Uncharted 2

gadulinho

New member
Bez reklam
Coś przesadzacie Panowie. Ja nie mam jakiegoś super szybkiego łącza (PS3 pokazuje że 7,8 Mb/s) a na załadowanie się gry jakoś długo nie czekam. Gdyby nie Wasze komentarze to bym nawet nie wiedział, że coś jest nie tak :p

Co do samej gry - jakoś dalej nie mogę się wczuć i coś mi w tym multi nie pasuje. Nie klei się ;)

yasiekt

New member
Ja mam łącze 1 Mb/s i wszystko hula jak trzeba, łączenie się trwa trochę dłużej np. Killzone 2 czy wrzucone ne PS Store demko Lost Planet 2 ale nie zwróciłbym na to uwagi gdyby nie wasze posty.
Co do samego multi to uważam że jest średni, mała dynamika, postacie poruszają się dosyć ślamazarnie a lot pocisków zabija najbardziej. Kula z pistoletu porusza się z prędkością kuli wystrzelonej z procy przez dzieciaki w piaskownicy, gdyby dali nam możliwość szybkiego strafe'a typu tego z seri Madden NFL to dałoby radę unikać kul jak fireballi :D. Multi można traktować jako dodatek imho, bez rewelacji a nawet pozytywnego zaskoczenia.

Peek

New member
Bez reklam
Ja osobiście nei wiem czy kupie, ale jesli tak to jeśli nie zobacze zapowiadanych cudów - niewidów to będe bardzo niezadowolony, bo jedyną zaletą tej gry bedzie dla mnie grafika bo z jedynką męcze się niemiłosiernie. Nic w tym roku nawet nie zbliża się się do tego poziomu jak czekam na Modern Warfare 2, a w 2010 na Mafie 2.

Buria

New member
Peek, czytając Twoje posty dot. rozmaitych gier, mam wrażenie, że jesteś tym typem gracza, który grafikę stawia w absolutnym centrum.Bez obrazy, bo każdy ma swój gust, ale dla mnie takie podejście do tematu jest co najmniej śmieszne.

Poza tym jak można zwątpić w moc i potencjał U2 po tych wszystkich filmach, zapowiedziach i fragmentach gameplay'u? Pierwsza część jest jedną z najlepszych exów na ps3, dwójka będzie jeszcze lepsza.

Peek

New member
Bez reklam
Buria napisał:
Peek, czytając Twoje posty dot. rozmaitych gier, mam wrażenie, że jesteś tym typem gracza, który grafikę stawia w absolutnym centrum.Bez obrazy, bo każdy ma swój gust, ale dla mnie takie podejście do tematu jest co najmniej śmieszne.

Poza tym jak można zwątpić w moc i potencjał U2 po tych wszystkich filmach, zapowiedziach i fragmentach gameplay'u? Pierwsza część jest jedną z najlepszych exów na ps3, dwójka będzie jeszcze lepsza.
Jakoś pierwsza część średnio mi podeszła z tego powodu, że była bardzo schematyczna, ale jeśli druga to zmieni to bedzie OK.

Bambolo82

Banned
Peek, czy mogłbyś rozwinąc pojęcie "schematyczna gra" kontekście Uncharted? Jeżeli Uncharted jest "schematyczny" to jak gra jest dla Ciebie "nieschematyczna"? Tylko prosze, nie małpuj stwierdzeń fanboi X'a typu "Uncharted - za dużo strzelania, za mało skakania", bo to idiotyczny argument, żeby szkalować tą piękną serię. W każdej grze jest czegoś więcej, coś jest motywem przewodnim np. "Doom 3 - za dużo strzelania, za mało szukania kluczy do drzwi" albo "Mario 64 - za dużo skakania, za mało strzelnia", "Forza 3 za dużo jeżdzenia samochodem :rolleyes: , za mało strzelania do gangsterów w czarnych limuzynach jak w GTA4" etc. Rozumiem, że Uncharted może się komuś nie podobać bo np. nie lubi strzelanin, a woli np. gry sportowe. Ale krew mnie zalewa jak ktoś pisze w stylu Peek'a: "Uncharted męczy jako gra, bla bla bla, mi się Uncharted 2 spodoba tylko wtedy jeżeli grafika wbije w fotel bardziej niż Crysis na PC, bo jeśli nie to nędza". W ten sposób pokazujesz jak marny, płytki i drętwy masz gust odnośnie gier komputerowych, szczególnie tych konsolowych gier.

