Uncharted 2

pejotpe

New member
Bez reklam
debeef napisał:
Patrząc w ten sposób to Killzone to idziesz i strzelasz, PES podajesz i strzelasz, a GT ciągle jeździsz...takie bzdury można pisać o każdej grze...nie wiem czy chciałeś po niej pojechać, ale pisanie, że scenariusz na poziomie przeciętnego amerykańskiego filmu dałeś niezły komplement, bo ja bym chyba o żadnej grze tak nie napisał...

Chyba źle mnie zrozumiałeś - scenariusz był niezły, ale miał pewne upierdliwości, które muszą się pojawić w każdym amerykańskim blockbustrze - zabrakło tylko obcych i zimowych klimatów (chociaż w kinie amerykańskim rzadko zdarzają się perełki). Są gry, które potrafią zaskakiwać z poziomu na poziom, ale tutaj, jeśli chodzi o mechanikę, nie o scenariusz, to bardziej rozgrywka przypominała mi scooby doo (jakiś drań robi za potwora, po czym nasi bohaterowie go rozgryzają) - w U1 główny nacisk był położony na strzelanie i na nim traciło się najwięcej czasu - dla mnie zagadki i chwila platformówki stanowiły (zbyt) krótką odskocznię od zabijania.

U1 i U2 traktowane są jako flagowce gier na PS3 - miały/mają być doskonałe i pod pewnymi względami są, no, ale nie wszystko jest idealne.
Tutaj podam przykład z życia: znajomy zamówił stek w dobrej restauracji, spróbował go i oddał kelnerce prosząc o coś innego. Po czym kelnerka stek zabrała i przyniosła zamówione danie - zapłacił tylko za drugą potrawę. Zapytałem go o przyczynę zwrotu, odpowiedział: jedząc w tej restauracji spodziewałem się czegoś wyjątkowego, ale otrzymałem TYLKO bardzo dobry stek, więc go oddałem (restauracja nie była w Polsce)...

Tutaj też się wszyscy spodziewają czegoś wyjątkowego, jedyna różnica jest taka, że jak się rozczarują, to nie dostana spowrotem kasy...

debeef

New member
Bez reklam
pejotpe napisał:
Chyba źle mnie zrozumiałeś - scenariusz był niezły, ale miał pewne upierdliwości, które muszą się pojawić w każdym amerykańskim blockbustrze - zabrakło tylko obcych i zimowych klimatów (chociaż w kinie amerykańskim rzadko zdarzają się perełki). Są gry, które potrafią zaskakiwać z poziomu na poziom, ale tutaj, jeśli chodzi o mechanikę, nie o scenariusz, to bardziej rozgrywka przypominała mi scooby doo (jakiś drań robi za potwora, po czym nasi bohaterowie go rozgryzają) - w U1 główny nacisk był położony na strzelanie i na nim traciło się najwięcej czasu - dla mnie zagadki i chwila platformówki stanowiły (zbyt) krótką odskocznię od zabijania.

U1 i U2 traktowane są jako flagowce gier na PS3 - miały/mają być doskonałe i pod pewnymi względami są, no, ale nie wszystko jest idealne.
Tutaj podam przykład z życia: znajomy zamówił stek w dobrej restauracji, spróbował go i oddał kelnerce prosząc o coś innego. Po czym kelnerka stek zabrała i przyniosła zamówione danie - zapłacił tylko za drugą potrawę. Zapytałem go o przyczynę zwrotu, odpowiedział: jedząc w tej restauracji spodziewałem się czegoś wyjątkowego, ale otrzymałem TYLKO bardzo dobry stek, więc go oddałem (restauracja nie była w Polsce)...

Tutaj też się wszyscy spodziewają czegoś wyjątkowego, jedyna różnica jest taka, że jak się rozczarują, to nie dostana spowrotem kasy...

Napisz jaka gra nie miała scenariusza w typie jaki opisałeś powyżej?? (oczywiście chodzi o action-adventure) Zawsze jest zły którego ścigamy, jakie to gry zasakują z poziomu na poziom, bo po takim ogólnym stwierdzeniu trudno polemizować, bądź się nawet zgodzić.

PS: Nie chcę myśleć co dodano twojemu koledze ekstra do tej drugiej potrawy...

Peek

New member
Bez reklam
Popykałem w bete multi i oto moje wrażenia:

- Grafika zabija!!! Po odpaleniu planszy "wioska" długo szukałem szczeki na podłodze!!! Taka ilość szczegołów z takimi teksturami w parze ??!!!!!! To wręcz genialne!!! Modele postaci!!! No grafika na najwyższym światowym poziomie!!!!

- Na multiplayerach się nie znam, bo mało w nie gram, ale był całkiem grywalny;)

Już wiem, że Uncharted 2 to must have!!!!

pejotpe

New member
Bez reklam
debeef napisał:
Napisz jaka gra nie miała scenariusza w typie jaki opisałeś powyżej?? (oczywiście chodzi o action-adventure) Zawsze jest zły którego ścigamy, jakie to gry zasakują z poziomu na poziom, bo po takim ogólnym stwierdzeniu trudno polemizować, bądź się nawet zgodzić.

