Amplituner z dolby atmos+głośniki 7.1 budżet około 12000

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Kapusta, ja nie mam czasu na przekomarzanie z Tobą.
Pisałem na samym początku, że nie chce brać udziału w tej dyskusji.
Wiem jak się kończą.
Ok, znalazłeś set, a ja Ci piszę, że można lepiej, ale nie od razu.

Ja mam w upie co kto kupuję, teraz nie odpowiadam jednej osobie, a tym wszystkim którzy czytają, a się nie udzielają.
Jest szansa, że niektórzy wyciągną wnioski i sami zdecydują.

Ja jestem zdania, że czasami lepiej poczekać i małymi kroczkami zbudować zestaw który będzie służył latami, a już na pewno lepiej zacząć od 5.1, ba... nawet 5.0 i sukcesywnie dokładać elementy, jak przyszaleć i za jednym machem kupić 9.1.

Niektórzy nie kumają, że taki (np.) Onkyo 656 zagra lepiej z lepszej klasy skrzynkami, jak Onkyo 1100 z gorszymi, tudzież nie będzie takiego efektu wow w kinie, a tu o kino chodzi.

Jest sporo rozwiązań na te 12k. Można kupić Jamo 606 i podłączyć do końcówek - co byłoby głupotą, a można też zacząć od tańszego ampli, zrezygnować z 9.1 na rzecz 7.1 bądż 5.1 i uzyskać o wiele lepszy efekt. Co kto lubi.

Ostatnia edycja:

Rafal7

Banned
Ja się nie chce przekomarzać się z Tobą.
Zapytałeś abym podał Ci 9 kolumn to podałem.

Ja wiem ze można lepiej, ale kupowanie w ratach kolumn i elektroniki a tu pewnie chodzi o wszystko na raz w kwocie 12 tysięcy.

Caparzo

New member
Bez reklam
Casparzo tu nie chodzi czy bedzie gralo czy nie bedzie gralo. Ja jeszcze slucham jamo S608 set za 1500zl I go raczej nie sprzedam bo szkoda (zawsze bedzie mogl pomruczec w sypialni)

W tej rozmowie (wymianie postow) chodzilo o JAk NAJLEPSZE SPOZYTKOWANIE 12K, taki swoisty konkurs :)

Jak masz ubzdurane sobie w glowie ze chcesz kupic auto za 200tysi to raczej nie kupisz auta za 100tysi. A czemu nie? Taki hjundaj nie bedzie jezdzil? Wszyscy maja je posprzedawac I chodzic pieszo? (To jest twoj tok rozumowania).

Dwd89 a ja ci napisze (odwrotnie) nie czytaj glupot Casparzo bo ja bym nigdy w zuciu nie dal za ten zestaw tyle pieniedzy.

czytaj co ja pisze, czytaj dokładnie.zresztą masz problem z przeczytaniem jednego słowa z moim nickiem a co dopiero kilku zdań.Ja też bym szukał osobno co innego ale za 12k można mieć wypas i ten z linka na pewno świetnie zagra. Jeśli miałby cene 200k na auto to podał byś za 200 czy kazał dołożyć kolejne 200 ?? w/g twojego toku tak to wygląda. Więc nie wiem kto głupoty pisze ale ty czegoś nie doczytałeś

Heco tanie Dali ładne....jak dla mnie ;)

jeżeli dla ciebie heco jest tanie , gdzie kapusta przybliżył już co nieco, ale heco new statement to koszt 15 tyś lub tańsze music style 3200zł, jeżeli to są niskie ceny dla ciebie gratuluje, chyba że ty widzisz tylko serie victa 500 za 1000.. które u mnie grają bardzo fajnie.Ale w/g was nie mają prawa grać bo przecież tanie. Ale nie wziął pod uwage jeden z drugim, że mam skos, że nie mam pustego pokoju,, dźwięk ma się gdzie rozpraszać na moich 50 figurkach, kanapie, stole półkach itd. U mnie to gra tak jak sobie życze. od kilku dni od rana do wieczora przy remoncie gra muzyka, od metalu, po trance po spokojny vocal. To Gra dla mnie bardzo ładnie,a jeśli ktoś uważa że za granie trzeba wywalić 3x więcej to niech idzie do lekarza po kilo mózgu.

kapusta podał tanie heco... tanie po uju :/
Heco 900 2200 zł, Center 2 600 zł, 4 x Style 200 1600 zł, Na sufit 200 F nie wiem jaka będzie cena po się onie nie pytałem ale coś koło 1000 lub w cenie Style 200,
Marantz ile kosztuje 5000 6000 ?

