Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie ma pomysłu na (nowe) 11.1 za 12k i żeby to grało dobrze czy jak kto woli lepiej, jak 5.1 oparte na lepszych skrzynkach.
Przerabiałem wszystkie etapy i nie będę komuś wciskał zestawu który wiem, że gorzej zagra od 5.1.

Mój set Klipscha w takiej konfiguracji to 20tyś. a do tego trzeba jeszcze elektroniki, to z czym do ludzi.
Z końcówkami i resztą robi się 40k.

Kłania się też czytanie ze zrozumieniem, ja NIGDZIE nie napisałem o zestawie 11.1 za 12k, a jedynie, że zrobiłbym to inaczej.

Autor pisał o 9.1.
Więc moja propozycja, to dozbierać i zrobić to porządnie, lub zadowolić się skromniejszą konfiguracją na początek.
Do tego jakikolwiek ampli 9 kanałowy (tutaj np. RZ lub SR) + np. RP. 5.1.Jak się okaże, że są braki, to wówczas zbierać na końcówkę która odciąży.
RZ powinien się sprawdzić.
Oczywiście nie starczy, ale jest skromna baza które nie będzie wymagająca.

Kupowanie 9... a tak 10 skrzynek za 6k w kontekście absurdalnej ceny elektroniki za 6k, to jakieś nieporozumienie.

Lepiej kupić 656 i do tego lepsze skrzynki (łatwe).
Zagra to o niebo lepiej jako całość w konfiguracji 5.1, jak Maraś czy Onkyo za 6k z 10 skrzynkami za 6k.
To jest moja odpowiedz.

Gdyby przypadkiem zdecydował się na coś innego do Kina, to niech ma świadomość, że kupuje stosunkowo tanie kolumny i siłą rzeczy to nie są skrzynki pokroju MA Platinium czy Diamond za kilkadziesiąt tyś.
Bo właśnie do takich skrzynek (szczególnie) warto inwestować w prądotwórczą elektronikę, one nie wstaną i tak bez niej.
Kupując coś taniego, przy czym mieć świadomość, że na dzień dobry trzeba je napędzać końcówkami, to coś tu chyba nie halo.
Oczywiście można i nawet trzeba, staramy się wyciskać wszystko, ale nie da się tego zrobić za 12k.

Mnie irytują kolumny które w niczym nie brylują, a na dzień dobry trzeba księżniczki zasilać agregatorami.
Ja preferuje inną kolejność. Podstawą zawsze i wszędzie są skrzynki i do niej dobieramy elektronikę, tak aby to zagrało już w miarę sensownie i z perspektywą rozwoju.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Konstruktywne masz wyżej, a Ty dalej chcesz ilość, a nie jakość.
Co z kolumnami? Co chcesz kupić za 7k.
Nie zrozumiałeś za wiele. Nie piszę tego złośliwie, ale to strata czasu.
Można tak jeszcze przez kilka stron, każdy będzie chciał coś dodać, a Ty skończysz na "wypasionym" ampli i byle jakich kolumnach.
Potem napiszesz, że ten "atmos" to nie taki fajny jak go niektórzy opisują.

Konstruktywnie:
Suba jakiego chcesz, VK?
Sam sub do takiego pomieszczenia to min. 2k, żeby nie napisać 4-8k.
Zostaje Ci 5k (przy założeniu, że ampli 5k).

5k na 9 głośników.
Za 5k musisz kupić:
Fronty
Central
Surroundy boczne
Surroundy tylne
Sufitowe - para do x.x.2

Przyjmijmy - surroundy 4szt. po 500zł = 2000zł
Central - 500zł
Fronty.... 2500zł
Absurd, ale zawsze możesz kupić centrala za 250zł i dołożyć do frontów, te 250zł.
Na sufitowe już nie starczy, ale łazienkowe widziałem po 100zł.
Do takiego zestawu będą jak znalazł, w każdym bądż razie ampli za 5-6k spokojnie to napędzi...

Czy możecie polecić jakieś sensowne zestawy w tym budżecie na które warto zwrócić uwagę ? Czy same amplitunery nie są trochę za słabe na napędzanie sensownego subwoofera i reszty głośników ?

Amplituner nie napędza suba, a podaje sygnał na suba (aktywnego), ten ma swój wzmacniacz i niezależnie jest nim napędzany.