Mam też nieodparte wrażenie, że jednak bardziej wolisz gry PC-towe (w pewnym sensie jesteś bardziej PC-towcem niż konsolowcem), i stąd ta fascynacja grami typu MW2, Mafia 2 etc. etc., które mają nie wiele wspólnego z konsolowym duchem i gameplay'em (MW2 - FPS oraz Mafia 2 -sanbox TPP), a które odpalasz sobie na mini-monitorku komputerowym 22" na karcie graficznej za 1000 zł.

Po trzecie, narzekanie na grafikę w Uncharted przypomina mi trochę złośliwe szkalowanie grafiki w sąsiednim wątku GT5, przez kilka na przemian występujacych zawistnych osób, które kazdy ładny screen z GT opisują jako "render" "photo mode" (nie ma czegoś takiego, do jasnej...:confused: ). Tysiące screen'ów, setki filmików z gry na Youtube w HD, recenzje amerykańskich portali (poniekąd sympatyzują z amerykańskim Xbox'em i na prawdę trudno posądzić Gametrailers o sympatię dla Sony), a tu taki Peek czy Asoz na forum piszą - "taka sobie", "grafika dobra, ale nie wbiła w fotel" "słaba grafika" "ząbki" "nie ma wygładzania 16x" "za dużo strzelania, za mało skakania" "za dużo bla bla" etc. etc.

No offence, Peek, bo jednak szanuję Ciebie jako gracza. Tak tylko mi się nasuwa refleksja.

premek111

Active member
Bez reklam
co do grafiki w U2 to w kazdej recenzji podkreslaja ze jest to najladniejsza gra jaka ukazala sie do tej pory,jesli chodzi o gameplay to jestem spokojny

Carbon_

New member
Bez reklam
Bambolo82 napisał:
Peek.. tylko proszę, nie małpuj stwierdzeń fanboi X'a typu "Uncharted - za dużo strzelania, za mało skakania", bo to idiotyczny argument..
.

.
Ja pobawię się w małpowanie i stwierdzę, że Uncharted byłoby jeszcze lepsze, gdyby większy nacisk położono na elementy platformowe zamiast strzelanie. Ale żeby to dostrzec trzeba być smakoszem grania a nie powtarzać za dziećmi PlayStation w myśl maksymy "widzem lufem i strzelam". Ot i cała Twoja idiotyczna demagogia :)

Ostatnia edycja:

Bambolo82

Banned
Stado baranów: "beee...beeee...za dużo strzelania, za mało skakania...beeee...beeee...". Całkiem liczne stado...

Czekam nadal na rozwinięcie myśli Peek'a o "schematyczności Uncharted", zwłaszcza coś wiecej niż powielone, zmałpowane beczenie: :za dużo strzelania, za malo skakania...beeee".

Bambolo82

Banned
Stado baranów: "beee...beeee...za dużo strzelania, za mało skakania...beeee...beeee...". Całkiem liczne stado...

Czekam nadal na rozwinięcie myśli Peek'a o "schematyczności Uncharted", zwłaszcza coś wiecej niż powielone, zmałpowane beczenie: "za dużo strzelania, za malo skakania...beeee".

Powiniście brać swoje wypowiedzi w cudzysłów, bo już jakieś 789 osób już 1239 razy to napisało.

Ostatnia edycja:

Carbon_

New member
Bez reklam
Tak tak Bambo.. :arrow: bo Ci żyłka z zazdrości pęknie na samą myśl, że zagrasz w Uncharted 2 dopiero w kwietniu 2010 a w Gran Turismo 5 nie wcześniej niż gwiazdka 2011, tak więc ochłoń trochę. No i oczywiście nie zapomnij zdać relacji z jakże owocnych łowów na allegro :D

Masta_J

Active member
Bez reklam
Depth of files? Bambo napisz jeszcze coś o tym?
Wszystko wygląda tak samo jak na tych screenach od Polyphony czy tylko mydlą nam oczy screenami z replayów gdzie nie wszystko wygląda jednak tak samo?
Po ile kupujesz te używane gry na Allegro?

i tak dalej, i tak dalej...

