Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

rabit

Active member
Bez reklam
Glosnik Dyzia lub Lolka bardziej mi sie podoba. Podobnie z surround na celany 302 szkoda pieniazkow po raz, a po dwa to mam duza salke I chyba wolalbym 6 podlogowek niz surroundy (wizualnie lepszy efekt)

Definitive Technology... muszę je kiedyś odsłuchać. Ciekawa konstrukcja i niebrzydkie.

Dwd89

New member
Panowie :)

Za kilka dni będzie u mnie onkyo 3030 od kolegi Ruxpina.

R28F,R25C,8xR14S,R12SW. bądź 4 x R-14S + 4 x jakieś dobre sufitówki od klipsch'a.

Całość powinna zamknąć się w 17 tys, zacznę oczywiście od mniejszego zestawu aby zmieścić się w budżecie 12k.

Przy prezentacji tego ampli Onkyo również łączyło go właśnie z tym nagłośnieniem z 4 mniejszymi subami r10sw dla sali 45m2 - bez dodatkowych końcówek mocy, więc coś w tym jest.
Onkyo i Klipsch czyli Dolby Atmos 7.4.4 na Stadionie Narodowym

Ostatnia edycja:
Przy prezentacji tego ampli Onkyo również łączyło go właśnie z tym nagłośnieniem z 4 mniejszymi subami r10sw dla sali 45m2 - bez dodatkowych końcówek mocy, więc coś w tym jest.
Onkyo i Klipsch czyli Dolby Atmos 7.4.4 na Stadionie Narodowym

Amp ma 2×wyj na sub.
Kupujesz 2 przewody typu "Y"
avr1 wyj sub 1×Rca-2×Rca sub1 i sub2 lfe i avr2 wyj sub 1×Rca-2×Rca sub3 i sub4 lfe
Ktoś już tu pokazywał takie ustawienie i ma 4suby w domu ;)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mówcie co chcecie, ale dla mnie ten zestawik silverka wygląda bardzo ok.

6da1103a457ea94f1e63b5a4b117.jpg

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Nie, nie ;)
Tak sobie zerknąłem do sieci zobaczyć jak się prezentuje w zestawie.
Ja lubię "budować" i tak sobie głośno myślę, ale kto wie co mi wpadnie do głowy ; )

Dwd89

New member
właśnie na prezentacji Onkyo 3030 podłączali 4 subwoofery r-10SW dla sali 45m2 więc wiem że można :) ale nie przewiduję takiej potrzeby, mnie by się ze dwa przydały aby ładnie wyglądały.

RAF1977

Banned
Nie chodzi o miażdżenie klaty.
Chodzi o jak najlepsze rozproszenie basu. I wyrównanie poziomu w całym pomieszczeniu. w sumie wystarczyły by chyba dwa. Ale najpierw kupiłem dwa mniejsze, stwierdziłem że za małe i kupiłem dwa większe. No i jest cztery.

Ruxpin

New member
A ja dokonałem podmianki (już nie*) mojego TX-NR3030 na SC-LX901..., bo skoro ONKYO przestało być ONKYO, a zaczyna być przebranym za ONKYO Pioneer-em, to chyba wolę go mieć pod jego "ojczystym" logiem niż w przebranku. A tak na bardziej poważnie, potrzebowałem urządzenia, które zagra mi trochę jaśniej, a jednocześnie dynamiczniej przy małych (i bardzo małych) nastawach głośności - taka muzyka tła (i tu najlepiej przypasował mi Pionek), a jednocześnie pociągnie KD 7.2.4 (bez urządzeń asystujących).

Niewielki na razie jest wybór: ONKYO, DENON (ale taki nie za "mocarny" model), PIONEER, no i ANTHEM (ale tu to ja nie jestem wystarczająco mocarny w portfelu...). Ciekawe dlaczego nie idzie w to Marantz (skoro Denon już jest), Yamaha, nie wspominając już od brytyjskich potentatach typu CA czy Arcam (?).

Tyle tylko, że nie mogę wywołać w nim DTS:X - czy ktoś z Was wie co może być tego powodem? Zakładam, że przy dowolnym materiale można uruchomić dekoder DTS:X (czy jestem w błędzie i jest tak jak z Atmos-em, że bez materiału zrobionego pod ten dekoder, po prostu funkcjonalność nie działa?)?

*ONKYO TX-NR3030 trafiło w ręce jednego z Naszych forumowych kolegów. Niech Mu się sprawuje jak najlepiej i służy jak najdłużej, dając wiele radości i dumy. Nie potrzebował HDR (i pewnie również DTS:X), więc ta maszyna na pewno go usatysfakcjonuje.

Jednocześnie jeden z moich Seismic-ów podmieniłem na kolejnego Minx-a - tym razem X301, który ma zapewnić delikatniejszy bas przy cichym graniu. Drugi Seismic sprzedaję...

