Zmiana frontów..na początek :)

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolek powiem tak.

Nie zalezy mi na Denku 2500ne. Poprostu z kapusta ostatnimi czasy bawimy sie w lowcow okazji, (jak widac z dobrym skutkiem, bo co odrypal z ariami to w pale sie nie miesci - kolumny zadarmo wymienil :)) . Cierpliwie bez spiny, sobie szukamy. No i pach, pojawila sie okazja. Denon 2500ne, stan wzorowy, sprzedawca mieszka 4km od siedziby Horna, wzmacniacz na gwarancji, wystawiony za 5800zl, pewnie 300zl do utargowania, odebralby mi to Kapusta osobiscie. Wiec ryzyko zerowe. (kapusta koncowke marasia tez odbieral mi osobiscie, wiec mam zaufanie :))

Potraktowalem to jako okazje, bo pomyslalem sobie ze kupujac takie cos nic bym nie stracil, po roku sprzedalbym w tej samej cenie. Wiec nie mialoby to znaczenia czy gra fajnie czy nie fajnie. Pojawil sie wieczorem, rano juz go nie bylo. No nic, za dlugo sie cykalem.

Co do odsluchow.
Szczerze to mi sie nie chce. Nie potrafie wypozyczac tony sprzetu do domu i potem nic nie kupic. To nie moja natura.
Na odsluchy jechac z podejsciem ze nic nie kupie. To samo. A poza tym najzwyczajniej nie kreci mnie to.
Wole kupic w ciemno jakiegos pewniaka lub kupic jakas mega okazje, ktora odsprzedam jak mi sie znudzi.

Na dzien dzisiejszy jedyny wzmacniacz, ktory chcialbym kupic to chyba Cayin a55tp. I nie dlatego ze podoba mi sie jego granie (bo nigdy nie sluchalem), ale dlatego ze jest to cos innego, nowego dla mnie, nowa nauka (lampy) , no i jest to inne podejscie do muzyki, ktore kojazy mi sie z cygarem i szklanka whisky.

Reszta wzmacniaczy to "okazja". Jak trafie cos w cenie, po ktorej bede mogl to potem odsprzedac i wyda mi sie to ciekawe to kupie z ciekawosci.

Tak serio, to Stereo mnie nie interesuje, interesuje sie tym tylko aby miec jakies zajecie. Odskocznie od zycia codziennego i utrzymania kontaktu z forum. Bardziej jestem sprzetofilem niz audiofilem :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dobrze, że przynajmniej jesteś szczery w swoim podejściu. To też się ceni.
Natomiast bardzo dużo tracisz opierając się na opiniach, gwarantuje Ci to.
No, ale jak faktycznie, aż tak Ci nie zależy, to może faktycznie to olać i z dystansem do całego tematu audio.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Paweł apropo świecenia zobacz ile jest ludzi kupujących na wysoki połysk czarne kolumny ... :) pomimo, że są ciężkie w utrzymaniu to jednak gro ludzi kupuje.. a różnica między świecącymi "kolumnami" robionymi na wysoki połysk jest bardzo duża, tylko trzeba właśnie iść i porównać kilka firm względem siebie jak zachowuje się jedna kolumna od drugiej pomimo, że obie będą na wysoki połysk. Nie wspominając, że co innego jest jak masz do czynienia z prawdziwym drzewem, które jest odpowiednio składowane i na to jest nakładany fornir, a co innego jak zwykły MDF.. Do tego zobacz gdyby świecące kolumny jak to nazwałeś nie były tak popularne to wiele firm właśnie takich jak Focal, Paradigm nie robiłoby takich kolumn. A robią bo są popularne, tylko idź do salonu dotknij jedne jak i drugie i zobaczysz o czym mówię.
Do dystrybutorów B&W podobno każdego roku trafia X maili, zapytań o to kiedy ten Producent zacznie robić z połyskiem inne kolory niż czarny i na razie nie ma odzewu od Producenta, twardo stoi na tym , że będa robić tylko ten kolor, a pomimo tego kolumny mega są popularne na całym świecie. Ale większość firm ulega potencjalnym klientom, którzy lubią kolumny w takich czy innych odcieniach robionych na wysoki połysk.

