Postanowiłem napisać małe podsumowanie po dotychczasowych odsłuchach, odniosę się jedynie do moich faworytów, kolumn, które mógłbym spokojnie zakupić.
Jak już niejeden z nas napisał, przy wyborze kolumn, poza samym brzmieniem, zwracamy uwagę także na wygląd pod kątem wystroju naszych salonów oraz WAF

Kolejną ważną sprawą jest dobór pozostałych elementów kompletnego zestawu, ceny sourroundów, centrala, a także ich wykonanie, wielkość.
Nastawiam się na konstrukcje on wall oraz głośniki do zabudowy sufitowej (najlepiej z danej serii).
Chciałbym też wybrać kolumny, które dobrze zgrają się z Marantzem, bo tego póki co nie planuję zmieniać, mimo znalezionych/ usłyszanych mankamentów w trakcie swoich poszukiwań.
1.
Tannoy XT8F - ocena 10/7 - brzmienie/ design
Kolumny te są dla mnie niejako wzorcem brzmienia, niezależnie od elektroniki brzmią bardzo dobrze
2.
HECO Celan GT702 - ocena 8/8 - brzmienie/ design
Oceniając je na chłodno mam obawy co do nadmiaru basu generowanego przez HECO, jest mocny, kontrolowany jednak nie tak głęboki jak w Tannoyach. Brakuje także trochę przestrzeni i detali.
3.
Monitor Audio Silver 8 - ocena 8/8 - brzmienie/ design
Wrażenia podobne j/w
4.
KEF R700- 8,5/10 - brzmienie/ design
Mocne kolumny o powalającej dynamice, minimalnie za ostre wysokie przy metalu.
5.
B&W CM9/10 - 8,5/ 8,5 - brzmienie/ design
Podobne odczucia jak w przypadku R700
6.
SF Venere 3.0 - 9/9 - brzmienie/ design
W ostatni czwartek przez kilkanaście minut ponownie ich słuchałem i w zasadzie pasują mi

Nie wiem jak powinny brzmieć "prawdziwe" Sonusy i całe szczęście, bo ja oceniam je przez pryzmat tej konkretnej konstrukcji.
Wymienione kolumny raz jeszcze będę musiał odsłuchać, wybrać i kupić