RAF1977

Banned
No to błąd instrukcji.
Podstawowe formaty imercyjne.
Atmos, DTS-X, auro3d muszą mieć materiał w danym formacie żeby zostały uruchomione.
Up-mixy: Dsu, NeutralX auro-matik, można używać do DD, Dts.

werf

Active member
Bez reklam
A ja dokonałem podmianki (już nie*) mojego TX-NR3030 na SC-LX901..., bo skoro ONKYO przestało być ONKYO, a zaczyna być przebranym za ONKYO Pioneer-em, to chyba wolę go mieć pod jego "ojczystym" logiem niż w przebranku. A tak na bardziej poważnie, potrzebowałem urządzenia, które zagra mi trochę jaśniej, a jednocześnie dynamiczniej przy małych (i bardzo małych) nastawach głośności - taka muzyka tła (i tu najlepiej przypasował mi Pionek), a jednocześnie pociągnie KD 7.2.4 (bez urządzeń asystujących).

Coś więcej w temacie 901,jakiś progres do poprzednika który u ciebie grał ?
Sam się nastawiam na niego ale muszę poczekać jeszcze jakiś czas

Ruxpin

New member
Wybecz ale ciężko mi się jednoznacznie wyrazić nt. porównania 901 z innymi Pionkami, ponieważ jedyny mój "pozostały" (poza 901) kontakt z tą marką, to VSX924, który napędza mi sypialnie, a to bardziej w sensie lepszego soundbara niż jakiś wielkich audiofilskich fascynacji - nawet ze względu zmotania go z zestawem mini kolumn JBL cs680. Z drugiej strony porównywanie serii ELITE z VSX, to bezcelowe, bo wiadomo jaki będzie wynik.

Natomiast powiem Wam Wszystkim, że trapią mnie poważne kłopoty z tą marką od kiedy zainteresowałem się 901. Zaczęło się od tego, że kupiony w salonie 901 nie udał się uruchomić, bo włączał się na sekundę i natychmiast wyłączał. I tak w kółko. Po dwóch dniach sklep zaprosił mnie na wymianę trefnego egzemplarza na inny, nowo dowieziony z DSV. No i ten drugi dał się już uruchomić i skonfigurować bez większych problemów, tylko niestety również zaczyna odkrywać jakieś niedomagania.

1. Przy uruchomieniu podręcznego menu, nie wyświetla go w formie nakładki na obraz źródłowy, tylko pojawia się "blue screen" i na nim wyświetla się menu. W moim starym VSX924 to samo menu podręczne jest wyświetlane na obrazie źródłowym (np. na odtwarzanym filmie, czy "planszy" odtwarzanego Spotify).

2. Kiedy już skorzystam z regulacji ustawień i chcę wyjść z menu podręcznego z powrotem do obrazu źródłowego, to niestety ekran robi się czarny, a obraz już nie powraca i trzeba restartować Pionka. Czasem się zdarzy, że wróci obraz źródłowy po wyjściu z menu podręcznego ale to też po kilku dopiero sekundach.
W przypadku korzystania z menu głównego ustawień takich problemów nie ma.

3. Przy uruchomionym dekoderze DTS:X neutral rzęzi mi kolumna centralna, tak jakby występowało przesterowanie dźwięku - i to bez względu na głośność, a nawet chyba im ciszej tym bardziej jest to odczuwalne.

4. Pionek zadziwiająco mocno się grzeje. Szczególnie to dziwi w przypadku jeśli gra cichutko, prawie niesłyszalnie. Z tego co czytałem układ wzmacniaczy oparty na technologii cyfrowej (class D) w Pionkach słynie z niskich temperatur. U mnie jest dziwnie gorąco. Na pewno grzeje się bardziej niż ONKYO 3030, a już nieporównywalnie z jego młodszym bratem VSX924, który praktycznie zawsze jest lekko letni, a nigdy nie był gorąco-parzący.

I tak to wychodzą zmiany... Dobrze mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego. Kombinowałem, kombinowałem i wykombinowałem.

werf

Active member
Bez reklam
Chodziło mi raczej o zestawienie z poprzednim Onkyo które miałes
Co do softu faktycznie masz coś zrypane,osobiście miałem kiedyś jakieś przygody z 86.Serwis w końcu w wgrał program naprawczy którego nie było na stronie producenta ,problemy się skończyły
Z modelem 88 i 89 nic się u mnie nie działo
Z grzaniem nie ma nic dziwnego one po prostu tak mają z racji budowy ale i tak jest sporo chłodniejszy od D&M. Irytujący jest trochę wentylatorek którego po jakimś czasie słychać jak włącza się cyklicznie co 20-30 sekund.Słyszalne przy wieczornym cichym oglądaniu

Do góry