się przydały.
- znany wszystkim problem z obróbką - ogromny minus - sądzę że kamery tej klasy powinny mieć niemal łopatologiczne i proste oprogramowanie do obróbki rejestrowanego formatu a tak nie jest. Pozostaje oprogramowanie typu Pinnacle które też podczas renderingu na dobrym sprzęcie powoduje utratę płynności materiału.
- beznadziejna jakość zdjęć - jak przedmócy pisali wiadomo że to nie aparat, osobiście kupowałem kamerą tylko do celów filmowych bo posiadam lustrzankę więc w moim przypadku rozczarowania nie było. Nie zmienia to faktu że sama jakość rozczarowuje, oczekiwania mimo wszystko przy obecnej technologii są dużo wyższe niż prezentowana jakość.
Co do odtwarzania ... obecnie odtwarzam jedynie z kamery na CRT, widoczne dziwne paski na obrysach obietów o dużym kotraście nawet w bardzo dobrym świetle, na LCD po komponencie żadnych problemów, obraz rewelacja, złącza HDMI jeszze nie próbowałem bo brak kabla.
Brałem pod uwagę SR10 i dodam jeszcze w temacie różnic między SR11 i 12 że S10 nie ma wiazjera, nie wiem dlaczego ale porównują w sklepie kąt widzenia SR11 jest większ niż SR10.
Jak mi się coś przypomni lub zauważę coś nowego to jescze napiszę
Pozdrowienia i wytrwałości w obróbce