Ścieżki dźwiękowe i formaty dźwięku
Witam,
Mam kilka spostrzeżeń na temat dźwięku. W pierwszej konfiguracji miałem Mediaboxa HD podłączonego do amplitunera Onkyo 605 kablem HDMI, a ampli to TV też HDMI. W ten sposób video HD trafiało do TV, a dźwięk (w teorii powinien być wyłapywany przez ampli i puszczany na głośniki. Tak było, ale format dźwięku przesyłany przez HDMI niezależnie od kanału był stereo (który ewentualnie mój ampli "rozprzestrzenniał" jesli chciałem). Wybór ścieżki dźwiękowej nie zmieniał nic "oryginal 5.1", "polski 5.1", "polski" - zawsze przez HDMI słany był tylko stereo PCM.
Zmieniłem konfigurację tak, że HDMI poszedł bezpośrednio do TV, a optykiem połączyłem mediabox do ampli. Tu sytuacja się poprawiła, bo w zależności od kanału jak i ścieżki dźwiękowej uzyskuję różne rodzaje dolby na ampli.
W związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy u was też HDMI obojętnie od wybraniej ścieżki dźwiękowej nie przenosi dźwięku innego niż stereo PCM? Np. Dolby Digital 5.1?
2. Zauważyłem, że część kanałów w opisie ścieżki dźwiękowej ma "5.1", ale tak na prawdę dźwięk idzie "2.0". Np. w tej chwili leci na TVN HD film i jak ustawię "polski DD 5.1" to daje dżwięk "DD 5.1". W tym samym czasie na C+ Film HD tez leci film i jak ustawię "ORY DD 5.1", to leci "DD 2.0". Czy u was też taka sytuacja zachodzi?
3. Czy zawsze muszę przestawiać ręcznie te ścieżki dźwiękowe? Np. na TVN HD do wyboru jest "polski DD 5.1" i "polski" (stereo) i oczywiście ten stereo wchodzi jako domyślny. Pewnie nie da się ustawić jakichś preferencji co do wyjściowego dźwięku?
4. Próbowałem ustawić w konfiguracji Mediaboxa, żeby domyślną ścieżką dźwiękową była "oryginalny". Niestety nie działa, bo po wejściu na C+ Film HD i tak włącza się "polski" jako domyślny i ewentualnie mogę sobie przestawić ręcznie na "ory DD 5.1".
Może znajdzie się ktoś z podobną konfiguracją u kogo to działa lepiej?