Huwawei nie sprzedał jeszcze 100 szt Mate 30 Pro. Tyle było przeznaczonych na Polskę. Zastanawiam się po co komu taki telefon w ogóle?
Ja też nie widzę sensu ich sprawdzania, pomimo, że lubię ich tel. W sklepach to jeszcze żadnego nie widziałem.... Całe szczęście, że P30 mają pełnego "Antka" to w przyszłym roku coś kupię. Ale to widać co jeden człowiek potrafi zrobić i to nie mając żadnych dowodów na szpiegostwo.
Nie wiem co tam na tym telefonie instalujesz, ja mam 64 i po aktualizacji nie wiele się zmieniło, zdjęcia i muzyka zapisywana jest na kartę pamięci, np chyba ,że Twój to nie dual sim lub masz dwie karty simTaka sytuacja po aktualizacji. 64GB pamięci w telefonie, wolne 27mb...
Najlepsze, że co by nie usunął, to i tak zwiększa się pojemność o 30-40%.
Wcześniej usunięte 1GB zbędnych danych = 1GB wolnego miejsca. Proste.
Usunąłem już 4GB, zwiększyła się pojemność o... 2GB, kilka zdjęć, krótkie wideo i już 27mb. Mam wrażenie, że coś wiecznie pochłania "zapasy" pamięci.
Tak czy inaczej, następny tel min 256GB.
[/url][/IMG]
Jak by Ci tu odpisać, ja nie szyfruje zdjęć, filmików, nawet nie wiem jak to się robi, nigdy nie zastanawiałem się nad tym jak zgubę telefon i moje zdjęcia trafią w czyjeś ręce. Karta micro sd jaką posiadam to 128gb Samsunga polecana na Android forum i działa dobrze. W ustawieniach zaznaczyłem, że zdjęcia i filmiki mają się zapisywać na kartę. Muzykę również zapisuję na kartę pamięci, tak więc pamięć wewnętrzna używana jest tylko do systemu i aplikacji. Nie gram na telefonie tak więc gry mi miejsca nie zajmują.Co instaluje? Widz polega, że nic. Zdjęcia i krótkie filmy. Te z aparatu, bynajmniej nie z sieci.
Zauważ ile dzisiaj zajmuje krótki film czy fota, ale to dalej nie zmienia faktu, że u mnie ta pamięć znika. Wiem jak było przed aktualizacją. Usunąłem kilka GB i miałem spokój na tydzień, dziś już wieczorem pamięć znika niczym amba. Nie pisałbym bez powodu.
Miałem kiedyś kartę 64GB, ale gdzieś posiałem, nie do końca też byłem zadowolony z jej obsługi - ale to był mocno wcześniejszy android. Dochodzi jeszcze kwestia prywatności, gubiąc telefon, ktoś ma centralnie dostęp do plików - chyba, że jest możliwość szyfrowania już z poziomu słuchawki? To zdaje się był jeden z powód rezygnacji.
No nic, dokupię dziś jakąś kartę, nie widzę innego wyjścia.
Przypomnij mi:
1. W opcjach zaznaczamy gdzie mają zapisywać się zdjęcia/filmy, tutaj wskazujemy kartę i temat zamknięty?
2. Czy potem jest możliwość BEZPROBLEMOWEJ i szybkiej edycji, co gdzie chcemy trzymać?
Czyli dowolność przenoszenia poszczególnych plików pomiędzy słuchawką a karta?
3. Co z jakimkolwiek zabezpieczeniem plików, jest jakakolwiek "ochrona", czy standardowo ktoś wyjmuje kartę i odczyt.
Taka sytuacja po aktualizacji. 64GB pamięci w telefonie, wolne 27mb...
Usunąłem już 4GB, zwiększyła się pojemność o... 2GB, kilka zdjęć, krótkie wideo i już 27mb. Mam wrażenie, że coś wiecznie pochłania "zapasy" pamięci.
Tak czy inaczej, następny tel min 256GB.
[/url][/IMG]
Taka sytuacja po aktualizacji. 64GB pamięci w telefonie, wolne 27mb...
No faktycznie. Pamiec 64GB przy androidzie 9 to lekki przypal.
Raz dwa i cala wykorzystana. Sprawdzilem u siebie i tez slabo by bylo, jakbym mial 64gb. Kilka zdjec i filmow a gdzie reszte pamieci wsiaklo.
Ja tam nie narzekam, jakby było więcej to bym się nie obraził.[/IMG]
Gdyby nie karta którą posiadasz, czy chmurę którą widzę, już byś miał pozamiatane, dokładnie jak ja ; )
Btw. Karta już kupiona, jakiś SanDisk Extreme - ponoć nr.1 w polecanych, nie wnikam, ale idzie faktycznie jak burza. Kart Samsunga się boję, mam jakiegoś pendrive za 100zł Samsunga z podwójnym wyjściem usb do kopiowania z telefonu (świetna sprawa), ale padła, jak wszystko niemal co mam Samsunga... ; )
Piernicze, za dużo ważnych danych.
Słuszna uwaga.A jak padnie i ich nie odzyskasz ?
Ja tam nie narzekam, jakby było więcej to bym się nie obraził.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Co racja to racja[emoji23][emoji23][emoji23], ale jak te Kochanki ładne są to ktoś może oko nacieszy. A tak na poważnie jakoś nie zastanawiam się nad zdjęciami i ich przypadkowym przejęciu przez osoby trzecie, jedyne co to zawsze mam ich kopię na kompie i to tyle.No tak.
Ale walisz 100gb na karte pamieci.
A ja i armanig mamy wszystko w fonie.
Te wszystkie nagie zdjecia kochanek. Lepiej niech to jest pod pinem. Byle jakim ale pinem.
0. Dochodzi jeszcze kwestia prywatności, gubiąc telefon, ktoś ma centralnie dostęp do plików
Przypomnij mi:
1. W opcjach zaznaczamy gdzie mają zapisywać się zdjęcia/filmy, tutaj wskazujemy kartę i temat zamknięty?
2. Czy potem jest możliwość BEZPROBLEMOWEJ i szybkiej edycji, co gdzie chcemy trzymać?
Czyli dowolność przenoszenia poszczególnych plików pomiędzy słuchawką a karta?
3. Co z jakimkolwiek zabezpieczeniem plików, jest jakakolwiek "ochrona", czy standardowo ktoś wyjmuje kartę i odczyt.
0. Nie ma dostępu do danych, najpierw musiałby zalogować się do systemu. Nie stosujesz pinu/biometrii czy chociażby symbolu?
1. Tak
2. W większości aplikacji tak, w przypadku mediów jak najbardziej tak
3. Jest opcja szyfrowania od ładnych paru lat. Ustawienia - biometria i zabezpieczenia - szyfrowanie karty pamięci. Odrazu włącz też opcje "bezpieczne uruchamianie".
Mam
Jak masz tajne dane to korzystaj z Knoxa lub Mój sejf. Wtedy mając dostęp do telefonu nie widzisz tajnych danych. Jest to o tyle fajne, że jak ktoś Ci ukradnie/zgubisz odblokowany telefon to i tak nie będzie miał dostępu do ważnych danych. Do tego Knox to nie tylko program to coś o wiele grubszego (zmodyfikowany hardware z unikalnym dla każdego telefonu kluczem).