Peek, czy mogłbyś rozwinąc pojęcie "schematyczna gra" kontekście Uncharted? Jeżeli Uncharted jest "schematyczny" to jak gra jest dla Ciebie "nieschematyczna"? Tylko prosze, nie małpuj stwierdzeń fanboi X'a typu "Uncharted - za dużo strzelania, za mało skakania", bo to idiotyczny argument, żeby szkalować tą piękną serię. W każdej grze jest czegoś więcej, coś jest motywem przewodnim np. "Doom 3 - za dużo strzelania, za mało szukania kluczy do drzwi" albo "Mario 64 - za dużo skakania, za mało strzelnia", "Forza 3 za dużo jeżdzenia samochodem
, za mało strzelania do gangsterów w czarnych limuzynach jak w GTA4" etc. Rozumiem, że Uncharted może się komuś nie podobać bo np. nie lubi strzelanin, a woli np. gry sportowe. Ale krew mnie zalewa jak ktoś pisze w stylu Peek'a: "Uncharted męczy jako gra, bla bla bla, mi się Uncharted 2 spodoba tylko wtedy jeżeli grafika wbije w fotel bardziej niż Crysis na PC, bo jeśli nie to nędza". W ten sposób pokazujesz jak marny, płytki i drętwy masz gust odnośnie gier komputerowych, szczególnie tych konsolowych gier.
Mam też nieodparte wrażenie, że jednak bardziej wolisz gry PC-towe (w pewnym sensie jesteś bardziej PC-towcem niż konsolowcem), i stąd ta fascynacja grami typu MW2, Mafia 2 etc. etc., które mają nie wiele wspólnego z konsolowym duchem i gameplay'em (MW2 - FPS oraz Mafia 2 -sanbox TPP), a które odpalasz sobie na mini-monitorku komputerowym 22" na karcie graficznej za 1000 zł.
Po trzecie, narzekanie na grafikę w Uncharted przypomina mi trochę złośliwe szkalowanie grafiki w sąsiednim wątku GT5, przez kilka na przemian występujacych zawistnych osób, które kazdy ładny screen z GT opisują jako "render" "photo mode" (nie ma czegoś takiego, do jasnej...
). Tysiące screen'ów, setki filmików z gry na Youtube w HD, recenzje amerykańskich portali (poniekąd sympatyzują z amerykańskim Xbox'em i na prawdę trudno posądzić Gametrailers o sympatię dla Sony), a tu taki Peek czy Asoz na forum piszą - "taka sobie", "grafika dobra, ale nie wbiła w fotel" "słaba grafika" "ząbki" "nie ma wygładzania 16x" "za dużo strzelania, za mało skakania" "za dużo bla bla" etc. etc.
No offence, Peek, bo jednak szanuję Ciebie jako gracza. Tak tylko mi się nasuwa refleksja.