Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

Ruxpin

New member
Chodziło mi raczej o zestawienie z poprzednim Onkyo które miałes

No od 3030 to on gra całkowicie inaczej i jakbym potrzebował mocnej maszyny do sporego salonu z misją zagrania na ostro (szczególnie muzykę), to jak dla mnie 3030 jest bezdyskusyjnie najlepsze. Ewentualnie flagowe AV ze stajni CA mogą z nim rywalizować (miałem Azura 7xx). Ma nieprawdopodobNą siłę i dynamikę. Poczucie mocy jest jakby był dwa razy mocniejszy od Pionka 901, Yamahy 3040, nie wspominając już o Arcamie 6xx. Te właśnie parametry urzekły mnie w ONKYO już drugi raz (wcześniej, gdzieś tak w połowie nowego milenium kilka lat męczyłem 905-tkę).

Natomiast 3030 bardzo przykro łagodnieje (JAK DLA MNIE!) przy cichym słuchaniu, robiąc się takie trochę mdłe i wąsko zakresowe. Bas robi się zbyt delikatny (a przerzutka "BM" wprowadza tylko dudnienie), natomiast wysokie grzęzną jakoś w głośnikach i przestają lśnić (nawet przy moim zestawie Klipschowym). Pozostaje praktycznie tylko średnica z mizerną sceną przestrzenną (przestrzeń niesamowicie budowl Ażur CA!).

Pinek natomiast nie ma kompletnie siły do mocnego uderzenia dźwiękiem, a gdzieś w okolicy 80% mocy (mam nadzieję, że Kolega, który skrytykował moj sentyment do tak głośnego słuchania wybaczy i dopuści do swojej świadomości moje ochoty na wysłuchanie bardzo głośno koncertu pod buteleczkę dobrego whisky😉, a przedświąteczny nastrój wyzwoli nieco tolerancji dla innych) robi straszy bałagan i wg mnie brakuje mu mocnego środka muzyki, a pozostaje tylko konturowy i przepompowany bas oraz zdecydowany nadmiar wysokich, cykających i efekciarskich ale dla ucha mojego zdecydowanie niechcianych. Być może jest to w jakimś stopniu "zasługa" specyfiki moich kolumn Klipscha? Nie wiem.
Jest jednak fenomenalny do cichego słuchania, kiedy wszystko jest jak lubię: dynamiczny i wyraźny basik, niezbyt natarczywa średnica i wokal oraz piękne efektowne wysokie (bardzo efektywnie budujące scenę przestrzenną i efekty pogłosowe). Grając bardzo cicho (-70 do -60 dB) oddaje całą pełnię utworu. To mnie w nim urzekło.

Drunk

New member
Bez reklam
Sam nie wiem co z tym fantem począć.

Podoba mi się jak gra 901 i dlatego go kupiłem ale jakbym miał tkwić w takich potknięciach nadal, to pewnie lepiej byłoby wrócić do Onkyo...
Jak to mówią wymienił stryjek... ;)

A tak na poważnie, to ciekawi mnie czy Kolega porównywał brzmieniowo 901 z 1100/3100?

Ostatnia edycja:

Ruxpin

New member
A , kolega miał możliwość porównać RZ 900 i 1100 ? Jakieś wnioski ? Czy priorytetem było 5.1.4 , anie 5.1.2 ?

Nie mam wiedzy porównawczej pomiędzy RZ900 a 1100. Mam pomiędzy RZ900 i TX3030, bo w jednej chwili miałem obydwa u siebie w salonie i wybrałem (pomimo znacznie wyższej ceny) 3030, bo grał bezkonkurencyjnie lepiej w moim odczuciu (!) - jak już wielokrotnie chyba tu opisywałem - dysponując taką dynamiczną siłą przekazu, co mnie bardzo się podobało. RZ900 całkiem odstawał od takiej formy dźwięku, grając tak bardziej detalicznie i selektywnie ... jak Pioneer.

Paradoksalnie pewnie teraz bardziej by mi przypasował przy nowych potrzebach.

O ile dźwięk z 3030 miał taką wielką masę, to 900 (jak i SC-LX901) grają lekko i zwiewnie.

Wyższych modeli serii RZ nie "przymierzałem" już w ogóle - o czym też wcześniej pisałem - zakładając, że skoro jest już to bardziej Pioneer niż ONKYO (a starczy przyjrzeć się budowie wewnątrz, czy nawet chociażby tylko porównać wygląd tylnych ścianek żeby to wnet zauważyć), to wolałem Pioneer-a pod brandem Pionieer, niż w przebraniu. Poza tym kompletnie nie podoba mi się nowa szata i design ONKYO - nie wiem dlaczego porzucili stary i od lat przyjęty trend. Zawsze ONKYO wyglądało jak ONKYO i do niczego innego nie było podobne (tak jak w ostatnich latach AVANTAGE czy SR), a teraz - nie wiem po co taka zmiana?

