Auro-3D.

*Krzysiek*

New member
Na próbę wziąłem taki przełącznik

s-l225.jpg

RAF1977

Banned
Taki news.

While several manufactures of surround processors now only provide Dolby ATMOS and DTS: X processing, soon all manufactures of surround processors and receivers will be able to also include Auro-3D Immersive Sound processing, as Texas Instruments has now finalized and is licensing manufactures its chipset, which, due to unavailability, has previously held this introduction back.

To teraz auro3d, nie tylko w stajni D&M.

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
No fajnie. Tyle, że to tylko technikalia.
I tak wszystko zależeć będzie od producentów urządzeń. Czy zechcą mieć w "swoich szeregach" urządzenia z Auro-3D.
Czas pokaże.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
A w jaki sposob odswierzysz za rok onkyo,pioneera i yamahe? Auro jak znalazl, bedzie co reklamowac.

Moze w koncu jakies filmy sie pojawia.

A po drugie w domu zrobic auro chyba o wiele latwiej niz atmosa (zabawa z sufitem).

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
A w jaki sposob odswierzysz za rok onkyo,pioneera i yamahe? Auro jak znalazl, bedzie co reklamowac.

Moze w koncu jakies filmy sie pojawia.
Też tak może być. Dobry pretekst do działań na obu płaszczyznach.
A po drugie w domu zrobic auro chyba o wiele latwiej niz atmosa (zabawa z sufitem).
To powiem, że nie chyba, a na pewno. Właśnie ze względu na ewentualne "prucie" sufitu i wszelkiego rodzaju trudności z tym związane.
Na początku przygody z Auro, gdzieś tam kiedyś czytałem, że dla wielu osób był to decydujący czynnik (łatwość instalacji) przy wyborze Auro, a nie Atmosa. Ludzie pewnie myśleli, nie znając sytemu/ów, że jest to tym samym, lecz inaczej "podanym".
Teraz wiemy, że tak nie jest.

*Krzysiek*

New member
Witam

Dzis prawie zakończyłem moją konfiguracje Auro 3D / Atmos. Dlaczego prawie ? no niestety przełączniki kolumn nie doszły do dziś. Dlatego tez kable chwilowo są tylko prowizorycznie poskręcane . Kodek Auro 3D zakupiony i przetestowany. Zdecydowałem się na konfiguracje 9.1 jak i dla Atmosa 5.1.4. Po przesłuchaniu kilku materiałów stereo jak i 5.1 (filmy) ,muszę przyznać ze kodek Auro naprawdę dobrze się sprawdza, moim zdaniem najlepiej z wszystkich trzech kodeków. Mam tu na myśli dla materiałów stereo lub 5.1 . Materiały stereo filmy jak i w 5.1 z kodekiem Auro brzmią bardziej przestrzennie dźwięk bardziej nas ogarnia. Natomiast materiały natywne Atmos z kodekiem Atmos i wgrana konfiguracja Atmos brzmią lepiej jeżeli graja kolumny sufitowe a nie ścienne , bardzo dobrze wy słyszałem różnice w filmie "Obecność 2" gdy słychać kroki na poddaszu/strychu. Przy włączonych głośnikach sufitowych moje oczy :) podnoszą się na sufit a przy ściennych słychać ze efekt jest z góry ale oczy rozglądają się po pokoju nie jest już tak odbierany jak przy głośnikach sufitowych. Moim zdaniem Atmos dla materiałów natywnych plus kolumny sufitowe to najlepsze ustawienie.
Ale największe wrażenie i nie tylko na mnie zrobił film Prometheus , w scenie z huraganem przetestowałem wszystkie możliwe kodeki i muszę przyznać ze Auro 3d pobiło wszystkie na głowę. Moja dziewczyna stwierdziła ze jak by w pokoju wiał w tym momencie wiatr to by się poczuła jak by była w środku filmu :) . Dźwięk jest niesamowity ,czuło się jak kamienie i wiatr latają po pokoju.
Za kilka dni jak już więcej posłucham ,może będę mógł napisać więcej. Nie wiem czy decydować się na głośnik "głos boga" lub tez tylne kolumny sufitowe użyć jako właśnie ten głośnik , kwestia jeszcze przemyślenia.

