Zmiana frontów..na początek :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Po pierwsze ten absorber (jak nazwa wskazuje) praktycznie nic nie rozprasza chyba, że wełna pod tapicerką będzie owinięta filią to wysokie częstotliwości będzie odbijać. Jeśli chodzi o pochłanianie niskich częstotliwość to on kończy swoją pracę na 100-120hz i nic poniżej nie pochłonie. Żeby sięgał swoim działaniem niżej do np. 50hz to musiałby mieć minimum 20cm grubości. Także jak ktoś ma problem z niskim basem to taki panel o grubości 10cm za wiele nie da. Dużym jego plusem jest dość szerokopasmowe pochłanianie od 120hz w górę. Może to pomóc w skróceniu czasu pogłosu. Jednak takie dwa panele za dużo nie dadzą. Trzeba dać dużo więcej i oczywiście rozstawić je odpowiednio. Na pewno wełna jest lepsza niż wszelakie cienkie gąbki, które wyżynają samą górę to może przynieść więcej szkody niż pożytku.

Na 100% wełna jest dużo lepsza od różnych piramidek itp co są na allegro, powiem Ci ja nie słyszałem efektu, ale kolega powiadał , ze był u kogoś kto ma dokładnie te same co i ty tylko deko większe, po jednym za kolumną i właśnie są przytwierdzone do ściany za zasłoną i tak jak właściciel i kolega odczuł, że jest różnica na basie.. A dużo nie kosztuje więc raczej warto kupić, bo efekt jest, a pieniądze przyzwoite. Jak w przyszłym roku malowanie będzie na parterze to sobie zamówię dwa tylko np 120 x 60.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ja u siebie tez takie mam. 15 cm. Wygladaja ladnie, tkanina rowniutka. Foto gdzies w moim temacie.

Ps. Kupione z innej firmy, ale tez allegro.

Ale czy cos pomoglo, chyba 2 szt to za malo na moja salke.

Tylko u mnie firma dupy dala bo 2 miechy czekalem. Az wkoncu zagrozilem sprawa na policje i dostalem.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Walce mam od nich i w ciągu kilku dni przyszły... ;)
Swoją funkcje spełniają, jak znajdę czas, może zimą, to wtedy pobawię się z innymi rodzajami.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wiem kto je sprzedaje :) jak coś to służę pomocą.. kolumny fajne odsłuchiwałem dwa razy i warte grzechu są tych pieniędzy. Ja osobiście jestem maniakiem dwóch przetworników niskotonowych w kolumnie więc to nie dla mnie kolumny, a do tego mają 2 otwory BR z tyłu . A ja szukam albo z przodu, albo do podstawy, ewentualnie coś takiego jak robi SF np w serii Olimpijka lub Tradytion. Kolumny są zadbane - pierwszy sort,,, I od razu odpowiadam na pytanie... dlaczego je sprzedaje skoro fajne kolumny? Dlatego, że Kolega przechodzi na inny poziom :)

Widzę, że nawet napisał o tym... :) ale mogę potwierdzić w 100% bo wiem co odsłuchiwał już do tej pory..

Lolo tak jak pisałem Ci wszystko kwestia co kto lubi.. zobacz Kolega kupił nowki, trochę posłuchał, zecydował, że kupi coś jeszcze lepszego i znowu kupi nowe... aczkolwiek ja po tak krótkim czasie nie sprzedałbym tego typu kolumn. Niektórzy tak mają w tym i moja osoba, że kupują pewne rzeczy wyłącznie nowe. Ale Kolega podobnie jak ja , jak teraz coś kupi to już na lata..[/QUOTE]

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Mi sie nie podobaja z wygladu.

Jestem ciekaw, czy koles (nie koniecznie on) tak dobrze zarabia i kupuje nornalnie, czy kupuje na firme odlicza 23% vat, wrzuca w koszta 19%- po amortyzacji sprzedaje w cenie "teoretycznie" nic nie tracac. Chociaz w sumie nie powinno mnie to interesowac. hehe.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
W sumie nie powinno :) bo to nie ma znaczenia dla tego kto kupuje... aczkolwiek w tej sytuacji to łatwo się domyśleć.. :) jeśli chodzi o tego typu ludzi..

Ostatnia edycja:

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Lolo, przy kontroli US taki gość będzie się tłumaczył.
Co mają skrzynki do DG?

Jak to maja skrzynki do DG? Nigdy nie widziales sprzetu audio w sali konferencyjnej? :) W japonii to nawet Plazmy i sprzet audio gra w kibelkach, aby przyjemnie ci sie sikalo :)

Poza tym koles po dwoch latach wystawi paragon lub "zezlomuje" te glosniki. US moze sobie szukac wiatru w polu.