System miałem w poprzednim domu 5.2.2. W związku ze zmianą zamieszkania i szykowaniem nowego siedliska od podstaw, miałem możliwość wyczarowania sobie takiego systemy jaki się zamarzy. Stąd też budowa od razu 7.2.4. Różnica jest duża na plus i bardzo mi się podoba mój obecny system głośników. Efekty są naprawdę fascynujące i to nie tylko przy filmach ale i przy muzyce, a nawet podczas słuchania radio.

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
A , jeszcze jedno pytanie :) Nie na temat :) Jak spisują się Klipsch CDT 3650 ? Warte tej ceny ? Porównywałeś do czegoś innego ?

Dwd89

New member
Ostatnia edycja:

Dwd89

New member
nie mogę już edytować poprzedniego posta, prosze admina aby je jakoś sprytnie połączył :)

odpowiedź na mojego maila, jeśli ktoś się zainteresuje to można się powoływać na mnie:

Hi Dawid,

Thank you for writing us.

We do not work with dealers simply because they require a 40-50% profit margin which our speakers do not have. If we did allow for dealer profit, we would have to increase our prices to avoid competing with them.

Instead, we have ship our speakers all over the world and as such, we qualify for highly discounted shipping rates.

If you would like to provide me with your postal code and the quantity of C34Es that you're interested in, I would be happy to reply with a discounted shipping quote for you.

Best Regards-

Joe Rodgers
RSL SPEAKERS | A Division of Rogersound Labs, LLC
26500 W Agoura Rd. Suite 571 | Calabasas, CA 91302
800.905.5485 phone | joe@rslspeakers.com | www.rslspeakers.com

Pozdrawiam!

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tłumacząc: "Część Dawid, dziękuje, że do nas napisałeś...."

Gdyby ktoś nie wiedział, to 99% transakcji za granicą tak właśnie wygląda, czy to w sklepach czy to od prywatnych osób na ebayu, my jesteśmy 100 lat za murzynami, nie obrażając czarnoskórych braci i to widać już nawet po samych wpisach ; )
Oczywiście są wyjątki, ale po ostatnich rozmowach telefonicznych z kilkoma sklepami nie mam już żadnych wątpliwości, syf kiła i mogiła.
2-3 pokolenia i może dopiero będzie dobrze.

Nautilius - Kraków - Żenada! Omijać szerokim łukiem. Cwaniactwo do potęgi.
S4.. czyli sklep przez który Bali poleciał i zrobił się niepotrzebny zupełnie szum - cenowo nie dość, że drożej jak u Blacka i w innych miejscach, to "nie bo nie". No to nie. Łaski bez, dla mnie też już sklep nie istnieje.

To tak na marginesie, bo to dobra okazja, a Ty Dawid pisz jaka decyzja i wróćmy do tematu ; )

abdul0412

New member
Bez reklam
@ Lolo2

Ty znasz w ogóle jezyk angielski?
Armaning przetłumaczył 100% prawidłowo.

czegoś tu nie rozumiem albo sie nabijasz ..

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
T
Nautilius - Kraków - Żenada! Omijać szerokim łukiem. Cwaniactwo do potęgi.
S4.. czyli sklep przez który Bali poleciał i zrobił się niepotrzebny zupełnie szum - cenowo nie dość, że drożej jak u Blacka i w innych miejscach, to "nie bo nie". No to nie. Łaski bez, dla mnie też już sklep nie istnieje.
Mam dokładnie to samo zdanie. S4.. od razu sprawdziłem, kompletnie nic specjalnego. Nie wiem o co tyle szumu...?
@ Lolo2
Ty znasz w ogóle jezyk angielski?
do tak oczywistych rzeczy to akurat nie potrzeba znajomości obcego języka :D

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No właśnie, bez komentarza. Takie teksty sobie daruj, nic dobrego z tego nie wyniknie.
Za takie coś powinien lecieć właśnie ban, a nie to co miało miejsce z Balim który był kulturalnym spokojny gościem.

Trzeba umieć rozmawiać.

Dokładnie, też myślę, że sklep powinien nauczyć się rozmawiać, bo ja umiem. Negocjuje całe życie.
Wystarczy, że dwa razy grzecznie zapytałem, "czy nie da się taniej" > nie i już, a prosić się nie przywykłem.
No więc dało się i to bez najmniejszego problemu i to z 10x lepszą obsługą.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja mi zaczną płacić za reklamowanie czegoś co nie jest niczym nadzwyczajnym, to może będzie się z czego cieszyć.
Tymczasem znam o wiele lepsze sklepy, a już na pewno wolałbym kupić od Blacka.
Jak pisałem, taniej i pewniej, a nawet jakby było w tej samej cenie to i tak wolę robić interesy z kimś kogo znam od lat. Tak się buduje zaufanie, co kiedyś zaprocentuje, a nie lata do obcych za kilka groszy.

Ostatnia edycja:
Do góry