Sporo osób z AVS Forum chwali sobie i stosuje odtwarzanie ścieżek Atmos, na układzie głośnikowym Auro, jak i przez jego kodek. I jak pisano, sam Wilfried twierdzi, iż Atmos brzmi świetnie na konfiguracji Auro. Odwrotnie zaś, już niekoniecznie.
No, ale nic. Wróćmy do tematu.
Czas obecny.
Proszę pamiętać, że jednak jest to urządzenie prototypowe i nawet mnie, jako współtwórcy, nie wszystko się w nim podoba. Ale tak wyszło. Lecz i na to znalazłem rozwiązanie.
A przypomnijcie sobie pierwsze pomysły i projekty.
Cóż, od czegoś trzeba było zacząć.
Kilka osób zadeklarowało nawet chęć posiadania takiego urządzenia. No cóż. Otwiera się taka możliwość. Ale…
Jeżeli już do tego dojdzie, to nie będzie to to urządzenie, lecz jego całkowicie nowa generacja.
A to z tej przyczyny, iż przez zmianę koncepcji i podejścia do tematu splittera został on całkowicie przeprojektowany i opracowany na nowo. Pozwoliłem sobie nawet na nazwanie tego urządzenia „super splitterem”, gdyż jego nowatorstwo charakteryzuje się dość nietypowymi cechami, jak na takie urządzenie i polega na zastosowaniu techniki cyfrowej, jak na XXI wiek przystało. A co to znaczy i jakie daje to możliwości, to sami wiecie.
Obecne urządzenie jest analogowe, co powoduje i wymusza pewne ograniczenia. Nowe urządzenie będzie całkowicie programowalne dzięki czemu powstanie jedna jego wersja, którą będzie można dowolnie programować na potrzeby konkretnego użytkownika, czyli na indywidualne zamówienie. Testowy prototyp sterowania już działa. I żeby nie było, nie chodzi tu wyłącznie o programy w kontekście Auro -Atmos, lecz to właściciel urządzenia zdecyduje do czego i w jaki sposób będzie chciał je wykorzystać, podając swoje potrzeby. Będzie też możliwość modyfikowania już istniejących programów, a także dodawania nowych do pamięci urządzenia przez… port USB. Na chwilę obecną niczego nie obiecuję, bo to pieśń przyszłości.
Problem stanowi wykonanie jednego, dużego PCB na którym znajdzie się wszystko. I tu potrzebna jest firma tym się zajmująca, gdyż w warunkach domowych nie da się tego zrobić. Niemniej jednak, mam to już opracowane. Poza tym, powstał jeszcze jeden projekt, dość kontrowersyjny - splitter „dwupoziomowy”. Tzn. jeden „poziom” odpowiada za głośniki górne/sufitowe drugi zaś, za dolne.
Ale ten pomysł należy potraktować z przymrużeniem oka, gdyż powstał on raczej dla żartu.
No i koncept.
Standardowe pojmowanie splitter/switch dla głośników, kojarzy nam się na ogół jako zwykła „puszka”, z dwoma „heblami”. I to wszystko. Ale, jak widać, wcale tak być nie musi.
I to chyba tyle, w tym Starym Roku.