Czy warto szukać i ściągać fachowca od akustyki pomieszczenia ?

Oj, jak najbardziej. Niech ten fachowiec przywiezie przy okazji kilka zestawów i ampli, uświadomi to o czym się tu piszę.

A już całkiem poważnie, bo sporo osób będzie czytać i szkoda, żeby utopili kasę w badziew którego bym nie tknął kijem:
Zamiast się skupić na bocznych surroundach (2 szt.), bo to one Ci wniosą "magię" do kina, to usilnie chcesz 9.1 dla sufitowych i reszty, które nie wniosą praktycznie nic, jak z tyłu będą pierdzieć a nie grać.
To samo jest z centralem, a już nie wspomnę nawet o frontach.

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Jednym słowem burza!
Im więcej piszecie tym mniej wiem ;).

Trochę jak ślepy we mgle ale być może ciekawym rozwiązaniem jest zakup używanego tx-nr3030 z 11 końcówkami i system bez dodatkowych piecy:
ONKYO TX-NR3030 BK GW PL EiC (6646385559) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Chętnie poczytam jakieś konstruktywne opinie, warto czy raczej nie ten kierunek ?

Moim zdaniem nic lepszego do 12k niz set taki jak tu nie zlozysz, obejzyj sobie temat.

http://www.hdtv.com.pl/forum/nasze-zestawy/118569-moj-wielofunkcyjny-pokoj.html

Kolumny z tym celanem jako central w konf 7.0. - to 6000zl
Ampli Marantz 7009 uzywany 3500zl
Zostaje 2500zl na nowy/uzywany. Sub velodyne.
I na allegro masz 2 x heco 200f za 650zl na sufit I pozamiatane.

Oczywiscie to tylko propozycja (jeden lubi jazde bmw inny audi) nie wiem czyvtakie kolumny sprawia ci ciary na plecach czy krwawienie uszu...

Caparzo

New member
Bez reklam
Armani, napisz co.
Nie musisz z nikim dyskutować tylko rzucić propozycje.

Tez jestem ciekaw co by zrobil majac 12k do wydania

Tylko zaznaczmy ze pomysly w stylu kup najpierw stereo a potem dozbieraj sa nie na miejscu. Bo koles chce kino a nie stereo.
No I kwestia uzywanego sprzetu.... mozna by lepiej niz powyzsze sety...

Po co się udzielacie ??? Koleś ma 12 tysięcy na kino i się okazuje ze ma za mało. Ja sprzedaje tv i plejstejszyn bo są za tanie i na pewno źle grają, za 50lat kupie coś fajnego i kino jakieś. za 12 tyś nie może nic grać. Buble robione dla afryki...

Bipo sprzedaj to co masz, albo połowa forum niech sprzeda. Przecież takie wasze zestawy nie mają prawa grać...

:blagam::blagam::blagam::banned::banned::banned:

http://allegro.pl/denon-avr-x-3300w-dali-zensor-7-voc-1-sub-e12-f-i6627010113.html

Pierwszy lepszy zestaw na allegro. 12 koła i to co nie będzie grało ?? Przecież jakiś czas temu wielu się podniecało zensorami ?? Co już są do dupy ? To ja sie pytam dla kogo to jest /? Dla przedszkola dla dzieci do słuchania piosenek????????

Dwd89 nie czytaj głupot, sprzęt co ci dałem w linku nie jeden chciałby mieć.

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Trochę nie rozumiem całego tego problemu.
Gość ma 12k. Nie lepiej kupić ampli i jakiś zestaw 5.1/7.1, a z czasem dorzucić końcówkę i sufitowe. Przecież kino można budować etapami, coś dokładać.

Caparzo

New member
Bez reklam
tutaj pisząc powinno się zaniżać posiadany budżet o połowe, wtedy zaczną polecać żeby dołożyć i wtedy jest ok, ale jak masz spora kwotę to nie jest ok.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Casparzo tu nie chodzi czy bedzie gralo czy nie bedzie gralo. Ja jeszcze slucham jamo S608 set za 1500zl I go raczej nie sprzedam bo szkoda (zawsze bedzie mogl pomruczec w sypialni)

W tej rozmowie (wymianie postow) chodzilo o JAk NAJLEPSZE SPOZYTKOWANIE 12K, taki swoisty konkurs :)

Jak masz ubzdurane sobie w glowie ze chcesz kupic auto za 200tysi to raczej nie kupisz auta za 100tysi. A czemu nie? Taki hjundaj nie bedzie jezdzil? Wszyscy maja je posprzedawac I chodzic pieszo? (To jest twoj tok rozumowania).

