Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Na poczatek sam ampli mu starczy. Ja mam do marantz 7010 podlaczone 7.1:
Podlogowki celan 702
Podlogowki jamo s608
Surround s60
Central s60

W przyszlym tygodniu powinna przyjsc para sufitowych I jakos watpie aby braklo mocy, narazie "nie czuje" aby byl brak. Nawet nie wiem jak ten brak mocy bedzie wygladal :)

Nie mowie ze kupno koncowki to glupota, tylko poprostu ciezko mi uwierzyc w "potrzebe" jej kupna. Nie czuje aby czegos brakowalo.

Wczoraj odpalilem Zolwie Ninja w atmosie na 7.1 zobaczylem scene z autobusem I helikopterem to odrazu wylaczylem filma.... I szybko zamowilem sufitowce. Ta scena to masakra jakas - 10 razy jedna scene ogladac. Ogladanie tego filmu bez atmosa to grzech. :p

bomarek

Member
Dla wyjaśnienia to ja sprzedawałem Pioneer SC-LX59 i już jedzie on do nowego właściciela który jeszcze utargował stówkę ;) a ja zostałem z Denonem AVR-X4300H a to wszystko przez Auro i kolegę firestorm7 :smile:

bomarek

Member
Pomijając Auro, napisz jak wypadły te 2 ampli względem siebie?

W dalszym ciągu mam mieszane uczucia co do mojej zamiany, Denon dostał mocno w kość, dosłownie włosy mi falowały od podmuchów z bass-refleksów tylnych głośników.
Denon mocno się zagrzał wręcz parzył :D Pioneer tak mocno się nie grzał. No i ta kalibracja Pioneer, w Denonie wygląda mizernie.
Jednak klasyczne wzmacniacze grają lepiej od cyfrowych i dlatego pozostawiłem Denona :D
Mam zestaw MA Bronze: przody Bronze 6 tylne Bronze 2 a góra 4 x Bronze 1 i do tego sub W10, centralny także z tej samej serii.
Mam też sufitowe jakieś Magnaty 62.

Kiedyś miałem Denona 3808 ale trwało to bardzo krótko, grał bardzo misiowato, ten nowy już gra normalnie ale do lampowego brzmienia mu trochę brakuje.

Ostatnia edycja:
Ja już nic nie mówię. Jeśli możesz tyle samo dołożyć to luz ;)
Pamiętaj iż do 7.2.4 to trochę przewodów zejdzie tak na oko około 100m i nie badziew tylko jakieś 2×4mm2 na front i central a na resztę 2×2.5mm2 cu-ofc.
Ja gdybym miał możliwość to bym kupił tak
Marantz 7011 do tego końcówkę mozy Marantz MM7025 na fronty plus Marantz MM7055 na central i souroundy a sufitowe bym zasilić z avr. Kolumny
Klipsch rp280f front
Klipsch rp450c central
Klipsch rp160m 4×souround
Klipsch rp140sa 4×sufitowe
Lub
Denon avr-x6003H plus Denon pma1520ae
Kolumny to
Dali Zensor7 front lub Opticon6
Dali Zensor Central
Dali Zensor1×4souround
Dali Phantom h80 ×4 sufit
Lub
Do tego jakieś dwa suby może Velodyne eq-max10 lub Dali e12f lub Klipsch r115sw

Teraz to się zacznie gadanie ;)
Szczerze migłeś tak jak koledzy wyżej pisali powiedzieć 8-9tyś a Ty jeszcze olivy dolales i kolejne 12tys...czyli24tys i co....i bedzie znowu malo hehe...
Najlepiej bierz tańszy avr z 11wyj pre out i dokup końcówki mocy i resztę w kolumny zainwestuj. Bedziesz miał klocki na wypasie a kolumny słabe to nie będzie woowww.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Na poczatek sam ampli mu starczy. Ja mam do marantz 7010 podlaczone 7.1:
Podlogowki celan 702
Podlogowki jamo s608
Surround s60
Central s60

W przyszlym tygodniu powinna przyjsc para sufitowych I jakos watpie aby braklo mocy, narazie "nie czuje" aby byl brak. Nawet nie wiem jak ten brak mocy bedzie wygladal :)

Nie mowie ze kupno koncowki to glupota, tylko poprostu ciezko mi uwierzyc w "potrzebe" jej kupna. Nie czuje aby czegos brakowalo.

Wczoraj odpalilem Zolwie Ninja w atmosie na 7.1 zobaczylem scene z autobusem I helikopterem to odrazu wylaczylem filma.... I szybko zamowilem sufitowce. Ta scena to masakra jakas - 10 razy jedna scene ogladac. Ogladanie tego filmu bez atmosa to grzech. :p
Brak mocy czyli kręcenie na max avr z volume i grzanie się sprzętu ;)
Też miałem set 7.1 i atmos był odtwarzany przy takiej konfiguracji.
A nie odczuwasz różnicy dźwięku przy różnych kolumnach bo fronty od tylnych to inna marka???

Dwd89

New member
No panowie!
I to są cenne rady.