Jedna mala uwaga z mojej strony. Jak wieszacie głośniki na ścianę przed wierceniem otworów nie zapomnijcie sprawdzić czy aby na pewno w tym miejscu co chcecie wiercić otwory nie są wpuszczone kable prądowe ;). Ja prawie musiał bym kłóć ścianę i zakładać nowa instalacje elektryczna bo prawie wierciłem się właśnie w kable z prądem :/
image.jpg

2
image.png

3
image.jpg

4
image.jpg

5
image.jpg

6
image.jpg

7
image.jpg

8
image.jpg

10
image.jpg

11
image.jpg

12
image.png

image.png

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Gratuluję zakupu, no i przede wszystkim zadowolenia, i witam w klubie Auro. :)

Tak więc Kolego, potwierdzasz tylko to, o czym piszę i o co walczę – każdy kodek i jego treści, na własnej konfiguracji. I lepiej być nie może. Zachwyciłeś się filmem „Prometeusz” odtwarzanym przez Auro. Lecz zdajesz sobie sprawę z tego, że to „zaledwie” upmiks. Pomyśl, co będzie, gdy będą to treści natywne. Tak, jak to miało miejsce w przypadku Atmosa.

Ale wracając do tego, o czym chciałem napisać. Widzę, że nie odpuszczasz i męczy Cię temat wykorzystania tylnych głośników Atmosa, jako VoG. Oczywiście, że da się to zrobić. Ale to nieco skomplikowane.
Do tego celu należy użyć (minimum) trzech przełączników. Tyle tylko, że muszą być one dodatkowo zależne między sobą. A to ze względów bezpieczeństwa dla sprzętu i łatwość obsługi.

Zawsze mówię, że rysunki tłumaczą najlepiej. ;)

Przełączniki TRR i TRL zawsze działają w parze i mają one wpływ na przekaźnik TS. Chociaż TRR ma jeszcze dodatkowe zadania.

A jak to działa?

Atmos. Kiedy TRR i TRL są zamknięte, przekazują sygnał na głośniki Atmosowe TRR oraz TRL. Jednocześnie powodują one otwarcie przekaźnika TS. Dodatkowo TRR, odcina sygnał zasilający dla kanał TS (VoG).

Auro. W momencie otwarcia przekaźników TRR i TRL (przerwanie zasilania dla sygnału Atmosa), zostaje zamknięty przekaźnik TS, łączący równolegle oba głośniki. W tym samym czasie, przekaźnik TRR powoduje podanie sygnału ze wzmacniacza dla kanału TS.

Teoretycznie, tak to by wyglądało. Niby nic skomplikowanego.

A co Ty zrobisz (jeśli zrobisz), to już Twoja sprawa. Lecz, bynajmniej dla mnie, lepszym/prostszym rozwiązaniem byłoby dołożenie tego jednego, dodatkowego głośnika (VoG), i tak masz już ich od groma, niż tak się z tym „babrać”. ;)

PS Co do VoG w ogóle. Do filmów, jak najbardziej. Do muzyki – niekoniecznie.

