Ariva HDplayer 110

RufuSx

New member
Już prawie wszystko wiem... Last kłeszczyn.

Czy przy takim połączeniu: 'Ariva-kabel-roter-wifi-laptop' mogę przez wifi przesłać plik z lapka na dysk podłączony do Arivy? ;)

Asusa też biorę pod uwagę. Na jego korzyść przemawia 3-letnia gwarancja, radio internetowe, i chyba lepsze wykonanie jak tak patrzę na zdjęcia. No i w nowym FW chyba odtwarza TXT, przynajmniej tak piszą na tej aukcji: numer 1030090962 (nie mogę podawać linków :p)

@neutron1 - mógłbyś mi zatem odpowiedzieć czy Asus spełnia wymagania o których pisałem wcześniej? Krótko przypomnę:

- napisy TXT; automatycznie odtwarzane gdy mają taką samą nazwe jak film
- zobaczy lapka przy takim połączeniu: Asus-kabel-router-wifi-laptop ?
- białe, czytelne napisy, z wieloma opcjami ustawień

Aaaa, jednak nie wszystko. Jakieś głośniczki 5.1 da radę do tego podłączyć?

Ostatnia edycja:

zw13rzu

New member
Z tym kopiowaniem z komputera na dysk twardy który jest podłączony do arivy to bym uważał chyba że dysk jest "przypisany" na stałe do arivy.
Ponoć są problemy z odczytem z tak nagranego dysku w kompie zwłaszcza jak system plików jest w NTFS. Poszukaj informacji na forum.
Lecz jeżeli asus jest w porzo i to jest ta sama półka cenowa to może lepiej kup go.
Powiem tak, Wgrałem sobie ostatnio soft do arivy z youtbe, picasso, pogoda itp napaliłem się strasznie sprawdziłem że działa i tyle tego. Ja oglądam filmy i tyle.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
@ Pioneer123 i Zw13rzu, dzięki za zdjęcia i informacje

wracając do Asusa to na pewno nie jest lepszy od Arivy w najważniejszej rzeczy - odtwarzanie filmów HD, ten sam chipset...
może mieć pełno innych funkcji, dla kogoś niezbędnych (jak torrent :eek: czy co tam jeszcze ludzie wymyślą) ale jednak nie do końca tak jest z tym Asusem
niedawno mogłem kupić okazyjnie prawie nowego, więc się zastanawiałem czy nie zmienić z Arivy skoro był "lepszy", ale brakowało mu jakiejś kluczowej funkcji, którą to miała Ariva, nie jestem sobie w stanie przypomnieć w tym momencie co to było bo szczerze mówiąc troche mi się pomieszały te wady i zalety tych wszystkich playerków HD ;) może nawet do tego czasu Asus ma nowy FW bez tej wady...
nic mnie przy Arivie nie trzyma na siłę, moge sobie zmienić na Asusa, ale wg mnie takie gadanie że Asus super, Ariva dno to jakieś kpiny bo to jest praktycznie to samo tylko z innym menu ekranowym
ale skoro Neutron twierdzi że są takie dysproporcje to niech napisze co ma Asus dodatkowo (z funkcji, przydatnych bajerów) czego nie ma Ariva, sam chętnie się dowiem

http://www.hdtv.com.pl/forum/members/zw13rzu.html

Bobok

New member
Aaaa, jednak nie wszystko. Jakieś głośniczki 5.1 da radę do tego podłączyć?

To zależy jakie ? Ja mam głośniki z wyjściem optycznym i tak właśnie mam podpięte ale dodatkowo można podpiąć przez wyjście cyfrowe koaksjalne i wyjscie audio(L+R) 2x czincz.

spens

New member
witam!
a ja mam pytanie dotyczące skalowania obrazu w arivie?
chodzi mi o to jesli np. divix odtwarzany na komputerze ma wąski obraz czyli ma czarne paski u góry i na dole to czy odtworzony przez asusa będzie wyglądał tak samo czy zostanie przeskalowany do takiej rozdzielczosci by był wyswietlany na telewizorze na cały ekran?! Pytam się bo znajomy ma Popcorna a110 i on każdy film skaluje mu do takiej rozdzielczosci by był na cały ekran.
dowiedziałem się już ze w asusie nie ma takiego skalowania obrazu, o ktorym wspomniałem. Tzn. nie ma automatycznego bo w ustawieniach mozna sobie wybrac czy ma byc 16:9, Pan Scan 4:3 czy Letter box 4:3. Jesli mowimy o filmach pelnometrazowych to one w wiekszoszci maja "czarne pasy" i tak tez wyswietla jes asus.

grzesch

New member
Dzięki koledze kombo_mcm0 z forum Arivahd mamy najlepszy soft jaki wgrałem do tej pory (Mod3). Aktualizacja z softu mod2 - bez problemu (loader v.19).
A teraz trochę testów:
- przewijanie list stronami - działa
- iso DVD działa
- dźwięk po optyku działa
- funkcja GOTO powala na nogi
- przewijanie plików - bez problemów
- pliki audio (DTS, flac, mp3) bez problemów
- napisy txt - nie działa (ale mi to nie przeszkadza)
- napisy w srt mam bielutkie jak śnieg ale i tak używam żółtych (lepiej się prezentują)

Sieci nie sprawdzałem, bo nie mam pendraka wifi a kabla nie chce mi się rozciągać. Zresztą do sieci mam laptopa (jakoś nie mogę sobie wyobrazić wpisywania stron, tekstu z pilota). A radio mam w ampli i w tunerze SAT. Ale z tego, co opisują userzy to działa YouTube, Picassa, Pogoda i inne.
Jak ktoś ma jakieś pytania to mogę coś jeszcze stestować.
Pozdr

tomekkepa

New member
Witam.
Mam film BR. Rozmiar około 40gb.
Struktura plików wygląda mi tak jakby była zgrana z płyty:
Folder BDMV a w nim
-AUXDATA
-STREAM (gdzie znajduje się ok 400 plików)
i jeszcze kilka innych.
Problem w tym, że ariva nie widzi folderu STREAM (może za dużo plików lub ich łączny rozmiar).
Skopiowałem kilka plików do osobnego folderu, niby je odtwarza, ale nie łączy w całość.

