Witam,
Do tej pory tylko śledziłem forum jednak ostatnie działania UPC skłoniłu mnie do zamieszczenia postu...
Jestem oczywiście wieloletnim abonentem UPC. Od zakupu drugiego telewizora LCD rozglądałem się za możliwością podłączenia drugiego dekodera HD. Na początku ich oferta w tej kwestii była tragiczna: "musi Pan płacić pełny drugi abonament za drugi dekoder". Czekałem więc aż będzie po ludzku .
Pojawił się multiroom więc wkroczyłem do boju. Okażało się, iż "instalacja" to koszt 200zł. Ponieważ mam mieszkanie już okablowane bo do tej pory na drugim telewizorze był sygnał analogowy, "instalacja" to tak naprawdę podłączenie dekodera do prądu i sieci. Za to 200zł - TROCHĘ SPORO.
Niestety wtedy jak dzwoniłem nic z tą kwotą nie dało się zrobić. Po kilku telefonach udało mi się dowiedzieć, od sympatycznego Pana na infolinii (jeśli to czyta to pozdrawiam), że jak wyczekam do momentu, aż skończy mi się umowa na którąś z usług to zamawiając ją ponownie wraz z multiroomem będzie możliwość zredukowania opłaty instalacyjnej do 50zł - czekałem (za półtora miesiąca kończył się C+).
W zeszłym tygodniu rozpocząłem zamawianie C+ i co najważniejsze multiroom. Tym razem wersję HD bez nagrywarki (pierwszy to HD z nagrywarką). Oczywiście poprzez BOK nie udało mi się uzyskać obniżenia "instalacyjnego". Ta sztuka udała się dopiero na poziomie Działu Utrzymania Klienta. Podpisując umowę na 2 lata udało się zdobyć multiroom za 50zł instalacyjnego i miesięcznie 21zł z groszami (po jakichś minimalnych rabatach).
Wszędzie po kolei oczywiście byłem informowany, że dekoder multiroom będzie posiadał to samo co dekoder bazowy.
Pakiet na pierwszym dekoderze to Max HD + Canal+ + HBO/Cinemax oraz ze względu na fakt, iż byłem klientem usługi cyfrowej wcześniej zanim w UPC zrobiono "rewolucję HD" posiadam National Geograhic HD, History HD i Polsat Sport HD, które obecnie wchodzą w skład pakietu Super HD (który mnie nie skusił).
Przedwczoraj pojawił się umówiony serwisant i "zainstalował" dekoder.....no i co się okazało...
Otrzymałem dekoder jedynie z pakietem Select . Ok - błąd kogoś kto konfigurował zlecenie. Złapałem więc za telefon i jeszcze tego samego wieczora uadło mi się wywalczyć dołączenie C+ i HBO. Generalnie spędziłem 2 dni kilkukrotnie dzwoniąc i będąc przełączanym po różnych działach.
Na chwilę obecną stan jest taki że mam Max HD C+ i HBO/Cinemax ale bez wspomnianych trzech kanałów HD oraz bez HBO OD, który swego czasu był standardem prz pakiecie HBO (oczywiście na bazowym dekoderze mam go za free). Podobno UPC nie może tego podłączyć ze względu na ograniczenia natury technicznej. Podobno ponieważ te kanały weszły w pakiet Super HD mają jedynie możliwość włączenia mi całego pakietu (którego nie mam wykupionego więc tego nie zrobią) a nie poszczególnych kanałów. Trochę dziwne bo na bazowym mogą.
Jak by nie było niesmak pozostał - wszędzie informują, że będzie to samo a jak przychodzi co do czego to już nie ma tego samego. Najlepiej jak bym sobie brakujące kanały na drugim dokupił . Ciekawe czy gdybym ja podpisując z nimi umowę za prawię 200zł miesięcznie płacił im później tylko 150zł ze względu na moje ograniczenia techniczne byli by zadowoleni?
O HBO OD jeszcze będę walczył bo to jeden kanał więc na pewno jest techniczna możliwość by mi go włączyć za darmo a nie za dodatkowe 10zł.
W kontaktach z UPC zawsze czuję, że próbują nabić klienta w butelkę - szkoda (ale pewnie gdzie indziej nie jest lepiej).
Pozdrawiam - może ktoś przechodził podobne walki z nimi i coś podpowie...
mialem dokladnie to samo dopiero po telefonie do dzialu utrzymania okazalo sie ze instalacja moze kosztowac 50zl co do tej pory bylo niemozliwe , umowe podpisalem na 24 miesiace , oplata 20zł , poniewaz mam wykupiony pakiest Super HD i C+ mam wszystkie kanaly na drugim dekoderze , Technik podzas montazu aktywowal tylko pakiet Max HD o C+ i SHd musialem wydzwaniac 3 razy ale w koncu traafilem na mila pania ktora od reki aktywowala co potrzeba , natomiast jej poprzednicy tylko obiecali , ze za godz a to za 3 a jeden nawet ze 48 godz , Proponuje nie wypusczczac montera z domu dopoki na dodatkowym dekoderze nie pojawi sie to samo co na dekoderze glownym
pozdro