Borixon

Active member
Bez reklam
Lolek, kable jakie byly zapięte to Equilibrium 33 Supreme, jak moje, nie pojechałem tam dziś żeby spuszczać się nad dźwiękiem tylko poprostu na kawę, nawet nie prosiłem o lepsze kable bo po co, sieciówki Enerr, i źródło to Pioneer N70AE, gdy chce dzwonię umawiam się i mogę brać co chce, także do domu ale nie chce tego robić bo po co mam się wkurzać gdy pojadę zwrócić sprzętu za pół bańki i znów wrócę do swego stereo..

Nie raz pisałem już ze do 40mkw Sopry 2 grają lepiej od 3 i tu się zgadzamy widzę.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek powiem tak.

Nie zalezy mi na Denku 2500ne. Poprostu z kapusta ostatnimi czasy bawimy sie w lowcow okazji, (jak widac z dobrym skutkiem, bo co odrypal z ariami to w pale sie nie miesci - kolumny zadarmo wymienil :)) . Cierpliwie bez spiny, sobie szukamy. No i pach, pojawila sie okazja. Denon 2500ne, stan wzorowy, sprzedawca mieszka 4km od siedziby Horna, wzmacniacz na gwarancji, wystawiony za 5800zl, pewnie 300zl do utargowania, odebralby mi to Kapusta osobiscie. Wiec ryzyko zerowe. (kapusta koncowke marasia tez odbieral mi osobiscie, wiec mam zaufanie :))

Potraktowalem to jako okazje, bo pomyslalem sobie ze kupujac takie cos nic bym nie stracil, po roku sprzedalbym w tej samej cenie. Wiec nie mialoby to znaczenia czy gra fajnie czy nie fajnie. Pojawil sie wieczorem, rano juz go nie bylo. No nic, za dlugo sie cykalem.

Co do odsluchow.
Szczerze to mi sie nie chce. Nie potrafie wypozyczac tony sprzetu do domu i potem nic nie kupic. To nie moja natura.
Na odsluchy jechac z podejsciem ze nic nie kupie. To samo. A poza tym najzwyczajniej nie kreci mnie to.
Wole kupic w ciemno jakiegos pewniaka lub kupic jakas mega okazje, ktora odsprzedam jak mi sie znudzi.

Na dzien dzisiejszy jedyny wzmacniacz, ktory chcialbym kupic to chyba Cayin a55tp. I nie dlatego ze podoba mi sie jego granie (bo nigdy nie sluchalem), ale dlatego ze jest to cos innego, nowego dla mnie, nowa nauka (lampy) , no i jest to inne podejscie do muzyki, ktore kojazy mi sie z cygarem i szklanka whisky.

Reszta wzmacniaczy to "okazja". Jak trafie cos w cenie, po ktorej bede mogl to potem odsprzedac i wyda mi sie to ciekawe to kupie z ciekawosci.

Tak serio, to Stereo mnie nie interesuje, interesuje sie tym tylko aby miec jakies zajecie. Odskocznie od zycia codziennego i utrzymania kontaktu z forum. Bardziej jestem sprzetofilem niz audiofilem :)

To faktycznie nie ma to większego znaczenia dla Ciebie skoro Ciebie to nie kręci. Ale niewątpliwie jak znajdziesz dobrą ofertę to pewnie dużo nie stracisz na jakiejś zabawce, a czasem faktycznie można coś kupić. Zresztą na pewno zauważyłeś jak bardzo się cieszę jak ludzie kupią tutaj coś innego niż większość osób i nie musi to być drogie, a właśnie inne tak jak to zrobił Kapusta z focalami.. czy inny Kolega z Trianglami.. Powiem Ci ja jakbym miał dwa zestawy stereo to drugi na 100% byłby z lampą i z gramofonem.. :) ale pomarzyć zawsze można, a trzeba zawsze w końcu zejść na ziemię. Choć mam swoją zasadę, że każdy powinien mieć swoje hobby, bo raz że człowiek ma właśnie jakąś odskocznię , a dwa jak coś się lubi na maksa to jak coś z tego się kupuje i odczuwasz zadowolenie to na tę chwilę świat się zmienia, pomimo, że możesz mieć w tym momencie problemy rodzinne, w pracy to jednak ta chwila jest czymś fajnym i micha się cieszy.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Dobrze, że przynajmniej jesteś szczery w swoim podejściu. To też się ceni.
Natomiast bardzo dużo tracisz opierając się na opiniach, gwarantuje Ci to.
No, ale jak faktycznie, aż tak Ci nie zależy, to może faktycznie to olać i z dystansem do całego tematu audio.

