Najciekawsze jest to, że wielu ludzi twierdzi, iż upmixowane auro lepiej brzmi od natywnego atmosa! Mi, osobiście aż ciężko w to uwierzyć, jednak nie mogę tego zbagatelizować, ponieważ zbyt dużo takich opinii przeczytałem.
Załóżmy że decyduje się na Auro3d oraz Denona x8500h.
Pomieszczenie mam przygotowane akustycznie, tzn. cały sufit w panelach akustycznych oraz 4 absorbery na ścianach.
Mój system to 5.1 - 5x Dali Rubicon LCR - oraz sub SVS SB-4000.
No i teraz gdybym chciał rozmieścić dodatkowe głośniki pod auro, to według grafik, powinny one znajdywać się nad obecnymi 5.1. Jednak moje obecne nie znajdują się w rogach, tylko na ścianach. Czy owe efektowe muszą znajdować się zaraz nad głównymi, czy np. gdy będą w rogach to będzie ok? Oczywiście będą skierowane ku miejscowi odsłuchu.
Kolejna rzecz. Głośnik środkowy na suficie. Czy jest niezbędny? Bo w niektórych konfiguracjach auro go nie ma, a w niektorych jest. To akurat jest dla mnie największy orzech do zgryzienia.
Kolejna sprawa to same głośniki. Nie chcę zmieniać swoich Dali, bo są świetne i pięknie wyglądają w salonie. Jednak nie wiedzę na stronie Dali jakichś mniejszych, które by pasowały u mnie jako efektowe. Spodobały mi się Focal Dome, małe które świetnie brzmią, jednak ich charakterystyka będzie zapewne ciut, lub bardziej inna od moich Dali. Pewnie musiałbym przesłuchać jeden obok drugiego, czy nie ma zbyt dużych rozbieżności w dźwięku.
Kolejny dylemat. Czy puścić główne 5.1 z Denona a efektowe z jakiegoś dodatkowego wzmacniacza, czy na odwrót?
Trochę tych pytań jest...