Dwd89 a ja ci napisze (odwrotnie) nie czytaj glupot Casparzo bo ja bym nigdy w zuciu nie dal za ten zestaw tyle pieniedzy.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Właśnie o to chodzi.

Widz polega właśnie na tym, żeby uświadomić autorowi, że nie ma sensu inwestycji w taki drogi ampli kosztem głośników.
Nie ma sensu też za całą kwotę kupować 9.1, a właśnie 5.1 + tańszy ampli.

12k na ampli za 5-6k bo cały czas o tym wspomina autor i 9 głośników - bo również cały czas o tym wspomina, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Właśnie po to się udzielamy.
Autor chce ampli 9 kanałowy, a nie 7 kanałowy.

Pakolo, dokładnie, dlatego zainteresowany powinien sprecyzować (o czym pisałem wcześniej) czy bierze pod uwagę inne możliwości i perspektywę rozwoju, ale usilnie chce 9.1 i oscyluje przy ampli z zakresu 5-6k.
To nie jest dobra równowaga.

Caparzo,
Chodzi o wspomnianą równowagę, a przy 9 głośnikach (Ty podajesz 6) i ampli za 5-6k nie zmieści się w kwocie 12k.

To samo piszę od początku!

Autor chyba nie jest ślepy i widzi zestawy na allegro, tyle, że to nie są zestawy 9.1 + 9 kanałowy amplituner, a zupełnie coś innego - co sam piszę.

Czyli można pomóc/podpowiedzieć podać przykłady amp av. kierując się słowami autora co by chciał 7.1.2 set.
Napisał również rozmiar pokoju jak i przeznaczenie - TYLKO KINO.
Ja tylko zasugerować mogłem zamiast 7.1.2 to już lepiej 7.1.4 ewentualnie 7.2.4 pójść jeśli chce kino z efektami, wiadomo z czasem kupić kolumny ale mieć już jakiś plan i przygotowane miejsce jak i przewody położone pod przyszłe kolumny/głośniki.
Też nie jest tajemnicą iż ceny podane na portalach czy stronach internetowych można negocjować.
Skupił bym się na 3 markach avr i 3 markach kolumn. Poszedł na odsłuch i wtedy bym szukał/pytał o promocyjne ceny. Moim zdaniem za 12k da radę kupić avr+7.1 set a to na początek wystarczy po negocjacjach.
Dla mnie Dali Zensor7/vokal/ Zensor1 (7.1) + e12f super by grał, mi się bardzo podobało w kinie, mniej już w stereo ale generalnie można polecić Zensory do kina.
Dużo razy padała też marka Heco Music Style, wątek Bipo pokazał jak można fajnie stworzyć kino i nie trzeba dużo inwestować. Heco Music Style vs Dali Zensor czyi cena vs wygląd. Heco tanie Dali ładne....jak dla mnie ;)
Ostatnio mowa o Klipsch też jest, też można fajny set zrobić z nich.
Denon+Dali/Heco, Onkyo/Marantz+Klipsch moim zdaniem takie zestawy dobrze ze sobą "grają"

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Klipscha nie kupisz za te pieniądze. Nie set 9.1
Dlatego ja bym kupił (nawet) 656 na przeczekanie i set RP na ile starczy - czyli 5.1
Pozamiata w kinie wszystko.
Będzie 5.1 i starczy idealnie.
W perspektywnie czasu, można dorzucić parę do sufitu lub tylnych surroundów, a jak będzie przypływ gotówki, to zmienić ampli na 9 kanałowy i dorzucić resztę kolumn.
Tylko, że nigdzie autor nie wspomina o takim podejściu i może chce od razu 9.1, a do tego ampli 9 kanałowy. Wówczas będą kompromisy i o nich właśnie piszemy.

