handlowiecupc napisał:
To złącze USB nie jest zablokowane. Służy jedynie do innych celów.Ograniczanie praw ? Czy ktoś sprzedając tę usługę gwarantowal, ze w sprzęcie jest USB służące do zgrywania ? Czy nasza konstytucja nakazuje kablówkom odblokowanie tych gniazd ?
Jesli ktoś podpisuje umowę z UPC i wie o istnieniu złącza USB w dekoderze to ma prawo przypuszczać,a nawet mieć pewność,że służy ono do tego samego celu co we wszystkich urządzeniach,a mianowicie do swobodnej wymiany informacji z tym urządzeniem.Tymczasem okazuje się,że nic z tego.
Czy tak nabrany użytkownik ma prawo się oburzać?Jeśli nie jest USB zablokowane to do czego służy?
Tak stosowanie takich ograniczeń jest ograniczaniem wolności i praw każdego człowieka do decydowania co zrobi z tym za co zapłacił.To tak jakby w samochodach wprowadzić ogranicznik prędkości do 90 km/h ,bo w Polsce to max dopuszczalna prędkość.Przecież to idiotyzm.
I co ma do tego konstytucja?
Chciałes być dowcipny kolego wyjeżdżając z aktem prawnym najwyższej rangi do takiego g... jak USB w dekoderze.Ale trafiłeś kulą w płot,bo właśnie konstytucja gwarantuje ludziom prawo do swobodnego dysponowania ich własnością.Program tv wyemitowany bez specjalnych zastrzeżeń co do praw własności,jest moją własnością jeśli komuś zapłaciłem za jego dostarczenie,a więc wszedłem w jego posiadanie zgodnie z prawem.Ograniczanie mi możliwości swobodnego dysponowania nim jest bezprawne.