Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

Dwd89

New member
Panowie rzuciłem tylko skromną propozycję a Wy już na noże :) strasznie tu nerwowo, poza tym brakuje czyjegoś posta i nie da się zrozumieć kto o co i do kogo ... ?! czyżbym zrobił coś złego/głupiego ?

A co do dogadywania się ... proponuję spróbować z chińczykami ! Ty jak czegoś nie wiesz użyjesz translatora, oni to przetłumaczą na chiński ... wyjdzie bez sensu - to nic, oni robią to samo. Dopiero Ci lepsi pracownicy w biurach - sales manager'zy mają opanowane języki do poziomu zawodowego i można z nimi normalnie pisać, oczywiście w Engliszu, ale widać dobre zmiany w kierunku Polski - płatności w złotówkach na aliexpress. Rozmowy telefonicznej unikam bo przez chiński akcent mnie nie udało się jeszcze przebić, ale może mało zdolny jestem :).

W drugą stronę podpowiem jak to wygląda w mojej firmie,
instalowaliśmy swoje produkty w Londynie - tłumaczyłem inwestorowi że będziemy spawać do belki nośnej to ją zagipsowali! , Paryżu, Wiedniu, Monachium, Kopenhadze i jeszcze kilku innych większych miastach w kilku krajach, teraz zostaliśmy zaproszeni do Luksemburgu więc nie ma co się zamykać na konkretny rejon, wydaje się wręcz że firma RSL z Californii to sąsiad na telefon tak jak kolega z Guangdong z chin u którego namiętnie próbuję zamówić nierdzewne kulki z otworem fi8mm bo w Polskiej sprzedaży są tylko te z 6mm i muszę rozwiercać każdą sztukę :( ale zawsze coś się zmienia w trakcie i zamówienia nie możemy dopiąć.

Wracając do tematu, jak tylko dostanę ofertę na głośniki z transportem to pozwolę sobie umieścić tutaj.

Pozdrawiam!

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Tylko pamietaj ze twoje dobre intencje maga byc na forum potraktowane jako reklama i dostaniesz ElBanana.

Ruxpin

New member
A , jeszcze jedno pytanie :) Nie na temat :) Jak spisują się Klipsch CDT 3650 ? Warte tej ceny ? Porównywałeś do czegoś innego ?

Trochę zginąłem na jakiś czas i widzę, że z mojej nieobecności i opieszałej odpowiedzi na to jedno pytanie niezła zawierucha wyszła...:oops:

Klipsch CDT3650II spisują mi się bardzo dobrze, ale - przyznaję się - nie mam kompletnie żadnego doświadczenia w tej materii, bo z niczym nie porównywałem, natomiast moje doświadczenia z takimi systemami ograniczają się wyłącznie do ekspozycji Klipscha na warszawskich targach :wink:

W związku z powyższym bazując na posiadanym już systemie Klipscha poszedłem za ciosem i nie szukałem innych marek ani możliwości.

Co do wyboru modelu, to znajomy który niedawna piastował wysoką funkcję w EIC PL doradzał znając moje ucho "oczko" większy model, ale niestety nie udało mi się tamtych zmieścić w swojej zabudowie sufitowej, więc musiały być 3650 jako największe, które mi wchodziły.

Początkowo zadziwiło mnie to ile basu są w stanie wyprodukować takie głośniki w suficie. Jednak po zgraniu i skonfigurowaniu całego systemu i tak bas został im odebrany przez AV i przekierowany głównie do kolumn przednich i SUBa, więc chyba nie miało aż tak wielkiego znaczenia ani ich wielkość ani możliwości basowe.

Grają wg mnie doskonale, ale to tak jak z młodym kierowcą i jego pierwszym samochodem. Zawsze będzie super.:wink:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wklej fotki tych sufitowych, skoro mówisz, że doskonałe, to jako posiadacz Klipscha nie będę się długo zastanawiał, zresztą chce mieć cały set marki.
Spójność poszczególnych głośników u nich jest świetna, a to jest dla mnie kluczowe.
Szukam co prawda CDT-5800-C II w okazyjnej cenie, ale zobaczymy.

Ruxpin

New member
Przyślij mi swój adres mail na PRIV, to Ci wyślę, bo ja jestem słaby z wklejania fotek na forum - kiedy uczono tego, to ja na wagarach byłem :)

Ewentualnie jakiś szybki poradnik jak to się robi poproszę.

