Ariva HDplayer 110

siwykm

New member
Awaria Ferguson ariva hdplayer 110 podczas aktualizacji softu

Witam,
posiadam odtwarzacz Ferguson ariva HDPlayer 110. Sciągnąłem sobie najnowszy soft ze strony producenta. Chciałem go zainstalować zgodnie z instrukcją, tj. poprzez Pendrive. Intslacja przebiegła do końca, a następnie w trakcie restartu urządzenia zawiesza się on na logo Ariva... Teraz przy każdym włączeniu urządzenia, ładuje się on do momentu pojawienia się logo, a następnie znowu się sam restartuje. Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Czy jest możliwość w tym modelu powrócić do ustawień fabrycznych? Nie ma on żadnych zworek, przycisków z resetem....
Proszę o pomoc czy jest szansa że go jakoś samemu dam radę reanimować?

babus

Member
Całą operację wykonaj jeszcze raz. Jeśli znowu się nie uda to ściągnij firmware ponownie. Jeśli i to nie przyniesie efektu wróć do starszej wersji oprogramowania.

Cytat ze strony Fergusona - pytania:
"
Mój odtwarzacz wyświetla tylko ekran Ariva. Co mogę z tym zrobić?

Jeśli Ariva HDplayer wyświetla tylko ekran bootowania (logo Ariva) to prawdopodobnie da się ją przywrócić do stanu normalnego działania aktualizując oprogramowanie przez USB.
W przypadku HDplayer 110, 150DVD i 210:

1. Pobieramy oprogramowanie z działu download
  2. Rozpakowujemy plik install.img na pendive’a
  3. Podłączamy pendive’a do Arivy
  4. Włączamy zasilanie w Arivie
  5. Po około 40 sekundach rozpocznie się aktualizacja oprogramowania
  6. Pod koniec procesu aktualizacji Ariva uruchomi się ponownie.
  7. Aktualizacja jest zakończona w momencie kiedy pojawi się menu.
Jeśli aktualizacja nie powiedzie się za pierwszym razem (tzn. pojawi się błąd) to należy spróbować ponownie.

Ostatnia edycja:

siwykm

New member
Próbowałem już tego rozwiązania, ale nie pomaga... Pobrałem stary, działający soft, nagrałem na pendrive, ale w trakcie restartu odtwarzacz go nie widzi.... cały czas odpala, włącza się logo i znowu restart... podłączenie pendrive z softem nic nie zmienia.... :(

siwykm

New member
tak, wyłączam zasilanie -> podłaczam pnedrive z softem -> włączam zasilanie.... i nic, soft się nie instaluje....

tomasek1

New member
Może ktoś mi pomóc , posiadam Mediona MD 86162, posiada boot 16, co za soft od Fergusona można grać do tego pudełka , co by oglądać you tube itp ?

witam, sciagnalem sobie dla ciekawosci Top Gun 3d, rozszerzenie *.mkv i nijak TV Philips 9705 nie chce przeksztalcic obrazu w 3d. Ariva 110 i obraz podzielony na dwie czesci i nic nie oge zdzialac. Problem w TV czy z Ariva?

EDIT: znalazlem odpowiedz, Ariva HD 110 nie obsluguje 3d :)

Ostatnia edycja:

wojtektorr

New member
ariva 110 ekran powitalny i stoi

Witam, mam podobny problem jak kolega wyżej, po operacji wgrywania softu ariva uruvhamia sie i stoi na ekranie powitalnym, wgranie softu metodą 40 sek po zalączeniu zasilania nie działa. Da się jakoś odratować ten sprzęt?

yasiu_kam

New member
Da się wgrać bootloader do tego playera przez kabel na COM od siemens c25/c35? Siedzi tam podobno max232. Mam jeszcze kabel na usb(ma RX,TX i GND), kiedyś kupiłem do komunikacji z dyskami ale po podłączeniu przez hyperterminal czy putty wyskakują mi tylko krzaki...
Udało mi się w jakiś sposób skomunikować ale po załadowaniu się wszystkiego wyskakuje mi: "watchdog test pid 202, treshold: 50". Player działa ale nie mogę wrzucić mu nowszego softu, obecnie brakuje mi dźwięku przez wyjście optyczne...
Po sporych kombinacjach udało mi się wgrać nowy bootloader i oprogramowanie mogę wrzucać jakie chcę.

