Jeszcze się wstrzymam z odtrąbieniem sukcesu mojej teorii nt. daty wydania GT5 i tego że gra jest już od dawna gotowa. Więcej pewności nabrałem po ostatnim E3 kiedy to pokazano GT na PSP i potwierdzono premierę na handhelda już w pażdzierniku 2009 r. Sledziłem ten temat od dawna, znałem wywiady szefa Polyphony Yamauchiego, ktory kiedyś zdradził że Polyphony nie stać organizacyjnie na symultaniczną pracę nad wersjami na PS3 i PSP, dlatego produkacja wersji na PSP zacznie się
jak tylko zostanie zakończona praca nad wersją PS3. To była pierwsza wskazówka, ktora mnie naprowadziła.
Drugą wskazówką jest synchronizacja garaży w wersji na PS3 i PSP (obie zaoferują po ok. 800 tych samych aut czyli ok. 2 razy wiecej niz Forza 3), ktorą oficjalnie zapowiedziano na E3. Wygląda na to że obie gry muszą zatem wyjść w krótkim odstępie czasowym, aby móc być w pełni fukcjonalnymi.
Poza tym mialem zwyczajnie nosa, i poprostu wiedziałem że Polyphony i Sony się czają z premierą i chcą zwyczajnie wyczekać konkurencyjną Forze 3. Producenci Forza 3 sami sobie zawiazali ręce zdradzając datę premiery. Powiedzieli "sprawdzam", obiecali 400 aut, a tu na drugi dzień targów E3 wychodzi na estradę Yamauchi i z rozbrajającym uśmiechem wyjmuje z kieszeni PSP Go i mówi, że...na PSP będzie 800 aut! Chytre lisy pracują w tym Polyphony i Sony...
Zresztą przeczytajcie to:
http://www.valhalla.pl/news15846-Polyphony-Digital-testowalo-Forza-Motorsport-3.html Znamienne, prawda?!?!? Wyczekiwanie, tajemnica, sprawdzanie co ma konkurencja...i zrobienie tego lepiej niż konkurencja
W każdym razie, myśle że premiera GT5 na PS3 w 2009 r. jest już teraz wieeeeelce prawdopodobna (listopad/grudzień 2009), a ja dodatkowo będę miał satysfakcję po tym jak byłem wyśmiewany i wyszydzany na tym forum za takie a nie inne przepowiednie i teorie.
Tak, czy siak - będą dobre wyścigi, zrówno dla PS3 i Xbox 360.