PS. Tak - w Klipschu jest bardzo duża spójność i faktycznie już sam przetrenowałem, że do "ich" systemu to już musi być kontynuacja (no poza SUBem) absolutna. Mam świetnego centrala Paradigm CC3900, niestety nie udało mi się go wysterować w sposób wystarczający, żeby wszedł w skład mojego zestawu. To chyba jest też kwestia tych specyficznych sopranów Horn używanych w Klipschu. Wspomniany Paradigm doskonale mi grał z Dali Ikon 7 (front) i Ikon 6 (surr) pomimo, że miały "wstęgowe". Z Klipschami nie dało rady.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kurcze, robiłem wiele razy poradniki jak wklejać zdjęcia. Nie pamiętam już gdzie są, może Kapusta przypomni bo ostatnio jemu robiłem.

Wejdż na https://postimage.io/
Tam wybierz zdjęcie z dysku, a następnie się załaduje na stronę.
Potem skopiuj zes strony "link bezpośredni" - wystarczy kliknąć ikonkę niebieską po prawej stronie i tutaj na naszym forum w miejscu gdzie piszemy (pod spodem) wejdż w "opcje zaawansowane".
Zobaczysz na górze ikonkę ze zdjęciem, kliknij ją i wklej do okna skopiowany link. To wszystko. Po zatwierdzeniu, zdjęcie się pojawi na forum ;)

Bipo

Active member
Bez reklam
Ruxpin: ja też wklejam poprzez stronkę co Armanig napisał... ;-)
Ja korzystałem z tej stronki:
Postimage.org
Wybierasz fotkę-rozdzielczość np.1024/768,zaznaczasz bez ograniczeń i dalej,
następnie kopiujesz i wklejasz link z ramki gdzie jest napis: hotlink dla forum (1) do swojego tematu i gotowe.

Ruxpin

New member

A propos pytania o amplituner i moje z nim problemy, to sprawa okazała się bardziej złożona.
Otóż po wymianie trzech kolejnych egzemplarzy w przeciągu dwóch tygodni (każdy kolejny był fabrycznie nowy) problem nie zniknął. Pojawił się natomiast nowy w postaci rozjeżdżającego się obrazu podczas projekcji filmów 3D. Zacząłem kombinacje w postaci podłączenia pod AV dwóch innych posiadanych TV (oba LG - jeden 55UHD, drugi 32FHD). No i na tych "innych" TV problemu nie ma żadnego i z niczym. Wniosek z tego, że winowajcą okazał się być trzymiesięczny LG 65UH8507 SUHD...:x:x

Póki co serwis LG wymienił w nim na miejscu u mnie w domu jakąś płytę główną ale to nic nie pomogło, a jeszcze pogorszyło sprawę. Na ten moment zabrali LG-ka do siebie, zostawiając mi gołe kable...

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Masz te sufitówce bardzo blikso ścian bocznych. Deko za szeroko i podatne na odbicia... DLaczego nie zamonotwałeś ich w "głównym suficie" tylko w tej przybudówce - ramce okalającej? MAsz do nich obudowę czy tylko tak wpuściłeś w sufit?

DrWredman

Active member
Dramatyzujecie, pewnie to był miłosny kompromis. :)
Co z tego, że dźwięk się odbije od ściany, lepiej tak niż w ogóle zrezygnować z Atmosa.

Ale ten mikro TV :D, ledwo zauważyłem :D

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak to tv, też się zdziwiłem, że taki mały. Pewnie zastępczy ;)
Generalnie to ja powiem tak, nie można zrobić małego przemeblowania i na lewej ścianie wstawić sofe, a na prawej sprzęt audio/video?
Jest tam szafa obok kominka, a ją wyautować.
Ja bym tak zrobił na bank, kolumny co prawda nie będą szeroko rostawione, ale będziesz miał wszystko na środku centralnie.

Co do sufitowców, to właśnie takie stalowo-złociste chce u siebie na suficie.
Świetnie to będzie się komponować z resztą skrzynek ;)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Życie Kolego, życie ;)
Ja tam nie widzę żadnego problemu, kilka chwil i po robocie.
Nawet z sufitowymi nie było by problemu.
Wystarcz zrobić jeden dodatkowy otwór na lewej ścianie i po sprawie.
Nawet będzie lepiej, bo centralnie nad słuchaczem ;)

Ruxpin

New member
He He - tak, salon jeszcze nie wysechł...