Najlepiej całe swoje wypowiedzi od razu ładuj w "" :D :D :D :D :D

Pozdrawiam,

Peek

New member
Bez reklam
A więc oczekiwane rozwinięcie myśli:

Mam wrażenie, że ciągle wrzucają mnie na jakąś planszę z zasłonami i wypuszczaja na mnie 10 zbirów, a zmienia się tylko otoczenie. Za mało jak dla mnie takich elementów jak strzelanie z samochodu (było tylko raz), mozna było zrobić taką misje, że prowadzi Drake, a strzela Elena. Pomysł ze skuterkiem wodnym był dobry ale to tylko przerywnik, ale z tego co widziałem na filmikach z dwójki będzie mniej shcematu, bo mamy tam jakiś pociąg walący się budynek, góry itd. więc czekam na dwójke.

Chociaż na PC nie gram od 2006 roku to przyznam, że podoba mi się to, jeśli gra nie ma ząbków lub jeśli tekstury są bardzo szczegółowe, a co do MW2 i Mafii 2, to akurat pierwsze MW kończyłem na 360 a mafie na PC, ale nie sądze, żeby to tutaj miało jakieś znaczenie bo nienawidze gimnastykować się z myszką przy strzelankach.

A jesli chodzi o mnie jako gracza to niestety jakkolwiek graficznie odpicowany nie byłby Uncharted 3 albo Gran Turismo 6, to pewne tytuły darzę szczególnymi względami i potrafie wybaczyć Mafii 2 czy MW2 niedociągnięcia graficzne, bo jest jeszcze coś co dla mnie liczy się najbardziej oprócz grywalności i grafiki a jest to klimat, a te gry klimat mają taki, że czuję się jakbym uczestniczył w dobrych filmach (tutaj mówie oczywiście o pierwszych cześciach, bo obie gry są przed premierą).

pejotpe

New member
Bez reklam
Uncharted była schematyczna do bólu: idziesz, zbierasz skarby, napotykasz ciężarówki drabów, których MUSISZ rozwalić (czasami da się to zrobić za pomocą pułapek, ale rzadko), po czym cykl się powtarza. Etapy ze skuterkiem były dla mnie nieco upierdliwe, bo niczego nie wnosiły. Fabuła taka sobie, ani szczególnie zła, ani zbytnio dobra (dobrą fabułę to miał Gabriel Knight 3) - na poziomie przeciętnego amerykańskiego filmu (trochę naciągana, trochę niespójna, ale ujdzie - w końcu gra nie jest zbyt długa, a rozgrywkę na wyższych poziomach opóźniają głównie strzelaniny).

Jeśli chodzi o mnie: w U2 wolałbym, żeby nacisk postawiono na rozsądne zagadni (te w U1 były w zasadzie rozwiązane w dzienniku i tylko zupełnie niedoświadczony gracz mógł mieć z nimi problemy). Co do "akrobatyki" - po kolejnych odsłonach Prince of Persia niestraszne mi skakanie gdzie się da.

Na pewno U2 będzie godnym zagrania tytułem, ale czy najlepszą grą roku - to się jeszcze okaże...

P.S.
Będę wybrzydał, bo tytuł "najlepszej gry" zobowiązuje i nie powinna mieć ona większych usterek w żadnej kategorii (grafika, mechanika, scenariusz, muzyka).

debeef

New member
Bez reklam
Patrząc w ten sposób to Killzone to idziesz i strzelasz, PES podajesz i strzelasz, a GT ciągle jeździsz...takie bzdury można pisać o każdej grze...nie wiem czy chciałeś po niej pojechać, ale pisanie, że scenariusz na poziomie przeciętnego amerykańskiego filmu dałeś niezły komplement, bo ja bym chyba o żadnej grze tak nie napisał...

Do góry