Jeszcze jakbym mial salon w poblizu to sprawa wygladalaby moze inaczej. A najblizej mam Albatros w Gdansku. 2h jazdy w jedna strone, 2h w druga, odsluchy 2h i praktycznie caly dzien w tylku. Pewnie oplata za odsluchy. Podliczajac wszystko to wyprawa na caly dzien i kilka stowek z kieszeni za odsluch 2 - 3 zestawow. Jakos do mnie to nie przemawia.

Te Sopry w używce można już wyrwać za ok. 25k i to w lakierze ; )
Fajne skrzynki.

Mowicie o tych?
https://www.olx.pl/oferta/focal-sop...lumny-gwarancja-okazja-b6b-CID99-IDuCRnw.html

Nawet taniej i nowe. Koles juz z rok sie wystawia ale narazie zero jakiej kolwiek opinii. Na audioistereo byl poruszany temat o nim ale czisza.

Ostatnia edycja:

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Paweł apropo świecenia zobacz ile jest ludzi kupujących na wysoki połysk czarne kolumny ... :) pomimo, że są ciężkie w utrzymaniu to jednak gro ludzi kupuje.. a różnica między świecącymi "kolumnami" robionymi na wysoki połysk jest bardzo duża, tylko trzeba właśnie iść i porównać kilka firm względem siebie jak zachowuje się jedna kolumna od drugiej pomimo, że obie będą na wysoki połysk. Nie wspominając, że co innego jest jak masz do czynienia z prawdziwym drzewem, które jest odpowiednio składowane i na to jest nakładany fornir, a co innego jak zwykły MDF.. Do tego zobacz gdyby świecące kolumny jak to nazwałeś nie były tak popularne to wiele firm właśnie takich jak Focal, Paradigm nie robiłoby takich kolumn. A robią bo są popularne, tylko idź do salonu dotknij jedne jak i drugie i zobaczysz o czym mówię.
Do dystrybutorów B&W podobno każdego roku trafia X maili, zapytań o to kiedy ten Producent zacznie robić z połyskiem inne kolory niż czarny i na razie nie ma odzewu od Producenta, twardo stoi na tym , że będa robić tylko ten kolor, a pomimo tego kolumny mega są popularne na całym świecie. Ale większość firm ulega potencjalnym klientom, którzy lubią kolumny w takich czy innych odcieniach robionych na wysoki połysk.

Lolek siedzę w branży meblarskiej od wielu lat i nie takie cuda jak SF widziałem. Byłem na wielu targach i w wielu fabrykach więc wiem jak wygląda produkcja oparta o drewno, mdf-y, forniry itd. Bez problemu rozpoznaje jakość położonego forniru czy lakieru. Nie podlega wątpliwości , że skrzynki SF (oczywiście wyższe modele) są wykonane w duża starannością. Stare modele z czasów Franco Serblin do dziś cieszą oko. Jakościowo jest top. Nic nie pęka , nie rozchodzi się. Oczywiście przy odpowiednim użytkowaniu. Te ze zdjęć Borixon też widziałem. Wykonanie jest ok. Sam design do mnie nie trafia, ale o tym ciężko dyskutować. Nie w tym upatruje elegancję i styl. Np. bardzo mi się podobają Fanco Serblin Accordo.

Powtórzę pytanie bo może umknęło .

Lolek czy ten Twój kolega tak często przytaczany to jest Darth Vader znany z innego forum?

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek, kable jakie były zapięte to Equilibrium 33 Supreme, jak moje, nie pojechałem tam dziś żeby spuszczać się nad dźwiękiem tylko poprostu na kawę, nawet nie prosiłem o lepsze kable bo po co, sieciówki Enerr, i źródło to Pioneer N70AE, gdy chce dzwonię umawiam się i mogę brać co chce, także do domu ale nie chce tego robić bo po co mam się wkurzać gdy pojadę zwrócić sprzętu za pół bańki i znów wrócę do swego stereo..

