767vs771
Tak się składa, że posiadam obydwa klocki. 767 spiętą z Jamo606+sub250 natomiast 771 mit NS555. Trudno porównywać dźwięk bo to zasługa kolumn a raczej różnicy cenowej tych kolumn oraz pomieszczeń w jakich one walczą; 767 ma do ogarnięcia 45m/2 zatem szału nie ma ALE w porównaniu do 771, która opala tylko 20 m/2. Ampli są bardzo dobre w KD, do stereo jednak skłaniałbym się do WZMACNIACZA audio i cd!!! To moje zdanie po 2 latach użytkowania amplitunera KD(767). 771 ma troszuńkę zmienioną dolną część panela przedniego w stosunku do 767, czy lepiej?! Kwestia gustu. Tył się chyba nie różni. Moc zasilacza 767-400W/ 771-330W; a moc muzyczna na kanał jest większa w 771, ciekawe czym to wytłumaczyć?! Hm.... W kwestii kolorów; 767 czarna, 771 tytanowa- jest jednak ładniejsza i praktyczniejsza-nie widać plam od paluchów i nie znać kurzu. Obydwa ampli są znakomite brzmieniowo (KD i stereo.. też), proste w obsłudze (GUI na ekranie TV), niezawodne, nie grzeją się nadmiernie, Yamahy i Maranze dają 3 lata gwarancji, nie są składane u Chinoli (Malaysia), mają bardzo solidną budowę (porównaj to do Denonów-żygać się chce. sic!). Nie zamieniłbym ich na nic innego, pomimo, że na Tym forum Yamaha nie ma szczególnych lotów, ale nie dajcie się zwieść hałaśliwej reklamie konkurencji (merców nikt nie musi reklamować), Yamaha to potęga w sferze muzycznej, z tym każdy musi się zgodzić. Faktem jest, że WSZYSTKIE sprzęty z roku na rok grają coraz gorzej..... (Eh, dorwać RXV1300- miodzio). W kwestii radia FM- bez anteny się nie obejdzie-zewnętrznej anteny. Ja zakupiłem takową (podobna do obręczy koła roweru) za 23!!! zł i jest gitara, ZERO szumów i max stacji na liczniku a ciągnę falę odbitą. Anteny pokojowe ze wzmacniaczem-szkoda kasy! Do brzegu. Czy kupisz 767 czy 771 będziesz zadowolony. Pamiętaj, że o jakości dźwięku decydują KOLUMNY. Im lepsze tym, lepiej. Jamo 606/608 nie dają rady pow. okł.30m/2 pomnieszczenia. Warto pamiętać okrajając budżet na głośniki. Ale do małego pomieszczenia 606 to bardzo wdzięczny sprzęt. Pamiętajcie, że większość kolumn ma impedencję (oporek)-6 Ohmów, a Yamahy fabrycznie są ustawione na 8Ohmów-zatem trzeba im (ampli) zmienić impedencję na 6 Ohm. Od razu ostrzegam, że instrukcje są do d_py. CZytelnośc dramatyczna..... Pozdrawiam, i do pierwszego uruchomienia zestwu - później już nie jest tak samo....