Witam,
Jestem po kilku dniach użytkowania dekodera UPC HD z dyskiem. Jak wcześniej koledzy wspominali chyba jest to PHILIPS.
Wersja firmware: nie wiem jak sprawdzić? Po wejściu do MENU i naciśnięciu 1789 mogę zobaczyć wersję CA (myślę, że jest to wersja karty) 2.8.12 (Pan technik chyba użył jakiejś innej kombinacji i zauważyłem,
że firmware zaczyna się na 3)
Kablówka cyfrowa UPC w trójmieście:
pakiet max,
dodatkowo testowo na miesiąc kanały Canal+ i HBO
Znalazłem do tej pory (7 dni) następujące błędy i niedoróbki w działaniu:
1. (niedoróbka) nie działają przyciski: radio, dvr
2. (niedoróbka) brak prostego (jednym klawiszem) wywołania ulubionych
3. w menu po wybraniu radio wywala się na kanał aktualny (jak odbieram HD), od dwu dniu ustąpiło
4. brak napisów na Canal+ HD Film i HBO HD w czasie wyświetlania dźwięku w wersji oryginalnej
5. radio wiesza się po około 20 minutach (Nie zawsze, wystąpiło dwa razy).
6. w momencie włączenie przewodnika oglądając kanał HD (wejście HDMI) następuje:
a) włączenie przewodnika w rozdzielczości 576,
b) a po chwili brak obrazu na kilka sekund,
c) przełączenie na 1020,
d) brak w okienku podglądu aktualnego kanału,
podgląd daje się uzyskać po:
a) naciśnięciu klawisza zielonego (powiększ),
b) i ponownie zielonego (powrót do normalnego rozmiaru).
7. na HBO HD leci Bond i dźwięk z polskim lektorem jest zgodny z ruchem warg aktorów (oryginalny pod lektorem) ale po przełączeniu na dźwięk oryginalny 5.1 występuje spore przesunięcie czasowe, brak
synchronizacji. Wiem, że w menu jest funkcja, która pozwala na korektę synchronizacji ale nie będę przecież tego zmieniał dla każdego filmu. W wersji oryginalnej brak napisów po polsku. W Canal+ Film HD
synchronizacja jest OK (ale także nie ma napisów polskich w wersji oryginalnej).
Chciałem sprawdzić jak działa synchronizacja dźwięku hdmi i w tym celu wykonałem:
a) nastawiłem dźwięk oryginalny
b) wszedłem do menu ustawień tv i wybrałem opcje synchronizacji hdmi
c) ukazało się info .... ale dźwięk przełączył się na polski
czyli ten, który jest dobrze zsynchronizowany i nie ma możliwości przełączenia dźwięku.
Można chyba obejść tą niedoróbkę ustawiając jako dźwięk domyślny wersję oryginalną, nie sprawdzałem. I nie wiem czy synchronizacja zostanie zapamiętana dla wybranego kanału czy dla wszystkich.
8. grzeje się jak diabli, normalnie można się oparzyć chwytając go od spodu po prawej.
9. Po przejściu w stan standby nie można go włączyć po kilku godzinach. Pomaga dopiero wyjęcie wtyczki zasilania i ponowne włączenie do prądu po chwili.
10. Chyba nie chodzi wiatrak.
Był dzisiaj Pan technik i zrobił upgrade softu. Na pierwszy rzut oka nie zauważyłem zmian oprócz, tego że ruszył wiatrak. Zobaczymy jak się zachowa rano.
Upgrade robi się tak:
a) naciskamy i trzymamy przycisk przewijania do tyłu przez około 20 sek. (ten pod klapką na dekoderze)
b) trzymając dalej wciśnięty ten przycisk wyłączamy wtyczkę z gniazdka,
c) trzymając dalej wciśnięty ten przycisk włączamy wtyczkę z gniazdka po kilku sekundach,
d) na ekranie pokaże się ikona o nie wyłączaniu dekodera, następuje proces pobrania, ładowania, restartu.
Nie przerywać. U mnie trwało kilka minut.
Dzisiaj przychodzi do mnie kolega to jeszcze pomaglujemy.
O tym co mi sie podoba nie piszę bo jeszcze popsują