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Byłbym ostrożny z takim wnioskiem ;)
Też tak może być. Dobry pretekst do działań na obu płaszczyznach.
To powiem, że nie chyba, a na pewno. Właśnie ze względu na ewentualne "prucie" sufitu i wszelkiego rodzaju trudności z tym związane.
Na początku przygody z Auro, gdzieś tam kiedyś czytałem, że dla wielu osób był to decydujący czynnik (łatwość instalacji) przy wyborze Auro, a nie Atmosa. Ludzie pewnie myśleli, nie znając sytemu/ów, że jest to tym samym, lecz inaczej "podanym".
Teraz wiemy, że tak nie jest.
Łatwiej może z ciągnięciem kabli, ale tak samo trzeba je wkuć, czy zamaskować. Dodatkowo o ile kolumny na podłodze lub efektowe na stojakach czy na ścianach już na nikim nie robią wrażenia, a w suficie nawet nie widać, to wieszanie dodatkowych monitorów przy suficie już wygląda jak studio i nie każdemu (czytaj piękniejszym połówkom :) ) przypadnie do gustu. Szczerze - gdybym miał dedykowaną salkę tylko do zabaw audio-video miałbym to gdzieś, ale jeśli są to pokoje dzienne to wg mnie jako pierwsze rzucają się wtedy takie kolumny :)
Dla mnie to już chyba też zbyt dużo ilościowo.
Jeśli chodzi o montaż Atmosa to kwestia wycięcia 4 otworów w karton-gipsie z przeciągnięciem kabli jakoś sobie poradziłem - nie widać ich. Gdybym miał teraz montować Auro i ciągnąć kable po ścianach musiałbym się do tego przygotować mentalnie :D
Dlatego będę się starał zamontować Auro dyskretnie, pod odpowiednim kątem. To dopiero będzie wymagało pracy - dużo więcej niż Atmos ;)

Krzysiek, gratulacje!
Ile Ty tam już masz tych "głośników"? ;)

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Rozumiem Cię Krzysztofie, ale to już dywagacje zupełnie innej natury, których nie zamierzam roztrząsać. To już indywidualne podejście każdego z nas. Np. nie każdy ma podwieszany sufit. ;) A „kablologii”, jaka by ona nie była, i tak się nie ustrzeżemy. ;)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tak patrze na ten pokoj Krzyska i dochodze do wniosku ze to przerost.... i zaczyna to lipnie wygladac.

Mysle ze gorne tylnie auro i atmosa mozna bylo juz polaczyc i wyposrodkowac jako jedne glosniki a dodac tylko przednie gorne do auro.

Kazdy glosnik z innej parafii Bialy, czarny i jeszcze te tylnie atmosa.

A glis boga bardziej podpialbym do przednich atmosa niz tylnich.

Caparzo

New member
Bez reklam
I dla mnie to przerost formy nad treścią. Sciana na plecach i 6 głośników.. To nie może dobrze grać. A wygląda komicznie. Do tego bialy pokoj a czarne głośniki.

Mam wrażenie że całe to auro to wymysł jakiegoś chłopaka co myśli że jak nasra głośników na suficie to w każdym będzie słychać co innego. I będzie to konkurencja dla atmosa. Mam ponad 60 filmów na blu i na żadnym nie ma wzmianki o auro.. Sztuczne napędzanie moim zdaniem.
A przełączniki do głośników? Matko Boska. Tutaj dla wielu istotny jest metr druta z ampli do kolumny, z gniazdka do ampli a ty dodatkowe przełączniki na kolumny ??

Miałeś kolego fajny pokój, świetny patent na półke i ukrycie kabli ale teraz zepsułeś torta a truskawka skisła :D

Ostatnia edycja:

*Krzysiek*

New member
@Caparzo
Czarne głośniki były zamierzone bo mi tak odpowiada , tylne atmosa te małe będą tez wymienione na białe tak jak przednie atmosowe (sufit). Nie wiem czy do końca zrozumiałeś ale nie chodzi o to żeby grały wszystkie głośniki ,grac zawsze będą tylko 4 albo sufitowe dla Atmosa Albo 4 ścienne dla Auro lub upmix.Co do przełączników i długości kabli nie będę dyskutował, bo to raczej nie ma sensu. Z tylnej ściany sam nie jestem zadowolony ale mam nadzieje ze jak ,głośniki będą białe i na suficie to tez wygląd się zmieni. To ze głośników jest 8 nie ma nic wspólnego z wydawanym dźwiękiem i z tym czy to dobrze brzmi czy tez nie.Tak jak pisałem zawsze graja tylko cztery i moim zdaniem brzmi jak i w auro tak i w atmosie bardzo dobrze. Co do tego ze wszystkie głośniki są z innej parafii to nie do końca tak. Wszystkie głośniki będą z heco 200f i są teraz. Po za tymi tylnymi atmosa, które będą tez wymienione na białe heco 200f. Cztery białe na sufit i cztery czarne ściana.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Dziękuję za kolejne, jakże pouczające wpisy.