Nie raz pisałem już ze do 40mkw Sopry 2 grają lepiej od 3 i tu się zgadzamy widzę.

To ja na zupełnie czym innym słuchałem, ale nie istotne.. bo tak jak mówię dla mnie nie ma to znaczenia co kto powie o tym co mi się podoba.. i każdemu tak samo radzę robić..
To masz fajnie, bo ja żebym umówił się na odsłuch właśnie serafino z Accu i z siltechami i z Acrolinkami to pół roku mi zajęło dzwonienie po sklepach, proszenie itp.. aż w końcu udało się 250 Km w jedną stronę od mojego zamieszkania, ale i tak byłem uchachany :) że się udało.. i jak pojechałem to ponad 7 godzin odsłuchiwałem plus w KD ze 30 min.. miałem możliwość troszkę wcześniej się umówienia, ale niestety kolumny praktycznie stały pod ścianą, bo jak Pan mnie poinformował nie mają czasu na to aby kolumny grały i się wygrzewały, więc się spytałem po kit Wam takie kolumny skoro dobrze wiecie, że SF aby było sens ich słuchać to muszą mieć przynajmniej ze 300 godzin wylatane.. i każdy to wie...odpowiedzi nie będę pisał, bo to aż żenujące .. Ale w Polsce żyje więc wiem jakie jest podejście do droższych rzeczy z elektroniki... więc po co wygrzewać kolumny takie skoro i tak 10 par może w ciągu roku się sprzeda w całej Polsce..

Apropo focali to wiesz to nie jest tak do końca, my mamy porównywalne zdanie odnośnie 3ji, ale ten jeden kumpel również słuchał w takim metrażu i jemu zaje.. się podobały.. ale jest nas trzech co jednak mamy takie samo zdanie.. a znam też przypadek, Pan kupił nowe Amatii tradytion do 30 m na 22 przetwornikach i właściciel sklepu jak mu zawiózł do odsłuchu namawiał go, aby nie kupował, bo nie zagrają mu w takim metrażu i mówił , że Serafino to będą świat i ludzie do tego salonu, a pomimo tego to jak zawiózł i podłączyli... zdziwił się, bo zagrały.. aczkolwiek i tak był w przeświadczeniu, że na 40-50 metrach te kolumny i tak zagrałby lepiej.. bo słuchał u klienta na 41 metrach i fajniej brzmiały, oczywiście nie licząc innej elektroniki i kabli. Ale Gość pomimo tego co sprzedawca mówił kupił Amati.I to też jest potwierdzenie, że nie wszyscy sprzedawcy to naciągacze... są również uczciwi i całe szczęście..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek siedzę w branży meblarskiej od wielu lat i nie takie cuda jak SF widziałem. Byłem na wielu targach i w wielu fabrykach więc wiem jak wygląda produkcja oparta o drewno, mdf-y, forniry itd. Bez problemu rozpoznaje jakość położonego forniru czy lakieru. Nie podlega wątpliwości , że skrzynki SF (oczywiście wyższe modele) są wykonane w duża starannością. Stare modele z czasów Franco Serblin do dziś cieszą oko. Jakościowo jest top. Nic nie pęka , nie rozchodzi się. Oczywiście przy odpowiednim użytkowaniu. Te ze zdjęć Borixon też widziałem. Wykonanie jest ok. Sam design do mnie nie trafia, ale o tym ciężko dyskutować. Nie w tym upatruje elegancję i styl. Np. bardzo mi się podobają Fanco Serblin Accordo.

Powtórzę pytanie bo może umknęło .

Lolek czy ten Twój kolega tak często przytaczany to jest Darth Vader znany z innego forum?

Accordo też mi się podobają piękne kolumny - pierwszy raz widziałem na oczy właśnie jakieś miesiąc/dwa temu - oczarowały mnie te monitory .. a inny Kumpel za tydzień będzie miał je u siebie w domu na odsłuchu.. także ciekawy jestem bardzo jak mu podejdą ,a w tej chwili ma też fajne monitory od SF tylko już leciwe.. Też bardzo ładne kolumny robi Raidho ale to kosmos kasy i naprawdę nie wiem czy to nie jest lepiej niż w SF.. patrząc na niektóre modele, a na 100% to jest ten sam poziom jeśli chodzi o drewno jak i wykonanie...