Teraz trzeba wszystko przelać na papier i wycieczka do sal odsłuchowych sprawdzać co z czym pasuje :).

Słyszałem kable ekranowane 3 żyłowe i to od gościa od multimedii. Ktoś coś wie o co chodzi ?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Przecież to samo Ci pisałem od kilku stron.

Bali, niech się zaczyna. Psy szczekają, karawana jedzie dalej.
Zestaw który zaproponowałeś to dla mnie najlepsze rozwiązanie i (dla mnie) bezkonkurencyjny. W KD jest miazga.
Tylko miej świadomość, że całość setu z elektroniką to będzie jakieś 30-40tyś.
To chyba "trochę" więcej jak 12k ;)

Ps. Bali,
Klipsch rp140sa - te nadstawkowe nie powinny iść na sufit.

Bomarek, ale ja pytam o granie, a nie o grzanie ; )
Dynamika, brzmienie, jakość itp. itd.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Brak mocy czyli kręcenie na max avr z volume i grzanie się sprzętu ;)
Też miałem set 7.1 i atmos był odtwarzany przy takiej konfiguracji.
A nie odczuwasz różnicy dźwięku przy różnych kolumnach bo fronty od tylnych to inna marka???

W tygodniu bede mial Heco 200f (no chyba ze koles sie rozmyslil bo z ceny troche zjechalem - obiecal ze wysle). To ocenie czy faktycznie surround musi byc z tej samej serii (firmy). Bo szczerze na dzien dzisiejszy w to nie wierze. Jestem przekonany w 80% ze jamo s608 zagraja lepiej w surround niz takie Heco 200 - obym sie mylil...

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Lolo,
Musi to na rusi.
Nie, nie musi być z serii, a powinien.
Pytanie, czy zamieniamy słabszy (czy niższej klasy) z serii, na inny, ale lepszej klasy.

Oczywiście, że powinien być z serii. Logika to podpowiada.
Jeżeli nie jest z serii, to przynajmniej charakterystyką powinien być zbliżony.
Tylko czy jest sens takich dyskusji, jeżeli połowa osób nie usłyszy różnicy, skoro to ma "tylko" grać.

Osobiście wolałbym lepszej klasy surround z innej firmy, jak pierdziawkę z serii, a najlepszym rozwiązaniem jest mieć to i to. Czyli firmę i najwyższy model kolumny która idzie na surrounda.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Brązowe wziąłeś? :)

Czarny jesion, byl link chyba w naszych zestawach
Kolumny Heco Music Style 200F (6640136300) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Armanig, dla wlasnego swietego spokoju chce potestowac rozne mozliwosci.

No I jakos zbytnio Centralny celan mi sie jakos szczegolnie nie widzi. Glosnik Dyzia lub Lolka bardziej mi sie podoba. Podobnie z surround na celany 302 szkoda pieniazkow po raz, a po dwa to mam duza salke I chyba wolalbym 6 podlogowek niz surroundy (wizualnie lepszy efekt)

Rafal7

Banned
Z centralnym to ja bym nie kombinował na Twoim miejscu.
Powtórzę kolejny raz, jak wymieniłem Jamo na Heco różnica jest bardzo duża.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Z centralnym to ja bym nie kombinował na Twoim miejscu.
Powtórzę kolejny raz, jak wymieniłem Jamo na Heco różnica jest bardzo duża.

Kapusta a ja chce zamiast Heco celan center 42 za 2000zl (najdrozszy z serii) kupic glosnik uzywany (kompletnie innej firmy) za 2000zl (ktory nowy kosztuje 4000 - 7000zl)....

Jakbym trafil celana 42 za 1000zl uzywanego to bym kupil celana. Ale kupowanie nowego glosnika chyba sie nie oplaca.... wydaje mi sie ze szkoda kasy.

Ostatnia edycja:
Przecież to samo Ci pisałem od kilku stron.

Bali, niech się zaczyna. Psy szczekają, karawana jedzie dalej.

Ps. Bali,
Klipsch rp140sa - te nadstawkowe nie powinny iść na sufit.

Bomarek, ale ja pytam o granie, a nie o grzanie ; )
Dynamika, brzmienie, jakość itp. itd.

A widzisz cały czas myślałem iż doskonale na sufit będą ;)
I nie 12k tylko już 24k się zrobiło ;)
Ciekawe kiedy Klipsch Palladium padnie opcja....
Na serio to miom zdaniem jeśli kolega dysponuje kasą to przede wszystkim udał bym się na "całodobowe" odsłuchy.

I TAK JAKOŚ CIENIUTKO Z OPCJIAMI KINA ;)

Dwd89

New member
Co do przewodów, ostatnio do UPS'a kupowałem 5 x 70mm CU, 1mb kabla waży 3,5 kg więc teraz wszystkie wydają się ... ;) do głośników mogą iść i dziesiątki i nie zaboli.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tylko jest mala roznica z kablem CU (z miedzi) a OFC (miedz beztlenowa - jeszcze czystrza) a w kinie domowym metry leca jak glupie....

Do góry