Jakżeby inaczej. Długo nie trzeba było czekać na „fachową” merytorykę. A styl wypowiedzi Kolegi @Caparzo, wcale nie zaskakuje i jest do przewidzenia.

Akurat „sranie głośnikami na suficie", gdybyś Kolego tego nie wiedział a widzę, że tak jest, to domena Atmosa i być może Koledzy Atmosowcy powinni się obrazić. Dla mnie, tego typu wpisy ukazują jedynie frustrację co niektórych. A tak przy okazji.
To może Kolego wygarnij autorowi tego wątku, My 11.4.12 "Franken-Atmos" living room. - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews, co o tym myślisz.
Przelej swe "mądrości" na papier. Zresztą, cały Twój wpisy świadczy o „znajomości i zrozumieniu zagadnienia”.

Mnie osobiście nie interesują „wrażenia” kogoś, kto nie ma nic do powiedzenia w temacie/idei, których nie rozumie.

Znając Kolegę @Caparzo na pewno się odezwie, bo zawsze jego musi być ostatnie. Przynajmniej, tak jemu się wydaje. Lecz dla mnie, to bez znaczenia. Bo zupełnie mnie to nie interesuje. Kolejny „syf”, w kolejnym wątku.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

RAF1977

Banned
No. Dowalił do pieca z tymi głośnikami nasranymi na suficie w odniesieniu do auro3d. Hehe.
Zero pojęcia.
Krzysiek, jak zrobisz tak jak napisałeś (te tylne atmos na biało ) to będzie dobrze wyglądało. Choć faktycznie sporo się ich narobiło☺

Napewno w takich scenach, jak te kroki nad głową atmos będzie miał przewagę, ale w scenach gdzie dźwięk z górnych nie jest umiejscowiony dokładnie nad głową, lepiej wypadnie auro3d, nawet w upmixie.

Auro3d ma większy potencjał, bo jak byś miał ten film w auro3d i głośnik VOG, to też byś je słyszał nad głową. A nawet dokładne ich umiejscowienie. Np od lewej z przodu przez środek do prawej z tyłu.
Szkoda, że nie ma filmów w auro3d, bo już bym zakładał VOG.

RAF1977

Banned
Tak patrze na ten pokoj Krzyska i dochodze do wniosku ze to przerost.... i zaczyna to lipnie wygladac.

Mysle ze gorne tylnie auro i atmosa mozna bylo juz polaczyc i wyposrodkowac jako jedne glosniki a dodac tylko przednie gorne do auro.

Kazdy glosnik z innej parafii Bialy, czarny i jeszcze te tylnie atmosa.

A glis boga bardziej podpialbym do przednich atmosa niz tylnich.
No właśnie, nie można ich wyposrodkować i połączyć. Bo jak da tylne atmos na ścianę, to nie będzie atmos.
Ze tylne auro3d, nie mogą być na suficie, to oczywiste.

Caparzo

New member
Bez reklam
akurat twoje też zdanie mnie też nie interesuje bo kolejny syf na forum który piszesz bo nie umiesz przyjąć czyjejś krytyki i nie szanujesz czyjegoś zdania tylko wyjeżdżasz z syfami. Nie podoba ci się co pisze ? dodaj mnie do ignored i problem z głowy. To że gość nawalił na suficie kilaknaście głośników to co ja mam mu wygarniać ? jego pokój jego dom. dla mnie beznadzieja, chaos i osrany sufit ( nie mówie tu o krzyśku) Naucz się przyjmować czyjeś zdanie i krytyke. Bo zachowujesz sie jak w piaskownicy, twoje autko jest bee, to idziesz poskarżyć bo ktoś ma inne zdanie... lolo napisał swoje zdanie to czemu sie do niego nie czepiłeś ? mientki jesteś i skaczesz do mnie bo napisałem po swojemu ??
U bipa napisiałem swoje zdanie o kablach i co ? Normalny człowiek normalnie napisał bez spiny z humorem. U innych podobnie.