Rafal7

Banned
Caparzo to jest naprawdę tanio.
Cena za set 5.0 najtaniej na allegro widziałem za ponad 4400,
A tu gdzie ja wyliczłem kolumny, masz dodatkowe tylne i dwie sztuki na sufit.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Moze zamiast elaboratow, prosty, tak zwany, rule of thumb.
Znam pol tuzina osob majacych Klipsche, ktore graja dobrze ( w kinie bardzo dobrze) ze wszystkim. Jedboczesbie znam tuzin osob ktore maja MA (Br./ Sil), ktore nie graja z niczym tak dobrze jak Kliipsche z byle czym.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czyli to nasz Kolega jest właścicielem, a nie wiedziałem ;)
Tak wiem, że nie jest tyle warty, tylko nie rozumiem co to za kombinacje alpejskie. Jak sprzedany, to niech usunie aukcje i po sprawie.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
No dobrze, a jak kliknę kup teraz i przeleje kasę, to co?
Bomarek się posika z radości, a klient będzie musiał zawracać ;)

Dwd89

New member
Panowie zapytałem o radę a wywołałem małą wojnę.

Jeśli 12 000 zł to za mało to dołożę za jakiś czas drugie tyle :).

Nie jestem osobą która rozpoznaje wysoką jakość dźwięku, docelowy sprzęt będzie służył 10-20 lat stąd nie interesuje mnie coś pokroju 5.0 tylko od początku ampli budujemy pod 7.1.2 bądź 7.2.4. Nie przewiduję potrzeby wymiany sprzętu po jakimś czasie na nowszy.

Nadal posiadam zakupione w latach 90 u dystrybutora głośniki diora polaris 200 które nigdy nie grały mocno bo dopasowano mi do tego klocki technics'a i na moje oko a raczej ucho, wzmacniacz jest tak że 3 razy za słaby mocowo.
Gdzieś po kartonach pałęta się mnóstwo pseudo głośników z pseudo kin domowych z marketów, to na chwile obecną podepnę jako dodatkowe kanały a następnie będę wymieniał po kolei pary głośników jak należy. Pamiętajmy że nie interesuje mnie słuchanie muzyki, tylko i wyłącznie filmy.

Moje pytanie brzmi czy ampli onkyo 3030 sprzedawane przez kolegę z tego forum poradzi sobie z tyloma głośnikami czy będzie trzeba dołożyć do niego kolejny wzmacniacz / końcówkę, jeśli tak to nie widzę sensu jego zakupu i wezmę tx-rz1100.

Pozdrawiam Serdecznie :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lepiej pomysl nad rz1100 lub Marantz 7010, Denon 6300.

(Ja kupilem Marantza - bo najbardziej uniwersalny, duza dostepnosc urzywanych cd, wzmakow, koncowek, bluray itp). Dodatkowo mozna stworzyc system Auro-3D oraz zrobic system atmos 7.1.4 z jednym wzmacniaczem.

A glosniki to posluchaj sobie zestawu opartego na:
Heco music style
Klipsh seria RP
Tannoy seria xt8f

3 calkowicie rozne szkoly grania, 2 pierwsze zestawy mozesz posluchac w salonie w oswiecimiu.

Nie wiem czy jest sens kupowania zestawow drozszych do kina. Narazie mnie na drozsze nie stac wiec wogole sie nimi nie interesuje :)

Co do sprzetu na 10 - 20 lat niestety ale piszesz glupoty, co jakis czas wychodza nowe systemy dzwieku, nowe kodeki I czasami przeskok jest tak ogromny w jakosci dzwieku ze co te kilka lat wypadaloby odswierzyc amplituner.

Od tyle teori, wiedze praktyczna musisz zdobyc sam swoim uchem.

firestorm7

Well-known member
Bez reklam
Kolego @Dwd89. Wiemy, że planujesz kino nawet w formacie 7.1.4. W porządku. Teraz musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, czy będziesz zasilał to z amplitunera, czy też będziesz dokupywał zewnętrzne wzmacniacze, czy też końcówki mocy. To, co zaproponował Kolega @lolo2 jest jak najbardziej w porządku. Tyle tylko, że rozstrzał cenowy też jest dość duży. Np. taki Denon X6300H. Urządzenie z 11toma wzmacniaczami. Fajnie. Ale jak dla mnie, cena jest nie do przyjęcia. No chyba, że on sam wystarczy Koledze, do zasilenia wszystkich kanałów. ;)

Do góry