Ostatnia edycja:

przemko466

New member
Mam problem z moja arivą 110, przy załączaniu odtwarzacza wiatraczek strasznie głośno pracuje przez jakieś 30s do 5 min, macie na to jakieś rozwiązanie? , czy jest możliwe abym wymontował wiatrak i bez niego używał arive, czy to byłoby bezpieczne?

doltnit

New member
Ma ktoś kontakt do mkkm albo prowadzącego forum arivahd.pl ?
Myślę że mógłbym wskrzesić tamto forum choćby jako skarbnice wiedzy.

stickman

New member
cześć,
wszedłem w posiadanie Arivy 110. Boot code: 15

jaki firmware byście polecili jako najlepszy? To co dla mnie jest istotne - aby wciąż wspierał Sambę (dostęp do zasobów dyskowych Windows). Dobrze jakby działały w nim zakładki do zasobów tego typu, tak aby za każdym razem aby dostać się do plików, nie trzeba było przechodzić całej ścieżki sieciowej i katalogu.

Jeśli będzie działać Youtube, to też byłoby fajnie.

ps. czy boot code da się zaktualizować, czy to rzecz sztywno powiązana z wersją płyty głównej?

grzesch

New member
cześć,
wszedłem w posiadanie Arivy 110. Boot code: 15
jaki firmware byście polecili jako najlepszy? To co dla mnie jest istotne - aby wciąż wspierał Sambę (dostęp do zasobów dyskowych Windows). Dobrze jakby działały w nim zakładki do zasobów tego typu, tak aby za każdym razem aby dostać się do plików, nie trzeba było przechodzić całej ścieżki sieciowej i katalogu.
Jeśli będzie działać Youtube, to też byłoby fajnie.
ps. czy boot code da się zaktualizować, czy to rzecz sztywno powiązana z wersją płyty głównej?

Ja mam soft Mede8er - wg. mnie najlepszy do 110-ki. Działa samba. Ścieżkę sieciową dodajesz raz do ulubionych i masz. Youtube nie wiem, bo nie sprawdzałem. Nie mam klawiatury a klepanie z pilota to rodzaj masochizmu :smile:

Mam problem z moja arivą 110, przy załączaniu odtwarzacza wiatraczek strasznie głośno pracuje przez jakieś 30s do 5 min, macie na to jakieś rozwiązanie? , czy jest możliwe abym wymontował wiatrak i bez niego używał arive, czy to byłoby bezpieczne?

Rozbierz obudowę, wyciąg tego wyjca, wytnij otwór w obudowie u góry, zamontuj wolnoobrotowy wiatrak 80mm (taki z komputera) i będzie cisza i chłodno (oczywiście wylot na zewnątrz, bo ci cały kurz z mieszkania zassie :-o

Kirek50

Moderator
Bez reklam
Odgrzanie tematu po dwóch latach... :) Ktoś się może orientuje, czy do tego playera powstał jakiś modowany soft, który pozwala na wyświetlanie materiałów .MKV z kompresją nagłówka (compressed header)? Niestety ostatni oficjalny nie pozwala na wyświetlanie takich plików, a chciałem komuś pomóc...

talesbite

New member
Na pewno jest custom soft, sam używam. U mnie czyta wszystkie formaty. Przynajmniej nie trafiłem, żeby czegoś nie odtwarzał. Poszukaj w temacie, powinno coś być . Później napiszę konkrety.

grzesch

New member
Moja Arivka ciągle żyje. I tak jak kolega, też byłbym zainteresowany jakimś softem, który łyka kompresję nagłówka w mkv. Generalnie na tym sofcie odtwarza takie pliki, ale jak się ruszy pauzę, przewijanie, GOTO itp. to po filmie :-?

Ostatnia edycja:
Do góry