A tak na całkiem poważnie, to powiem Wam Panowie tak: zauważam w życiu faceta takie fazy, kiedy sprzęt w aucie i w domu nabiera kolorytu (podpartego zdobytymi z wiekiem finansami!), będącego dotychczas wyłącznie w sferze marzeń. I to już przechodziłem. Myślę, że po wcześniejszych moich postach kto chce wywnioskuje jaką ilość sprzętów i systemów "przerobiłem" w swoich domowych pieleszach, włącznie z 60-cio metrowym budynkiem w ogrodzie postawionym na potrzeby własnych imprez i stanowiącym wraz z wyposażeniem (lasery, skanery, beamy, ledy oraz cztery Cerwin Vegi 118 i cztery JBL JRX z Dynacordem PM1000) mini domową dyskoteczkę dla imprez towarzyskich, a jeszcze kilka lat wcześniej 1,8 kW muzyki w aucie i Drag Car Audio, nie wymieniając ilości urządzeń domowych - do salonu, do siłowni, do gabinetu - żeby już nie przynudzać.

Teraz jestem na etapie, że dom ma spełniać określone zadania i być przede wszystkim praktycznym dla mieszkańców, natomiast muzyka (czy KD) ma istnieć w nim, ale w sposób nie przeszkadzający nijak życiu tego domu, a jedynie je uzupełniać - w żadnym wypadku nie stając się trzonem do którego całość zostanie przystosowana. Niestety salonik jest jaki jest i jego wykorzystanie wskazywało jako jedyną i przy okazji najwygodniejszą formę rozlokowania urządzeń "grających" tak "jak na załączonym obrazku" :)

Liczę na to, że kiedyś wejdę jeszcze w trzecie stadium, kiedy znowu sprzęt będzie dla mnie na tyle ważny, że będę rył ściany i przestawiał klamoty celem najlepszej organizacji sali odsłuchowej.

Póki co sprzęt jest zainstalowany "jako-tako po japońsku" i spełnia swoją rolę (pisałem wcześniej o zmianie potrzeb, skąd m.in. wzięło się m.in. moje wspomniane zainteresowanie Pioneer-em, a pozbycie się ONKYO - swoją drogą: jak się sprawuje?) oraz wymianą dwóch "psów" Paradigma na coś znacznie "lżejszego" (miał być Minx301, będzie w końcu MicroVee). Muzyka tła, nieco filmów. Powód? Permanentny brak czasu... Życie - samo życie i jego proza.

A propos (nie-) zauważonego przez Was TV, to tak jak któryś z Kolegów trafnie spostrzegł, jest to mały LG z gabinetu wrzucony na moment na ścianę po stracie LG 65", który odebrał mi póki co serwis, nie dając NIC w zamian! Polski horror!!! Teraz już wrzuciłem na ścianę mojego starego Samsunga 55UB6500 (chyba UB) sprzed kilku lat, który leżakował na stychu, więc jakoś daję radę :))) - oczywiście to żart. Nie jest źle. Co nie zmienia faktu, że szlag mnie trafia: nowy praktycznie LG za jeszcze kwartał temu 10k bez kilku groszy nie działa, a serwis zabiera go i nic nie daje w zastępstwie. Kpina. Pewnie za oceanem dostałbym z biegu drugi nowy i po krzyku. No ale Oni mieli kilka lat czarnego prezydenta, a My co?

Panowie - mam pytanie, może ktoś wie co począć: w tym nowym SC-LX901 (nota bene świetnie grającym - polecam odsłuchy, ale koniecznie z SUB-em!, bo to nie ONKYO3030, które i samo dawało świetnie radę):
jak go włączam, to przeważnie przez kilka pierwszych chwil (może z pół godziny) kiedy nacisnę na pilocie "volume" + lub - i trzymam to potencjometr sam zasuwa aż puszczę, ale po jakimś czasie przestaje się tak dziać i ile "kliknięć" o tyle połówek dB dźwięk podgłaśnia się lub ścisza, więc jestem już wtedy zmuszony klikać jak szalony żeby mocniej coś podkręcić głośnością. Nie wiecie co to jest grane?

Do góry