PS: Nie chcę myśleć co dodano twojemu koledze ekstra do tej drugiej potrawy...

Napiszę, że Indiana Jones IV, miał nie lepszą fabułę, prawdę mówiąc nie wiem, czy to wyróżnienie dla Uncharted, czy obelga dla IJ (bo ciekawsze od filmów były przygodówki za starych dobrych czasów)...

P.S.
To była podobno dobra koszerna restauracja w Tel Avivie i takie zachowanie było tam normalne. Dla mnie stek jak stek (oby był dobrze wysmażony, bo dla nich "medium well" jeszcze ocieka krwią) - wolę dobrego schabowego...

SierzantHarris

New member
Bez reklam
Dobra, fajnie - gra będzie super ale te oceny rzędu 10/10 to dla mnie żenada i klepanie się po pupci bo przecież każdy dobrze wie że nie istnieją rzeczy idealne a na dodatek śmierdzi mi to pieniędzmi. Czekam na u2 z niecierpliwością ale mam nadzieję że to 10/10 to nie to samo co w przypadku mgs4 które było średnie imo. Jeśli dodali tak z 10 razy więcej zagadek to dam u2 ocenę 9.5.

Carbon_

New member
Bez reklam
Tu chodzi bardziej o recenzję a nie o samą ocenę, która jest tylko jej wypadkową. Prosta sprawa, że nie ma gier bez wad, co wcale nie znaczy, że chociażby takiemu Shadow of The Colossus nie przyznałbym maksymalnej oceny.

ps_user

New member
Bez reklam
SierzantHarris napisał:
Dobra, fajnie - gra będzie super ale te oceny rzędu 10/10 to dla mnie żenada i klepanie się po pupci bo przecież każdy dobrze wie że nie istnieją rzeczy idealne a na dodatek śmierdzi mi to pieniędzmi.
Moim zdaniem taka ocena nie oznacza gry idealnej, a raczej 100% spełnienie oczekiwań recenzenta ;)
Jeśli w swoich oczekiwaniach spodziewam się poprawy grafiki, kolejnego ciekawego scenariusza, większej ilości i ciekawszych zagadek, dobrego multi, co-opa, itd. a gra mi to zapewni. To dlaczego nie dać 10/10? Oczywiście była by to tylko moja ocena, a może ktoś inny dałby mniej bo gra jest n.p. liniowa. Ja od dobrej gry akcji, tak jak od dobrego filmu, wymagam jednego zakończenia. Ważne żeby droga do niego była interesująca.

debeef

New member
Bez reklam
Dla mnie ocena 10 to ocena jak każda inna i trzeba ją dawać. Jeśli 10 to ma być gra idealna absolutnie bez wad to trzeba skalę zmniejszyć do 9...tylko czy wtedy nie wychodzi na to samo??

SierzantHarris

New member
Bez reklam
No właśnie chyba nie - 10/10 to ocena gry która nie ma wad i której nie da się już ulepszyć...a przecież wiemy że się da, więc nie ma sensu imo dawanie takich ocen. Recenzent swoje preferencje ma i to jest oczywiste ale recenzje pisze dla innych graczy a nie dla siebie, także powinien w ocenie uwzględniać nie tylko zalety danej gry ale także jej wady a 10/10 czyli max, mówi że gra wad nie posiada...

Anyway - dłużej, bardziej zróżnicowanie, trochę ładniej i będzie ode mnie mocna dziewiątka z hakiem i (mam nadzieję...ale te czasy chyba już minęły;)) przynajmniej 15 godzin dobrej zabawy

gadulinho

New member
Bez reklam
Z recenzji Neo Plus wynika, że rzeczywisty czas gry to właśnie ok. 13 - 15 godzin.

Swoją drogą, coś ostatnio NEO Plus bije PSX Extreme na głowę jeśli chodzi o świeżość recenzji (może mają farta z kalendarzem wydawniczym). Jako pierwsi zrecenzowali FIFE, U2, obszerna relacja z AC2 itp.

mietek099

New member
IMO ocena 10/10 to ocena dla gry, która wprowadza coś nowego do gatunku (chociażby grafikę, ale oczywiście nie tylko). To gra, która posiada takie cechy, które przewyższają wydane wcześniej pozycje. Oczywiście jako całokształt musi być też wyjątkowa.

Peek

New member
Bez reklam
A dla mnie gra której wystawi się 10/10 powinna sprawiać, że żałuje się, że już sie skończyła.

Według tego kryterium według mnie MGS4 dostałby 11/10

debeef

New member
Bez reklam
Przypatrz się czy przypadkiem nie jest napisane "będzie wysyłana" bo z tego co ja widziałem tak właśnie było napisane, a to wcale nie musi oznaczać, że zostanie wysłana:twisted:

premek111

Active member
Bez reklam
Napisali tak ``Uncharted 2 będzie wysyłany do wszystkich klientów już w najbliższy wtorek 13.10.2009. ``
wiec raczej tak.jak do tej pory to wszystkie premiery otrzymywalem w dniu premiery,wiec musieli wysylac dzien wczesniej

Ostatnia edycja:
Do góry