Pytanie czy ja musze coś ustawić, czy filmy które będę miał w przyszłości muszą być w jednym pliku?

Epidian

Member
Jedyne wyjście to zbadać ten materiał programem DVDFab i najlepiej skopiować tylko sam film.
Najczęściej po zgraniu z płyty dostajemy jeden plik z filmem, reszta plików to dodatki albo jakieś niepotrzebne plansze. Jedynym wyjątkiem z jakim na razie się spotkałem to był Terminator Ocalenie, gdzie właściwy film składał się z wielu małych plików, chyba dlatego że na płycie były trzy wersje filmu: kinowa (1h54m), reżyserska (1h57m) i z dodatkowym wizualnym opisem niektórych scen (2h01m).
Nie sprawdzałem tego szczegółowo, ale wygląda na to że teraz w Arivie korzystając z funkcji Play Folder da się odtwarzać film składający się z wielu plików, z właściwą kolejnością scen, tyle że w przypadku Terminatora nie sprawdza to się do końca bo Ariva (inne playery pewnie mają tak samo) zawsze odtwarza najdłuższą wersję filmu. Czyli w tym przypadku odtworzy wersję trwającą 2h01m i dalej nie da się zobaczyć ani wersji kinowej ani reżyserskiej.
Pomaga dopiero wyłuskanie programem DVDFab tej jednej, właściwej wersji filmu, którą chcemy obejrzeć i pozbycie się reszty materiału. Wprawdzie dalej film będzie się składał nie z jednego pliku, tylko z wielu ale funkcja Play Folder powinna prawidłowo odtworzyć film.
Wtedy kiedy zgrywałem Terminatora nie było w Arivie jeszcze tej funkcji, więc żeby zobaczyć film z właściwą kolejnością scen, musiałem dodatkowo połączyć pliki w jedną całość programem TSMuxer. Z tym że właściwą kolejność połączenia musiałem sam ustalić, na podstawie czasu zapisu plików na dysku.

grzesch

New member
Witam.
Mam film BR. Rozmiar około 40gb.
Struktura plików wygląda mi tak jakby była zgrana z płyty:
Folder BDMV a w nim
-AUXDATA
-STREAM (gdzie znajduje się ok 400 plików)
i jeszcze kilka innych.
Problem w tym, że ariva nie widzi folderu STREAM (może za dużo plików lub ich łączny rozmiar).
Skopiowałem kilka plików do osobnego folderu, niby je odtwarza, ale nie łączy w całość.
Pytanie czy ja musze coś ustawić, czy filmy które będę miał w przyszłości muszą być w jednym pliku?

Tak jak pisze wyżej kolega Epidian wczytać do DVDFab i zostawić sobie sam film i zapisać jako obraz ISO. Potem na dysk i test w Arivie :)

tomekkepa

New member
Przeniosłem kilka największch plików do osobnego folderu i teraz go widzi (ten największy), ale wcześniej nie widział, może jakaś chwilowa słabość, nie wiem, najważniejsze że dźwignął plik 34GB w jakości 1080.
Chodzi rewelacyjnie, żadnych zacinek itp.
Do wyboru różne napisy i 8 ścieżek audio za pomocą pilota.
Menu oczywiście brak, ale to nie jest konieczne,

Teraz pytanie co do softu.
Czy aktualizować do najnowszego oryginalnego, czy wgrać alternatywny?
Skąd pobrać alternatywny, co daje a co psuje?

Epidian

Member
W nowych softach Fergusona ciągle jest coś spartolone i warto wgrać jedynie ten wspominany już tu soft od Gieca, tzw. zmodyfikowany ver.3
Więcej dowiesz się na forum arivahd.pl
Sprawdź sobie najpierw jaką masz wersję oprogramowania i jaki Ariva ma bootcode (są dwie wersje: z boot15 albo z boot19)
Po wgraniu softu z Gieca tej informacji już nie będzie a w przyszłości to może być ważne, więc najlepiej to sobie gdzieś zapisać.

Można to sprawdzić w następujący sposób:
1 Uruchamiamy Arivę
2 Czekamy aż pojawi się menu
3 Naciskamy STOP i PAUSE na pilocie
4 Pojawi się okno z informacją o Arivie.

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli było już to pytanie to wybaczcie bo jakoś mogę się doczytać.
Chodzi mi o napisy. Zewnętrzne wszystko jest OK". Ale przy wbudowanych w plik mkv mam problem z polskimi znakami....W ustawieniach dałem Europa środkowa ( tam gdzie jest Polska). Instrukcję przeczytałem i nic mądrego nie wymyśliłem....

WooshaQ

New member
Moze mi ktos napisac czy ktoryz z nowych wersji firmware oferuje opcje shuffle oraz przelaczanie piosenek podczas odtwarzania playlisty? Bo ja jakos nie moge a nie chce niepotrzebnie instalowac firware ktory ludzie tak krytykuja :(

grzesch

New member
Moze mi ktos napisac czy ktoryz z nowych wersji firmware oferuje opcje shuffle oraz przelaczanie piosenek podczas odtwarzania playlisty? Bo ja jakos nie moge a nie chce niepotrzebnie instalowac firware ktory ludzie tak krytykuja :(