No to jedziemy...
stoik napisał:
1) Czy od jednej anteny satelitarnej mogę poprowadzić więcej niż jeden kabel, ewentualnie czy mogę kabel rozgałęziać, i na końcu każdego kabla ustawić inny tuner satelitarny? Czy jest to możliwe, jeśli jednym z nich będzie n-box? Czy potrzebne są do tego jakieś wzmacniacze?
Sygnał z konwertera satelitarnego różni się znacznie od sygnału ze zwykłej anteny naziemnej. Nie można go tak sobie rozgałęziać, ze względu m.in. na konflikty polaryzacji.
Aby podłączyć wiecej niż jeden tuner do konwertera mamy następujące możliwości:
- zastosować konwerter typu "twin", "quad" lub "octo", które mają wyprowadzenia na odpowiednio 2, 4 lub 8 niezależnych tunerów, do każdego z nich należy poprowadzić osobny kabel
- konwerter typu "quatro" + multiswitch: w takim wypadku konwerter łączy się czterema kablami z multiswitchem (taki rodzaj rozdzielacza sygnału sat.), z którego już można sobie wyprowadzić dowolną ilość wyjść na tunery, w zależności od typu multiswitcha
- konwerter "unicable": tu faktycznie z konwertera wychodzi jeden kabel, który można potem rozgałęziać, ale do działania wymaga specjalnego tunera, dlatego jest to rozwiazanie bardzo rzadko spotykane
stoik napisał:
2) Czy będę mógł zrzucać zapisane programy (niekoniecznie wysokiej rozdzielczości) z dysku n-boxa na nagrywarkę? Zdania zdaje się są tu podzielone.
Cyfrowo raczej nie. Analogowo (np. przez EURO) prawdopodobnie tak.
stoik napisał:
3) Do czego mogą się przydać dwa wejścia dla kabli idących od anteny na jednym n-boxie? I co to jest przelotka?
Jak już wyżej wspomniano, sygnału z konwertera sat. nie można sobie zwyczajnie rozdzielić. N-box recorder ma mieć dwa tunery (jeden do PVR i VoD, drugi do oglądania na żywo) dlatego musi mieć dwa wejścia, a co za tym idzie dwa kable łączące go z konwerterem (np. typu "twin") lub multiswitchem.
Z żadną przelotką nie mamy tu do czynienia.
stoik napisał:
4) Czy EPG z n-boxa będzie działało na nagrywarce z EPG? Myślę o Sony RDR-HX925. Innymi słowy, chcę połączyć SCARTem n-boxa z nagrywarką, a następnym SCARTem nagrywarkę z telewizorem. Czy to dobry pomysł? Zaznaczam, że wysoka rozdzielczość jest na razie poza moim zasięgiem, bo nie mam takiego telewizora.
Albo nie wiem, albo nie rozumiem.