US jak przyjdzie na kontrole, to moze szukac 5 lat w tyl, jak ktos pozbywa sie co 2 lata sprzetu to US musialby skontrolowac rok "ten" lub "rok w tyl" aby zlapac kroliczka. Z praktyki US bada 5, 4 lub 3 rok liczac na tluste odsetki jak cos znajda. Pierwszego roku nie sprawdza bo wiedza ze ktos moze walnac korekte. Wiec nawet w czasie kontroli zostaje ci 20% prawdopodobienstwa ze skontroluja rok wczesniejszy.

W dodatku musisz miec pecha ze ktos skojarzy Sonus olymlympica napisane na fakturze z jakimis drogimi glosnikami, a wzmacniacz ze to nie jest np. jakas czesc w maszynie np. falownik.

A nawet jak cie zlapia to jestem ciekaw jaka kara... pewnje groszowa w stosunku do 5 lat przekretow.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolo mi się wydaje, że ludzie różne rzeczy robią ale to bardziej z autami itp niż kolumnami czy elektroniką.. ja nie znam nikogo kto by takie rzeczy robił i narażał się jak ktoś ma dobrze prosperujący biznes.. ja nie ryzykowałbym.. a patrząc na obecną władzę jak postępuje jeśli chodzi o kontrole podatków i naprawdę to widać, że więcej ściągają to trzeba byłoby być szalonym, aby z kolumnami np. za 40 tys tak się bawić ... ale może ja jestem inny pod tym względem.. też nie wyobrażam sobie, aby ktoś kupił np siltecha 3 korony za 250 tysi na firmę po czym zrobić przekręt i sprzedać go po dwóch latach użytkowania. Ba nawet wiem o pewnym testerze co ma już chyba komplet 3 koron i również ma to na osobę prywatną.. To jest chyba za śliski temat na takie rzeczy..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
A nawet jak cie zlapia to jestem ciekaw jaka kara... pewnje groszowa w stosunku do 5 lat przekretow.

Haha, nie mogę ;)
No to zdecyduj się, czy rozmawiamy oficjalnie, czy nie oficjalnie.

Prawda jest taka, że większość ludzi którzy mają grubą kase kombinuje.
Jedni bardziej, drudzy mniej, chociażby na granicy prawa.
Mi tam księgowa wybiła z głowy takie zakupy, twierdzą, że w moim przypadku gra nie warta świeczki, a czasy - jak to piszesz, że urzędnik nie wie co do czego już dawno minęły. Nikt Sonusów nie kupuje do biura prowadząc np. firmę transportową, szczególnie, że te głośniki są po za siedzibą firmy, czyli w domu.
Na bank będzie zwrot podatku.

Generalnie, jak założymy, że będzie kontrola, to trzeba będzie zapłacić odliczony podatek - o ile nie udowodnimy, że zakup służył do DG. Problemów większych nie będzie.
Co do reszty, to tak jak piszesz. Można latami się bawić, albo mieć pecha i wyłożyć na początku.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Podobnie myślę, że nikt z rozumem nie będzie kombinował z elektroniką, szkoda ryzykować swojego biznesu. A dzisiaj czasy są inne i urzędnik jest o wiele mądrzejszy i bardziej dociekliwy niż np 10 lat temu.

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
A jak u ciebie się sprawują?
Zostawiłeś czy tylko do zdjęcia?

Zostały u mnie. Są częścią większego planu :) Tylko dwa takie panele za dużo nie wnoszą. Jeśli dobrze pamiętam jak testowałem najbardziej słyszalny efekt jest jak są na ścianie między kolumnami w miejscu tv lub za plecami.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Z kolei moje walce trochę zbyt wiele niskich "zabrały".
Postawiłem je w narożnikach, żeby trochę zniwelować odbicia i wypełnić przestrzeń.
Docelowo będę jeszcze robił dodatkowe testy z innymi ustawieniami i innymi ustrojami, ale najpierw muszę wstawić kilka gratów - półki z płytami, jakieś kwiaty, a dopiero na końcu testy ;)
Wiadomo, że nasze pomieszczenia są przede wszystkim pokojami dziennymi i korzysta z nich reszta domowników, dlatego tyle kompromisów po drodze.

ps. zawsze można podejść do sprawy tak: ;)
[youtube]XJJy6VJvSCk[/youtube]

lolo2

Well-known member
Bez reklam
znowu jakis wynalazek kolumn.
Dwa glosniki sa skrecone do srodka? W stereo? Nie zlewa sie to wszystko?

No i te nakladki ala maskownice. Tez dzwiny twor.

Jakas nazwa tych kolumn? Z ciekawosci poczytalbym o tym.

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Ehhh Twoje zdrowie. :)
No dobra. Włoże kawę na ławę.
Ważne to co stoi między kolumnami.

To miedzy kolumnami zadna rewelacja.. wystarczy poczytac watek Dyzia, pewnie juz sluchal :grin::grin: a Lolek napisze ze Accu i tak lepsze xD

Te kolumny, a raczej ich budowa / wyglad sa ciekawe.

Ostatnia edycja:
Do góry