Za mało interesujesz się tematyką. Co zrozumiałe, bo nie musisz.Mysle ze nie jest tu problemem rozmieszczenie auro czy atmos.
Pojęcie duże-małe pomieszczenie jest względne. Patrzysz przez pryzmat amplituner/wzmacniacz AV. Zapominasz, że istnieją procesory AV, zapewniające znacznie większą ilość obsługujących głośników. Każdemu według potrzeb. Np. w takim wariancie.Jak ktos ma maly salonik to dzwiek moze sie zlewac. Wtedy lepszym wyjsciem bedzie Auro.
Odwrotnie tez do duzych salek z dwoma czy trzema rzedami siedzen. Watpie aby Auro bylo tam lepsze, glosniki beda za daleko, wtedy juz lepiej rozmiescic np. 6 glosnikow atmosa i uzyskamy lepsze wypelnienie.
http://www.hdtv.com.pl/forum/1611248-post1566.htmlLatwiej jest rozmiescic glosniki od auro niz atmosa a jednak.... w salonie nie kupimy soundbara Auro (chyba?) ale juz soundbar atmos nie jest problemem. Tak samo telefon komorkowy z Atmosem
Za kasę podziękuję. Lepiej, jakby podesłali takie ustrojstwo jakie wymyśliłem i byłoby git.Firestorm jeszcze chwila i zaczną Ci płacić grubą kasę za reklamę i rozwój sprzętu pod Auro
Ja tam w Ciebie wierzę, myślałem że coś zaskoczyło i będzie z tego konkrety grosz.Hmmm... Rafał, Ty tak na poważnie? [emoji3526] To tylko moje fake. Może ktoś, kiedyś...
To nawet nie Photoshop. Ale jak mi tak dobrze idzie, to może wezmę się za inne marki.Jak już te "Photoshopy" staną się faktem, daj znać
Jestem realistą i nie liczę na żadne profity. Ale wiem, że wielu pożąda takich wynalazków. Zresztą, sami nagabują D&M aby były inspiracją przyszłej/łych serii.Ja tam w Ciebie wierzę, myślałem że coś zaskoczyło i będzie z tego konkrety grosz.
Prawda jest taka że osoby które oglądały film na dobrej konfiguracji i upmixerze Auromatyki nie będzie korzystał często z atmosa...Cieszy mnie taki obród sprawy z Waszej strony. Tylko szkoda, że dopiero po takich filmikach.
Tak jak Kolega @P-U-M-A napisał. I istotne, że sam to porównywał jako osoba postronna. Mnie nie musicie wierzyć. Może jeszcze Kolega @ralfik77 wypowie się w tej kwestii.
Panowie. Każdy z Was już teraz może mieć wrażenia Auro. W kontekście odpowiedniej instalacji głośników. Głośniki Auro (wszystkie) grają bezpośrednio na słuchacza. Atmosa-nie. I w tym cały pic. Bo co innego kodek, a co innego układ głośników. Dla przypomnienia. Kodek Auro potrafi zdekodować każdą ścieżkę. Kodek Atmos nie poradzi sobie ze ścieżką Auro. Auro to to samo co DTS.
@Lolo, w twoim przypadku masz warunki na każdy format – dedykowane pomieszczenie. W przypadku aktualizacji 7010 musisz wiedzieć, że otrzymasz dekodowanie w Auro 4 kanałów górnych/wysokości (po odpowiednim przypisaniu zagra również Atmos) i kanału TS (VOG). Ten przez zewnętrzny wzmacniacz. I może tyle Ci wystarczy. Nie będzie obsługi kanału CH, jeśli chciałbyś mieć 6 kanałów wysokości. To tylko w znacznie nowszych urządzeniach. Ja sam miałem kilka urządzeń z Auro, aby dojść do X6700H, który wreszcie zapewnia mi pełne dekodowanie 13 kanałów dla Auro, jak również dla Atmosa i DTS:X-Pro.
@Lolo, wszystko odtwarzam przez kodek Auro. Oprócz DTS:X, co oczywiste.
Swoją drogą ciekawe, kto potrafiłby w ślepym teście rozpoznać ten sam materiał jako natywne Auro vs. upmix (AuroMatic).
Poruszono temat splitterów. Moje splittery znacie. Zapewniają one dwie pełne i niezależne konfiguracje głośników dla Auro i Atmosa, na czym korzysta również DTS:X (Pro) – zagra na każdej z nich. Czyli, żadnych kompromisów.
To przy okazji. Jeśli jest chętny, to został mi do sprzedaży Super Splitter, gdyż kontrahent, który go zarezerwował, nie odzywa się.
PS SUKCES! Właśnie dostałem info, że Horn nadał do mnie przesyłkę z przystawką SPK618 HDMI 2.1. Po dwóch dniach Brawo Wy! Tak więc, zainteresowani i potrzebujący niech piszą do Horna. https://www.denon.com/pl-pl/hdmiadapter
Ogólnie, uważam że warto.Dokladnie... Tez bym chcial posluchac i porownac. Chociaz z drugiej strony, jaki tam koszt tego byl, 150 euro? Warto upgrejda zrobic marasiowi sr7010?
firestorm jak myslisz? warto w moim przypadku to wykupic? Glosniki mam rozmieszczone coprawda jak do atmosa, ale sa tak daleko od sluchacza ze pewnie ich rozmieszczenie duzo by sie nie zmienilo.
Filmy w atmosie ogladasz na Auro czy na Atmosie?
Seriale z netflixa? Tez uzywasz auro?