Rafal7

Banned
Armani, Ty chyba za dużo zagranicznych for czytasz, i tamte standardy nadzianych ludzi kasą chcesz przenieść tu.
Za dwanaście koła to można kupić Marantza,Onkyo, Pioneera i pewno Yamahe.
Do tego Klipsch R28F, Heco Style, Zensor 7, Monitor Audio i coś tam jeszcze, i będzie jeszcze na suba R12 SW.
Chyba tu za dużo pisania i kręcenia koledze z głowie, on pewnie za bardzo nie wie o co chodzi.
Nie chce mi się wierzyć że żadne te kolumny nie zagrają poprawnie w kinie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie, 656 na dzień dobry. Żadne na wyrost RZ czy 7010.

Armani, Ty chyba za dużo zagranicznych for czytasz, i tamte standardy nadzianych ludzi kasą chcesz przenieść tu.
Za dwanaście koła to można kupić Marantza,Onkyo, Pioneera i pewno Yamahe.
Do tego Klipsch R28F, Heco Style, Zensor 7, Monitor Audio i coś tam jeszcze, i będzie jeszcze na suba R12 SW.
Chyba tu za dużo pisania i kręcenia koledze z głowie, on pewnie za bardzo nie wie o co chodzi.
Nie chce mi się wierzyć że żadne te kolumny nie zagrają poprawnie w kinie.

Nie rozumiem tego wpisu. Proponowanie tańszego ampli zamiast końcówek czy topowych modeli ampli jest dla Ciebie burżujstwem?
Ale tak, zgadza się, czytam i przede wszystkim odsłuchuje.

Ok,
Ampli ma być pokroju SR7010 lub RZ1100 bo o nich autor pisał. Zgadza się?
To teraz mi złóż za następne 6k zestaw KINOWY oparty na 9 głośnikach.

Tylko mi nie pisz, że można tańszy ampli, używkę, dozbierać, czy zrobić 5.1, bo to ja właśnie próbuję przekazać od dwóch stron

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Heco 900 2200 zł, Center 2 600 zł, 4 x Style 200 1600 zł, Na sufit 200 F nie wiem jaka będzie cena po się onie nie pytałem ale coś koło 1000 lub w cenie Style 200,
Marantz ile kosztuje 5000 6000 ?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Aha i uważasz, że to lepiej zagra w Kinie od Klipscha. Ok.
Już nic nie piszę.

Ps. Zapomniałeś od Subie. Do takiej salki, min. 2k.
Więc do tych 4400zł trzeba dodać 2k. i mamy 6400zł + RZ 6000zł = 12.400zł
Brakuje jeszcze sufitowych, niech będzie 13.000zł
Ok. Jest zestaw.
To moja propozycja jest lepsza i GWARANTUJE, że kinie zagra LEPIEJ.
EOT z mojej strony.

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Niechaj kolega się określi czy 12k to jego finalny budżet czy ewentualnie w przyszłości ma możliwość pobawić się w rozbudowę. Jeżeli 12k to wszystko co chce przeznaczyć na kino to niech skorzysta z porady Kapuchy, a jeżeli ma możliwość skrobać pomalutku to niech słucha armaniga:D

12k to jeszcze braknie do venere 3.0, a tu jeszcze wzmak+central+sourroundy+ampli+końcówka+sub, dobrze że nie mam wspólnego konta z partnerką:D

Rafal7

Banned
Aha i uważasz, że to lepiej zagra w Kinie od Klipscha. Ok.
Już nic nie piszę.

Ps. Zapomniałeś od Subie. Do takiej salki, min. 2k.
Więc do tych 4400zł trzeba dodać 2k. i mamy 6400zł + RZ 6000zł = 12.400zł
Brakuje jeszcze sufitowych, niech będzie 13.000zł
Ok. Jest zestaw.
To moja propozycja jest lepsza i GWARANTUJE, że kinie zagra LEPIEJ.
EOT z mojej strony.

Przecież chciałeś abym pokazał Ci dziewięć kolumn do sześciu Tysięcy to Ci pokazałem, w tym masz już sufitowe.
Nigdzie nie pisałeś o lepszych kolumnach, wiec o co Ci chodzi? Teraz próbujesz się wymiksować ze juz nic nie piszesz?

Marantz jest za 5500 na Allegro jeszcze pewnie da rade zjechać z ceny.
Sub R 12 SW jest do wyrwania za 1200 zł.

To co nie mieszcze się w budżecie?

O subie nie zapomniałem bo o nim nic nie pisałeś.
Ale teraz o nim wspominałem.

Ostatnia edycja:
Do góry