Odnośnie Twojego pytania odpowiem Ci na priv .. tutaj nic nie piszę odnośnie tamtego forum dlatego, że jest ono zamknięte, raz napisałem jak i wkleiłem zdjęcia i pomimo, że dobrze chciałem to wyszło jak wyszło, kupa problemów..

Ps apropoo

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Odnośnie Twojego pytania odpowiem Ci na priv .. tutaj nic nie piszę odnośnie tamtego forum dlatego, że jest ono zamknięte, raz napisałem jak i wkleiłem zdjęcia i pomimo, że dobrze chciałem to wyszło jak wyszło, kupa problemów..

Chodziło mi o forum AS a nie zamknięte. Choć pewnie tez tam jest.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Żeby tak wrócić do tematu wątku wrzucę fotkę kolumn , które miałem u siebie jakiś czas temu. Młodej polskiej firmy Impuls Audio. Fajnie eksperymentują. Te kolumny to akurat konstrukcja OZ.

hori.jpg

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wg Ciebie muzycznie do których kolumn jest im najbliżej?

Bliżej mi na pewno do Dynaudio niż do np. Paradigm. W tym czasie miałem okazję posłuchać też Prestige 85F z Naimem Supernait i te kolumny Impuls Audio są na drugim biegunie. Grają równo, gładko, łagodnie. Pokazują dużo informacji na średnicy, góra łagodna więc dobrze dobrać do nich "żywą" elektronikę. Bas dobrze kontrolowany z lekkim zmiękczeniem. Nie ma górki na wyższym basie na pewno więc starsze realizacje rockowe mogą zagrać dość płasko na basie.

Z konstrukcji trochę harpię przypominają.Paweł ten ustrój z tyłu to co to takiego ?

Mnie bardziej skojarzyło się z firmą RLS, ale faktycznie Harpia też coś w tym stylu robił.

Z tyłu to absorber na bazie wełny PT80. Kupiony gotowiec w necie na próbę. Chciałem zobaczyć jak są zrobione żeby potem samemu sobie zrobić kolejne , ale na razie mi się odechciało. W wakacje zamierzam trochę popracować nad akustyką . Wygłuszyć sufit i na ścianę za kolumnami dać dyfuzory Schroedera. Zobaczymy do z tego wyjdzie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Paweł czyli miałem rację, że to absorber szerokopasmowy. Kupowałeś ze sklepu na Pomorzu? Jeśli to jest to samo o czym ja myślę to też zamierzam dwa takie kupić.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie o tym samym sklepie myślałem. :) O tyle jest fajny absorber szerokopasmowy, że nawet można go powiesić z tyłu kolumn za zasłonami aby nie było go widać , a pomimo tego i tak będzie pochłaniał niskie tony, deko gorzej będzie z rozproszeniem wysokich i średnich tonów, ale w większości przypadków każdemu najbardziej zależy właśnie na pochłodnieniu niskich tonów.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Po pierwsze ten absorber (jak nazwa wskazuje) praktycznie nic nie rozprasza chyba, że wełna pod tapicerką będzie owinięta filią to wysokie częstotliwości będzie odbijać. Jeśli chodzi o pochłanianie niskich częstotliwość to on kończy swoją pracę na 100-120hz i nic poniżej nie pochłonie. Żeby sięgał swoim działaniem niżej do np. 50hz to musiałby mieć minimum 20cm grubości. Także jak ktoś ma problem z niskim basem to taki panel o grubości 10cm za wiele nie da. Dużym jego plusem jest dość szerokopasmowe pochłanianie od 120hz w górę. Może to pomóc w skróceniu czasu pogłosu. Jednak takie dwa panele za dużo nie dadzą. Trzeba dać dużo więcej i oczywiście rozstawić je odpowiednio. Na pewno wełna jest lepsza niż wszelakie cienkie gąbki, które wyżynają samą górę to może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Ostatnia edycja:
Do góry