Kolego krzysiek, nie zrozum mnie źle to jest moje zdanie, wielu nie napisze swojego bo sie boją odpowiedzi i spamu i syfu jak zapodał już firestorm. Ja zawsze pisze co myśle a nie owijam w bawełne, jak coś nie leży to nie leży a nie udają że leży a w duchy myślą inaczej w i w rozmowach z innymi.

Twój patent na stolik i kable 1 klasa sprzęt też ale już potem nie podoba mi sie. Mam prawo nie ? Po to jest forum. :krol: Ja jestem wzrokowcem, musi być porządek, ład i skład a nie osrane ściany przez muchy ale grunt że sprzęt jest do burzenia budynków basem i rozświetlania nieba jakością obrazu ( nie mówie tu o tobie, ale jesteś dorosły i chyba to rozumiesz :))

Ostatnia edycja:

*Krzysiek*

New member
to też byś je słyszał nad głową. A nawet dokładne ich umiejscowienie. Np od lewej z przodu przez środek do prawej z tyłu.

Nie prowokuj , ściągnę 3 atmosowe ten jeden heco na środek "glos boga"i pełny auro gotowy. :-D

No właśnie, nie można ich wyposrodkować i połączyć. Bo jak da tylne atmos na ścianę, to nie będzie atmos.
Ze tylne auro3d, nie mogą być na suficie, to oczywiste.

No właśnie dlatego 4 na suficie i 4 na ścianie.

@Caparzo
napisałeś (To nie może dobrze grać) wpadnij na piwo lub na kawę ,posłuchaj i wypowiedz się wtedy.

napisałeś (Do tego bialy pokoj a czarne głośniki.) no moim zdaniem białe do białej ściany nie za bardzo by pasowały , co innego sufit. Choć muszę przyznać ze tez nad czarnymi się zastanowialem, szkoda ze Heco nie daje tez białych zaślepek do białych głośników.

napisałeś (Mam wrażenie że całe to auro to wymysł jakiegoś chłopaka) to nie ja wymyśliłem Auro 3D. :) Choć mam już grubo po czterdziestce :)
Przeczytałem Twoja wypowiedz odpowiedziałem na nią i nic mnie nie uraziło co napisałeś. Ale muszę napisać ze u mnie "sra" wypróżnia się w toalecie nie na ścianie :grin:

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Carpazzo jest znany z tego ze nie owija w bawelne i wali ostra krytyka. No ale kazdy ma swoje zdanie.
Jak dla mnie troche racji ma bo z jednej strony fajnie miec i Auro i Atmosa lecz troche nasrane tych glosnikow na scianach.
Czy komus to pasuje czy tez to kazdego idywidualna sprawa.
Ale te przelaczniki to rowno leci jakosc w dol bo to kolejna przerwa na przewodach.
Ja predzej poczekam az bedzie, o ile bedzie mozliwosc polaczenia 2 systemow na raz bez przelaczek.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Otóż to. Indywidualizm. Czy to się komuś podoba, czy nie. A estetykę, pozostawmy samym zainteresowanym. Nie "publiczności".
Oczywiście, konstruktywna krytyka, jak najbardziej. A nie lanie wody np. na temat wyższości srebra nad czernią i takie tam bzdury.
A co do połączenia Auro z Atmosem, to na chwilę obecną to chyba oczywiste, że w takiej formie ma to swoje konsekwencje. Może kiedyś doczekamy rozwiązania z prawdziwego zdarzenia. Co i tak nie zmienia faktu, że będą głośniki zarówno na suficie (Atmos) jak i ścianach (Auro). Chyba, że wymyślą coś zupełnie nowego/innego.

Ostatnia edycja:
Do góry